Šta je novo?

Home lab

Da li je za ovu upotrebu dobar izbor APC UPS BE850G2-GR za nekih 130-140e?
Na njega bi se nakačili TV, NAS, ruter, STB, soundbar...
Hvala puno! Znači za navedene uređaje na njemu ne bi trebalo da bude problema?

Da li se isplati uložiti nekih 100e više u ovaj Sine Wave Cyberpower, zarad dugoročnog mira?

Cyberpower CP900EPFCLCD Sine Wave UPS 6x schuko

Da li je i za Cyberpower lako naći generic baterije kao za APC?

1. iskreno, mislim da se ne isplati za home lab. Zavisi sta drzis sve na njemu. Ako imas nesto izuzetno bitno, onda nema gornje granice za cenu, ali realno gledano, 250eur je overkill. Zavisi naravno i od cene komponenti servera, mada sam ubedjen da napajanje i vise nego dobro pegla simulated sinewave.
Ja inace obozavam svoj cyberpower ups, uzeo sam ga pre dosta vremena, model je 1300VA sa ekranom i pravim sinewave. menjane baterije, ali osim toga nije stucnuo.
Verovatno bih opet isao na njih ako bi mi trebao, mada sam za server uzeo polovan za 2000rsd i stavio novu bateriju.

2. sto se baterija tice, da znas da ne postoje namenske baterije. sve te baterije su generic. konkretno taj cyberpower koristi ovo

To je najobicnija 12V baterija. u toj dimenziji koja je apsolutni standard ima baterija od 7-9AH

Snazniji modeli UPS imaju iste te baterije, samo 2 komada i onda imaju neku plastiku sa kablicima da ih vezu redno, to sam prepakujes za manje od 10 minuta jer se samo prekopcaju kablovi sa buksnama.
Totalno nemoj nikada da kupis brendiranu bateriju koja kosta vise od 2000rsd.

@LoFi
Ako ti nešto znači skoro sam uzeo apc bx950mi.
Povezan switch, ruter, modem, nas(dual xeon mašina)
Po dashboard u na truenas u kaže da može 6-15min da izdrži na bateriji, u zavisnosti od opterećenja.

Kako misliš nije bezbedno? Tailscale je prilično sigurna opcija.
Oslanjas se na njihov coordination server koji ti radi sve, device descovery, auth, key distribution, ACL, rute itd.
Iako oni ne mogu da ti vide saobracaj, metadata leaking je i dalje problem kao na primer: device information, public keys, OS/client version itd.
Login ti je rezervisan za neki IdP, Google, MS sto je jos jedan potencijalan security risk.
Kad smo vec kod ACLa, defaultna je zbog jednostavnosti koriscenja postavljanja na ANY source ANY destination, sto je kontra least priveladge modelu.

Postoji resenje i za ovo sve, na primer preci na HEADSCALE koji je totalno open source control plane za tailscale.

Sto se mene tice, vracam na ono sto sam prvo pisao, treba mi nesto sto je jednostavno za odrzavanje i da radi hehe

Wireguard je sada toliko prosto definisati,sa prostim linux iptables ili cime god vec.

@TwistedMind , @Dusan94 hvala puno na sugestijama, kao i svim ostalim kolegama na doprinosu temi.

Kao što rekoh ranije, poprilično sam nov u ovome i edukacija je tek na početku... Ideja je da se komponente uzimaju postepeno a svakako nije planirano ništa spektakularno već mali homelab.

Za sad imam jedino:
- NAS: Ugreen DXP4800 Plus

Čekam:
- 10GbE switch: Mikrotik CRS304-4XG-IN

Preostalo:
  • UPS: Već imam jedan stari APC ES 700 400W koji čini mi se nema USB HID funkciju već mora da se instalira PowerChute na kompu. Zato gledam da li ići na pomenuti Simulated Sine Wave APC UPS BE850G2-GR ili čisti Sine Wave Cyberpower CP900EPFCLCD. 130 Vs 230e je dilema i oba pristupa imaju svoje za i protiv.
  • RAM: možda pojačati sa 8GB koji su došli uz NAS na još 1x8GB. Da li je to dovoljno za ZFS raid? Neki kažu 16, neki 32.
  • NVMe SSD: ugrađen mu je 128GB SSD a mogu da stanu još 2. Ako bih išao na TrueNAS, mogu ga instalirati i na ovom SSD-u? Da li može prouzrokovati neke komplikacije što je na sistemskom SSD-u?
  • ruter: ISP Huawei HG8145V5. Koliko sam do sada istraživao: ako se na NAS instalira pi-hole i pfSense uz pomenuti managed switch trebalo bi da NAS bude kvalitetno izolovan od reklama, napada itd. bez obzira na "generički" ruter?

Sve je ovo možda nabacano pa praštajte jer sam još u početničkoj fazi. 🙂

APC ES 700 400W bi trebalo da radi normalno sa NAS-om (kod mene QNAP ga vidi normlno). Baterijske uticnice koristes za NAS, i router a ostalo na surge protection

Nazad
Vrh Dno