Šta je novo?

Honor Magic 7 lite

Gledao sam ga kod operatera, u globalu, sacekacu d ajos padne cena, koja je vec pocela da pada, pa posto je meni najbitnija baterija, verovatno cu da ga i uzmem

Одушев телефоном!
Узео га за пословни, могао до 35к неки, а треба ми повећи екран, рекох дај без много мозгања шта је у тренду и узмем овај. Још први Хонор икада, имао само у животу Хуавеи неки П8 Лајт беше од те феле.

Баш позитивно изненађен, телефон има суштину неку, оно у фазону шта ће ти скупље поред врх екрана, феноменалне батерије, поузданих перформанси, оно као не мора да лети пошто потом и сасвим коректне камере.
И ОС ми је пријатан, бољи од Шаомија, делује фино упеглан.

Него, знам да је познат као по издржљивости ал' свеједно не бих да га користим клот, имате ли неку препоруку за маску да је онако мало боља, не бих ону најобичнију гумењару баш да стављам...

Iskreno ljudi, mene u zadnjih par dana bas razočarava ovaj telefon. Baterija drži 3dana ali je štedim baš iskreno. Kamera secka i to dosta. Nešto je mutna na ćoškovima a nije na 0.6x nego na 1x. Notifikacije mi se ne vide sve u startus baru pored sata, nego tek kad spustim notification shade ili kako ga oni zovu. Iskreno Xiaomi RN5 koji sam do skoro koristio je dosta stabilniji po tom pitanju. Baš razočaravajuće.

Možda banalna pitanja , ali mene muči:
1. Kada sa X-a ( tviter) želim da sačuvam neku fotografiju, vidim poruku da je sačuvana,ali nigde ne mogu da je pronadjem gde je čuva ( ranije imao šaomi, sve je čuvao u galeriji) .Treba mi odgovor gde su te fotografije i kako da podesim da sve čuva u galeriji.
2. Prilikom pretraživanja kroz Google Chrome, želim da skrinšotujem neku sliku ekrana, uradim skrinšot ( tri prsta vučem na dole preko ekana) na sačuva mi skrinšot, nego link prema otvorenoj stranici i taj link čuva u folderu "prostor za omiljeno" . Isto bih želeo da skrinšot čuva u galeriji . Kod šaomija je ovo bilo vrlo jednostavno

Iskreno ljudi, mene u zadnjih par dana bas razočarava ovaj telefon. Baterija drži 3dana ali je štedim baš iskreno. Kamera secka i to dosta. Nešto je mutna na ćoškovima a nije na 0.6x nego na 1x. Notifikacije mi se ne vide sve u startus baru pored sata, nego tek kad spustim notification shade ili kako ga oni zovu. Iskreno Xiaomi RN5 koji sam do skoro koristio je dosta stabilniji po tom pitanju. Baš razočaravajuće.
Za notifikacije u podesavanjima pa statusna traka i iskljucite cisti rezim...

Meni kamera isto zna da secka, nisam je nesto mnog cackao i podesavao, u nekom rezimu radi normalno a u nekom bas se vidi da secka.

Sto se tice baterije ic je ne stedim i 2 dana izdrzi

Ovo što vam kamera kod video snimanja secka je vjerovatno na 4K 30fps, što mu je maksimum opterećenja, na kojem stabilizacija baš i ne radi. U tom 4K 60fps režimu je bolje snimati bez da istovremeno hodamo. A ovo što je mutna na ćoškovima je možda u 1080p HD video snimanju, gdje cijela snimka djeluje logično mutnije nego 4K. Po meni je bitno da ne rade druge aplikacije u pozadini kad se snima video, i da se pogase nebitne postavke koje zauzimaju resurse, jer kameri treba što više ostati da bi radila glađe.

Pogledao sam dosta recenzija na youtube, i primjera snimki kamerom ovog mobitela, po meni djeluje dosta dobro, čak i u mračnim uvjetima.
Nekoliko mobitela ovog cjenovnog ranga niti nema opcije 4K snimanja, npr. Redmi Note 14 Pro 4G.
Kao i kod 4K snimanja, isto važi i za selfie, dobar je ako mirno snimamo s mjesta, bez mrdanja hodanjem.

Ovog i tako neće uzimati oni kojima je kamera prioritet, nego nam je bitnija baterija, a kamere dovoljno dobre da budu iskoristive.
Malo ljepši, simetričan dizajn kamere za razliku od Honor 200, i bit će oko 100€ jeftiniji.

Ne gleda se godina nego konkretan mobitel o kojem se priča. 4K snimanje ga opterećuje, zato je proizvođač uklonio ili smanjio elektronsku stabilizaciju slike.
Pošto su preostali resursi minimalni. Zbog toga treba i paziti da ne radi neka app u pozadini i slično.

Osobno bih svejedno držao na 4K za snimanje videa, ali bih pazio da ne tresem.

Ne zamaram se politikom proizvođača, njihovo je da smisle način kako da mlate pare, svake godina iznova, i sjetili su se da mogu raditi downgrade i stalno vrtiti u krug.

Išao sam u centar provjeriti kako ovaj mob leži u ruci, i mogu reći da mi je najudobniji od svih. Mobiteli sa zaobljenim ekranom su mi inače udobniji za držanje, ali ovaj pogotovo.
Još mi se i činio najmanje sklizav. Bočne tipke odlične, sa jasnim čvrstim klikom pod prstima. Prethodna verzija, Magic 6 Lite, ima loše mekane tipke, kao i neki Redmi jeftiniji mobiteli.

Sad bi mi bila teška dvojba da li ovog ili Honor 200.
S time da bih ovog nosio bez maske, i čak bih ignorirao ako mi se počne izlizivati rub od nošenja u džepovima, kao što je bilo tu forumašu koji je postavio i slike, pa je rekao da će reklamirati. (ako je baš jako uočljivo, onda bih stavio neku masku)
Na Honor 200 bih pak stavio onu frameless masku, koja ne pokriva rubove lijevo desno.

Ovaj Magic 7 Lite je lagan s obzirom na veličinu, uz to ima i tu veliku bateriju, to mi se sviđa. S obzirom na moje nezahtjevno korištenje, baterija mi obično dugo drži autonomiju, tako da bi mi bolje kamere kod Honora 200 bile realno veća prednost. Dok mi je Magic 7 Lite ljepši.

Xiaomi 67W GaN:
  • USB-A Honor kabl - 78 %/h (21% - 60% za 30 minuta) temperatura baterije 35° C (sobna temperatura 21° C)
  • USB-C kabl - 102 %/h (21% - 72% za 30 minuta) temperatura baterije 38° C (sobna temperatura 21° C)
U obe varijante Honor Magic7 lite prijavljuje Super Charge.

Poslednja izmena:
Ovo što vam kamera kod video snimanja secka je vjerovatno na 4K 30fps, što mu je maksimum opterećenja, na kojem stabilizacija baš i ne radi. U tom 4K 60fps režimu je bolje snimati bez da istovremeno hodamo. A ovo što je mutna na ćoškovima je možda u 1080p HD video snimanju, gdje cijela snimka djeluje logično mutnije nego 4K. Po meni je bitno da ne rade druge aplikacije u pozadini kad se snima video, i da se pogase nebitne postavke koje zauzimaju resurse, jer kameri treba što više ostati da bi radila glađe.

Pogledao sam dosta recenzija na youtube, i primjera snimki kamerom ovog mobitela, po meni djeluje dosta dobro, čak i u mračnim uvjetima.
Nekoliko mobitela ovog cjenovnog ranga niti nema opcije 4K snimanja, npr. Redmi Note 14 Pro 4G.
Kao i kod 4K snimanja, isto važi i za selfie, dobar je ako mirno snimamo s mjesta, bez mrdanja hodanjem.

Ovog i tako neće uzimati oni kojima je kamera prioritet, nego nam je bitnija baterija, a kamere dovoljno dobre da budu iskoristive.
Malo ljepši, simetričan dizajn kamere za razliku od Honor 200, i bit će oko 100€ jeftiniji.
Ne da secka snimak. Nego sama kamera kad uđeš u nju. Kad hoćeš da slikaš nešto na brzaka. Baš secka i baš treba vremena da se stabilizuje i da bude glatko kad pomeraš fon. Jednom mi je ispala mutna slika jer zna pri slikanju da procesuira sliku duže.
Ali da, slike su stvarno dobre, a za ovu cenu i odlične. Pogotovo noćne slike, odlične!

Išao sam u centar provjeriti kako ovaj mob leži u ruci, i mogu reći da mi je najudobniji od svih. Mobiteli sa zaobljenim ekranom su mi inače udobniji za držanje, ali ovaj pogotovo.
Još mi se i činio najmanje sklizav. Bočne tipke odlične, sa jasnim čvrstim klikom pod prstima. Prethodna verzija, Magic 6 Lite, ima loše mekane tipke, kao i neki Redmi jeftiniji mobiteli.

Sad bi mi bila teška dvojba da li ovog ili Honor 200.
S time da bih ovog nosio bez maske, i čak bih ignorirao ako mi se počne izlizivati rub od nošenja u džepovima, kao što je bilo tu forumašu koji je postavio i slike, pa je rekao da će reklamirati. (ako je baš jako uočljivo, onda bih stavio neku masku)
Na Honor 200 bih pak stavio onu frameless masku, koja ne pokriva rubove lijevo desno.

Ovaj Magic 7 Lite je lagan s obzirom na veličinu, uz to ima i tu veliku bateriju, to mi se sviđa. S obzirom na moje nezahtjevno korištenje, baterija mi obično dugo drži autonomiju, tako da bi mi bolje kamere kod Honora 200 bile realno veća prednost. Dok mi je Magic 7 Lite ljepši.
Ja sam se iskreno opredelio za 7lite jer mi je lepši. Čak sma gledao i xiaomi 14T, ali za 500e meni on ne vredi te pare, a i hteo dam da promenim OS.
7lite mnogo dobro lezi u mojoj ruci a imam prosečnu šaku. Bolje mi lezi u ruci od prethodnog koji je bio uži a deblji (Xiaomi RN5pro).

Jedino sto kod mene baterija ne drži bas najbolje, 48h max i to kad ga punim sa 5 na 98%. Kad ga punim sa 20 na 80-90, drži kraće 12h skoro. Iskreno bih prešao na 22.5w jer mislim da bi sporije punjenje sporije i praznilo telefon, bar takvo iskustvo imam sa RN5pro.

• Like
Reagovanja: Asi
Ne da secka snimak. Nego sama kamera kad uđeš u nju. Kad hoćeš da slikaš nešto na brzaka. Baš secka i baš treba vremena da se stabilizuje i da bude glatko kad pomeraš fon. Jednom mi je ispala mutna slika jer zna pri slikanju da procesuira sliku duže.
Ali da, slike su stvarno dobre, a za ovu cenu i odlične. Pogotovo noćne slike, odlične!
Aha, prilikom otvaranja kamera aplikacije. Da, to sam vidio na jednoj youtube recenziji, istaknuo je to, i pokazao kako kad zatvori sve aktivne aplikacije, pa opet otvori kameru, nema tog seckanja. Probao bih prvo ugasiti neke AI ili slične automatske stvari unutar opcija kamere, znači promjeniti postavke u kameri, pa i u opcijama sistema. Jer mislim i dalje da je CPU malo slabiji, pa mu fale resursi kod zahtjevnih aplikacija kao što je kamera. I naravno da nisu u pozadini aktivne teže aplikacije kao Chrome, Facebook i sl. kada se misli koristiti kameru.

A da li se kod video snimka, kad je malo bučna okolina (npr. voze auti na cesti), čuje neki lagani piskutav šum u snimci. Čini mi se da sam na par videa to čuo, to zvuči kao onaj ''Noise cancellation'' mikrofona ?
Ja sam se iskreno opredelio za 7lite jer mi je lepši. Čak sma gledao i xiaomi 14T, ali za 500e meni on ne vredi te pare, a i hteo dam da promenim OS.
7lite mnogo dobro lezi u mojoj ruci a imam prosečnu šaku. Bolje mi lezi u ruci od prethodnog koji je bio uži a deblji (Xiaomi RN5pro).

Jedino sto kod mene baterija ne drži bas najbolje, 48h max i to kad ga punim sa 5 na 98%. Kad ga punim sa 20 na 80-90, drži kraće 12h skoro. Iskreno bih prešao na 22.5w jer mislim da bi sporije punjenje sporije i praznilo telefon, bar takvo iskustvo imam sa RN5pro.
Meni bi to bio prvi Huawei/Honor mobitel u životu, i baš ga želim isprobati. Ako mi je i Xiaomi operativni sustav bio OK, ovaj će biti još bolji.
Punio bih ga nekakvim starijim Xiaomi punjačem, koji mi je došao u pakiranju sa Mi9 Lite, 2020-e godine. Ne bi mi bilo problem puniti ga 2 sata ili malo više.

(Na videu od 05:56) Naletio sam na još jednu recenziju gdje mu secka kamera prvih 5 sekundi kad ju otvori. On smatra da je do slabijeg procesora.
Naravno, ali trebalo bi da se može srediti sa postavkama sistema, npr. na redditu sam vidio preporuku da ne treba držati na Dynamic refresh rate, dakle ne na automatskoj promjeni osviježavanja ekrana, već da treba fiksirati stalno na 120 ili 60 Hz. Ja sam se navikao na 60 Hz oduvijek, i to sigurno pomaže resursima. Pomislio sam da možda može biti i zbog one virtualne memorije (Ram Plus) koja je sporija, i neki savjetuju da ju se ugasi. Pa treba smnjiti animacije na 0.5 ili ugasiti, u developer opcijama.

Šta vam svima ovako secka kamera, ili neka druga teža aplikacija kao npr. Google Maps uz GPS ?

Meni je na 120 osvežavanje, baš sam testirao i od 30ak pokretanja sa gomilom aplikacija u pozadini jednom je na delić sekunde (max 0.5ms) zaseckao pri pokretanju

• Like
Reagovanja: Asi
(Na videu od 05:56) Naletio sam na još jednu recenziju gdje mu secka kamera prvih 5 sekundi kad ju otvori. On smatra da je do slabijeg procesora.
Naravno, ali trebalo bi da se može srediti sa postavkama sistema, npr. na redditu sam vidio preporuku da ne treba držati na Dynamic refresh rate, dakle ne na automatskoj promjeni osviježavanja ekrana, već da treba fiksirati stalno na 120 ili 60 Hz. Ja sam se navikao na 60 Hz oduvijek, i to sigurno pomaže resursima. Pomislio sam da možda može biti i zbog one virtualne memorije (Ram Plus) koja je sporija, i neki savjetuju da ju se ugasi. Pa treba smnjiti animacije na 0.5 ili ugasiti, u developer opcijama.

Šta vam svima ovako secka kamera, ili neka druga teža aplikacija kao npr. Google Maps uz GPS ?

Upravo tako secka kod mene. Vrlo moguće da je do procesora jer to ne radi kad je pokrenem drugi put, tj. kad već radi u pozadini. Sad sam isključio AI opciju pa ću videti kako se ponaša danas.
Da li vam na ovom modelu Istagram radi normalno? Meni ne i to me strasno nervira. Skoro svaki put me aplikacija izbaci i moram da udjem ponovo. Vise puta sam deinstalirala i opet instalirala i sve je isto.. da li je moguce da je problem u telefonu, ja vise ne znam sta da radim?

Kod mene je počeo ig od skoro to da radi. U početku nije.

Čak i mobiteli sa starijim i sporijim procesorom rade bez takvih seckanja kamere, stvar je u nekim podešavanjima, AI koji guta resurse, možda je update sistema nešto poremetio.

Neko je na netu napisao da mu je kod jednog honora, prilikom pojave laga nakon update-a pomoglo "adb reboot recovery" za rebootat u recovery, pa izbrisati cache i napravit tvornički reset.
Neki update može poremetiti stvari, drugi update može poboljšati, tako da ja ako mi sve radi dobro i fluidno, ne radim nikad update.
Može se na netu naći da je i Magic 6 Pro korisnik odjednom dobio veliki lag pogotovo prilikom otvaranja kamere, a prije mu je bilo sve ok.

Ovdje isto problemi nakon nekog update-a sa honorom:

Službeni Honor savjeti ako se pojavljuje lag prilikom korištenja kamere:

I jedan video sa par rješenja za lag kod slikanja kamerom:

(namješteno vrijeme, kopirat link bez crtice na početku. Da ne stoji previše videa na stranici.)
Ovaj rumunj kaže da je par tjedana nosio ovaj njemu sklizav telefon bez maske, i ovo mu se dogodilo na ćošku.
Automatski prijevod ne kaže jasno da mu je pao na pod, ali ovo izgleda kao da mu je očito pao. Savjetuje nošenje maske iako mu ta otpala boja ne smeta za upotrebu.
Ovaj mobitel je i tako ogroman, nisam mislio još i stavljat masku.
Tako da ću radije pričekati Honor 400 da vidim hoće li mu bar malo povećat bateriju i smanjit dimenzije, ako ne onda honor 200.
-https://youtu.be/0YCvt8toni4?t=113

U slučaju da ne dolaze ili kasne obavijesti za poruke nekih aplikacija, ovo treba podesiti za te aplikacije.
Ako neko zna da treba još nešto mjenjati, neka napiše
-https://www.youtube.com/watch?v=yPbWHba7Us4

Poslednja izmena:
(namješteno vrijeme) Ovo je ono što sam primjetio u video recenzijama, kad snimaju video, zvuk je nekako prigušen i nešto se stalno piskutavo čuje u pozadini.
U ovom primjeru se ne čuje ni fontana pokraj njega, i onda objašnjava u videu da je to zbog uključenog Noise Reductiona, koji je ovdje dosta agresivan, kad ga isključi je sve puno normalnije i bolje, sve se odjednom okolo čuje i nema piskutavog tona.
-https://youtu.be/NAaKXhzZNIM?t=56

Upravo

Prilozi

• Screenshot_20250328_141616_com_hihonor_ouc_MainEntranceActivity.jpg
    Screenshot_20250328_141616_com_hihonor_ouc_MainEntranceActivity.jpg
    40.9 KB · Pregleda: 45
Vrh Dno