Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Pa da budem iskren nisam fizicki jos otvorio kuciste,ali kako sam citao i kako vidim na slikama standardno napajanje je u pitanju. HT-01 model je u pitanju.

Ne secam se koje sam imao, vec skoro 2 god radim iskljucivo Thermaltake, al proveri, ne skodi :)

Pa da budem iskren nisam fizicki jos otvorio kuciste,ali kako sam citao i kako vidim na slikama standardno napajanje je u pitanju. HT-01 model je u pitanju.

U HT-01 ide "SFX Form factor" napajanje koje je manjih dimenzija od standardnih "PS2 Form factor" napajanja, tako da nece moci.

Inace dimenzije SFX napajanja su standardizovane (nije tu Chieftec nista svoje izmisljao), pa bi mogao naci i napajanja drugih proizvodjaca, al kod nas sem pomenutog Chiefteca (koje se i posebno prodaje) i cini mi se nekog LC powera, druga nisam vidjao.

imam ht-o1 silver, malo je napajanje od 300 w ne moze da stane standardno atx ali sasvim lepo mi gura i3 530 procesor 4 gb rama , dvd i hdd. Grafiku koristim integrisanu iz procesora, mkv i bluray sa hdd-a idu ko podmazani nikakvih problema, odlicno je kuciste, uz njega ide i imon daljinski, po meni najbolji odnos "sta dobijas za svoj novac" je bas ovo kuciste.

Rzmisljam i ja da uzmem i3,ali sam citao da XBMC jos ne vari najbolje isti... jer koristis neki frontend ili kako da ih nazovem ?

koristim software koji dolazi uz imon driver za dvd mkv mp3 i slike podesavanje displaya pojacavanje utisavanje zvuka, software je podesiv pa mozes da ga namestis da upravljas sa njim sa razlicitim programima powerdvd, media player ili njegov sta god. nikad nisam koristio xbmc zadovoljan sam sa ovim. evo ti link pa prostudiraj malo http://www.soundgraph.com/pad-remote-feature-en/

Ljudi znam da ovo nije popularno, ali mi treba neki predlog u vezi ploce i procesora...naime, na ploci moram da imam hdmi i opticki izlaz, ali ne znam koju kombinaciju ploca-procesor da trazim...naravno, ne treba mi nikakva spejs varijanta(sto ce reci nista preskupo), znaci nesto normalno, ali da valja....

Hvala!

winwin ima akciju kombo i3 i h55 ploca za 16000 to ti je zlatna sredina.

Hvala, upravo sam na tu kombinaciju i mislio! ;)

sada kad je stigao AMD-ov Fusion nema nista bolje za HTPC, a pogotovo sto se sada moze spakovati u bilo sta,sa obzirom na dimenzije

Sve zavisi od:

1. sta ocekujes od htpc-a
2. koja ce cena biti za fusion

Sve zavisi od:

1. sta ocekujes od htpc-a
2. koja ce cena biti za fusion

Rekao bih da su neka generalna očekivanja multimedija plus umereni gaming. Problem sa integrisanom grafikom je što je slabo upotrebljiva i za neko povremeno igranje. Ako nema gaminga, iskreno ne vidim svrhu HTPC mašine jer za svrhu playera može da posluži 3-4x jeftiniji fabrički player spakovan u mnogo manje kućište, kao npr WD TV. Što se tiče surfa i sl. meni je to nekako ipak private delatnost, a ne nešto što radim u dnevnoj sobi, dok ostali ukućani i slučajni gosti gledaju sadržaj. :)

Problem svih problema sastavljanja HTPCa je adekvatno kućište. Kod nas je generalno veoma slaba ponuda, a ono što je dostupno je ili preskupo ili preglomazno ili neadekvatno... Takođe je izbor SFX napajanja jako slab, a i retka dostupna su opet ili slaba ili preskupa. Po meni nema smisla da HTPC kućište i napajanje koštaju 20k dinara, a toliko izađe ako se kupi sve kako treba.

Da li postoji koćište trenutno u ponudi u koje bi mogla da se spakuje bar neka osrednja grafička tipa GTX260 bez bojazni od pregrevanja i nje i napajanja?

BTW Pomenuta uATX ploča iz WinWin ne valja jer nema ni HDMI ni DVI portove, plus samo jedan PCIE slot.

Poslednja izmena:
Taj fabricki player je bas tih 3-4 puta i gori od htpc-a... i po mogucnostima i po kvalitetu i to samo za pustanje vide-a... O ostalim mogucnostima i da ne pominejm kolko je htpc bolji.

Problem svih problema sastavljanja HTPCa je adekvatno kućište. Kod nas je generalno veoma slaba ponuda, a ono što je dostupno je ili preskupo ili preglomazno ili neadekvatno... Takođe je izbor SFX napajanja jako slab, a i retka dostupna su opet ili slaba ili preskupa. Po meni nema smisla da HTPC kućište i napajanje koštaju 20k dinara, a toliko izađe ako se kupi sve kako treba.

E, bravo!!! I meni je problem bilo kućište i razmišljam u pravcu kao i ti. Sva su glomazna i preterano skupa, novije police za plazme i LCD su niske i nema tolike visine ili dužine u njima da bi se ubacilo kućište. Jako mi je ružna kombinacija svih ovih popularnih kućišta u sklopu police kao celina koja stoji u dnevnoj sobi. Ipak je i estetika presudna... A druga stvar je napajanje, ako nije tiho i ako će da pravi buku u dnevnoj sobi onda nema puno smisla. HTPC mi služi i kao Torrent mašina pa svaka buka i zvuci iz njega u dnevnoj sobi nisu poželjni.

Zato sam tražio četvrtasto kućište, bilo kakvog kvaliteta jer kad sve sklopiši ubaciš u policu to se ne mrda. Kućište sam platio bez napajanja 15 evra, silent napajanje 35 evra, daljinski i transiver 10 evra.

Poslednja izmena:
Da si imao taj WDTV ne bi tako pricao :) ja sam probao sve moguce verzije i dalje koristim htpc. Kucista ima, samo sto ona svugde kostaju, jer to jednostavno nije kuciste koje ide u masovnu proizvodnju. Thermaltake DH 103 nosi gtx 295 bez problema ako ti treba. Meni za sada Nvidia Ion i Intel Atom platforme sluze samo da bih imao jeftin NAS, a za fusion, zivi bili pa probali...

Rekao bih da su neka generalna očekivanja multimedija plus umereni gaming. Problem sa integrisanom grafikom je što je slabo upotrebljiva i za neko povremeno igranje. Ako nema gaminga, iskreno ne vidim svrhu HTPC mašine jer za svrhu playera može da posluži 3-4x jeftiniji fabrički player spakovan u mnogo manje kućište, kao npr WD TV. Što se tiče surfa i sl. meni je to nekako ipak private delatnost, a ne nešto što radim u dnevnoj sobi, dok ostali ukućani i slučajni gosti gledaju sadržaj. :)

Da li postoji koćište trenutno u ponudi u koje bi mogla da se spakuje bar neka osrednja grafička tipa GTX260 bez bojazni od pregrevanja i nje i napajanja?

BTW Pomenuta uATX ploča iz WinWin ne valja jer nema ni HDMI ni DVI portove, plus samo jedan PCIE slot.

DH103 košta $400 preko, a kod nas ga (koliko vidim) trenutno ni nema. Mislim da je to nenormalna cena za kućište, tačno da je unikatni ručni rad! :)

Ako bih već davao veće keš, išao bih na Lian Li, Antec, Silverstone jer su mi TT, CM i slične marke prilično kičerajske.

@jopopo
Ne reče koje si kućište i napajanje na kraju uzeo?

Misljenje je kao dupe, svako ima jedno :). Antec Fusion i TT DH103 kostaju apsolutno isto u nabavci, ako neko zna cene svih kucista - verujem da sam to ja jer manje vise samo to radim poslednje 3 godine. Lian Li i Silverstone, makar oni dobavljivi modeli, nisu po kvalitetu gde TT i Antec. Coolermaster nikad nisam uzimao, valjda mi se nije poklopilo, Chieftec ima vecinom mala kucista, koja izbegavam jer ne mogu nista ozbiljno da stavim unutra. I cena TT DH101/DH103 je oko 170 eura, ne 400 dolara... Ista prica i za Antec Fusion Remote Max recimo. Jedino gde Silverstone prednjaci su kucista sa touch screenom, posto su znatno jeftinija od TT

DH103 košta $400 preko, a kod nas ga (koliko vidim) trenutno ni nema. Mislim da je to nenormalna cena za kućište, tačno da je unikatni ručni rad! :)

Ako bih već davao veće keš, išao bih na Lian Li, Antec, Silverstone jer su mi TT, CM i slične marke prilično kičerajske.

@jopopo
Ne reče koje si kućište i napajanje na kraju uzeo?

Ako treba da bude jeftino. Uzmi bilo koje desktop kuciste koje ti se svidja, stavi unutra media lab, i voila imas sve. Sto se tice napajanja, coolermasteri silent serije nisu losi, thermaltake qfan je isto ok. Ima takodje i dosta fanless napajanja ako nece biti ogromno opterecenje. Izbegavati silent lc power i slicne. Kod njih ne radi ventilator dok se ne ugreje napajanja, a kad se ugreje radi kao turbina pa opet stane

Na TT sajtu piše $400, eto da je nešto i kod nas jeftinije. :)

Problem je što se meni ne sviđaju ni desktop kućišta jer sva izgledaju kao da ih je pomahnitali Kinez izbušio šrafcigerom tj. bušna sa svih strana kao švajcarski sir, pa su još na to dodati genijalni dodaci kao što su "prozori", svetleći ventilatori od po 20cm, po četiri 5.25 bay (a retko ko koristi više od 1-2), gomila led dioda i ostala čuda sa kojima kućište na kraju izgleda kao ciganski ringišpil, a isto je toliko i "tiho". :D

Prvo kućište koje mi se sviđa, kad krenem cenovno od jeftinijih ka skupljim, je Corsair Graphite 600T, ali mi je ono već preskupo i preveliko. A i koja je poenta miniITX ili uATX ploče ako će ići u neko ogromno kućište, prosto ceo koncept gubi smisao. Anteca koliko vidim na ITSvetu nema nigde, kao ni TT Lanbox-a.

Od Lian Li-a, možda ovako nešto:
http://www.caseking.de/shop/catalog...-Li-PC-V351B-Micro-ATX-Cube-black::12274.html

Ima takodje i dosta fanless napajanja ako nece biti ogromno opterecenje.

Dosta? :p Mislim da je bilo reči o par primeraka Seasonic napajanja koja je imao Gigatron i ništa osim toga nisam video kod nas. Neki info?

Poslednja izmena:
Meni HTPC ne sluzi ni za kakav gaming,sto umereni, sto neumereni, tako da to bas nije generalno ocekivanje. A svrhu vidim bas u toj univerzalnosti u odnosu na te fabricke plejere cije cene mogu i da prevazidju cenu nekog jeftinog ili osrednjeg HTPCa, a ne pruzaju toliko koliko su skuplji. Zatim nijedan taj fabricki plejer nema DVD/BD drajv...a kad mu nesto ne radi moras da cekas sledeci update firmwarea da bi se to popravilo, a ako firma napusti taj model i izbaci novi, mozes da se slikas. Dobar HTPC ce trajati godinama, u zavisnosti od tvojih ocekivanja i apetita.

Evo ovako, da napravimo poredjenje - svesni toga da je HTPC skuplji i da ima vise mogucnosti.

DVD/BR player mislim da je LG BD570 dobar predstavnik - kosta oko 200e

HTPC s druge strane - i ne pravim skup

1. desktop kuciste najobicnije crno sa 2 5.25 mesta - 30e sa napajanjem
1 1/2 :) Thermatake media lab - 30e
2. bilo koja polovna ploca i cpu od athlon 4200+ na ovamo - ne vise od 50e
3. memorija 1 gb ddr2 - 10e polovno
4. najjeftinija kasta oko 30e
5. hdd po izboru - 20 do 95 eura
6. od obicnog dvd-rw -20e do 60e za BR
7. wireless tastatura i mis logitech 25
----------------------------------------------------
od 185 eura za najjeftiniju varijantu koja ne bi imala media lab, 320 gb hdd i dvd rw, do 330 eura za varijantu sa media labom, BR playerom i 2 tb hdd. Naravno moze se dodati jos i wifi karta za 20ak eura

LG BD570 je nov sa garancijom 180e, dok sa druge strane imamo gomilu kršware-a, pa opet ne izađe baš jeftino. Kad se stave sve komponente kako treba to košta daleko više. Ne ide kućište sa napajanjem od 30e aka tempirana bomba, sa novim hardom od 2 tera i novim BR.

Na kraju krajeva, odosmo u pogrešnu stranu, meni treba samo kućište (bez napajanja jer imam Corsair HX520 viška), ne zvonjavi kinez, ali sa druge strane ne ni neko od 200e, nego sa cenom do 100tinak evra, što mislim da je razumna cena za tu namenu. :)

Poslednja izmena:
@Marko_n
HTPC kuciste ili klasicno desktop?
Slab je izbor kod nas. :(

http://www.tehnomanija.rs/katalog/lg-blu-ray-plejer-bd-570.html meni ovo lici na 200e. Ta gomila krsware-a odradjuje mnogo veci posao nego doticni LG, a sto se tice preuvelicavanja stvari o tome da li ti treba bolje napajanje, to je vec do tebe - ako uzmes doticnog chiefteca da to i lepo izgleda, to resava pitanje napajanja. Player mozes da kupis Harman Kardon ili Marantz za 700e ako ces da gledas sa te strane...

LG BD570 je nov sa garancijom 180e, dok sa druge strane imamo gomilu kršware-a, pa opet ne izađe baš jeftino. Kad se stave sve komponente kako treba to košta daleko više. Ne ide kućište sa napajanjem od 30e aka tempirana bomba, sa novim hardom od 2 tera i novim BR.

Na kraju krajeva, odosmo u pogrešnu stranu, meni treba samo kućište (bez napajanja jer imam Corsair HX520 viška), ne zvonjavi kinez, ali sa druge strane ne ni neko od 200e, nego sa cenom do 100tinak evra, što mislim da je razumna cena za tu namenu. :)

BTW sve informacije za kucista na pm, ako nekod zanima :)

PS izgleda da mi je progurao jedan post negde :). Chieftec HT-01 je oko 110e, sad sam gledao, jedino sto nije pune sirine

@Marko_n
HTPC kuciste ili klasicno desktop?
Slab je izbor kod nas. :(

Svejedno, tražim što manje kućište koje ispunjava sledeće kriterijume:
- prima uATX ploču i full ATX napajanje
- staju dve kartice, zvučna i grafička (ako zatreba za neki gaming)
- staje jedan 3.5" HDD i jedan ODD (full ili slim, svejedno)
- da koliko toliko lepo izgleda, čitaj da ne bude nešto kao Chieftec Dragon stil, nego da se to bar iole uklapa uz LCD TV
- da ne košta više od 100e
- da je što manje tj. da staje ono što treba i da nema mnogo neiskorišćenog prostora

Ovo je negde oko 180e:
http://www.etron.rs/proizvodi/video-uredjaji/lg-bd570-73129

I meni je iskreno nešto baš kao ovaj uređaj dovoljno za filmove. (a ima i jeftinijih koji su OK, meni bar, naručito ako ćemo fer porediti pa i od playera gledamo polovne, a ne da poredimo cenu nov player vs kršware) Znam da neki od vas žele više, ali ja nisam baš toliko zahtevan. A ako ću već da pravim HTPC, hoću i gaming sa njega, ne sve na ultra u full HD, ali da može da potera novije igre bar kako tako, da mogu da se poigram tek ponekad na velikom ekranu.

Poslednja izmena:
@marko_n
Editovao sam post ali se promene izgubile, tek sada vidim da nedostaje još nešto. Kućište sam uzeo neko Frontier Diva DV1 (i takav format je po meni najbolji, ne znam zašto svi forsiraju široka kućišta), mislim da je, a napajanje neko Cooler Master iz tihe serije. Nisam rob brendova i marki, ne verujem testovima i plaćenim oglasima i uopšte i ne pamtim brendove kućišta, modele i sl. Bitnije mi je šta ljudi kažu u praksi. Moj brat je svoje Chieftec kućište teško 15kg opremio nekim silnim napajanjima i ventilatorima i mnogo je bučnije nego moje a košta ukupno 230 evra. Znači, skoro 4x skuplje nego moje i šta? Da li je bolje ili kvalitetnije? Radi i njegov HTPC i moj nešto više od godinu dana i nema razlike. Bacanje para.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno