Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Za početak bi bili bežična tastatura i miš ali bih svakako nabavio i daljinac naknadno. Nzm baš da uzimam nove APU-e zbog cene, nzm kako se pokazao E350 Zacate ? Čini mi se da je sasvim dovoljan za namenu koja mi je potrebna, ili možda nije ?

Ako uzimaš E-350 onda je besmisleno da ga stavljaš na klasično ATX napajanje. U tom slučaju prodaj to što imaš i iskeširaj se za komp kao šta ja imam. Pronađi moje postove u ovoj temi a imaš i još par primera sličnih konfiguracija.

Ja imam E-350 ali stvarno nisam probao ni jednu 3D igru na njemu tako da ne mogu ti kažem kako će ti raditi igre. Za puštanje filmova je OK mada mi se XBMC library malo vuče, ali sve to i više možeš pročitati u ovoj temi samo par stranica unazad.

E-350 je mnooogo slabašan - bukvalno poslednjim atomima snage tera 1080p, ali nije za nikakve igre.. PES mi je radio uz dosta "štucanja"...
Ja sam kupio E-350 pre oko godinu dana i zadržao ga bukvalno nedelju dana - prodao sam ga na oglasima za par hiljada dinara manje i kupio H61+G840, koji dosta kulturnije radi.

Pošto sam kupio low-profile kućište (Thermaltake SD200), kasnije sam bio prinuđen da kupim i low profile grafičku karticu (prvo 6570, ali mi je bila slaba za igranje, tako da sam kasnije kupio 7750 low profile - čekao sam je mesec dana da se uveze specijalno za mene - i crkla je posle dve nedelje!!)

Dok je trajalo, lepo je radilo - igre su odlično funkcionisale (PES, Lego igrice, Sonic Racing, Sonic Generations, Trine 2... manje više sve igrice koje se igraju za dva igrača na džojsticima).

Bitna stvar kod HTPC-a je i daljinski - preporučujem ti neki IMON front panel sa daljinskim (5.25 panel sa displejem i daljinskim koji premošćava ATX napajanje i može da upali komp).
Treba ti i miš i tastatura (ja imam Lenovo N5902 sa kojom nisam preterano zadovoljan i Logitech komplet MK520 koji je OK)

Rekapitulacija - za igrački HTPC ti treba:
- skupo fensi kućište sa napajanjem 100+€
- skupa fensi grafička 7750 120€
- ploča, procesor, memorija, hard - 150+ €
- IMON panel sa daljinskim - 45€
- bežični miš i tastatura (MK520) - 40€
- dva džojstika Logitech F710 - 100 €
- uz sva ova čuda ponestaće ti frontalnih mesta za USB prijemnike - a prijem zeza ako ih konektuješ nazad - trebaće ti i neki USB front panel ili HUB - 30€

Suma sumare - za igrački HTPC ti treba BAR: 585 €

Taj "HTPC" nije baš tih..
Žalim što na vreme nisam uzeo HTPC kućište koje ne traži low-profile kartice - kojih kod nas nema.. Konfiguracija bi mi sigurno bila tiša, hladnija i jeftinija.

Dakle E-350 definitivno otpada, da ne bude zabune nije meni prioritet igranje na ovom htpc-u ali ako moze da "potera" neku od igara u razumnoj rezoluciji zasto da ne. Bez obzira dali se odlučim za neki miniITX komplet ili microATX ploču sa procesorom nemam nameru da uzimam neku od externih grafičkih karti radi igranja. Jednostavno radiće mi na integraciji šta god da uzmem. Rekao sam već da imam: kućište, napajanje 300W(za mini ITX), HDD 250 GB sata , 4 GB DDR3 memorija, DVD-RW i ostaje mi da uzmem ploču sa procesorom i integrisanom grafikom pa mi se sad nešto čini da je AMD što se tiče grafičke karte sa svojim APU-om daleko ispred svih ostalih kombinacija ?

Ako ne uzimas zasebnu graficku AMD Trinity je daleko najbolje resenje.

Taj "HTPC" nije baš tih..
Žalim što na vreme nisam uzeo HTPC kućište koje ne traži low-profile kartice - kojih kod nas nema.. Konfiguracija bi mi sigurno bila tiša, hladnija i jeftinija.

Sigurno ti ne bi bila tisa i hladnija, jer te grafike em sto trose struju em sto imaju ne bas necujne ventilatore. Pritom za FM2 platformu i ne treba graficka....uglavnom sve moze da se igra, mozda ne na max detaljima ali medium da....a za max detalje je tu crossfire mode i sa slabijim low profile grafikama. I mislim da se i isplati.
A jos ima i kucista sa ugradjenim displejom, front usb i daljincem za ~200eur tako da nema drkanija sa trazenjem panela, frontalnih panela......iitd. Dzojstici? Kome jos treba dzojstik, pa nije ovo Commodore 64 :)

Sigurno ti ne bi bila tisa i hladnija, jer te grafike em sto trose struju em sto imaju ne bas necujne ventilatore.

Pa i 6570 i 7750 u low profile varijantama imaju ventilatore (manje, koji se brže vrte) - a skuplje su od standardnih kartica za oko 30%

A jos ima i kucista sa ugradjenim displejom, front usb i daljincem za ~200eur tako da nema drkanija sa trazenjem panela, frontalnih panela......iitd. Dzojstici? Kome jos treba dzojstik, pa nije ovo Commodore 64 :)

Džojstici, džojpedovi - zovi ih kako 'oćeš ;) ..mislim da je svako igranje u dnevnoj sobi bez njih neozbiljno.. ako pičiš FPS igraš za kompom sa mišem i tastaturom, ali u dnevnoj sobi se generalno igraju skroz drugačije igrice.. a za dva džojpeda, N5902 i Logitech kombinaciju ti trebaju 4 frontalna USB-a - mislim da ni jedno kućište to po defaultu nema.. Ja sam za tu namenu uzeo ICY-BOX IB-864, koji je čitač kartica, ima 3 USB 2.0, 1 USB 3.0, eSata... - to je neko zaokruženo rešenje.

Zašto ti treba toliko frontalnih usbova? Za n5902 (za koju si rekao da ti se ne sviđa-ja će je rado kupiti;)) i logitech su ti dovoljni usb pozadi a u zavisnosti koje joypadove koristiš, ako su bežični onda opet možeš pozadi a ako su sa kablom onda opet imaš dva usb naprijed.

Frontalni USB-ovi mi trebaju zbog boljeg prijema - kad ih stavim nazad ponekad oće da preskoči i ne registruje klik, ili trza pomeranje miša.
HTPC mi je nakačen na 50" plazmu i često se gleda/igra i sa 4-5 metara.

Koliko vidim vi ste svi više-manje opremljeni "fabričkim kućištima" sa front panelom i daljincem :)
Meni je pre svega cena primarna tako da samo kućište pravim ručno od drveta, pleksiglasa, metala. Kad sve završim trebalo bi da bude to malo i lepo kućište, za sad lepo napredujem :)
A što se tiče daljinca uzeću nešto kao Logitech UltraX media remote a u kućište ću "sakriti" usb adapter za sam daljinac iza plexy-ja.
Ostaje mi samo još da se odlučim za ploču i procesor, međutim sve mi se više čini da ču uzeti neki AMD APU. E sad dali za FM1 ili FM2 socket videću u zavisnosti od cena.
Svestan sam da ako uzmem FM1 ostajem na toj kombinaciji bez mogućnosti daljeg upgrade-a procesora bez menjanja ploče ali svakako kad dođe red na to po svoj prilici ću menjati sve. Opet ponavljam da mi je bitna cena pre svega, mislim da bi mi recimo i A4 varijanta biti dovoljna. Imao sam A6 3650 i bio sam zadovoljan stvarno, međutim usled nekih nepredviđenih okolnosti bio sam prinuđen da prodam taj komplet.
Što se tiče mini ITX ploča čini mi se da im je jedina prednost manja dimenzija i nešto niža potrošnja uz takođe solidno niže preformanse.

@seizmos, @ljubanve
Uradio sam kako ste rekli, i sada imam obrnuto, iz mpchc-a mi ide bez seckanja, ali mi zato ubija seckanje u xbmc-u. Instalirao sam klite 9.6.5 i za h264 odabrao mpc dxva, a za ono vc1 ostavio software (to ne znm ni sta je).
Jel imate ideju zasto sada secka u xbmc-u?

Poz

Ja nikakve kodeke nisam ubacivao tipa klite itd....

Mpchc je sam sebi dovoljan za pustanje mkv-a, xbmc takodje, onaj ko ima dobar gpu on doda u pricu madvr i lav filters i to je to.....a tebi ne trebaju zadnja dva na e350 jer ce ti struckati video...

Ja nikakve kodeke nisam ubacivao tipa klite itd....

Mpchc je sam sebi dovoljan za pustanje mkv-a, xbmc takodje, onaj ko ima dobar gpu on doda u pricu madvr i lav filters i to je to.....a tebi ne trebaju zadnja dva na e350 jer ce ti struckati video...

Deinstalirao sam klite, i ponovo instalirao samo mpchc i radi kao sto si i rekaone stuca, ali mi i dalje stuca u xbmc....kako si podesio u video podesavanima za xbmc...sta od opcija?

Nešto si čačkao u XBMC-u... XBMC ne traži kodeke i ne koristi kodeke koje si instalirao, ako se ne varam. Meni je radio bez kodeka uvek. Proveri podešavanja u XBMC-u, da li si čekirao da koristi DXVA. Usput i instaliraj 12.0 RC2 odličan je...

@Goor

Prednost E-350 je i pasivno eksterno napajanje. Ako praviš sam kućište i koristiš to što koristiš, gledaj da imaš što manje drveta u njemu. Ono baš i nije dobro po pitanju odvođenja toplote.

Takođe koristim xbmc na kućnom računaru ali bez ikakvih naknadnih instalacija kodeka, i sve radi savršeno.
Znam da sam ja imao frke oko kodeka na A6 3650, xbmc mi je jako seckao pri listanju u menijima. Menjao sam kodeke ali uzalud, kad bi počelo seckanje opterećenje procesora bi skočili na 90% ali sam igrom slučaja promenio memoriju (sa Kingston HyperX prešao na neki običan Kingston) i sve je proradilo. Opterećenje cpu-a je tad bilo 10-15%

ljubanve

Pa ne mogu reci baš da neće biti drveta u kućištu, biće ga samo jedno 70-80% :)
Ali šta sad, tako sam počeo pa sad nema nazad, ali bio sam i svestan toga vezano za samu toplotu.
Imam u planu da uradim nešto kao tunel za protok vazduha preko cele ploče pa videćemo šta će ispasti, po mom planu će sve biti ok ali u praksi ćemo videti :D

Nešto si čačkao u XBMC-u... XBMC ne traži kodeke i ne koristi kodeke koje si instalirao, ako se ne varam. Meni je radio bez kodeka uvek. Proveri podešavanja u XBMC-u, da li si čekirao da koristi DXVA. Usput i instaliraj 12.0 RC2 odličan je...

Pa sada nemam kodeke uopste, mpc radi super, ali xbmc secka. Probacu da deinstaliram pa da instaliram ponovo xbmc. Inace dxva sam odabrao u video podesavanjima.

Poz

Lav i madvr ce ti seckati....to raditi nece.....samo na mpchc sa stock podesavanjima dxva radi kako treba....xbmc radi odlicno....ima jos par plejera na kojima radi dxva i ne secka nista...
Odakle to da ce sa lav i madvr seckati? Kod mene sljaka, e350 i GT520, doduse ne mogu da kazem da sam popalio antiringing u madVR ali radi ko podmazano. ;)

Možeš li da napišeš koja podešavanja tačno koristiš, jer meni madvr i lav rade na 7450m ali kad pustim titlove nastupa seckanje.

Odakle to da ce sa lav i madvr seckati? Kod mene sljaka, e350 i GT520, doduse ne mogu da kazem da sam popalio antiringing u madVR ali radi ko podmazano. ;)

Pa ja cekam da posaljes tvoja podesavanja :) sada mi GT520 stoji samo da zacepi rupu u kucistu :D

Nisam video da se pominje ta nvidia.....sa stock gpu e350 ce seckati 100%....sa gtx 680 ili nekom drugom novijeg datuma nece ;)

Možeš li da napišeš koja podešavanja tačno koristiš, jer meni madvr i lav rade na 7450m ali kad pustim titlove nastupa seckanje.
Hocu, cim dobijem pristup HTPC masini, sto bi trebalo da bude za 2-3 dana.

Pa ja cekam da posaljes tvoja podesavanja :) sada mi GT520 stoji samo da zacepi rupu u kucistu :D
Nisam zaboravio, jos uvek nemam pristup HTPC racunaru, bice za par dana. :)
Nisam video da se pominje ta nvidia.....sa stock gpu e350 ce seckati 100%....sa gtx 680 ili nekom drugom novijeg datuma nece ;)
Biker rece da ima E350 i GT520 i da ima problem sa tim seckanjem.
Isti setup i ja imam vec duze vreme i to radi sjajno. Zapravo meni je radilo i sa G210, a GT520 je osetno jaci.

Poslednja izmena:
Hocu, cim dobijem pristup HTPC masini, sto bi trebalo da bude za 2-3 dana.

Nisam zaboravio, jos uvek nemam pristup HTPC racunaru, bice za par dana. :)

Biker rece da ima E350 i GT520 i da ima problem sa tim seckanjem.
Isti setup i ja imam vec duze vreme i to radi sjajno. Zapravo meni je radilo i sa G210, a GT520 je osetno jaci.

Cekam te ako ozeblo sunce :)

Salu na stranu, uradio sam onako kako su rekli ljubanve i seizmos, instalirao samo mpc-hc i xbmc, bez ikakvih codec-a, i sve radi bez seckanja, sto bi stvarno znacilo da sa NVIDIA GT520 bi to moralo da radi bez problema...mada, i ako ne radi, nema veze, nije bila skupa kartica (sva sreca) :)

Inace, razmisljam se da kupim ovo kuciste CHIEFTEC Desktop Case HM-03B-OP ili CHIEFTEC Desktop Case HM-02B-OP, svidja mi se sto su kao audio komponente, ali mi je totalno blesavo da E350 stavim tu...nikad manja ploca, nikad vece kuciste :D

Radi ti ali bez madvr a bila je poenta da ti namestimo da radi madvr. :)

Jeste, ali mene ledja vise ne bole :D
Bar sada ne stuca, cekam da prepisem od A-S sve kako je kod tebe, pa da probam sa GT520...

Ja imam HM-03B (tanje), i obrati paznju ako budes zeleo drugi ventilator da stavis da ne mogu sve microATX ploce da se uglave zajedno sa njim, dok za ITX nema problema ali ce ti u tom slucaju koristiti visak prostora zbog hladjenja. I naravno - low profile kartice.......al je zato mnogo elegantnije od debljeg HM-02B

Poslednja izmena:
A jel po default-u ima citac kartica?
Jedino sto mi smeta kod tog kucista je dubina...mali mi je prostor..

A jel po default-u ima citac kartica?
Jedino sto mi smeta kod tog kucista je dubina...mali mi je prostor..

Ima, i radi odlicno. Meni dubina nije bila problem, sve staje i jos ima praznog prostora. Ali sam morao da se ratosiljam stare microATX ploce zbog sirine, jer ko sto rekoh drugi ventilator ne moze da se nabudzi.

edit. u stvari jedina stvar koja malo iritira kod citaca kartica jeste plava led lampica koja bode oci kad se nesto utakne.
I generalno su malo razocarali sa glavnim displejom koji je malko bledunjav i kratak....sigurno su maznuli po centimetar dva od svake ivice koji su mogli dodatno da iskoriste a slova bi bila jasnija i veca.

Poslednja izmena:
Moram da se pozalim, opet mi secka, i to malo glatko malo secka, i u xbmc i u mpchc :(
Na kraju cu da odem, pljusnem 20k dinara, kupim jacu plocu i procesor, ovo me sada bas zivcira, kod drugih radi, kod mene secka.
Ajde da pojasnim koja je konfiguracija kod mene:
MSI zacate E350, 6GB ram, 120gb ssd, svi fajlovi se strimuju sa netgear nas duo 2, preko kabla. Os je win7 32bit, probao sam i sa xp, ista prica. strim na ipad ili android tablet radi kao san, na macbook pro takodje, sto znaci da nije mreza u pitanju. Htpc mi je povezan na lcd tv, tj veza je:
HTPC->HDMI->AVR->HDMI->LCD TV(le40c650)
Prethodno sa wd tv live sve radilo odlicno.

Nazad
Vrh Dno