Šta je novo?

Huawei P30/Pro/Lite

Ma zamrzava sve zivo,generalno problem postoji.10tak sekundi cekati da se odmrzne?Pa prezalio bih te pare i ukvario saharu na zidu,nema sta.

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

Ako mene pitate, to što zamrzavaju gugl aplikacije nije neobično, imperija udara po optimizaciji Huawei/Honor uređaja. Imamo alternativne pretraživače, baš se ne sekiram oko toga.
Inače, privremena licenca za saradnju je sinoć istekla i nije obnovljena. Ende.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Mozda bi moglo da se razmisli o kupovini nekog drugog uredjaja a da nije Samsung ako ne produze licencu, dok jos moze da se uzme dobar novac. Ali pitanje je šta uzeti?

Sent from my P30 using Tapatalk

Neće to značajnije zakačiti P30 seriju, ipak je Google sertifikovao tu seriju.
Možda će morati neki update sistema ručno iki preko HMS core ili neke treće app, ali nećemo osetiti probmele koje imaju kasniji Huawei/Honor proizvodi.

Iskreni se nadam da ce tako i biti

Zamrzava se i Brave browser kod mene jao i Tapatalk.

Btw, znam da beše bila diskusija na ovu temu ali ne mogu da je nađem, kako vi ljudi puštate video materijal sa telefona na smart TV? Easy projection je ovde gotovo beskoristan.

Poslato sa Huawei P30 Pro

Zamrzava se i Brave browser kod mene jao i Tapatalk.

Btw, znam da beše bila diskusija na ovu temu ali ne mogu da je nađem, kako vi ljudi puštate video materijal sa telefona na smart TV? Easy projection je ovde gotovo beskoristan.

Isključivo tako što mirrorujem sliku sa ekrana fona na tv, oa pokrenem na fonu i vidi se na tv.
Youtube ima višu rezoluciji recimo na taj način.

Licenca je istekla i pitanje je da li ce je produziti. Po nekim izvorima ovo je kraj, nema produzavanja iste. Inace, iz nekih razloga, naravno zbog para, Huawei je gurao pricu kako ce sa telefonima koji imaju Google apk biti sve u redu i nece biti ugrozeni, dobijace redovna azuriranja kako Google aplikacija tako i aplikacija trecih strana, Google play store ce raditi sasvim normalno i dobijacemo redovna security azuriranja. Svi radnici u korisnickoj podrsci Huawei su na pitanja da li je bezbedno po pitanju Google podrske kupiti uredjaj koji ima vec ima Google odgovarali da su ti uredjaji sigurni. Cak na njihovom sajtu postoji jos uvek informacija da cemo dobijati azuriranja i sve biti ok. Evo linka pa koga zanima nek pogleda. Inace informacije su stare godinu dana i vise ali i dan danas upucuju na iste iz Huawei Srbija kancelarije.

https://www.huaweimatters.com/rs/#sect4

Ali nista od toga nije tacno i to pisu i strani mediji, vrlo validni mediji. Huawei je gurao pod tepih pravu istinu a prava istina je da su te licence omogucavale Googlu saradnju sa Huawei na starim uredjajima. Cak je Huawei i izdavao i rebrendirane uredjaje sa GMS, pa smo tako dobili P30 lite New Edition, P30 Pro New Edition, Nova 5T, itd itd. U nekim zemljama su davali takve poklone uz kupovinu tih uredjaja da te glava zaboli a nisu istakli da moze doci do gubitka GMS u bilo kom trenutku tj kada god se amerima digne.Cak su tvrdili suprotno. Google i ajd da kazemo ameri su upozoravali na te licence ali to se u medijima nije provlacilo sve do petka kada je istekla zadnja licenca. Ja sam citao puno tekstova i bilo mi je jasno da ce doci do blokade i starih uredjaja. Ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu ali mislim da nije bilo tesko zakljuciti isto i ovima koji prave klipove na otpakivanja, recenzije uredjaja, itd na youtube i koji su i u kontaktu sa Huawei. Cak je jedan recezent na jednom nasem renomiranom youtube kanalu, izuzetno ubedljivo izgovorio, " za sve vlasnike Huawei telefona sa regularnim androidom, ne treba da brinete. I dalje cete moci da skinete sve aplikacije". Iz nekog razloga nije bilo clanaka i vesti koje su upozoravale nas koji nesto i znamo o telefonima pa i one koji nemaju pojma o telefonima ali eto kupili su telefon sa GMS i zele da poskidaju apk i koriste telefon normalno da sa gubitkom licence, privremene, gubi se i sve sto se tice Googla na telefonu. O ovome moze da se pise do doceka nove godine ali da ne duzim. Privremene opste licence izdavale su se prvenstveno da bi omogucile operaterima u ruralnim delevima amerike da posluju neometano jer su njihove mreze zasnovane na Huawei opremi i morao je Huawei da ih odrzava a drugi razlog je bio da se da prostor tj vreme nama Huawei korisnicima da promenimo telefon i izbegnemo gubitak GMS. Kako ta informacija nije dopirala u javnost mnogi su se oslanjali na izvore iz Huawei ili reci recezenata sa youtube. Svi su tvrdili drugacije od onoga sto je bila istina. Kako god, za ovo se znalo, nije to od juce tako, znali su i ovi U Huawei i mnogi drugi ali se o tome nije pisalo. Ja sam svesno pre 2 meseca uzeo Novu 5T pa cu videti kako radi na HMS i da li ce uopste raditi whatsapp, viber, telegram, itd na mom telefonu, jer i na serverima se moze blokirati rad aplikacija, pa ako sve radi ok nastavicu da koristim telefon. Ako ne ide u fioku i toliko. Samo zaista ne znam sta bih kupio. Samsung je smece, Iphone mi je sada ogavan, Nokia, Xiaomi, Redmi, Realmi,... ne dolaze u obzir. Zaista posle Huawei i njihove optimizacije baterije i ostalog, nisam pametan sta da kupim. Zao mi je ljudi koji su kupovali Huawei sa Google u zadnjih pola godine i bacili novac i sada moraju da promene telefon jer Google nema. Nije to danas mala investicija. Huawei-a mi sada nije zao jer su znali sta moze da se desi a nisu to izneli u javnost samo da bi prodali jos koji komad. A ljudi koji su kupili neki telefon iz serije P40 se zale da aplikacije ne rade dobro.Ipak je u Google play service ulozeno 10 godina i ko zna koliko novca, pa i on ne radi kako treba ponekad. Huawei je sebe svrstao u isti kos sa amerima ovim postupkom tj cutanjem. Uh... Dosta vise preterah ga. Sve u svemu. RIP Huawei van Kine.

U pravu si, pretera ga :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sve si lepo rekao, ako je to istina...kad telefon počne da baguje idem odmah u MTS da im nabijem u zube telefon!!!

Koči i meni p30pro, u zadnje vrijeme su često zamrzavanja, cak i na Brawe, Operu, svaki update sve gori.
Da li sve oov znaci da ce nam nestati play prodavnica, mozda bi Huawei trebao da isporuci android kao za p40 na p30 modele.

Od gubljenja licence pratimo svaki update. Za početak, push servis.
990c88e60c846eb8b933b3dcc19892c1.jpg

Ima li ko problem prilikom fotografisanja sa prednjom kamerom u uslovima skoro pa nikakve svjetlosti? Ako hocu da napravim selfi u uslovima slabije svjetlosti, u dnu fotografije se pojavljuje zuckasta boja. Na slici mozete da vidite na sta mislim.
07f8341001ab858ed84fcee0d52ebaad.jpg

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Interesantan je zid cutanja povodom cele ove situacije sa ocigledno konacnim ukidanjem svih google servisa svim huawei telefonima... Nigde neke analize.. samo poneka vest.

Huawei P30

Interesantan je zid cutanja povodom cele ove situacije sa ocigledno konacnim ukidanjem svih google servisa svim huawei telefonima... Nigde neke analize.. samo poneka vest.

Huawei P30
Zato što malo ko razume ceo ovaj problem. Huawei ostaje bez Google podrške u slučaju da se privremena dozvola ne obnovi.

U slučaju da Huawei napravi problem svojim sistemskim ažuriranjem sa GMS-om, moraće sam da ga reši.

Ako vam sad telefoni rade, ništa ne dirajte i neće biti problema i izbegavajte bilo kakav update od strane Huawei-a.

Meni povremeno na zamrzne Chrome, izadjem iz app i ponovo udjem i nastavim gde sam stao.
Ne dogadja se često.

Mnogi Android 10 uređaji imaju ovaj problem sa Chrome pretraživačem, navodno postoji fix koji to rešava ali nažalost samo na nekim modelima i verovatno niko ne zna od čega zavisi.

Grub prevod, verovatno ima zasebna tema na reddit-u sa iskustvima:

・Open the Chrome app and enter the following address in the search/address bar:

chrome://flags/#ignore-gpu-blacklist

・Then, the following screen is displayed.

-Override softerware rendering list should be "Disabled" by default, so change it to "Enabled"

· Just in case, close Chrome and restart the terminal (this may not be necessary)

By the way, this Chrome freeze problem, there are cases where the freeze disappears when you open Chrome again by pressing the list button of the application, or when you need to restart Chrome. Also, although it is unknown whether the same cause, it is possible that the entire terminal freezes in the past and the terminal needs to be restarted.

Zvao podrsku, oni, naravno, nemaju za sad nikakve informacije, i kao sto i pise na huawei matters kazu da ce ostati google servisi.

Mnogi Android 10 uređaji imaju ovaj problem sa Chrome pretraživačem, navodno postoji fix koji to rešava ali nažalost samo na nekim modelima i verovatno niko ne zna od čega zavisi.

Grub prevod, verovatno ima zasebna tema na reddit-u sa iskustvima:
Primenio sam savet, pratim da li će biti poboljšanja. Hvala.

Zato što malo ko razume ceo ovaj problem. Huawei ostaje bez Google podrške u slučaju da se privremena dozvola ne obnovi.

U slučaju da Huawei napravi problem svojim sistemskim ažuriranjem sa GMS-om, moraće sam da ga reši.

Ako vam sad telefoni rade, ništa ne dirajte i neće biti problema i izbegavajte bilo kakav update od strane Huawei-a.

Nece oni, americka vlada i Google, gledati pojedinacno telefone. Ako Huawei napravi neki problem sa npr 5T modelom tj posalje azuriranje koje menja kompatibilnost sa Google apk 5T ce izgubiti podrsku azurirao ti ili ne. Ne postoji nacin da se izbegne to ne prihvatanjem azuriranja. Jer svao azuriranje pa cak i security Google mora da sertifikije a tone moze. Znalo se da ce i stari telefoni izgubiti Google ali su cutali svi sve dok nije izgubljena licenca. Od jednom svi znaju a do tada niko o tome nije pisao.

Zato sada svi i cute i guraju pricu ne bi li se prodala jos koja hiljada aparata...

Huawei P30

Nece oni, americka vlada i Google, gledati pojedinacno telefone. Ako Huawei napravi neki problem sa npr 5T modelom tj posalje azuriranje koje menja kompatibilnost sa Google apk 5T ce izgubiti podrsku azurirao ti ili ne. Ne postoji nacin da se izbegne to ne prihvatanjem azuriranja. Jer svao azuriranje pa cak i security Google mora da sertifikije a tone moze. Znalo se da ce i stari telefoni izgubiti Google ali su cutali svi sve dok nije izgubljena licenca. Od jednom svi znaju a do tada niko o tome nije pisao.
Pa da bi napravio "problem" moraš da ažuriraš telefon da bi Huawei bilo šta promenio. To što ti pričaš apsolutno nema smisla, vidi se da se ne razumeš u problematiku.

Zato sada svi i cute i guraju pricu ne bi li se prodala jos koja hiljada aparata...

Huawei P30
Bas bi zbog koje hiljade aparata ovo precutali. Kada bi ostali bez Play Storea npr, to bi značilo da je uredjaj promenjeni karakteristika, to bo značilo vracanje svih tih telefona operateru npr. u garantnom roku.

Meni bre p30 na b140 radi perfect. Chrome ne koristim godinama koji mi je bugovao jos na Emui 4. Samo Kiwi browser i nista drugo koji ima Ad blocker najbolji. Skoro da nema sanse i da iskoci neki popup. Play service ce raditi normalno na svim vec preinstaliranim uredjajima sem ako huawei ne promeni to nekim azuriranjem u sta sumnjam.
A opet Ota axuriranja idu preko google uz prethodnu autorizaciju. Videcemo da li cemo dobiti avgustovsku zakrpu koja je na huawei serveru, a ceka se autorizacija od googla.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Pa da bi napravio "problem" moraš da ažuriraš telefon da bi Huawei bilo šta promenio. To što ti pričaš apsolutno nema smisla, vidi se da se ne razumeš u problematiku.

Ma u pravu si. Tako se proicalo da nece biti promene, pa izgubice samo security, pa ise doslo do toga da ce izgubiti svu podrsku. No, neka bude po tvom. Po meni, Huawei ako misli da zadrzi Google apk na telefonu ne sme da pusti azuriranje bez obzira azurirao ti telefon ili ne.

Ma u pravu si. Tako se proicalo da nece biti promene, pa izgubice samo security, pa ise doslo do toga da ce izgubiti svu podrsku. No, neka bude po tvom. Po meni, Huawei ako misli da zadrzi Google apk na telefonu ne sme da pusti azuriranje bez obzira azurirao ti telefon ili ne.
Nema sta da "pričalo se", ovo je isti primer kao i Microsoft (pošto Huawei proizvodi i, je l, laptop računare). Problem sa ažuriranjem softvera. Huawei sada nema podršku ni Google ni Microsofta i mora sve sam jer je privremena dozvola istekla.

Ni Google ni Microsoft se neće baviti "onemogućavanja" postojećih uređaja - jednostavno nema više novih softverskih build-ova, koji prolaze sertifikacije.

Ako trenutno radi sve, tako će i ostati, baš kao što telefoni sa Android verzijama 6 ili 7 rade bez problema.

Nema više security patcheva ili novih verzija Androida bez nove dozvole za koju Google ili Microsoft za Windows moraju da aplicirati, a koja će značiti 100% kompatibilnost sa GMS-om.

Dakle, samo iskulirajte nove nadogradnje i sve se nastavlja kao i do sada.

Uostalom, retko ko bi kupio novi Android nakon svega toga, a Google nije bilo ko niti Tramp ima toliku moć da direktno favorizuje bilo koga. I ovo sto su uradili je sasvim dovoljno.

Moj savet je da uživamo u Huawei telefonima dok još možemo, teško da će to biti naš sledeći izbor. Nažalost.

Ne brinite za nove security i android nadogradnje, nece ih biti.

https://www.gizchina.com/2020/08/16/huawei-no-more-android-updates-the-temporary-license-has-ended/

Realno zao mi je sto su unistili najboljeg proizvodjaca telefona zbog nas kupaca, a zbog samog Huawei ne jer su znali situaciju a nisu upozorili korisnike vec su tvrdili suprotno. Ima ljudi koji su i u ovom mesecu kupovali Huawei sa Google apk smatrajuci da ih nece izgubiti. Vellike pare su izgubili. Ja razmisljam i ne znam na sta da predjem, sta da kupim. Ni jedna opcija mi se ne dopada. A ako ostanem na 5T postoji mogucnost da izgubim bankarske aplikacije tj rad istih.

Huawei i dalje gura svoju pricu. Ko zeli moze da kupi P30 Lite New Edition u Huawei Store za 41000din.

Poslednja izmena:
Veselo bogami!
Pa bre ako telefon neće da radi kako je propisano onda je to stvar za reklamaciju, zar ne?

Veselo bogami!
Pa bre ako telefon neće da radi kako je propisano onda je to stvar za reklamaciju, zar ne?

Upravo tako. Promena karakteristika proizvoda u odnosu na prvobitno stanje. To je ogroman broj uređaja, zato do toga neće ni doći. Pa plaćali su kazne zbog softverskih nadgradnja koje su usporavale uredjaje, ovo bi bio drastičan korak. Najverovatnije jednostavno više neće biti nikakvih updatea jer Huawei ne može da garantuje da će sve raditi, a izgleda da takve nadogradnje neće ni prolaziti sertifikacije bez obzira na umešnost njihovih programera.

Po meni, svi koji imamo Kirine 980 smo ih kupili na vreme. Sledeći put biće neki Exynos, a baterija 2-3 dana samo uspomena.

Ne znam dal smo mi negde kupovinom urejaja i zahtevali da google servisi budu dostupni. Jeste kvalitet usluge narusen, ali sumnjam da ce Huawei pristati da vrati neki iznos u zavisnosti od tipa uredjaja. To macku o rep... Koja bi bila procena i sl. Nista od toga.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno