Posto su ostale WP teme slabo aktivne, najbolje da napišem ovo ovde
WP je moram da priznam super - radi brzo, glatko i veoma je jednostavan za upotrebu, bukvalno ***** friendly a na sve to sam dizajn okruženja sa tile-ovima je orginalan u odnosu na ono što nude Android i iOS
Integracija sa Facebookom i ostalim social mrezama je odlična kroz people hub kao i integracija Office paketa
Šteta što verovatno neće uraditi ništa u odnosu na konkurenciju, da se pojavio u isto vreme kada Android i iOS priča bi bila sigurno drugačija, jednostavno MS je dosta dosta zakasnio sa svime
Sam OS, doduše, boluje još uvek od dečijih bolesti i vidi se da je cela stvar još uvek na svojim počecima - bluetooth je prisutan ali nema file transfera, ne postoji file manager kao i mogućnost da se telefon prijavi kao usb storage već sve mora da ide preko Zune, recimo mogućnost podešavanja profila (tipa silent i slično) je vrlo rudimentirana kao i još neke stvari koje mogu da zasmetaju
Takođe, prosto mi je neverovatno da još niko nije izbacio krštenu navigaciju za WP (čitaj - Garmin i iGO)
Neke od ovih stvari su i moguće kada se odradi jailbreak, ali nažalost za Lumiu 800 još uvek nema ništa od toga, bar kada su u pitanju najnovije revizije softvera i boot loadera - mada i to je pitanje vremena i već postoje neki pomaci u tom smeru što zna svako ko prati XDA forum
Što se tiče Lumia 800 telefona, moram priznati da je odličan (kvalitet AMOLED ekrana i responzivnost su sjajni, kao i generalni kvalitet izrade) mada ima neke iritirajuće mane kojima nije trebalo da bude mesta u telefonu ovakve klase npr
- loš kvalitet zvuka na koji su se žalili mnogi - pucketanje koje je uočljivo kada se koriste slušalice i šum prilikom poziva koji se javlja sporadično, najnoviji update softvera je, kako se čini, ispravio samo probleme sa basom (tj nepostojanja istog) prilikom reprodukcije muzike
-desna strana ekrana pri ivici pucka kada se jače pritisne, verovatno ekran ne dihtuje na tom mestu kako treba, nije toliko strašno ali zna da iritira kao i problemi sa zvukom
Ovo nažalost nisu izolovani problemi, na slične stvari su se žalili još mnogi
No, ovi problemi će verovatno biti ispravljeni kroz buduće updateove, bar oni softverski a ja se iskreno nadam da će i Apollo moći da se instalira na Lumia 800, jer se priča da će biti dostupan samo za Lumia 900 i novije modele (mada nema logike jer je jedina razlika između modela 800 i 900 veća dijagonala ekrana)