Šta je novo?

Home lab

Ja sam bas iz tog razloga napustio koncept sa rekom i sve lepo pokacio na ikea perforiranu plocu. Tako da sad sve stoji otvoreno ali je vecina stvari pasivna.

Nemam problem sa pregrevanjem, ceo dan radi pod nekim ovakvim opterećenjem...
Dobro hlađenje ima Mac Studio (nema throtling-a kao na MBP M5 Max) + na vrhu reka ima jedan ventilator koji izvlači topao vazduh. Jasno je da kome treba mašina koja radi konstantno zahtevne zadatke, laptop nema tu šta da traži...

temps.jpg

Ja baš pravim tako nešto trenutno. Proširenje rack-a. K3S klaster od RPi 5 sam smestio na Ikea Skadis, radnu mašinu, neke konzole za igru, kao i gadgete. Ali još uvek je to u fazi izmena, planiranja i promena rasporeda. Ako imaš neku fotku svog sistema i voljan si da podeliš, postavi.
Pustam sliku sutra uvece...

Treba mi savet. Napokon sam skockao sve (vise manje). Imam proxmox na njemu interni nvme 512giga, interni m2 512giga i neki eksterni 1tb (download, muzika, generalno storage). E sad imam home assistant kao vm, immich kao lxc, docker sa dockage (dlna, navidrome, samba, transmission, duplicate, calibre web u pokušaju) kao vm i imama npmplis kao poseban lxc sa cloudflare (pristuo spolja za immich i ha) i naravno tailscale za ostalo.

Eksterni disk sam prosledio preko nfs-a u docker vm, na m2 imam folder gde ide immich data i folder za backup proxmox vm i kontejnera.

Šta ovde moze bolje, pametnije? Plan je neko eksterno kuciste sa raid1 mogućnošću koje bi zamenilo eksterni disk. Kako backup svega ovoga na webdav?

Moj homelab setup:
trenutno aktivni Proxmox server: Topton mini PC: N150, 32GB DDR5, M.2 nvme 1TB SSD
novi Proxmox server u pripremi: Terramaster F4-424 Pro NAS - Core i3-N350, 32GB DDR5, 2x M.2 nvme 1TB SSD, 2x WD Red 4TB i 2x WD Red 6TB. Plan je bio da umesto ova 2x4TB HDD budu 2x4TB SATA SSD, ali cene odoše gore pa ipak koristim postojeće diskove kad ih već imam.
Mreža je na 2.5gbps.

Malo je smešno da danas ova dva 32GB DDR5 sodimma u njima koštaju više nego što sam sve ukupno platio 🙂

Što se tiče VM na njima:
pfsense
OMV
Minecraft server
par Win 11 VM koje mi služe za razne VPNove.

Ja sinoć namestih Proxmox na stariji PC (i7 4790k, z87m-plus, 2x8gb DDR3 1600MHz, Sapphire Nitro+ RX580 4GB, 128GB SSD, 256GB SSD, 1TB HDD).

Za početak sam podigao jedan Win11 VM sa GPU passthrough-om kojem će namena biti neki lagani gaming. Nisam još testirao performanse, sam setup je delovao sumnjivo jednostavno.

Treba još da podesim jedan VM sa Dockerom na kojem će da mi se vrte razni servisi preko dana koje koristim dok radim (Redis, NATS, Mongo, Postgres, MSSQL (za ovo možda bolje Win VM sa full SQL Serverom, videću)). Moram da istražim prenosti/mane docker container unutar VM-a vs LXC.

Cilj je i jedan self hosted VPN, npr AmneziaVPN čisto da mogu da se, van stana, prikačim na neke servere na kojima je whitelistovana moja IP adresa.

Moram nabaviti još RAM-a i skladišnog prostora.

dal je moguce dan taj CPU sve to opsluzuje?
N100 opslužuje pfsense, Minecraft server i po jednu od ove dve win 11 mašine za VPN (ne koristim obe istovremeno).
OMV je na novom serveru, još se igram s podešavanjima, na starom nije bilo smisla sa samo jednim 1TB diskom.
N350 je solidno jači, duplo više jezgara i 15% veći clock.

Nista komplikovano, iako sluzi kao LAB u glavnom treba da samo sluzi, bez nekog prevelikog maintenance-a.

Host - HP Prodesk 400 G4 mini
NAS1 - Thecus N2300 2TB (3x1TB raid 5)
NAS2 - HP Micro Server Gen8, instaliran Xpenology baremetal konfiguracija (4x4TB SHR + 240GB SSD cache disk)

Na hostu trci jedna VM i jedan LXC.

VM je headless linux DietPi na kome je docker.
Podignuti kontejneri za:

• Immich
  • Adguard
  • Caddy kao reversni proxy za mTLS
  • NTP server zbog ovog starot thecus NASa
  • DDNS cloudflare update-r
  • Beszel monitoring

Na LXC-u je adguard.

Posto nemam statiku, kupio sam domen za nekih 0.5 centi $ godisnje, prebacio ga na CF, Cloudflare updater mi resava taj momenat, zatim Caddy izdao sertifikate, instlirao ih na 3 uredjaja koji su mi potrebni za spoljni pristup Immich-u i to je to.

Od streaming servisa nemam ni jedan lokalno, TV mi vuce direktno stream sa realdebrid-a tako da uz neki minimalni trosak imam ono sto mi treba.

Dnevni backup kroz Proxmox backup server i za sada sve radi bez prolema. Skoro 400 dana uptime-a bez problema, dok pre neki dan nije nestalo struje, pa mi je to poremetilo counter 🙂

Prilozi

• IMG_20260505_082726.jpg
    IMG_20260505_082726.jpg
    322.3 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20260505_082733.jpg
    IMG_20260505_082733.jpg
    189.6 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_20260505_085107.png
    Screenshot_20260505_085107.png
    63.6 KB · Pregleda: 52
Kako tako jeftino domen? Ja nađoh (i uzeh) za 5-6 dolara, doduše direktno na cloudflare sam uzeo. I valjda nije ona fora samo prva godina jeftino, a kasnije skuplje, valjda je kod njih uvek ista cena?

Sa obzirom da koristim moje servise, kupio sam .xyz domen sa brojevima.

Primera radi:

1777984328917.png

Kako tako jeftino domen? Ja nađoh (i uzeh) za 5-6 dolara, doduše direktno na cloudflare sam uzeo. I valjda nije ona fora samo prva godina jeftino, a kasnije skuplje, valjda je kod njih uvek ista cena?
Najjeftiniji domeni za koje ja znam su .xyz, i to oni sa brojevima. Kod pojedinih provajdera koštaju dolar za godinu dana, i ima još i fora pretplate unapred do tipa 10 godina.

Jasno, ja tražio po "tekstu", nije mi palo na pamet da može biti jeftinije za brojeve. Hvala 🙂

Ima li išta bolje u smislu uloženo/dobijeno za managed (4-5 port) switch od Mikrotik CRS304-4XG-IN? Da li je to za 160-180e best buy u klasi?

Još sam u fazi istraživanja pa nije problem sačekati ako će u toku godine izaći nešto slično/bolje za slične pare?

Ili će rast svega i svačega dovesti do skoka i ovih komponenti pa da ne čekam puno?

^^ 4x10G + 1G nije los dil. Za koju namenu ide taj switch, mislim da dumb switch 10G moze jeftinije?

Strasna tema! Tek sada sam je video.
Imam rek na potrkrovlju iza sada MTS optike sa carrier grade nat-om(ex Orion). Task: low energy rack with k8s for webhosting and tools.
Matori Intel ION laptop kao kubernetes worker/master.
Zbog slabog hardvera, debian + k3s vrti 5 web prezentacija + cloudflared/argo tunel + flux, uglavnom non profit/blog wordpress.
Mali QNAP NAS kao bekap za slike sa telefona, storidz za 2 kamere, torrent client i storage za navedeni kubernetes klaster. TP-Link poe switch + TP-Link AP...
Setup uradjen u GitOps maniru sa persistent storidzom na NAS-u gde je zamena same masine izuzetno laka. Ideja je da klaster prosirujem sa jos laptopova ili mini PC-a/ Intel MacMini-a. U sustini od djubreta pravim nesto 😀
Spolja nadgleda Uptime kuma povezana na Telegram Bot-a.
IMG_6787.jpeg

Taj ima samo jedan sfp, ostali su 1gbe. I za to ti treba jos sfp-ethernet od jos 30ak eur pa je total cost 60ak eur, a uredjaji medju sobom i sa serverom opet komuniciraju preko 1gb. Jedino sto nema uskog grla pa vise uredjaja istovremeno moze da postigne pun gigabit prema serveru, ali to je to.

^^ 4x10G + 1G nije los dil. Za koju namenu ide taj switch, mislim da dumb switch 10G moze jeftinije?
Je l' ti treba za kucu?

Testirao sam nedavno H3C switch-eve, imao na testu i ovo malo cudo - S1600V2

Koliko tol'ko user friendly, ima web management.

Cena smesna imas ih za nekih 3k https://www.eponuda.com/svicevi-prekidaci-cene/h3c-s1600v2-6p-l2-ethernet-switch-cena-30794600

Postoji verzija i sa 10 portova.

Hvala, ljudi. Tek sam počeo pomalo da istražujem oko svega ovoga. Nije neka prekomplikovana upotreba, stan je.
Zamisao je za početak komp i NAS preko 10G mreže a managed zbog više mogućnosti/zaštite.

Kapiram da se switch uzima jednom i da će za ove potrebe biti dovoljan jedan koji je:
  • managed
  • 4/5 10G portova
Imajući sve ovo u vidu, da li je pomenuti Mikrotik best buy u odnosu uloženo/dobijeno? Nije žurba pa se može sačekati da izađe nešto bolje/povoljnije a kvalitetno.
Naravno, ako smatrate da će i ove komponente u nekom trenutku otići gore uzeću to u obzir.

aa

@TwistedMind ima 5 portova koji su 1Gbps a SFP ne mora da se koristi.
Mada njemu to ne radi posao posto nisam lepo video da je pitao za 10Gbps switch, u tom slucaju mislim da jeste taj MT odlican izbor.

@artur Tailscale mi je pravio problem sa rutiranjem, samim tim stvara mi nepotreban problem.
Dodatno ako bi zeleo da koristim sa telefona Immich, morao bi konstantno da imam ukljucenu tailscale aplikaciju, sto bi mi dodatno a nepotrebno crpilo bateriju.

Ne crpi bateriju, tako ja koristim. Ne ide ti sav traffic kroz tailscale, samo local network.

Immich, po meni, gubi smisao preko tailscale. Isto kao i nextcloud.
Za tebe licno, samo kao backup resenje, ok, posluzice, ali onog trenutka kada hoces da ukljucis jos nekoga, to pada u vodu. Ja ponekad podelim ljudima album sa slikama sa putovanja. Share i posaljem link, poptuno isto kao i google photos. Tako je osmisljen i mislim da ga tako treba i implementirati, pogotovo sa niskom cenom.
Kada smo vec pomenuli domene, .win domeni su 5$ na CF, a ima ih mnogo slobodnih. Ima jos nekih koji su u istom rangu.

github.com/V4bel/dirtyfrag/tree/master

Ala je krenulo sa linux bagovima.

Hvala, ljudi. Tek sam počeo pomalo da istražujem oko svega ovoga. Nije neka prekomplikovana upotreba, stan je.
Zamisao je za početak komp i NAS preko 10G mreže a managed zbog više mogućnosti/zaštite.

Kapiram da se switch uzima jednom i da će za ove potrebe biti dovoljan jedan koji je:
  • managed
  • 4/5 10G portova
Imajući sve ovo u vidu, da li je pomenuti Mikrotik best buy u odnosu uloženo/dobijeno? Nije žurba pa se može sačekati da izađe nešto bolje/povoljnije a kvalitetno.
Naravno, ako smatrate da će i ove komponente u nekom trenutku otići gore uzeću to u obzir.

aa

Deluje kao dobra ponuda... Ja imam QNAP 2x10GB + 4x2.5GB koji je unmannaged, a skuplji je. Tako da gledam i ja sada ovaj Microtik - dobro mi deluje, posebno jer je managed.

Kod brata alija ima 10g sa web interfejsom:
Za sada ok, lepo radi na CEPH masinama.

Mislim da ovo sa dažbinama izađe skuplje od Microtik-a.

@nightshadow Mozda u tvom testiranju ne, ali meni se pokazalo da mi dodatno opterecuje bateriju, i svestan sam da radi split tunneling.
Dobro je resenje, kao brzo resenje.
Za mene nije adekvatno, niti dovoljno bezbedno, zato principom defense-in-depth guram network autentifikaciju na caddy a authelia na aplikativnom nivou uz minimalni overhead.

@ness1602 update, update

@TwistedMind Ako delis stvari sa ljudima, ne znam da li znas za ovo resenje - https://github.com/alangrainger/immich-public-proxy

Pa ne mogu da se setim, mislim da su mi dazbine bile oko 3k, za sada lepo radi,nemam nekih problema. Doduse to mi je testni klaster,nije sad da tu ima redovno 10g protoka. Fali neki bas jeftini 5g switch recimo,on bi pokrio skoro 90% potreba ljudi pretrpostavljam, posto 2.5 i nije toliki skok.

• managed
  • 4/5 10G portova
Da li je za ovu upotrebu dobar izbor APC UPS BE850G2-GR za nekih 130-140e?

Na njega bi se nakačili TV, NAS, ruter, STB, soundbar...

https://www.se.com/nl/en/product/BE...-usb-type-a+c-ports-user-replaceable-battery/

Ima USB HID, ali da li je problem što je simulated sinewave a ne čisti sinewave?

Nazad
Vrh Dno