Šta je novo?

HTC Desire Z

Slican slucaj, baterija je sasvim zadovoljavajuca, punim ga skoro svako vece, ali uvek ostane 45-50% tako da ne bih rizikovao...inace, kada mi stigne tablet, fon ce mi bez problema izlaziti na dva dana, posto sam non stop na netu...

Slican slucaj, baterija je sasvim zadovoljavajuca, punim ga skoro svako vece, ali uvek ostane 45-50% tako da ne bih rizikovao...inace, kada mi stigne tablet, fon ce mi bez problema izlaziti na dva dana, posto sam non stop na netu...

Ne znam kako to uspevas, ja prilicno razgovaram telefonom, i kad spojim 2-3h provedena ba skype-u i mailu, baterija je na izmaku.

Danas sam dobio treci odgovor od HTC-a. Nakon sto sam im podrobnije objasnio da su problemi vezani za hardversku tastaturu, a da sam ja kupio telefon sa hardverskom tastaturom da bih obrzao kucanje, a ne usporio, odgovorili su mi sledece:

We will investigate/check those issues with high priority and get back to you .

Videcemo sta ce biti od ovoga.

Razgovaram oko sat i po u proseku, dnevno...jedno 10sms-ova, ostalo je sve vreme koje provedem na netu, sa miren-om, tapatalk-om, e-buddy, twitter...jedno 4-5 sati...skype ne koristim, filmove ne gledam na fonu, muziku retko slusam, igrice jednom u mesec dana...

Razgovaram oko sat i po u proseku, dnevno...jedno 10sms-ova, ostalo je sve vreme koje provedem na netu, sa miren-om, tapatalk-om, e-buddy, twitter...jedno 4-5 sati...skype ne koristim, filmove ne gledam na fonu, muziku retko slusam, igrice jednom u mesec dana...

I ostane ti 40-50% baterija na kraju dana? Onda ti definitivno imas neki "klokovani" primerak baterije, posto i ja i moj kolega koji ima isti telefon to ni u snu ne mozemo da zamislimo. :)

I ostane ti 40-50% baterija na kraju dana? Onda ti definitivno imas neki "klokovani" primerak baterije, posto i ja i moj kolega koji ima isti telefon to ni u snu ne mozemo da zamislimo. :)

MA jok, to ti je fora kao i sa kalorijama, sve se računa, mora da više provodiš vremena na fonu od toga što navodiš, a da sam i ne primetiš...

JA sam prvo i mislio da će baterija biti usko grlo, ali sam se prijatno iznenadio... evo sad baš gledam, danas sam napravio 25 poziva u ukupnom trajanju od 52min, 7 sms-ova, i oko 3-4h neta i baterija mi je na oko 50%...pri tome da naglasim, auto sync je isključen, ručno syncujem 2-3 puta dnevno...

Svaka čast, ja nemam polovinu tih performansi. Doduše, pozivi mu nisu problem, a nije ni sync (možda 15% dnevno), nego ekran. Meni je sync obavezno upaljen, jer je to poenta ovog uređaja. :)

Danas je od 7 ujutru do sad ostao na 71%. Ovo je rekord otkad je kupljen. :) Jedina razlika je što danas nisam surfao i chatovao više od sat vremena, ali je bilo dosta razgovora, verovatno blizu sat vremena (i to međukonetinentalnih, ne smem javno da napišem odakle zovem Srbiju). :D

Opako multifunkcionalan uređaj, verovatno najbolja sprava koja sad može da se kupi (a sigurno najbolja ako se živi na engleskom govornom području). Šteta što ne kuva kafu.

U sustini, sreca pa su odradili da kad razgovaras ugasi ekran, inace bi bilo kuku lele. :d Evo ja sam trenutno u roamingu, i ne koristim GPRS, a i nisam preterano ni razgovarao, posto imam dosta posla, i telefon nakon 40h (nekoriscenja :d) prikazuje 67% :) Racunajte da sam u tih 40h koristio surf preko WiFi mozda 1h i da je ekran bio aktivan dodatno jos 1h otprilike (2h total za ekran). :)

Danas sam, posle duze prepiske sa HTC-om, dobio odgovor da trenutno nije u planu da se doda multijezicka podrska za hardversku tastaturu. Eto, mi kupili telefone za hardverskom, da bi koristili softversku tastaturu. :) Smem da se kladim da je brze kucati sa softverskom i "Prediction On", nego sa hardverskom i "Prediction Off".

U principu bi meni radilo posao da smisle neko pametnije rešenje za Š, Ć i ostala slovca. Potpuno je tupavo što stoje negde na sredini ekrana i da moraju da se potvrde pritiskom na ekran. Trebali su da osmisle, kad već stoje negde tako daleko, da se biraju tastaturom - npr. ponovnim pritiskanjem istog tastera.

Moram da priznam da i dalje najbrže kucam na M600i od svih aparata koje sam do sad koristio.

Na mobile-review.com u detaljnom testu su napisali da je ekran vrlo kvalitetan i otporan na ogrebotine (ako se dobro sećam i neke makaze su spomenute).

Da nije neko isprobavao? :D Sa Magica imam vrlo pozitivno iskustvo, tj. posle godinu dana mu je ekran kao nov, a nije imao foliju.

U, bre, al se olenjismo...evo par mojih zapažanja i pitanja:
- ekran nisam izgrebao za nekih mesec korišćenja, ali sam za svaki slučaj stavio foliju juče...svezamob, neka obična, nije savršena, upalo mi par zrnca prašine prilikom postavljanja, ali ništa strašno, mene zadovoljava...
- još sam na oficijelnom 1.34, nisam hteo da ubacujem 1.72 jer se mora downgrade-ovati za S-OFF i root... e, sad da li je neko koristio CM7 NB ili bar CM6.1, nešto se razmišljam da promenim rom, ali još nisam rešio, pošto sam prilično zadovoljan trenutnom situacijom...
- što se bakterije tiče, otkada sam nabacio nook color, baterija mi opušteno izlazi 2 dana, jer više ne koristim tapatalk, pulse, email na DZ-u, već na nook-u, a DZ mi je tu kada nook nije pri ruci...
- dosta ljudi je smatralo da je mehanizam loš, te da se brzo razglavi i slično, ja jedino što sam primetio jeste da je mehanizam nešto labaviji nego u startu, ali baš u nameri da se može lako prebaciti iz jednog položaja u drugi. I sama težina ekranskog dela omogućuje da se telefon lako otvara i zatvara...meni je mehanizam odličan...

- jedine tri stvari koje sam do sada primetio da mi smetaju su sledeće:
- svetlo na tastaturi se u polu-mračnom okruženju ponaša dosta nepredvidivo, tj., čas se uključi, čas isključi, na forumima kažu da svetlo reguliše isti senzor koji je odgovoran za ekran, te njegova prekomerna osetljivost izaziva ove probleme. Da li je neko iskusio nešto slično i da li 1.72 to ispravlja?
- sve vreme do sada sam bio na manuelnom sync-u zbog baterije i dešavalo mi se PONEKAD da kada ne uradim par dana sync, postojeći unosi u kalendaru telefona kojima sam u međuvremenu promenio vreme alarma posle odrađenog manuelnog synca se vrate na vrednosti iz kalendara gmail-a, iako su one starije gledano sa vremenske ose. Novi unosi se ubace u gmail kalendar, problem ostaje samo sa postojećim unosima kojima je promenjeno vreme alarma (odnosno vreme dešavanja). Danas sam uključio auto-sync koji neću dirati neko vreme, pa da vidim da li će se dešavati slično. Ponavljam, ovo se dešava nasumično i ponekad, ne mogu da utvrdim neku pravilnost.
- konačno, mkv 720p fajlovi mi seckaju na DZ-u iako su SGS-u radili prilično fluidno, sad znam da je Hummingbird ipak malo jači od MSM 7230, ali Adreno 205 bi trebalo da može da potera i ovo, samim tim što kamera ima mogućnost snimanja u 720p modu. Ovim se nisam nešto naročito bavio, niti sam tražio na XDA, samo probah sa mVideoPlayer-om i RockPlayer-om...

Sve u svemu, odličan poslovni fon, koji pruža dosta ali i košta toliko...za ljude kojima je tastatura bitna, trenutno izbor br.1 (uz Droid 2 naravno...)

Samo da ti odgovorim na pitanje o osvetljenju tastature - jeste malo random. U većini situacija ne pravi problem, tj. gasi se kad treba, pali kad treba. Problem može da napravi korišćenje noću, ako je prostorija osvetljena na graničnoj vrednosti senzora, pa se tastatura pali i gasi. Dovoljno je samo pomeriti telefon i nema problema. Na telefonu je 1.72, telefon je full stock, nije rutovan. Takođe kao i ti čekam da se neko oduševi sa CM ili nekim drugim custom ROM-om pa da sledim taj korak. Na XDA ima dosta zadovoljnih korisnika custom ROM-ova, ali ovo jako dobro radi, pa nemam neki argument da to činim.

Lepo je znati da u perspektivi imaš telefon koji će da radi na 1.5GHz umesto 800MHz, sa fino skockanim kuvanim ROM-om. Mom prethodnom Android telefonu su takvi ROM-ovi dali sasvim novu funkcionalnost.

Samo da ti odgovorim na pitanje o osvetljenju tastature - jeste malo random. U većini situacija ne pravi problem, tj. gasi se kad treba, pali kad treba. Problem može da napravi korišćenje noću, ako je prostorija osvetljena na graničnoj vrednosti senzora, pa se tastatura pali i gasi. Dovoljno je samo pomeriti telefon i nema problema. Na telefonu je 1.72, telefon je full stock, nije rutovan. Takođe kao i ti čekam da se neko oduševi sa CM ili nekim drugim custom ROM-om pa da sledim taj korak. Na XDA ima dosta zadovoljnih korisnika custom ROM-ova, ali ovo jako dobro radi, pa nemam neki argument da to činim.

Lepo je znati da u perspektivi imaš telefon koji će da radi na 1.5GHz umesto 800MHz, sa fino skockanim kuvanim ROM-om. Mom prethodnom Android telefonu su takvi ROM-ovi dali sasvim novu funkcionalnost.

Da li si teelfon kupio sa 1.72 ili si imao 1.32 pa si naknadno ubacio stock 1.72?
Ukoliko si ubacivao, u čemu su poboljšanja?

Što se OC kernela tiče, džaba nam 1,5GHz, dok ne nađemo neku bakteriju os 2K+ mAh...

Ima istine u tome što driver priča, ali gleda isuviše usko, baš kao pravi vlasnik Apple prizvoda. Zahvaljujući custom ROMu i overkloku sam od jednog jako zastarelog i jeftinog Androida napravio vrlo aktuelan aparat, koji je gurao vrlo korektno sasvim svež Android i potpuno nove aplikacije.

Nikakvih baš posledica nije bilo po bateriju. Možda bi se dale izmeriti, ali u normalnom radu ja nikakvu razliku nisam primetio.

Ovi kvaliteti daju perspektivu telefonu da će bez problema moći da se koristi i za dve godine sasvim ravnopravno sa tada aktuelnim uredjajima. Z je i na 800MHz jako brz telefon, jer ima najmoderniji aktuelan CPU. Lepo je što ima ogromnu rezervu snage.

Još jedan argument u prilog neosnovanosti brige za bateriju - kad jedva koristim aparat, bar 50% baterije potroši ekran, a kad se intenzivno koristi ta cifra je i preko 70%. Prema tome, sve ostale komponente su neverovatno štedljive, a pogotovo CPU. Posledica najektremnijeg o/c-a teško da će narušiti bateriju za više od desetak posto i to samo ako se telefon ne ispušta iz ruku.

Ima istine u tome što driver priča, ali gleda isuviše usko, baš kao pravi vlasnik Apple prizvoda. Zahvaljujući custom ROMu i overkloku sam od jednog jako zastarelog i jeftinog Androida napravio vrlo aktuelan aparat, koji je gurao vrlo korektno sasvim svež Android i potpuno nove aplikacije.

Nikakvih baš posledica nije bilo po bateriju. Možda bi se dale izmeriti, ali u normalnom radu ja nikakvu razliku nisam primetio.

Ovi kvaliteti daju perspektivu telefonu da će bez problema moći da se koristi i za dve godine sasvim ravnopravno sa tada aktuelnim uredjajima. Z je i na 800MHz jako brz telefon, jer ima najmoderniji aktuelan CPU. Lepo je što ima ogromnu rezervu snage.

Još jedan argument u prilog neosnovanosti brige za bateriju - kad jedva koristim aparat, bar 50% baterije potroši ekran, a kad se intenzivno koristi ta cifra je i preko 70%. Prema tome, sve ostale komponente su neverovatno štedljive, a pogotovo CPU. Posledica najektremnijeg o/c-a teško da će narušiti bateriju za više od desetak posto i to samo ako se telefon ne ispušta iz ruku.

Nidžo, nisi verovatno video ovaj moj post: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?240727-HTC-Desire-Z&p=2457092&viewfull=1#post2457092 ,
pa ako može odgovor...

Bio sam uveren da sam ti odgovorio. Ja sam upgradovao telefon na 1.72, ali bukvalno pola sata nakon što sam ga kupio, tako da stvarno nemam pojma kako je radio sa 1.32. S obzirom da telefon nije rutovan - a zapravo nisam tad ni imao pojma da niko 1.72 nije rutovao, pustio sam ga da se updatuje. U međuvremenu, sem blokiranja reklama, nisam našao nijedan stvarno ozbiljan argument za to. Takođe čekam, ko i svi drugi, da Custom ROM-ovi malo sazru. Vidim da su ljudi već vrlo zadovoljni sa Cyanogen, ali zasad nemam nikakvih značajnih zamerki za stock, sem lokalizacije na hardverskoj tastaturi - a to čisto sumnjam da je rešeno sa kuvanim softverom.

Realno, kad bi mi rešili tastaturu, da mogu brzo da kucam srpske karaktere, stvarno nemam pojma šta bih krupno mogao da zamerim.

Ok, ma ni ja se sa DZ ne bakćem mnogo, čekam neku finalnu verziju, a i Nook Color me mnogo više zaokuplja...

Kako si mislio da brže kucaš naša slova na hardverskoj? Korišćenjem programibilnih tastera? Recimo slovo "š" = taster "1" pa slovo "s"...?

Mada iskreno ne mislim da je to mnogo brže od ovog što trenutno koristimo, tj.duži pritisak na "s" pa izbor na ekranu "š"...

To bih ja želeo, inače ih ne kucam brže nego na softverskoj, jer moram da ih jurim po ekranu. Bar neki dupli klik da su stavili, ali očigledno se niko tim naročito nije bavio u HTC-u. Srećom pa većinu mail korespodencije obavljam na engleskom i tu stvarno tastastura briljira, ali za srpski sve češće kucam bez specijalnih karaktera u našem jeziku, jer me grdno usporava.

Kako se T9 snalazi sa padežima i našom gramatikom?

Odlično, doduše psovke ne zna ali može da nauči :D
Bez njega nabadam sms kao ćorava koka, ovako je mnooooogo brže.
Naravno ne pogodi sve ali što se duđe koristi to je tačniji...

Ja sam na magicu pokušao da koristim T9, ali jedno mesec dana je konsantno učio iako sam kucao ko lud svaki dan, a onda sam odustao i ugasio ga. Lakše mi je bilo da kucam običan qwerty bez bilo kakvih pomoći.

Pozdrav Z-ovci :) Jedno pitanje posto treba caletu veceras da stigne desire Z , koji je trenutno najbolji rom (baterija/brzina) od onih na xda za desire z ? Ja imam desire HD, i pratim uveliko sva desavanja i sve romove ali za z nisam u toku :) Hvala unapred..

Prvo da čestitamo tati na izboru....

Zamisli, ja imam Z već više od mesec dana, a nisam čak ni osnovni 1.32 softver promenio, a kamoli neki skuvani...

Ipak, koliko pratim XDA dešavanja, najpopularniji je Virtuous-ov rom, a prate ga verzije 6.1 i 7 CM-a...

Virtuous rom omogućava korišćenje 2 kernela standardnog i advance, na kome oc i do 1,49GHz...

Ma nije to tata, to je cale, matori smo obojica :D

pa verovatno bih mu i ostavio stock, s obzirom da on nije u tim vodama a i mene mrzi da mu stalno "osvezavam" rom i bakcem se s tim...zanima me samo kakav je battery life, da l je bolji nego na dhd ?

Jeste, bolji je, meni sada u proseku traje 2 dana.
Problem je bio dok sam ga nonstop koristio za forume rss-ove itd (tapatalk, pulse i sl...) i tada sam morao da ga punim svaki dan, ali nikada ga nisam potrošio u toku dana.
Ali otkada sam nabavio tablet, Desire Z sam nastavio da koristim za mailove, osnovne funkcije, kao i po potrebi wifi teethering i slično, i sada mi baterija izgura dva dana opušteno...

Slobodno matorom samo uradi update na 1.72 stock i nema problema...

Izašao CM 7.0.0 RC1, ima svojih dečijih bolesti, ali kazu da je sasvim ok za svakodnevnu upotrebu...

Čim nahvatam malo vremena, ubacujem, i javljam utiske...

Pozdrav ,

calac mi ima jedan problem, kaze da u random trenucima kad mu zvoni telefon, ne moze da uradi onaj slide down, kako bi se javio , (isto kao i kad otkljucava telefon), kaze samo tako stoji i telefon zvoni i dalje...prvo sam mislio da nesto ne radi kako treba, ali kaze mi da najnormalnije otkljucava tel a kad treba isto tako da povuce na dole kad hoce da se javi, ima problema...kaze da ima utisak da mu se to desava kad telefon stoji neko duze vreme u idle modu....zvuci li ikom poznato ili logicno?

Mislim da se meni povremeno dešavalo, neka proba da kada krene da spusti unlock (answer) prst malčice zadrži na ekranu i onda povuče nadole.

Ako i dalje zeza, menjaj rom :)

Vrh Dno