Šta je novo?

Html

+-

Čuven
Učlanjen(a)
19.06.2002
Poena
619
Nov sam u html-u, ali i programiranju uopste. U svakom slucaju, trazim programcic (ili sta god to bilo), koji bi mi omogucio da posmatram izgled dokumenta u browser-u dok jos pisem kod. Prakticno, dva otvorena prozora, jedan u text editoru, i drugi u internet exploreru koji ga automatski prevodi i prikazuje, a da ne moram da ga prethodno snimim u editoru kao .htm
Naravno, ako je ovo uopste moguce.....svaka ideja je dobrodosla
Hvala unaprijed

front page kojeg imas uz office

Hvala d-kee,
tako jednostavno...

Ljudi sa ovog foruma su meni u iste svrhe preporuchili Dreamweaver 4.0 , mada za to opet treba da se petljash sa flash-om, dok opet...

Po meni, za pochetnika je najbolje da sve radi u notepad-u, a koristish browser za pregled uradjenog uz konstantno kliktanje na "refresh" dugme... Notepad je (po meni) naravno prevazidjena stvar, ali u sushtini pochetnik najbolje nauchi tj. savlada HTML komande, ako ih koristi upravo na ovaj nachin. Ja ne radim dugo sa HTML-om i sebe josh uvek smatram pochetniko, ali mislim (!?) da dosta znam za pochetnika, a pocheo sam sa notepad-om.

Savet, nishta vishe...

poz'

Pa za sad mi vrlo dobro ide sa FrontPage-om tako da cu mucenje sa flashom, dreamweaverom i ostalim stvarcicama ostaviti za kasnije.
Mada svakako imam namjeru da prvo savladam HTML na stari nacin, umjesto notepada koristim noviji editor za koji sam upravo ovde i cuo....zove se EmEditor i strasno je brz a usput podrzava rad u svim mogucim formatima od HTML preko VB-a pa nadalje...ako me sjecanje ne vara mozes ga skinuti na: http://www.emurasoft.com/, ali pretpostavljam da to vec znas
Pozdrav

ZeeGerman je napisao(la):
Ljudi sa ovog foruma su meni u iste svrhe preporuchili Dreamweaver 4.0 , mada za to opet treba da se petljash sa flash-om, dok opet...

Po meni, za pochetnika je najbolje da sve radi u notepad-u, a koristish browser za pregled uradjenog uz konstantno kliktanje na "refresh" dugme... Notepad je (po meni) naravno prevazidjena stvar, ali u sushtini pochetnik najbolje nauchi tj. savlada HTML komande, ako ih koristi upravo na ovaj nachin. Ja ne radim dugo sa HTML-om i sebe josh uvek smatram pochetniko, ali mislim (!?) da dosta znam za pochetnika, a pocheo sam sa notepad-om.

Savet, nishta vishe...

poz'
nije tačno da je za dreamweaber potreba flash. jeste da je tako lepše:) ali nije neophodan inače je veoma efikasniji od frontpage-a:wave;

BeastMaster je napisao(la):
nije tačno da je za dreamweaber potreba flash. jeste da je tako lepše:) ali nije neophodan inače je veoma efikasniji od frontpage-a:wave;

Da se nadovezem na BeastMaster-a;

Dreamweaver je jako zgodan za sitna podesavanja tipa ovu slicicu cu da spojim sa ovom na razdaljini od 1 pix i dobicu cosak, ako si me shvatio. Drugo nije tezak za rad. Procitas tutorijal koji je dosta dobar i mnogo toga shvatis i vrlo brzo udjes u stos. To ti govorim iz licnog iskustva. Poseti moj home sajt i klikni na link sa leve strane "HPD SOFT" ili HPD SOFT-PROBA" pa odi na download da vidis sta se napravi jako lako i bez mnogo koda (uopste).

Srecno! :wave;

Hvala Luka, prilicno poucno....samo jedno pitanje: sem znanja HTML-a, FrontPage-a, Dreamweaver-a i Flash-a (i mozda par grafickih programa, npr. Photoshop-a, Quark-a i Corel-a) , jel bih trebao da znam jos nesto da bih mogao da izradujem zaista dobre web strane sa animacijama i zvucnim zapisima? boom
Pretpostavljam da je i ovo previse, ali bolje da cujem od nekog ko je siguran u to!
Hvala ti unaprijed

sve to što hoćeš da odradiš možeš u flešu da završiš:wave;

Postovao BeastMaster
sve to što hoćeš da odradiš možeš u flešu da završiš

Da, zaista. To cak nije lose, ali je za Advancet usere i za sajtove koji nisuobimni tekstom, download sekcijom koja se svaki dan dopunjuje itd. ako me razumes. Tako da flash ostavi za kasnije a sad ga koristi za poneku animaciju (opet primer sa mog sajta. One male animacije desno) mada su one radjene u swishu. Program iste namene kao flash ali manji (3 mb a flash 46 mb)
i znatno laksi za upotrebu. Poslacu ti sutra i link gde da ga skines.

posted by +-....samo jedno pitanje: sem znanja HTML-a, FrontPage-a, Dreamweaver-a i Flash-a (i mozda par grafickih programa, npr. Photoshop-a, Quark-a i Corel-a) , jel bih trebao da znam jos nesto da bih mogao da izradujem zaista dobre web strane sa animacijama i zvucnim zapisima?

Sto se Photoshop-a tice ono sto ti je iz njega potrebno
je prakticno samo jedan mali i krajnje laicki deo (meni za one slike nije trebalo sve ukupno pola sata). Quark i Corel nisi trebao ni da spominjes jer oni stvarno nemaju mesto u Web dizajnu (uostalom lepo pise da su to programi za pripremu stampe).

E, sad konkretno:
Za animacije je vec spomenuti flash. Ako neces praviti strane kao sto je moja ili benchmark sa svakodnevnim vestima itd. vec u stilu multimedijalne prezentacije onda je to pravo resenje, a usput je i relativno nova tehnologija i sve ce vise da se razvija. Prema tome, to nije dzaba utroseno vreme. Zto se
zvucnih animacija tice to je isto. Samo u flash-u implementiras zvuk.

Za neko kasnije i profesionalno pravljenje Web sajtova ali ne i
animiranih mozda ce ti trebati PHP, Java, Perl i dr. ali to je vise
za sajtove tipa benchmark sa forumima itd. zato otom potom.

Sedi, uci po ceo dan i stici ces negde. Budi siguran da nisi jedini koji to radi. (Me too) :D

Srecno u ucenju!

Josh jedna bitna stvar: Kao dizajner web strana, morash da budesh orginalan da bi stvar proshla, da imash ideju, viziju sajta, a ne samo da lupah sharenilo. Ja imam taj problem, pa mi dzabe znanje, kad ne umem da ga primenim, tj. iskoristim...

Josh jedna bitna stvar: Kao dizajner web strana, morash da budesh orginalan da bi stvar proshla, da imash ideju, viziju sajta, a ne samo da lupah sharenilo. Ja imam taj problem, pa mi dzabe znanje, kad ne umem da ga primenim, tj. iskoristim...

Pazi, ovo sto si napisao zaista je pitanje od sustinske vaznosti. Kad nabasas na sajt sa crvenom pozadinom i zelenim Times New Roman slovima velicine 24 odmah znas da je to radio neko kome to ne lezi, pa makar da je napravio ne znam kakve skripte....al mu nich ne vredi.

Ja jos kako, neke ideje i imam (poseti sajt iz signature pa vidi kakav je a vidi i slicicu novog sajta). Mozes da posetis i moj home sajt ( moj sajt). Probaj da smislis neki sablon pa se na njega nadovezuj. U ostalom kradi i uklapaj tudje sajtove, implementiraj razna resenja koja pokupis i doci ce ti sigurno neko originalno resenje. (Pa Srbija je za to rodjena) :)
Poseti sajt sajt pa vidi sta se zove ideja!

Pozdrav!

P.S. Ako napravis nesto pisi!

Zasto ne Home Site?

Ako hoces stvarno dobar editor koji odmah ima i preview, pokusaj sa Allaire (macromedia) Home Site...
Podrzava preview bez snimanja, koliko hoces istovremeno otvorenih dokumenata, provjera koda u HTML; ASP, JSP, CFML, XML, kompletira tagove, ima i wizarde za ubacivanje slika ili tabela ako ti je to problem, ma jednom rijeci fenomenalan profi alat...
Znanje HTML-a se podrazumijeva...

grunf

cheers

ZoNi je napisao(la):
Podrzavam HomeSite: u gornjem prozoru pises kod, u donjem vidis preview... Definitivno NAJBOLJI program za rucno kodiranje HTMLa... Inace, ako hoces da *stvarno* radis web design, znanje HTMLa je *neophodno*! Neke finese moguce je uraditi samo rucno! Upravo iz tog razloga, trk na moj sajt!

Uh ZoNi, a rekli smo da nema komercijalizacije! :D

Sto se tih finesa tice vidi kako one mogu ad se urade sa malo html koda pa zato poseti MOJ SAJT!!! :D :D :D

Svaka cast ZoNi-ju, onaj udzbenik je stvarno dobro odradio! cheers!

Skini to, pomaze. A ja cu svakako da dodjem do tebe da ti nesto pokazem. (Rekoh za dan dva, al' to potraja! :()

Pozdrav! cheers

luka.l je napisao(la):
Sto se tih finesa tice vidi kako one mogu ad se urade sa malo html koda pa zato poseti MOJ SAJT!!! :D :D :D

Svaka cast ZoNi-ju, onaj udzbenik je stvarno dobro odradio! cheers!

Bio sam ti na sajtu, stvarno izgleda fino, ali... type;

Ali, samo iz IE-a... Iz Opere... hmm... pa, ne izgleda bas fino!!!

A udzbenik... u fazi je (konacno!) prerada, ubacivanje nekih korisnih stvari iz HTML 4, kao i JavaScript i CSS... Bice valjda gotovo za 2 meseca (nesto u poslednje vreme bas mi to nedostaje - vreme) :(

ZoNi je napisao(la):
Bio sam ti na sajtu, stvarno izgleda fino, ali... type;

Ali, samo iz IE-a... Iz Opere... hmm... pa, ne izgleda bas fino!!!

Poseti sada probnu verziju i iz opere i iz explodera :) pa reci jel ima napretka. Ne znam kako da resim to sr. sa layerima u operi. Nema skrol vec se ceo sadrzaj lejera prikaze i ode duboko do dna strane! poseti onu probnu verziju probna novi dizajn

Stavio sam preusmerivac za one koji koriste operu dok ne smislim kako da resim prob.

Uzgred, svaka cast jos jednom na udzbeniku i da bude sto bolji.
Sto se tvog sajta tice, zao mi je sto te mrzi da i ostale strane sajta osim HP-a ne ubacis u onaj dizajn. Stvarno je "kul".

Da, vidi sto sam ubacio kalkulator!! ;) Nemoj samo da se jos uclanis (ako si uposte osetio ikakvu potrebu
:D ) posto jos nisam stavio sve na noge.

Ubacicu jos neke zanimacije na sajt.

Srdacan pozdrav ZoNi i da upemo u namerama (a i svima ostalima)! cheers :wave;

P.S. Mnogo ti je dobar onaj link za skripte (kursor) sto si dao. Mnogo korisnih stvari.

Jos jednom poz!!

luka.l je napisao(la):
poseti onu probnu verziju probna novi dizajn

Stavio sam preusmerivac za one koji koriste operu dok ne smislim kako da resim prob.

Uzgred, svaka cast jos jednom na udzbeniku i da bude sto bolji.
Sto se tvog sajta tice, zao mi je sto te mrzi da i ostale strane sajta osim HP-a ne ubacis u onaj dizajn. Stvarno je "kul".

Posetio probnu verziju sajta - isti problem sa Operom! Preusmerivac ne znaci mnogo, posto se Opera kiti tudjim perjem (tj. po defaultu se predstavlja kao IE!)

Dizajn mog HP nije originalan (maznuo sam ga, da bih nesto isprob'o, pa mi se posle svideo)... Inace, sad menjam *kompletan* sajt (sve ce ici preko CSSa) i dodajem JS i CSS tutorijale... zato ce to potrajati... Mozda cu da nadjem i neke sponzore, sto ce me naterati da ubrzam rad :p (medjutim, tu jos moram da resim neke probleme - npr. kako se prikazuje slika u externom .js fajlu? zasda sam to resio preko apsolutnih adresa, ali to nije to...)

PS. evo jos jedan koristan JS/DHTML link:
http://www.JavaScriptKit.com/

ZoNi je napisao(la):
Posetio probnu verziju sajta - isti problem sa Operom! Preusmerivac ne znaci mnogo, posto se Opera kiti tudjim perjem (tj. po defaultu se predstavlja kao IE!)

PS. evo jos jedan koristan JS/DHTML link:
http://www.JavaScriptKit.com/

Vidis, to nisam znao. ctp; Tako znaci. Pa nista, ne znam kako to da resim. Jedino da se otvara hp, pa da posle ides na linux sekciju. (Posto linuxovci uglavnom koriste operu).

Samo radi na sajtu. Nadam se da ces da uspes, posto si dobro krenuo. Ja sam isto ceo sajt radio sa css da bi sve strane bile istog stila.

Na ovom linku sam bio (reklamiraju se na onom proslom).

Pozdrav!! cheers

:wave;

ZoNi je napisao(la):
definitivno je ovaj drugi bolji, jer je mnogo slicniji IE-u!)

Da. cheers Sve je to lepo i krasno. Mislim na operu i druge pretrazivace, ali je ipak IE najkorisceniji pretrazvac u svetu, i stoga je donekle opravdano svoj sajt optimizovati upravo za njega.

Kad spomenu Linux, koji koristis. Ja sam mislio da nabacim ovaj red hat 7.3. Onaj mandrake mi se nesto ne svidja. Mnogo je nesto za pocetnike. Brat od Ivana (onog lika sto radi linux sekciju za nas sajt) ima ovlascenu distribuciju za Mandrake u Jugi, tako da je to mozda jedini legalni softver koji sam u zivotu dotakao! :( (Plakacu)

Pozdrav!!! :D

luka.l je napisao(la):
Kad spomenu Linux, koji koristis

Rekao sam "Da ja koristim Linux...", u smislu "Kad bih koristio Linux..." - dakle koristim WinXP(+98)... a mislio sam da instaliram Mandrake 8 (bas zato sto je za pocetnike - a ja sam to u Linuxu 100%), ali nije islo :( Posle sam probao da instaliram i BestLinux, ali je prijavljivao istu IRQ gresku, pa sam zato za sad ostao na Win-u...

ZoNi je napisao(la):
Rekao sam "Da ja koristim Linux...", u smislu "Kad bih koristio Linux..." - dakle koristim WinXP(+98)... a mislio sam da instaliram Mandrake 8 (bas zato sto je za pocetnike - a ja sam to u Linuxu 100%), ali nije islo :( Posle sam probao da instaliram i BestLinux, ali je prijavljivao istu IRQ gresku, pa sam zato za sad ostao na Win-u...

Kakav je to BestLinux?? Prvi put cujem. Probaj SuSe ili red hat.

Ok. Sad shvatam sta si hteo da kazes.

Pozdrav ZoNi! :wave;

luka.l je napisao(la):
Kakav je to BestLinux??

BestLinux bi trebao da bude odlican Linux (kada? ko to zna...) Nabavio sam ga tako sto sam se prijavio na njihovom sajtu kao "beta-tester", a oni su mi onda poslali CD sa BestLinux RC2. Inace, iz Finske je, i veoma je jednostavan (nesto kao Corel-ov Linux), a kako sam cuo, u njega je prste "umocio" i sam Linus Torvalds... Ma, sve je to isto...

Hey luka, stvarno super izgleda, ali reci mi, da li si se i ti sluzio tom metodom "gledaj orginalne stvari, kradi ideje, neshto zameni....uostalo Srbija je stvorena za to" ?

U svakom sluchaju, skidam kapu...

ZoNi je napisao(la):
BestLinux bi trebao da bude odlican Linux (kada? ko to zna...) Nabavio sam ga tako sto sam se prijavio na njihovom sajtu kao "beta-tester", a oni su mi onda poslali CD sa BestLinux RC2. Inace, iz Finske je, i veoma je jednostavan (nesto kao Corel-ov Linux), a kako sam cuo, u njega je prste "umocio" i sam Linus Torvalds... Ma, sve je to isto...

Nikad nisam cuo za tako nesto. Uvek se spominju samo SuSe, Mandrake i Red Hat. Pretpostavljam da su ovi kao ozbiljniji. Sad kad si napisao Corel Linux ucinilo mi se kao da sam cuo, al' ipak mislim da sam sanjao! :D

Pozdrav ZoNi!

Savet, nishta vishe...

poz'

101% se slazem.
Ko hoce zaista da nauci HTML, nek zapne po notepadu. Preporucio bih Malu HTML web skolu od naseg prijatelja sa foruma (ZoNi!) koja je izvanredno resenje za prve (i ne tako male) korake u HTML okruzenju.

Dreamweaver je dobar samo kada se osnove savldaju (naravno HTML-a)
cheers

][V][ATRIX™ je napisao(la):
101% se slazem.
Ko hoce zaista da nauci HTML, nek zapne po notepadu.

Treba svakako nauciti HTML, ali je ozbiljan rad u Notepadu mucenje... Uzmite bilo koji drugi editor koji podrzava otvaranje vise dokumenata odjednom, eventualno provjeravanje sintakse, kompletiranje tagova,...
TextPad, UltraEdit, bilo sta ce bolje da posluzi od Notepada...

Slazem se... Notepad je dobar samo za ucenje HTML dok je covek u statusu *potpunog pocetnika*. Za kasniji rad to je totalno mucenje!

Ako nekog interesuje, ja koristim HomeSite 4.51, *ponekad* FrontPageXP i EditPlus 2.11 (koji sam podesio da mi otvara source stranica iz IntExplorera, pa kad je potreban neki brzi edit da ne cekam pola minuta da mi se pokrene HS)... Mislim da je ovo super kombinacija za napredno amatersko zezanje sa HTMLom...

Nazad
Vrh Dno