Šta je novo?

Huawei P30/Pro/Lite

Koliko ja znam nisam u nikakvim beta programima ali de mi kaži gde da proverim to?

Edit:

Jedino što mi u Beta tabu stoji u Playstore jeste Apk mirror installer, ništa drugo.

Poslato sa Huawei P30 Pro

Poslednja izmena:
Kod mene stoji...

pa opet radi update [emoji16]

Tako da ne brinite brigu...već će nešto da se riješi kad za to dođe vrijeme [emoji106]

Huawei P40 Pro Plus & Tapatalk
Da li koristis bankovne aplikacije ili Netflix? Ako nije sertifikovan 99% te aplikacije nece raditi niti bi trebalo da ih ima u pretrazi u play store.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Netflix ne koristim...bankovne aplikacije ne rade, barem od moje Raiffeisen banke jer trebaju Google Push notification...aplikacije imaju u Play Store i mogu se instalirati ali zadnji korak registracije ne prolazi.
Ostalo sve radi normalno...što se tiče Vibera, WA, Google aplikacija.
Za sada

Poslednja izmena:
Ok je to. Meni licno ne bi to smetalo sto nema Netflix ili nesto od bank apk nego čisto zbog drugih ljudi da znaju sta znaci kad uredjaj nije sertifikovan. Nisam siguran da li bi i Eon TV radio bez toga, znam da zeza ako su uredjaji rutovani.

Sta mislite da npr na zvanicnoj instagram stranici huawei srbija povedemo temu o mogucen gubitku google servisa, sa napomenom na to da huawei garantuje da tel sa g servisima nece imati priblema i nece prestati podrska za iste?

Sent from my P30 using Tapatalk

Sta mislite da npr na zvanicnoj instagram stranici huawei srbija povedemo temu o mogucen gubitku google servisa, sa napomenom na to da huawei garantuje da tel sa g servisima nece imati priblema i nece prestati podrska za iste?

Ja sam zeleo da na Facebook i Insta na njihovim stranicama povedem diskusiju kao i na njihovom zvanicnom forumu otvorim temu o tome sto pises. Pogotovo sto oni jos uvek prodaju telefone sa GMS tvrdeci kupcima kako je sve ok. Eto sada uvaljuju P30 Lite New Edition za 41000rsd i ne pominju problem sa Google. Zeleo sam to da uradim zbog onih koji ne znaju za problem i zbog nas loji smo im verovali. Cak sam zeleo da oformim grupu sa svim cinjenicama, sta su sve cinili itd, i da se kolektivno udruzimo i podnesemo tuzbu. Jeste da je njih amerika pritisla, jeste da su pravili najbolje telefone ali mnogo mnogo su svesno zabrljali. Dao sam puno novca verujuci im. I da opet ne naidjem na komentar kako placem zbog gubitka GMS, vec gledam sta da kupim drugo jer ovo nije samo gubitak Googe apk i azuriranja secutity, gube se mnogo mnogo aplikacija koje su zasnovane na GMS. Pogotovo me brinu bankarske aplikacije. Ali odustao sam od scega jer vidim da nema onih koji bi se ganjali sa Huawei iako ima osnova za tuzbu i iako bi ih dobili. Prejaki su d bi se kao pojedinac ganjao sa njima pogotovo u nasoj zemlji. U svedskoj, danskoj, svajcarskoj, finskoj, britaniji pljustace tuzbe pojedinacne ili ne, dobice ih na sudu.

Ne brinem se ja za tužbe...kad krene jedna, krenuće svi lančano...samo da dođe do toga da ne možeš da koristiš telefon kako je obećano i bum!

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Ne mora tužba, i meni bar za sad uopste nije frka zbog google servisa (bar tako, trenutno mislim ) ali cisto da im se malo opipa puls, pa da vidimo.

Čekajte bre, jesam li ja nešto propustio ovde? Ja i dalje imam sve google servise, zasto pojedinci pišu da nemaju, da ce izgubiti, jel to potvrdjeno sto posto da i stari telefoni gube google servise?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Erste radi a i neke druge banke su takođe napravili ap za app gallery
27ffc73d9664e5b1ac0e018a36ba569d.jpg

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Ne mora tužba, i meni bar za sad uopste nije frka zbog google servisa (bar tako, trenutno mislim ) ali cisto da im se malo opipa puls, pa da vidimo.

Za sada dok sve radi, možeš samo da ih mrziš i da se nerviraš bespotrebno...a što se tiče "opipavanja", veruj mi ništa ne dobijaš...da 'prostiš, mo'š samo da da im opipaš mošnice [emoji3][emoji3][emoji3]

Samo polako, biće oni u "banani" kad ih zasuju sa pritiskom...neće lako proći.

Čekajte bre, jesam li ja nešto propustio ovde? Ja i dalje imam sve google servise, zasto pojedinci pišu da nemaju, da ce izgubiti, jel to potvrdjeno sto posto da i stari telefoni gube google servise?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Naravno da je potvrdjeno. Sada jos i pritiskaju Huawei da ne salje security. Taj security i nije bitan, toliko, ali telefoni su osakaceni bez obzira sto jos uvek imaju azuriranja preko play store. Zvanicno je objavljeno da nemaju vise licencu za saradnju sa Google. I nijeu tome problem, problem je u tome da je Huawei cutao a znao je kakva je situacija. Ko ce bre da kupi telefon sa njemu najvaznijom karakteristikom i d razmislja sta ce biti sutra. Niko. Tako su cutali i za P40 seriju da nema Google pa imas bezbroj primera kupaca koji su posle ukljucivanja pisali po raznim forumima gde mi je Goigle. Nisu svi toliko IT pismeni i ne prate gorume pa da znaju i to nije greska kupaca. Bilo koji proizvodjac je duzan da naznaci karakteristike uredjaja i ako dolazi do drasticne promene da to i objavi. Nekima kada spomenes Huawei i Apple kao da im kopas oci. U redu najbolji su ali to ne znaci da mogu da rade sta pozele.

Ako bude worst case scenario evo akrobatike kako to izgleda. Za mene ovo nije pretesko pod uslovom da ne zahteva stalno axuriranje Gsm ovom metodom..
https://youtu.be/pdgGkHEe7V4

Da li bi uopšte razmatrali novi Android telefon u worst case slučaju? Ja bih momentalno kupio iPhone npr. Mislim da je i Google svestan reakcije korisnika.

Izostanak dalje podrške je već dovoljno drastičan korak, onesposobljavanje stotine miliona telefona, koji će raditi još godinu-dve, je nepotrebna glupost.

Nije problem ali ja npr ne znam sta bi, mozda neki pixel, iphone ispada iz kombinacije jer ga nikako ne volim

Da li bi uopšte razmatrali novi Android telefon u worst case slučaju? Ja bih momentalno kupio iPhone npr. Mislim da je i Google svestan reakcije korisnika.

Izostanak dalje podrške je već dovoljno drastičan korak, onesposobljavanje stotine miliona telefona, koji će raditi još godinu-dve, je nepotrebna glupost.
Moje razmisljanje. Iako se snalazim i mogao sve ove "fore" da odradim ako bude neophodno, ali prosto ne zelim da imam takav telefon pritom skupo placen. Sve to deluje poprilicno kao lov u mutnom, gde se svi igraci prave ludi...

Huawei P30

Moje razmisljanje. Iako se snalazim i mogao sve ove "fore" da odradim ako bude neophodno, ali prosto ne zelim da imam takav telefon pritom skupo placen. Sve to deluje poprilicno kao lov u mutnom, gde se svi igraci prave ludi...

Huawei P30
Moguće je da je ovo neko "upozorenje", s obzirom da popularnost Huaweia nikako ne opada, pa da im obore dodatno prodaju.

Ja svoj 5T ionako družim u "factory" stanju sa Pie Androidom, dakle, već je "out-dated" i to mi najmanje smeta.

Ali, lično, prešao bih na iPhone, vec se ježim od ograničenja (čitanje ebook knjiga npr) ali nista nije nemoguce. Nažalost, u Srbiji je Huawei jedini pravi izvor, Exynos Samsung neću, Xiaomi i ostali nisu jos uvek toliko ozbiljni, LG, HTC, Sony nas napustili.

Motorola eventualno, ali teško da još neko ima ovakvu optimizaciji potrošnje kao Huawei.

Jel i vama kada se pritisne taster power izadje google asistant. Ranije mi je izlazilo ono za restart ili gasenje.

Huawei P30

Potpuno se slazem. Najmanji problem je ubaciti Gms. Ali pitanje je do kada ce to funkcionisati. Hteli mi to da priznamo ili ne Huawei je mrtav van Kine. I sami pricaju da ce im trebati 5-10 godina za povratak. Uostalom zamenice ih neko bar u biznisu sa telefonima. Osetice zemlje poput nase nedostatak Huawei ali ne i ekonomski jace zemlje. Tamo je Iphone prvi izbor bio i ostace.

Ma ameri su jasno stavili do znanja da su dali gofinu dana da se korisnici Huawei presaltaju na neki drugi brend. Huawei je isao na tu loptu da ce se resiti situacija i zato to nisu isticali a bili su duzni. Manipulacija je i to da je na njihovoj sluzbenjoj stranici zadnja vest da je Trump dozvolio svim americkim firmama da rade sa Huawei. Vest stara vise od godinu dana i od tada se promenilo i sami znate koliko. Cist primer obmane kupca. Za sada telefoni primaju azuriranja aplikacija ali videcemo dokle. Ja zbog bankarskih aplikacija moram da obezbedim sebi drugi uredjaj i vec gledam sta da kupim ali nista mi se ne svidja iskreno. Napravili su malo i kontraefekat ameri jer uzeo bih u obzir Iphone ali zbog ovog sa Huawei i visoke cene ne pada mi na pamet. Gledam Samsung ali ovo je za mene 2,3 stepenika ispod Huawei. Zaista ne znam sta da kupim. A poceo sam i da razmisljam o naslovu za Facebook grupu ako dodje do gubitka GMS gde ce svaki korisnik telefona kome nije istakla softverska podrska moci da pristupi svojevoljno i da tako udruzeni pokusamo da dodjemo do pravde na sudu.

Jedan Android Portal piše da bi moglo biti problema za uređaje prije uvođenja sankcija, jer oni koriste "googleov" Android za razliku od uređaja poslije (Mate30, P40 serije) koje koriste AOSP Android i zbog toga je Huawei u mogućnosti na uređaje sa AOSP androidom slati "vlastite" sigurosne i software_ske update_ove. Da bi to nastavio činiti i na starijim uređajima huawei bi morao i na njima preći na AOSP što ujedno znači gubitak GMSa.

Poslednja izmena:
Tacno. Mada moguce da ce azuriranja za starije modele biti drugacije uradjena, tipa kroz HiCare i naravno bez google secutity update. Mada nije nemoguce da se sistem isfleshuje sa Aosp putem Ota, ali da, onda se gubi GSM. Videcemo.

Vidim ja sve se svodi na "smuti pa prospi". Huawei cuti ili vice sve je ok, i bice ok, a nemaju pojma ili nece da kazu sta ce tacno biti. S druge strane, nije za ocekivati da izdaju saopstenje i kazu: gotovo je, predajemo se. Nego odugovlace a u medjuvremenu prodaju telefone...

Huawei P30

Vest da telefoni koji imaju play service nastavljaju da normalno dobijaju azuriranja aplikacija sa play stora to ne utice na njih.

https://www.huaweicentral.com/huawe...-to-receive-software-updates-confirms-huawei/

Jedino rešenje. Dakle, Play Store nastavlja sa radom normalno, kao i sve aplikacije.

Medjutim, sve ostaje na trenutnoj verziji što se tiče GMS-a i tu neće biti izmena. Problem moze da se pojavi za par godina kada neke aplikacije budu tražile moderniji API, ali za nas, to je nebitno.

Dakle, kao da imate telefon sa Oreo verzijom i koji vise nema update, totalno nebitno meni.

Meni će u aprilu sledeće godine biti 2 god od kupovine, telefon mi stvarno završava posao, prvenstveno zbog baterije, to mi je mnogo bitna stavka, naravno da ima mnogo mesta za poboljšanja svega drugog ali čisto sumnjam da će EMUI 11 nešto bitno promeniti, tako da, ako sve radi ok kao do sada, ne vidim problem da ostanem na 10.1

P30 Pro

Vrh Dno