Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Pa to Diva kućište od 40e mi se čini bolje projektovano od ovih što koštaju po 100-150e. Frontier brend sam uvek preskakao u pretragama, pa mi ja valjda zato promaklo. Staje u njega dve GTX260, 2 optička drajva, 3 harda, full ATX napajanje i normalan cpu kuler!

Jel imaš neku sliku kako je to kod tebe spakovano? Kakve su ti temperature, akustika?

Poslednja izmena:
predlog za kuciste

Evo imas i ovo, RECON MC1, full ATX stavis napajanje koje hoces, nema dislplay ni daljinski ali je cena oko 3500 din. Imao sam chifteca ht-01 i hm-02 seriju sa imon daljincima i uvek sam koristio bezicnog misa:) tako da mislim da je ovo za te novce odlicna kupovina.

Prilozi

• rc-mc1_p.jpg
    rc-mc1_p.jpg
    37.9 KB · Pregleda: 107
Pa to Diva kućište od 40e mi se čini bolje projektovano od ovih što koštaju po 100-150e. Frontier brend sam uvek preskakao u pretragama, pa mi ja valjda zato promaklo. Staje u njega dve GTX260, 2 optička drajva, 3 harda, full ATX napajanje i normalan cpu kuler!

Jel imaš neku sliku kako je to kod tebe spakovano? Kakve su ti temperature, akustika?

Nemam, ako hoćeš da mi kažeš čime da merim parametre ja ću da snimim stanje. Slikaću takođe, samo nisam kući još nedelju dana pa kada se vratim odradiću.

Inače sam kupio kućište Diva bez napajanja, takvo je bilo u ponudi, pa je koštalo pre godinu dana oko 1600 dinara.

Evo imas i ovo, RECON MC1, full ATX stavis napajanje koje hoces, nema dislplay ni daljinski ali je cena oko 3500 din. Imao sam chifteca ht-01 i hm-02 seriju sa imon daljincima i uvek sam koristio bezicnog misa:) tako da mislim da je ovo za te novce odlicna kupovina.

I od mene preporuke za RECOM MC1, front je alu, izuzetno lep, kvalitet izrade sasvim solidan. :)

@Stilgar
Gde se može kupiti to kućište?

@jopopo
Trenutno ga nema ni u jednoj varijanti, ni sa napajanjem, ni bez. Gigatron ga ima u cenovniku, ali ne može da se poruči... Klasika. :)

Edit: Sad videh u garsonovom postu da je ustvari RECOM, pa sam ga našao na ITSvetu.

Edit2:
Evo ga review Recom kućišta: http://tweakers.net/reviews/1655/all/test-een-budget-htpc-in-de-recom-mc1.html
U principu nije najsrećnije projektovano. :S: Napajanje ima čudnu pozciju, uvlači hladan vazduh od gore, a izbacuje ga u prednju masku. Tu su dva 5.25" bay-a, a meni je potreban max 1, čak s obzirom da optičke diskove ubacujem jednom mesečno, i taj jedan bi bio eto koliko da ga ima ako zatreba. Hard je zbudžen sa strane bez hlađenja i šrafi se direktno na lim, bez ikakvih dampera i to je, koliko mi se čini, i jedino mesto za 3.5" disk, dok 2.5" mesta nema odnosno morao bi da se koristi neki adapter. To je utisak ovako na prvi pogled, na osnovu slika.

Poslednja izmena:
Edit2:
Evo ga review Recom kućišta: http://tweakers.net/reviews/1655/all/test-een-budget-htpc-in-de-recom-mc1.html
U principu nije najsrećnije projektovano. :S: Napajanje ima čudnu pozciju, uvlači hladan vazduh od gore, a izbacuje ga u prednju masku. Tu su dva 5.25" bay-a, a meni je potreban max 1, čak s obzirom da optičke diskove ubacujem jednom mesečno, i taj jedan bi bio eto koliko da ga ima ako zatreba. Hard je zbudžen sa strane bez hlađenja i šrafi se direktno na lim, bez ikakvih dampera i to je, koliko mi se čini, i jedino mesto za 3.5" disk, dok 2.5" mesta nema odnosno morao bi da se koristi neki adapter. To je utisak ovako na prvi pogled, na osnovu slika.
Ima cudnih resenja, slazem se, mada i nije lose. U odnosu na neka druga HTPC kucista, Recom ima solidno hladnjenje, u vidu tunela.
Pozicija napajanja jeste cudna ali nije losa, vazduh se izbacuje prema frontu ali taj deo je povezan sa komorom ispod napajanja koja ima neki plasticni dodatak u koji ide vent koji izbacuje vazduh napolje. Ja sam uklonio taj dodatak tako da vazduh nadam se ide dole pa napolje kroz rupe na stranici. :)
Za 3.5" disk ima to mesto koje si pomenuo i jos jedno ispod 5.25" uradjaja. Slazem se da ne valja sto ide direktno na lim, al opet za 35e tesko se moze ocekivati bolje. Doduse HDDovi se mogu montirati i na mesta koja su predvidjena za ventilatore na bocnim stranama, tada ce stajati vertikalno.
Ja sam recimo jedan HDD drzao na mestu 5.25", obesio sam ga na pertle, mada moze i sa nekim 5.25->3.5" adapterom (sa damperima).

Sve u svemu moze da se fino sredi, ako se malo potrudis i ako imas ideja. Definitivno front od brushed aluminijuma odaje utisak da se radi o kucistu vise klase, i to je meni najjaci utisak kod ovog kucista. :)

Što se tiče harda, to sam odmah i tako kontao, neki adapter sa damperima pa u 5.25" mesto ispod ODD jer ono bočno mesto je prilično loše i zbog akustike i zbog hlađenja. Verujem da je front lep, ali opet me nervira to što ima dva 5.25" otvora, nije nikakav problem, ali eto čisto estetski.

Za tu cenu je super, ali ja bih bio spreman da platim i malo više, ali da sve bude kako treba... :) Damperi i takve sitnice nisu skupe u serijskoj proizvodnji u Kini, prosto mislim da ljudi koji projektuju kućišta nemaju osećaja za to. Evo u ataču prepravka kućišta za 2 minuta :D, otišlo bi koji cm u visinu, ali bi bilo uže, a moglo bi se smestiti 4 harda u nekom normalnom kavezu ili da se koriste samo 2 ako se želi duža grafička. :) Čim je višlje, mogu da idu 120mm ventovi i sve je to odmah i mnogo tiše. :)

Prilozi

• 1282833086.jpg
    1282833086.jpg
    175 KB · Pregleda: 81
Što se tiče harda, to sam odmah i tako kontao, neki adapter sa damperima pa u 5.25" mesto ispod ODD jer ono bočno mesto je prilično loše i zbog akustike i zbog hlađenja. Verujem da je front lep, ali opet me nervira to što ima dva 5.25" otvora, nije nikakav problem, ali eto čisto estetski.

Za tu cenu je super, ali ja bih bio spreman da platim i malo više, ali da sve bude kako treba... :) Damperi i takve sitnice nisu skupe u serijskoj proizvodnji u Kini, prosto mislim da ljudi koji projektuju kućišta nemaju osećaja za to. Evo u ataču prepravka kućišta za 2 minuta :D, otišlo bi koji cm u visinu, ali bi bilo uže, a moglo bi se smestiti 4 harda u nekom normalnom kavezu ili da se koriste samo 2 ako se želi duža grafička. :) Čim je višlje, mogu da idu 120mm ventovi i sve je to odmah i mnogo tiše. :)
I ja sam bio spreman da idem i do 100e ali i za te novce nisam nasao kuciste da zadovoljava sve moje zahteve, sto estetske, sto kvalitativne (materijal, i kako je projektovano). :( Zato sam i resio da uzmem Recoma. :)
Ideja ti je skroz ok, mada nisam siguran da li bi dimenzije dozvolile takve promene.
Ja sam recimo jedan HDD (pored onog sto sam ranije pomenuo) okacio o pertle na mestu gde bi po tvojoj slici stajao PSU, i hladi ga 12ica koja ubacuje vazduh, dok je sa druge strane 12ica koja izbacuje vazduh.
E sad, ako ti treba kuciste za vise diskova, to je vec problem za HTPC kucista.

Isti problemi i mene muče. Takođe mi treba neko bolje i lepše kućište a da ne košta kao manji bubreg.

Ovaj Rekom mi spolja izgleda fino ali iznutra je kao ovo moje Ping Pong što imam. Slike u ovoj poruci:

http://forum.benchmark.rs/showthrea...a-savjeti...&p=2034034&viewfull=1#post2034034

Moje se greje dosta, isto ima odvod vrućeg vazduha iz napajanja nešto odozdo i na drvenoj polici to je smrt.

Razmišljao sam da odem do winwin-a i da se cenjkam za ono TT što mu ne radi imon i što nema daljinac. Kako meni te stvari ne trebaju a ona ogrebotina mi ne smeta toliko, verovatno bih ga uzeo za nekih 90 €. Da ne probijem psihološku granicu od 100 €. :)

ja sam ga uzeo u nova copmputersu www.nova.rs
ja u njemi imam gigabyte h55 plocu i3 530, 2 hdd od 1 tb i dvd. nedavno sam stavio i nvidia 450 da mogu da odigram neku igru noviju. za nega sam uzeo i recom napajanje na istom mestu, solidna su i nisu bezobrazno skupa kao brendovi. recom je inace holandska firma. Za te novce nemoze da se nadje nista bolje veruj mi.

Kao sto Stilgar rece Recom je holandska firma, i proizvodi su im sasvim solidni, te ih ne treba mesati sa kinezima, jer su klasa iznad. Sasvim solidna izrada i materijali, u kucistu ima solidno prostora, hladjenje je dobro uradjeno.
Imam 2 venta na 600RPM, CPU kuler radi isto na 600, i sve je prilicno dobro ohladjeno.
Meni je bilo neverovatno kad sam video da kosta samo 35e.:)

BTW, evo jedne zanimljivosti, post iz ove teme, jedan user je postavio link za kuciste koje nema kod nas.
http://www.nox-xtreme.com/products_uk.php?cat=1&type=0&id=48&op=2

Ako dobro pogledate videcete da je kuciste identicno sa Recom MC1 sem sto se front razlikuje.:)

Poslednja izmena:
Kakva je situacija sa 5.25 slotovima, moze li da se skine ta maska i da se iza postavi VFD (slicno LCD-u sa kucista iz garsonovog posta)? Moze li neko da izmeri dimenzije 5.25 maske?
Kako to izgleda sa otvorenom ladicom ODD-a? Hvala

A šta mislite o " Thermal Take Bach black". Desktop kućište, ne preskupo i ima ga kod nas.

Ljudi, pa HDD i treba da se srafi za lim tj aluminijum jer velika povrsina odvodi toplotu sa HDD tj to je prirodno hladjenje i to je dobro, svaki elektronac ce vam to reci, ako sam ja dobro razumeo sta vam se nametnulo kao problem.

Hard se na taj način zanemarljivo malo hladi, ali sa druge strane veoma primetno prenosi vibracije na celo kućište što zna veoma da smeta nekima. Meni npr. smeta. Diskove hladim ventilatorima, tihim na gumenim šrafovima, pa je sve to skupa tiho i hladno.

Hard se na taj način zanemarljivo malo hladi, ali sa druge strane veoma primetno prenosi vibracije na celo kućište što zna veoma da smeta nekima. Meni npr. smeta. Diskove hladim ventilatorima, tihim na gumenim šrafovima, pa je sve to skupa tiho i hladno.

Smeta i meni ali je to i do kućišta, velike metalne površine su podložne vibraciji. Aluminijum slabije vibrira od lima. Samo jedan hint: Green serija WD diskova je tiša i ne pravi bučne vibracije kao plava serja, pogotovu ako je kućište malo i kompaktno ali je svi izbegavaju iz ne znam kog razloga.

Jeste do kućišta :) ali zato ona bolja kućišta imaju gumene/silikonske dampere koji umanjuju prenos tih vibraciji. Imam u mašini WD Green disk, ali i on sasvim fino vibrira, nešto manje od Black i Blue serije, ali opet meni i to smeta. Najbolja opcija je 2.5" disk, čini mi se da sam video 1TB za oko 9k dinara.

Kod mene WD Green stoji uspravno (u Diva kućištu na alu) i nema vibracija tj barem se ne čuje ništa što pravi buku ili smeta. Najviše vibracija i buke mi pravi eksterni WD koji stoji na gumenom postolju u polici za TV pored kućišta pa i pored toga prenosi vibracije na dasku police.

Je l' ima neko ideju šta mogu da nabudžim kao „HI-Fi nogice“ na moje kinesko kućište. Uz kućište sam dobio neke male gumene i primetio sam da mi je kućište prilično malo razdvojeno od daske i mislim da se zbog toga greje više nego što bi moralo.

Ako neko zna gde ima da se kupi bilo šta slično...

Naleteh na Silverstone Sugo SG-06B, kako vam se čini?
SG06B-3-4-1.jpg

http://www.xbitlabs.com/articles/cases/display/mini-itx-cases-roundup_13.html#sect0
http://www.silverstonetek.com/products/p_contents.php?pno=SG06

Prihvatljiva cena, s obzirom da dolazi sa 300W napajanjem:
http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=1502091353&k=15
- Alu front
- kompaktno
- jedan slim odd
- 3.5”x 1 , 2.5”x1
- 1 x 120mm intake fan with golf blades, 1200rpm 19dBA
- može da stane poveća grafička

Jedino ne znam da li postoje ITX ploče sa dva PCIE slota, pošto kućište ima dva expansion slota, pa da se iskoriste. :)

Deluje dosta dobro, doduse ja ne volim ova cube kucista.

P.S.
Dobar review i super zenska. :D

Poslednja izmena:
Meni se veoma sviđa kako je rešeno hlađenje, max jednostavno i istovremeno kvalitetno. Intake 120mm, hladi sve, hardove, ploču, dodaje svežeg vazduha CPU kuleru i grafičkoj. Ako se stavi dual slot grafička koja izbacuje vazduh pozadi, praktično savršen tok vazduha u kućištu.

Što se tiče mesta za diskove/optiku, savršeno, tačno ono što mi treba 2TB Green + SSD + slim DVDRW.

Da li bi ovo napajanje nosilo neki i3 + 5770? Trebalo bi da može jer 5770 vuče 108 u full load-u, a verujem da sve ovo ostalo zajedno ne prelazi 100W, tako da ima i rezerve?

Poslednja izmena:
Deluje vrhunski stim što ja mislim da pravo HPTC kućište mora da ima izgled kao neka HI-FI komponenta. Na primer da bude kao AV Receiver u smislu širine i visine. Ne znam da li ćeš ga staviti pored nečeg sličnog ali mislim da bi štrčalo kada bi ga stavio na pojačalo npr.

Meni su najlepša rešenja za HTPC slim kućišta kao npr. SilverStone LC19:

LC19-Front.jpg

22A na 12V (264W), tako da bi radilo sigurno.

Deluje vrhunski stim što ja mislim da pravo HPTC kućište mora da ima izgled kao neka HI-FI komponenta. Na primer da bude kao AV Receiver u smislu širine i visine. Ne znam da li ćeš ga staviti pored nečeg sličnog ali mislim da bi štrčalo kada bi ga stavio na pojačalo npr.

Slažem se, ali kod mene neće to biti naslagano tako kako to audiofili rade. :D Meni baš znači što je kućište "designed for building compact, yet fast gaming systems" jer ako ne mogu da stavim bar neku osrednju grafičku, onda neću ni da pravim HTPC, dovoljan mi je običan player (meni lično, svestan sam da nekima nije, ali da ne teramo više tu diskusiju :p). To LC19 je lepo, ali baš uskonamensko, mada kontam da nekom audiofilu koji je dao četvorocifrene cifre u evrima za zvučnike i pojačalo, ne predstavlja problem da ima dedicated mašinu samo za HiFi. Meni pak treban neko all-in-one rešenje, da sve može, ali da je i dalje kompaktno.

Poslednja izmena:
Je l' ima neko ideju šta mogu da nabudžim kao „HI-Fi nogice“ na moje kinesko kućište. Uz kućište sam dobio neke male gumene i primetio sam da mi je kućište prilično malo razdvojeno od daske i mislim da se zbog toga greje više nego što bi moralo.

Ako neko zna gde ima da se kupi bilo šta slično...

Pogledaj nešto od ovoga.

LC19-Front.jpg

Jeste vizuelno najprimamljivija varijanta ali zato praviš previše kompromisa a i cena je :zgran:

1. Napajanje od "samo" 120W. Biće dovoljno da pogura ITX ploču i odgovarajući procesor ali za većinu klasičnih desktop procesora je na granici (ako uračunaš i potrošnju uATX ploče, memorije, HDD-a i ODD-a).
2. Ograničen izbror kulera za procesor (praktično si primoran da kupiš neki Silverstone model). Na pasivnu varijantu hlađenja zaboravi. Po testovima sa stranih sajtova i5 procesor sa odgovarajućim kulerom se greje na 70 stepeni u full loadu.
3. Ventilaciju kućišta obezbeđuje samo jedan 50 mm ventilator što u kombinaciji sa gore pomenutim znači da imaš furunu a ne HTPC.
4. Samo jedan PCI/PCI-E slot, pri tome si jako ograničen izborom kartica koje mogu stati u kućište.
5. Kućište nema IR senzor za daljinski niti ga je moguće naknadno ugraditi.

Mislim da je ovo dovoljno razloga da odnese prevagu nad izgledom.

@Sale
Ovo verovatno nije zamisljeno da "ugosti" i5 ili tako nesto slicno. Sama cinjenica da ima napajanje od 120W ukazuje da ovde ide neka ploca sa Atomom (ili novim AMD Fusion) tako da je je to sasvim dovoljno.
Hladjenje takodje nije problem, posto Atom moze pasivno da se hladi.
Takodje, usled niskog kucista, moguce su eventualno low profile graficke ako uopste ploca ima slotove.
IR senzor? Vecina daljinaca su RF, ne znam koliko je to mana sto nema IR senzor.

Poslednja izmena:
IR senzor? Vecina daljinaca su RF, ne znam koliko je to mana sto nema IR senzor.
Ja znam samo za Logi UltraX da je RF ali njega vec dugo nema u prodaji. Ako ima jos neki (na nasem trzistu), na sunce s njim :)

Vrh Dno