Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Da, tebe. Zanima me da li može da radi na toj integrisanoj AMD, makar i sa nekim smanjenim podešavanjima.

Mene interesuje kako ste riješili hlađenje u tim minijaturnim kućištima? Ja imam kućište pune visine (antec fusion) pa kad nešto gledam ove nove ploče, msm malo jače, z77 ili p68 (sad imam gene iv u svojoj mašini pa za godinu ide u htpc) a na njih "pasuje" samo neki top down kuler a ne znam koliko su oni efikasni?

Moze se resiti u principu jednostavno, inace one se i ne greju mnogo pa je to olaksavajuca okolnost..

Ako downgradujem a8-3850 sa 2.9ghz na 2.6ghz ili nize, koliko mogu da spustim voltazu? Pritom, ovde imam razlicitih vrsta voltaza.....

Koliko god želiš a da ti stabilno radi... Slično kao i kod overclock-a, juriš najniži napon na kojem će ti stabilno raditi, korak po korak.

Koliko god želiš a da ti stabilno radi... Slično kao i kod overclock-a, juriš najniži napon na kojem će ti stabilno raditi, korak po korak.

nema neko pravilo, tipa ako mnozilac spustis za jedan onda voltazu spustas za toliko i toliko?

Nema, moraces da testiras sto kaze ljubanve kao i kod overclocka nije svaki primerak isti i nema pravila.

Jedno pitanje, imam jedan laptop koji se prakticno ne koristi, da li bih njega mogao da iskoristim kao HTPC masinu? Naime, radi se o sledecem modelu Dell Inspirion 1525, i ovo su njegove karakteristike:
Processor 2.0GHz Intel Core 2 Duo T7250
Memory 4GB, 667MHz DDR2
Hard drive 120GB 5,400rpm
Chipset Intel GM965
Graphics Mobile Intel Express 965GM (integrated)
...
Ima i HDMI, samo me interesuje da li moze da se koristi i za video i za audio...?

naravno da bi mogao :)

:) nisam se dobro "odrazio" :p

htedoh da pitam da li je to dovoljno jaka masina da potera xmbc, i moje dvou mljenje, da li ostaviti Windows 7, ili instalirati Ubuntu 12....sta ce bolje da tera?
Sada sam pronasao i odgovor na moje prethodno pitanje, moze audio kroz HDMI, samo trebaju novi drajveri.

Meni je ionako sav sadrzaj na NAS serveru, tako da mi velicina hdd-a nije bitna.

Koji sad OS imas instaliran na njemu? Stavi xbmc i pust neki 1080p i videces dal li je dovoljno jaka masina.

windows 7 je sada na njemu....da u pravu si....mada cu da mu instaliram i XBMC pa da vidim kako se ponasa!
Hvala

Tesko da ce moci 1080p bez problema da pusti, sto i nije tolika tragedija jer bi 720p trebalo da radi bez problema. Ja bih ostavio Windows 7, mada je to stvar ukusa.

Da, u pravu si, probao sam 1080p (imam dosta filmova, dokumentaraca u full hd) i ne moze, secka, ima neka fora da se mu MPC-HC namesti, ali ni to ne resava...cak i da ne secka, bruji kao blesav i temp mu skaze na 86c, sto je neupotrebljivo, a steta, u pitanju je dell inspirion 1525 sa daljincem, probao na xbmc radi fantasticno, ali ***...

??? Na koju foru ne može? Dell Studio 1535 pušta sve i svašta preko HDMI, specifikacije nisi ništa posebno bolje od 1525.

Zdravo svima.

dugo već pratim ovu temu, pa rekoh ajd da predstavim moj htpc. Mašina je nešto tehnološki starija, sklopljena negde u 2009-oj, ali radi kao švajcarac....

case: Antec fusion remote (ima uz kućište i svoj daljinac)
psu: LC-power 420 (12 cm fan)
mb: biostar a785, mATX
cpu: AMD 5000+ BE + Scythe mini ninja fanless cooler
mem: 2x1 GB DDR2
grafika: integrisana ATi (valjda 4200)
HDD: 2,5'' 320 GB, string suspended...u planu neki mali SSD uskoro...
optika: DVD-RW mislim da je LG (ovde nikako da nađem neki silent bios, kada zaleti dvd, kao boing da uzleće)

Od softvera koristim Windows 7 32bit + windows media center + media browser plug in, uz Imon drajver za daljinac, Media Control Plugin za povezivanje FFDShow sa daljincem preko kojeg možeš da menjaš titlove, audio trekove, i praktično kontrolišeš sve parametre FFDShow-a...

Mašina dakle radi praktično nečujno (aktivni su 12 cm fan u napajanju i jedan 12 cm fan u kućištu na min setovanju)...dekodira sve, bez seckanja u 1080...na mreži imam jedan Windows home server na kojem je su svi 'sadržaji' kojima HTPC pristupa (mreža je gigabitna)...

pozdrav
Goran

Poslednja izmena:
Evo i par slika...

Kućište spolja i daljinac:

Unutrašnjost, prostor je podaljen na tri zone, levo napajanje i optika (jedan komad), dole desno HDD-ovi (ima mesta za 2x3,5'' harda), i glavni prostor za ploču...

Malo teže se vidi, ali ovako sam okačio 2,5'' HDD na gumeni kanap tako da nema vibracija

skythe mini Ninja cooler, i iza dve 12-ice koje izvlače vazduh iz kućišta

ako koga još nešto zanima, pitajte...

pozdrav
Goran

Poslednja izmena:
Fino je, eventualno mozes oko cable management-a jos malo da se pozabavis..

Xexe, jeste malo nagužvano kod hardova, ali ne utiče na hlađenje, tako da me mrzelo da se zezam stim...oko ploče je fino uređeno, to mi je bitno da napravim...

Kakve su temperature pod punim cpu loadom ili hdd kopiranjem, mislim na temperature hdd-a, cpu-a posle vise sati rada sad na vrucinama...?

Kakve su temperature pod punim cpu loadom ili hdd kopiranjem, mislim na temperature hdd-a, cpu-a posle vise sati rada sad na vrucinama...?

Pazi,

sve mi je na mreži (1 Gbit), tako da se hdd ne zagreva, a pošto sve ide kroz DXVA, ne greje se ni cpu. Inače upravo sam odgledao Lockout 1080p, cpu je bio na oko 15% load, na proseku od 42 C, hard na 32 C, u sobi je trenutno 29 C...

Kao što rekoh, mašina je tiha i 'ladna, rekao bih da je, ono, skockana tanam kako treba i odrađuje sve što mi od jednog htpc-a treba bez napora

Znam to, mislio sam cisto da ga bacis na malo vece muke(cpu) a isto tako i hdd tako sto na njega iskopiras 20GB materijala pa mu ispratis temp. dokle ide a za cpu pogledas temperaturu trenutno dok je pod loadom dokle ide..

Probaću danas kada se vratim sa posla pa javim...

Koliko cesto update-ujete xbmc, mislim na ine nightly verzije?

Ja takodje koristim samo final verzije,ali ne mogu da docekam Aeon MQ4 skin (trenutno koristim MQ3).

Ja sam i na mbp-u i na pc lap-u instalirao neke nightly verzije i radi sasvim ok.
Još uvek nisam sastavio pravu htpc mašinu, nadam se da će i to uskoro da da se desi, taman kada izađe mq4 ;-)

Vrh Dno