Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Da ne otvaram novu temu, interesuje me sta mislite o tome da se kuciste CD Playera ( ili neka druga komponenta HI-FI sistema) iskoristi kao kuciste za HTPC. Mozda sam ja jedini biser :lupko: kome je ovo palo na pamet, ali zanima sta mislite da li je to sigurno sa tehnicke strane u smislu pregrevanja komponenti, buke od vibracija... ili nekih drugih negativnih faktora. Unutar bi ubacio delove koje vec imam, a to su MSI E350 ploca (minitx), ram, hard disk (ako ima mesta 3.5, ako ne onda 2.5 inca) i klasicno napajanje (dimenzije 15 x 16 x 10 cm). Mozda i slim dvd+rw ako kojim slucajem uspe da se ubaci na mesto koje je vec previdjeno za cd. Mozda bi se i zadnja strana ( gde su kablovi) ako je moguce skinula u cilju boljeg provetravanja kucista.
Finansije mi trenutno ne dozvoljavaju da pazarim neko kasvetno kuciste za HTPC, a ovako ima dosta neispravnih a kozmeticki ocuvanih HI-FI komponenata, koje se mogu za smesne novce pazariti.
Nesto tipa ovako (slike su okvirno date ali shvatate poentu):
http://www.hifiengine.com/images/model/technics_sl-ps620a_cd_player.jpg
http://img09.tablica.pl/images_tablicapl/127057371_1_644x461_sony-cdp-m42-brzeg.jpg

Dimenzije CD playera su 35 x 30 x 10cm, sto je i ujedno knap da stane napajanje (visina 10cm).

Ako ces vec da se maltretiras na tu temu - izaberi HIFI komponentu koja je 15+17+5cm sirine (da stanu PSU+MB) i koja ima metalnu sasiju. Iako te masine malo trose, CD-playeri trose jos manje, i to 3-4 puta manje, pa treba misliti i o hladjenju.

Inače, meni su stigle komponente, stigao sam da sklopim komp i da ga malo testiram, danas sam nabavio pleksiglas da napravim kućište od istog, videćemo na šta će da liči.

kutije2.jpg

Konfiguracija je 5350, AsRock AM1H-ITX, 2 modula po 4GB DDR3/1600, WD Blue 2.5 500GB 5400rpm.
Napajanje je Liteon 90W 19V adapter za laptop, koristim DC port na ploči, ne koristi se 24pin ATX.

Potrošnja u idle - 17W:

idle.jpg

U redovnom radu surf, puštanje filmova i sll, potrošnja je uglavnom je bila oko 23-30W.

Maksimalna potrošnja koju sam izmerio je bila 45W, za kombinaciju GPU+CPU load:

load.jpg

Nemam pojma kolika je efikasnost adaptera, kao ni integrisanog napajanja na ploči, videću da ponovim test sa klasičnim napajanjem preko 24pin konektora, ali ću ga sigurno koristiti ovako, konfiguracija je izuzetno tiha pošto ima samo jedan 50mm ventilator na CPU koje se vrti 1100-1400rpm.

Maksimalna temperatura je bila 48C, preko toga nije išla, fan profile u biosu podešen na SILENT, ventilator nije prešao 1400 rpm i ni tada se nije čuo.

burn.jpg

Generalno performanse su me iznenadile, očekivao sam nešto bolje od E350 i sl. sistema, ali je ovo sasvim upotrebljivo, na nivou je laptopova sa i3, samo bolja grafika. Jedini utisak mi je kvarilo to što je OS na 2.5 hdd-u od laptopa, od čega sam se potpuno odvikao, moraću što pre da ubacim SSD :)

WEI.jpg

Poslednja izmena:
@dellboy
Hvala na primeru, nije mi ni palo na pamet da proguglam o tome. Mislio sam da je jedino meni pala na pamet takva ideja.

@milanbb
Kuciste HIFI komponente ce morati da bude minimum 10cm visine, posto mi je i najmanja dimenzija napajanja 10cm. Jedino manje napajanje koje sam pronasao je microatx od LC-a ( http://www.lc-power.de/index.php?id=185&L=1 i ovo jos manje http://www.lc-power.de/index.php?id=366&L=1 ) ali onda mogu dodati jos malo novca i kupiti neko od njihovih miniitx kucista, ali zbog nedostatka finasija gledam sto jeftinije da prodjem.

Hvala na savetima.

Uzmi u obzir da su ti ta manja napajanja i bucnija zbog manjeg obima ventilatora....po meni se vise isplati ici na standardna napajanja.

Ili na pico napajanja gde uopšte i nemaš ventilator, niti ti zauzimaju mesto. Nažalost, kao i uvek, cena, cena i cena ...

@maxa: Cemu to kada mozes da stavis ATX napajanje koje je 15x15x8.8 cm? Napravis usis vazduha gore ili dole i eto srece...

Mighty, interesantna je ta AsRock ploca sa DC in. :) Taj LiteOn adapter koliko sam video na netu ima dobru efikasnost (tipa 88%). Ja imam slican ali od 120W.

Konfiguracija mi se jako sviđa i jako lepo radi, nisam očekivao da jeftini AM1 procesor i miniITX ploča ovako lepo rade. Jedino me užasno iritira ovaj mali WD Blue, potpuno sam se odvikao da radim na računaru sa HDD-om. Čekam da legne plata i da ga zameni neki SSD.

Računar je praktično nečujan i pored box kulera za AM1 - mada koliko sam video, za AM1 jedan i nema nekih custom kulera.

Odustao sam privremeno od pravljenja kućišta, uzeo sam najmanje moguće LC Power 1340mi, jedino sam dao drugaru da mi napravi otvor na gornjoj stranici iznad ventilatora CPU-a.

Izvadio sam iz kućišta njegovo picoPSU, sad mi je ono viška, kao i 12V AC/DC adapter, ali nema veze, sada makar imam i rezervu, ta mala napajanja je skoro nemoguće naći kod nas.

Poslednja izmena:
Mighty78, koji je cpu cooler na tom athlonu i koje kuciste je korisceno za setup ?

Nisam gledao u poslednje vreme, sta ima na nasem trzistu od miniItx kucista za ove ploce predvidjene da rade sa dc in napajanjem, nesto bas mini da li su uvezli ?

Poslednja izmena:
Cpu kuler na Athlonu je box, maleni kuler sa 50mm ventilatorom. U bios-u sam stavio na silent profile, vrti se do 1400rpm max i to kad je full load (100% CPU+Furmark za GPU), inače je oko 1000rpm.

box.jpg

Ventilator se bukvalno ne čuje, juče sam 2-3 puta utripovao da mi se komp ugasio (power led mi svetli samo kad se pali računar, uključena opcija Good night LED u BIOS-u).

Inače prodao sam veliki komp, trenutno mi je jedini računar u kući onaj u potpisu. Koja tišina :)

Koristio sam LCpower 1340mi, sa malom modifikacijom zbog hlađenja i izvadio sam njegovo napajanje pošto koristim ono na ploči + 90W 19V adapter, mada mislim da je bolje da sam išao na 1350mi, zbog prednjih USB-ova i mesta za dva HDD-a, a i ne bih morao da sečem gornji poklopac zbog hlađenja. Ali mi je 1340mi nekako lepši i 1cm niži, a front usb mi nije toliko bitan tako da i ovo lepo radi.

Staviću sličice kućišta ako budem stigao večeras.

Inače sa SSD-om mi je idle oko 18W, full load ne prelazi 40W.

Juče mi se update-ovao Windows u virtuelnoj mašini, bila otvorena Opera sa nekoliko sajtova, LTC i BTC wallet-i mi skidali blockchain, pošto sam sve prebacio na novu mašinu i ja sam gledao seriju na TV-u u 1080p (extended desktop), sve istovremeno i bez štucanja. Mašina je poletela sa SSD-om i 16GB RAM.

Poslednja izmena:
Odlicno, jedino sto ova mala lc kucista nemaju neki lim/plastiku i nisu najsjajnije resena za provetravanje komponenti....taj 1340mi jeste povoljan i dosta je malo kuciste te ga je lako uklopiti bilo gde..

Hajde okaci neku sliku da pogledam.

Završna obrada nije neka, ali je 1340mi ko tenk, mogu da zgazim na njega - ne bi se deformisalo. Lim je jako čvrst, nema uvijanja, krckanja i sl.

Ventilaciju ne možeš puno da očekuješ u kućištu 220x200x56 mm, jednostavno dobro da ima mesta za komponente :) Ali nema nekog preteranog grejanja, preko 48C za APU nisam video ni u jednom trenutku, doduše kućište je modifikovano.

Da li si možda uradio ponovo testiranje za Win score, nakon dodavanja memorije? Nekako mi je malo bilo onih 4.9 za grafiku, iz prvog testa.
Inače već duže vreme sam čekao ovakvo rešenje sa pasivnim napajanjem, pa mi je sjajno da mogu da čitam iskustvo iz prve ruke

WEI indeks generalno ne služi ničemu, zavisi koliko drajver obori takt u 2D-u. Pustiću ponovo test kad dođem kući, ali generalno nisam imao problema da nešto pokrenem. Za igrice nažalost nemam vremena, to je i bio razlog prodaje velikog računara. Za sada mi je ovaj mališa jedno što imam kući, pored službenog laptopa, dok ne budem ponovo imao vremena.

Mozes li mi reci koliko sata konektora ima pico napajanje koje si izvadio iz kucista?

Napajanje ima samo 24pin konektor na koji se kači kabl.

Na kablu imaš 24+4p. 1x SATA, 1x molex, 1x 4pin (floppy). Vidi sliku.

lc-itx75w.jpg

Ako je za napajanje 2.5 diskova, mogao bi da ubaciš molex na 2x SATA i dobiješ ukupno 3 sata konektora, za toliko bi verovatno imalo snage sa ovom mojom polčom i procesorom.

Poslednja izmena:
Evo uradih i mali foto-session, samo nažalost mobilnim pošto mi je fotoaparat kod žene i klinaca.

Spoljni izgled kućišta sa isečenom gornjom stranicom i dodatim grill-om:

1340mi.jpg

Otvor za ventilaciju:

grill.jpg

Iznutrice:

iznutrice.jpg

A evo i koliko je novo kućište u odnosu na FD Define R3, a Define je običan midi-tower, nije neki big tower i sl.

odnos.jpg

Ova poslednja slika mi je neverovatna. 20 puta manje prostora zauzima, a konfiguracija bi služila odlično, većini prosečnih korisnika.
@ mighty78 Baš lepo izgleda, isto tako i da te služi...

Hvala :)

Mene je najviše oduševila tišina. Mada je moje FD kućište jako dobro izolovalo buku, ipak su se 6 x 120mm (3 na kućištu, dva na procesoru i jedan na napajanju) i 2 x80mm ventilatora (na grafičkoj) čuli ma koliko im spuštao broj obrtaja i birao tihe komponente.

Sada je nemoguće čuti da računar radi.

mighty78, odlicno sto si prozorcic napravio na kucistu, to je verujem dosta uticalo na temperature ploce i cpu-a. 1350mi je slicnih dimenzija i ima cini mi se fabricki slican otvor iznad procesora. Steta sto mu prednji usb nije 3.0 vec 2.0 kad vec ima usb na prednjem panelu, elem ovo 1340mi je ultra kompaktno i povoljno, nisi pogresio, slika u poredjenju sa R3 je objasnila :)

Evo uradih i mali foto-session, samo nažalost mobilnim pošto mi je fotoaparat kod žene i klinaca.

Spoljni izgled kućišta sa isečenom gornjom stranicom i dodatim grill-om:

Pogledajte prilog 143210

Otvor za ventilaciju:

Pogledajte prilog 143211

Iznutrice:

Pogledajte prilog 143212

A evo i koliko je novo kućište u odnosu na FD Define R3, a Define je običan midi-tower, nije neki big tower i sl.

Pogledajte prilog 143213

Odlicno izgleda, koja razlika u velicini :)

Pronađite PC na slici :)

ht.jpg

Konačno završih i preuređivanje radnog stola, sad mogu da kačim TV na zid i sredim kablove do TV-a i zvučnika i napravim malo bolji raspored.

Odaje ga front usb :D

Odaje ga front usb :D

Nije front usb, to su crni power i reset tasteri na sivom delu fronta, al' se ipak vidi :)

Ubiše me obaveze, nisam previše stigao ni da testiram, ali svaki BR ili BR remux pušta bez problema, grafika ima dovoljno snage i za poneki shader u MPC-HC.

Još da vidim kako će da radi WoT u 720p i neke starije igre koje inače ponekad odigram.

Poslednja izmena:
Da ne dužim, sve je u "Moja mašina" ispod avatara :)

Nazad
Vrh Dno