Šta je novo?

HTC One X

Pa izasli su ti u susret tako sto telefon, koji je u slobodnoj prodaju 500+ evra, ti platis na rate i to oko 400.
Nemoj mi reci da bi se osecao pokradenim kada bi potpisao takav ugovor? :trust:

Da, ali su domaci operateri vrlo blizu granice da ti ponude telefon po skoro istoj cijeni po kojoj ga mozes naci u slobodnoj prodaji + vezivanje na 2 godine. U Svajcarskoj se ovakavi telefoni daju za 1 franak uz tarifu od 30-40 evra

Cuj, u Svajcarskoj.. :D

Malo ozbiljnosti, molim :p

Ovaj telefon je u slobodnoj prodaji 510e. I to je najniza cena koju sam uspeo da nadjem. Uglavnom je oko 550e.
Dakle, operater ti daje mogucnost da ga kupis na 6 (a neki i na 12) rata, uz paket koji svejedno koristis i koji ti odgovara, i pritom imas 2 godine garancije, po (ukupno) nizoj ceni nego u bilo kojoj prodavnici. A valja napomenuti da u radnjama daju garancije u trajanju od 6, ili eventualno 12 meseci..

Naravno da moze i povoljnije, ali ipak treba uzeti u obzir da ima dosta ljudi koji olako zloupotrebljavaju usluge operatera. Uzmu telefon za dinar, prodaju, ispricaju se za silne novce, i cao-zdravo. Pa ga ti posle juri..

Tacno, ukoliko vec imas karticu/visoku pretplatu kod nekog operatera i siguran si da ga neces promijeniti kroz 2 godine. Onda ok...Za sve druge slucajeve je skoro neisplativo.

Ja sam do sad bio na pripaid-u u Telenoru. Vec neko vreme merkao Prenesi i Surfuj pakete, a isto tako gledao i Android telefone. I eto, odlucio se da se prepacim na postpaid, uzeo paket Prenesi i Surfuj 500, uzeo HTC One X na 12 rata, i najiskrenije ne mislim da sam se zaje*ao :)

Ako nista drugo, pare koje sam pristekao sada mogu da potrosim na neke druge stvari koje su mi bitne za posao..

Aj sad da ne jurim po Telenorovom sajtu, koliko ce te kostati uredjaj nakon isteka ugovorne obaveze a koliko pretplata?

Nisam siguran da sam razumeo pitanje..

Ali evo malo da preciziram kada su troskovi u pitanju:

HTC One X, 12 rata uz Prenesi i Surfuj 500:
Rata: 4.080din
Pretplata: 990din
Prvih 12 meseci (rata+pretplata) = 48.960din + 11.880din = 60.840din
Drugih 12 meseci (pretplata) = 11.880din
Ukupno za 24 meseca = 72.720din

Znaci, telefon ces platiti ukupno 48.960 din? (Prema srednjem kursu to je ~425e).

Pretplata za ugovor od 2 godine ce te kostati 23760 din?

E sad ovako, na mobilnisvet.com (ma kakav bio kao reper, bolji nemam u ovom trenutku) HOX kosta 435-480e nov. Da li je taj ugovor vrijedan tih ~50e razlike?? :)

Edit:
Pazi ovako, nije mi namjera da te obeshrabrim iako mozda vec jesam, ali ja sam se jednom opekao i uzeo Desire HD na ugovor. Pitacu te za jedno godinu dana da li i dalje mislis da si dobro prosao...:) Nikad vise, ali nikad vise ne bih uzeo telefon na ugovor kod domacih operatera.

Poslednja izmena:
Za mene jeste vredan tih 50e razlike zato sto sam u mogucnosti da telefon otplatim na rate koje mi nece znacajno opteretiti platu :)

Da nisam mogao telefon da uzmem na rate, onda ga ne bih uzimao uopste. Ili bih se odlucio za neki mnogo jeftiniji..

Ja sam vise mislio na to da operater zaradjuje od tvog racuna jer je njima svejdno koji je saobracaj, zato i postoje ovi deal-ovi na plan, koji su za odrejdene ljude "crossroads demon" poslovi. oce telefon, pa se zarobi racunom.

ako cu bilo kome da dajem 1800 ili 3000 din mesecno, ocu da mi izadju u susret, a ne da cene telefon kao oko. ionako su ih dobili budzasto i na djuture.

Ja bih te molio da ne pricas gluposti vezane za stvari o kojima nemas pojma :) Nijedan od operatera ne kupuje telefone na kilo, vagone, kamione ili dzakove a takodje ih ne kupuju bud zasto. Svi ti telefoni koji se prodaju se prodaju sa zaradom 0. Imajuci u vidu oscilacije kursa na liniji EUR/RSD, te rate se vrlo lako istope i izgube bar 5-6% na svojoj vrednosti. Uostalom, ako ti ne pashe da ti neko nesto da na 6 mesecnih rata bez kamate, onda ti lepo idi u bilo koju prodavnicu mobilnih telefona pa pljuni 500-600 EUR i mirna Bosna :)

Neko je pomenuo Svajcarsku i 1 franak. Nece ni to toliko dugo, ali fakat je da tako nesto postoji. Problem Srbije se zove naplata - nase sudstvo je vrlo neefikasno i naplatiti nesto je danas jako tesko. Sa tim ide drasticno veci rizik poslovanja a sa njim i nepovoljniji uslovi. Nemojte kriviti operatere za nesto za sta nisu krivi.

Znaci, telefon ces platiti ukupno 48.960 din? (Prema srednjem kursu to je ~425e).

Pretplata za ugovor od 2 godine ce te kostati 23760 din?

E sad ovako, na mobilnisvet.com (ma kakav bio kao reper, bolji nemam u ovom trenutku) HOX kosta 435-480e nov. Da li je taj ugovor vrijedan tih ~50e razlike?? :)

Edit:
Pazi ovako, nije mi namjera da te obeshrabrim iako mozda vec jesam, ali ja sam se jednom opekao i uzeo Desire HD na ugovor. Pitacu te za jedno godinu dana da li i dalje mislis da si dobro prosao...:) Nikad vise, ali nikad vise ne bih uzeo telefon na ugovor kod domacih operatera.
pa ti si sam kriv sto si potpisao ugovor koji je los po tebe. trebao si bolje da se preracunas koliko mesecno trosis pa na osnovu toga da sklapas ugovor :)

Edit:

Taman posla :)
A cekaj, sta mislis da ce se promeniti za godinu dana? Da necu biti zadovoljan telefonom, da mi nece odgovarati taj paket ili nesto trece? :)
Sto se tice telefona, za 10 godina sam promenio svega 3, tako da to kod mene traje i cuva se. Paket mi odgovara. Bio bi mi ok i manji paket, ali bih tada u periodu od 2 godine ustedeo ukupno 5e, a imao bih mnogo manje i poruka i minuta..

Ma bices zadovoljan telefonom to stoji, ali posle godinu-godinu i po osjetices gorak ukus svega toga... makar sam ja osjetio.

I ovo sto ilidan kaze

pa ti si sam kriv sto si potpisao ugovor koji je los po tebe. trebao si bolje da se preracunas koliko mesecno trosis pa na osnovu toga da sklapas ugovor :)

... nije bas tako. Odredio sam ja pravi paket i iskoriscavao ga skoro svaki mjesec 80-90% ali ponavljam, nekako sam se bez veze osjecao nakon 2/3 ugovorne obaveze.

Shvatis da si mogao da prodjes i bez svega toga sa telefonom u rukama i slobodan da mijenjas pakete, provajdera....

Da, ali su domaci operateri vrlo blizu granice da ti ponude telefon po skoro istoj cijeni po kojoj ga mozes naci u slobodnoj prodaji + vezivanje na 2 godine. U Svajcarskoj se ovakavi telefoni daju za 1 franak uz tarifu od 30-40 evra

Druze moj 40e mesecno je 4500 din... Za tu predplatu ces dobiti kod svih operatera i htc x i galaxy s3 za dinar... Malo razmisli pre nego sto napises nesto.

Ovo oko tog gorkog ukusa nakon 2/3 ugovora verovatno važi za Vas koji ste uzimali neke 1k+ pakete, ne verujem da će se neko (između ostalih i ja pp325 u Vipu) ko je uzeo paket ispod 1k dinara kajati jer i raskid ugovora nije viši od 150 evra kad se sve sabere a i ne vidim razlog zašto bih raskidao i na prepaid-u sam obično oko 1000 dinara mesečno uplaćivao a dobijao dosta toga manje za te pare.

Ma ko jos raskida ... Ja kapiram da operateri idu na rizik, sa korisnicima. jer kolko vidim, NIKO NIKAD nije dosao u situaciju da otplati ostatak duga koji je prekinuo da placa.

bila je prica neka da ce oni kredi ekspres i slicne firme da idu po kucama i da plene stvari, i zapravo salju takve poruke svakoj drugoj osobi koja je iskulirala ugovor i bacila karticu. ali je istina da NIKO jos nije platio nikakav dug na osnovu prekinutog placanja.

sa te strane, kapiram operatere. Zapravo imam internet poznanika koji radi u T-Mobile Makedonija, i evo ga citat, njihova praksa:

moja koleginica je imala listu svih korisnika koji duguju pare vise od 4-5 meseci i ona se javljala telefonom da ih opomeni da plate ili cemo ih tuziti sudski putem. Naravno vecina ljdui se isplasi i plati dok oni koji ne plate samo ih izgase i to je to. Posalju im neka pisma kako opomene ali samo na tome se zavrsi.

Edit: Sad sam se setio, ima i slucajeva gde se korisnici isele u drugi grad ili nemogu da nadju korisnika onda samo odustanemo od trazenja i "oprostimo dug".

A u prilog ovome ide i cinjenica da su oglasi uvek puni uglavnom aktuelnih telefona sa operaterske ponude. "kupljen u VIP-u, nikad upaljen"

... nije bas tako. Odredio sam ja pravi paket i iskoriscavao ga skoro svaki mjesec 80-90% ali ponavljam, nekako sam se bez veze osjecao nakon 2/3 ugovorne obaveze.

Shvatis da si mogao da prodjes i bez svega toga sa telefonom u rukama i slobodan da mijenjas pakete, provajdera....
bez veze ili bezveze :)

"ja sam se nekako osjecao bezveze, a vidjecete i svi vi"... Sasvim nejasno i... ofrlje definisano. Ja sam se sad osjetio malo bzvz jer sam uzeo wildfire s prosle godine, pa mi je receno da one x mogu najranije u aprilu il maju 2013-e da uzmem, ali opet, WFS sam uzeo za ~40e, koristio nekoliko mjeseci, prodao za ~160, ne znam sto bih se osjetio "nekako bzvz" i obmanut od operatera zbog toga... Steta je sto sad ne mogu da mijenjam operatera, ali svakako, razlike u ponudi kod nas u CG su toliko male, da je broj ljudi koji su promijenili operatera minoran... A i operateri nisu nudili nikakve posebne povoljnosti za preletache :p

Sad sam provalio da youtube preko aplikacije pucketa kao blesav. Ja uradim update i sad ne mogu da otvorim youtube. Pise ,, unfortunately youtube has stoped"

noon bitanje: kako da promijenim zvuk za SMS delivery report? :-/ Sa tim sam se mucio i na DHD, pa mi je na DHD zvuk isti kao za pristigli SMS (a mislim da u pocetku nije bilo tako), a na One X imam razlicit zvuk, ali nemam pojma kako da ga promijenim....

noon bitanje: kako da promijenim zvuk za SMS delivery report? :-/ Sa tim sam se mucio i na DHD, pa mi je na DHD zvuk isti kao za pristigli SMS (a mislim da u pocetku nije bilo tako), a na One X imam razlicit zvuk, ali nemam pojma kako da ga promijenim....

Idi u poruke, settings, notifications...

Sad sam provalio da youtube preko aplikacije pucketa kao blesav. Ja uradim update i sad ne mogu da otvorim youtube. Pise ,, unfortunately youtube has stoped"

samo da se nadovezem. mogu da otvorim youtube kad ugasim internet i kad upalim wi fi,on me izbaci.

Ne znam na kom mobilnomsvetu ti gledas, al toliko one x ne kosta vec dva meseca :d

Pre skoro mesec dana na benchu otisao za 380, ne znam gde si iskopao ove astronomske cene. Za 400 da biras. Jedino ako nisi ovo 480e pomesao sa s3

Poslednja izmena:
Mislio sam koliko je u prodavnici, oglase računam kao polovnu robu (pa makar da je jedan dan star) kao i prodavnice u kojima se telefon vadi ispod stola i prodaje uz neku izjavu kao tobož garanciju od par meseci do godinu dana.

Pitam jer se poredi mobilni operater kao vid zvanične prodavnice koja plaća porez carinu i uz to daje validnu garanciju i neke polu divlje varijante.

Ako pogledas iskustva korisnika sa ostvarivanjem garancije kod mobilnih operatera svede se na isto kao u tim divljim/ispodstola varijantama ;)

Ako pogledas iskustva korisnika sa ostvarivanjem garancije kod mobilnih operatera svede se na isto kao u tim divljim/ispodstola varijantama ;)

Ovo što si rekao je relativno.

Meni su Galaxy S3 zamenili u Vipu za novi zbog onih mrlja koje se vide samo u mrklom mraku a za koje se kasnije ispostavilo da ih svi imaju. Iz sadašnje perspektive nikad ne bih zamenio taj telefon zbog te gluposti ali tada ga zamenih. Sumnjam da bi ti ovi što ga prodaju za 380-400 evra zamenili i usled mnogo većeg kvara a ne zbog neke sitnice kao što je bila ova.

Mislio sam koliko je u prodavnici, oglase računam kao polovnu robu (pa makar da je jedan dan star) kao i prodavnice u kojima se telefon vadi ispod stola i prodaje uz neku izjavu kao tobož garanciju od par meseci do godinu dana.

Pitam jer se poredi mobilni operater kao vid zvanične prodavnice koja plaća porez carinu i uz to daje validnu garanciju i neke polu divlje varijante.

Ti u principu mozes da racunas kako god hoces, a svi znamo koliko koji telefon vredi i koja mu je cena.

@bigboy- nemas ti nikakve veze sa operaterom, samo zapucas u servis direkt. Ko nije informisan, njegov problem.

Vrh Dno