Šta je novo?

Home lab

Ja sam bas iz tog razloga napustio koncept sa rekom i sve lepo pokacio na ikea perforiranu plocu. Tako da sad sve stoji otvoreno ali je vecina stvari pasivna.

Nemam problem sa pregrevanjem, ceo dan radi pod nekim ovakvim opterećenjem...
Dobro hlađenje ima Mac Studio (nema throtling-a kao na MBP M5 Max) + na vrhu reka ima jedan ventilator koji izvlači topao vazduh. Jasno je da kome treba mašina koja radi konstantno zahtevne zadatke, laptop nema tu šta da traži...

temps.jpg

Ja baš pravim tako nešto trenutno. Proširenje rack-a. K3S klaster od RPi 5 sam smestio na Ikea Skadis, radnu mašinu, neke konzole za igru, kao i gadgete. Ali još uvek je to u fazi izmena, planiranja i promena rasporeda. Ako imaš neku fotku svog sistema i voljan si da podeliš, postavi.
Pustam sliku sutra uvece...

Treba mi savet. Napokon sam skockao sve (vise manje). Imam proxmox na njemu interni nvme 512giga, interni m2 512giga i neki eksterni 1tb (download, muzika, generalno storage). E sad imam home assistant kao vm, immich kao lxc, docker sa dockage (dlna, navidrome, samba, transmission, duplicate, calibre web u pokušaju) kao vm i imama npmplis kao poseban lxc sa cloudflare (pristuo spolja za immich i ha) i naravno tailscale za ostalo.

Eksterni disk sam prosledio preko nfs-a u docker vm, na m2 imam folder gde ide immich data i folder za backup proxmox vm i kontejnera.

Šta ovde moze bolje, pametnije? Plan je neko eksterno kuciste sa raid1 mogućnošću koje bi zamenilo eksterni disk. Kako backup svega ovoga na webdav?

Moj homelab setup:
trenutno aktivni Proxmox server: Topton mini PC: N150, 32GB DDR5, M.2 nvme 1TB SSD
novi Proxmox server u pripremi: Terramaster F4-424 Pro NAS - Core i3-N350, 32GB DDR5, 2x M.2 nvme 1TB SSD, 2x WD Red 4TB i 2x WD Red 6TB. Plan je bio da umesto ova 2x4TB HDD budu 2x4TB SATA SSD, ali cene odoše gore pa ipak koristim postojeće diskove kad ih već imam.
Mreža je na 2.5gbps.

Malo je smešno da danas ova dva 32GB DDR5 sodimma u njima koštaju više nego što sam sve ukupno platio 🙂

Što se tiče VM na njima:
pfsense
OMV
Minecraft server
par Win 11 VM koje mi služe za razne VPNove.

Ja sinoć namestih Proxmox na stariji PC (i7 4790k, z87m-plus, 2x8gb DDR3 1600MHz, Sapphire Nitro+ RX580 4GB, 128GB SSD, 256GB SSD, 1TB HDD).

Za početak sam podigao jedan Win11 VM sa GPU passthrough-om kojem će namena biti neki lagani gaming. Nisam još testirao performanse, sam setup je delovao sumnjivo jednostavno.

Treba još da podesim jedan VM sa Dockerom na kojem će da mi se vrte razni servisi preko dana koje koristim dok radim (Redis, NATS, Mongo, Postgres, MSSQL (za ovo možda bolje Win VM sa full SQL Serverom, videću)). Moram da istražim prenosti/mane docker container unutar VM-a vs LXC.

Cilj je i jedan self hosted VPN, npr AmneziaVPN čisto da mogu da se, van stana, prikačim na neke servere na kojima je whitelistovana moja IP adresa.

Moram nabaviti još RAM-a i skladišnog prostora.

Nazad
Vrh Dno