Evo malog izveštaja o korišćenju telefona u malo ekstremnijim uslovima.
Prethodnih dana sam bio na skijanju u Austriji gde su se temperature kretale od -7 do -12 (doduše ništa hladnije nego kod nas

), pri čemu sam telefon koristio za fotografisanje, merenja u aplikaciji ski tracker i merenja na satu vezana za trening.
Prvo oko baterije. Iako je bilo hladno, pošt su uslovi za fotografisanje bili odlični, dobar deo dana sam proveo u fotografisanju prelepih predela, ali je baterija dosta dobro izdržala. Dakle, uključena lokacija (povezivanje sa satom), uključena navigacija (za program ski tracker), uključen internet i wi-fi, ekran na jačem osvetljenju zbog sunca koji je dosta bio aktivan jer sam pravio dnevno između 100 i 150 fotografija, na kraju skijanja je baterija bila oko 40%. Ranije mi se dešavalo da dođem sa praznom baterijom u sobu, iako sam pravio mnogo manje fotografija.
Što se tiče kamere, fotografisao sam automatskim modom, a uveče poneku samo noćnim modom. Jedna stvar mi je jako iritantna, naročito kada su prsti zaleđeni. Kada je podešeno na 40mp nema zum, a ni mogućnost širokog ugla snimanja što mi je posebno trebalo zbog panoramskog slikanja. Dakle, prvo slikam sa 40mp, pa onda prebacujem na 10mp, pa širokougaono, pa zum. Iritantno i po lepom vremenu kada se pravi puno fotografija, a kamo li po mrazu. Dakle, po meni veeeliki nedostatak što na maksimanih 40mp nema opcija optičkog zumiranja ili širokougaonog fotografisanja. Kvalitet slika vrhunski (sa tačke nas laika i onih koji samo gledaju sliku, a ne razumeju se u neke detalje). Da li bi tako mislili i profi fotografi...ne znam.
Navigacija radi posao odlično.
Prepoznavanje lica mi je povremeno pravilo problem, možda zbog kacige, ali je češće dobro obavljala posao negošto nije. Iritantno je što kada prepoznavanje lica ne odradi posao, neće ni otisak prsta, pa onda po nekoliko puta moram da otključavam i zaključavam telefon.
U opcijama sata koji prati trening nema programa za skijanje, pa sam uključio opciju "Other", ali nije to to. Prepoznalo je da sam trčao, pešačio... tako da ne vidim neku svrhu tog programa.
U autobusu je bio momak koji još uvek ima LG ekran (prva tura) i proverio sam ono što mi smeta na mom boe ekranu. Kod mene je izraženija plava linija na svetloj podlozi, koja se vidi na mestima zakrivljenja ekrana, nego što je na LGu. Naravno, nađosmo i kod njega hulka, ali mu ne smeta još uvek, pa će kasnije da ga menja.
Kada prebacim fotografije na kompjuter, postaviću neke fotografije.
A, da video. Nisam snimao često. Deluje bolje nego pre apdejta. Značajno bolje. Ali imam problem sa zvukom. Ne čuje se jasno, odnosno "krči", tako da se ništa ne razume.