Šta je novo?

Home lab

nightshadow

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poena
645
Ajd da imamo temu i za home lab, vidim da dosta ljudi na forumu hostuje svašta nešto.
Šta imate sve instalirano, na kojim mašinama, kako ulazite spolja - VPN ili port forwarding?

Ja sam krenuo sa RPi sa home assistant, posle uzeo NUC neki pa reko ajd da stavim proxmox pa tu instaliram HA, i možda još nešto.
Danas imam HA, Adguard lxc, dockge sa immich, nginx i strava statistics docker kontejnerima, bentopdf, paperless-ngx, nextcloudpi, uptime kuma. Sve lxc kontejneri.

Otvorio sam portove spolja za nginx(80 i 443), preko koga sam dodelio i TLS sertifikate za immich, home assistant I nextcloud, dakle njima mogu da pristupim spolja(duckdns koristim). Ostali servisi nisu izloženi, pristup je samo iz lokalne mreže.

Na HA imam i tailscale koji radi kao subnet ruter, dakle mogu da pristupim svim 192.168.0.x adresama. Takođe je i exit node, tako da mogu da ga koristim i kao VPN kad sam napolju.
Imam takođe i tailscale instaliran na Adguard kontejneru i on se koristi kao DNS u tailscale-u, dakle kad pristupim spolja preko tailscale-a automatski imam i adblock i mogu da koristim sve DNS rewrite-ove koje sam podesio na Adguard.
Od skora sam počeo da koristim always on tailscale na telefonu, pre sam koristio nextdns kao private DNS za adblock, al sad sam počeo samo tailscale. Imam profil na taskeru koji konektuje tailscale čim se diskonektujem sa home wifi, I vice versa.
Šljaka sve kako treba 😉

Ja već neko vreme šaltam homelab od Synology NAS-a, do Vmware-a i Proxmox-a na enterprise opremi, ali pošto sam prodao DELL server, trenutno samo Synology se vrti za neke osnovne potrebe, fileshare, backup, video streaming, download i kao snimač za IP kamere. Na njemu je takodje Tailscale ako baš zatreba, ali u principu Synology ima svoje servise i aplikacije preko kojih mogu da pristupim uredjaju van kućne mreže. Za VPN kad sam van države, Mullvad. Takodje i Home Assistant instaliran na Synology-u, ali pošto je neka community verzija, malo je ograničena. Iskreno Synology za pare koje košta nudi dosta, ima svoje mane, zastareli i generalno slabiji hardver od konkurencije i ova priča sa ograničavanjem dodavanja diskova samo na njihove brendirane, ali je zato njihov DSM OS je baš dobar, ja nisam ni petinu servisa iskoristio šta sve nudi, plus postoji community koji izbacuje gomilu aplikacija koje super rade. Ovaj setup je kod mene evo već peta godina šljaka savršeno bez problema. Planiram u nekoj budućnosti nov homelab server tipa Minis Forum N5 sa Proxmox-om, kad se cene RAM-a malo smire.
@nightshadow deluje mi zanimljivo ta tvoja konfiguracija sa tailscale-om, još nisam skroz ušao u priču sa njim, koristim ga tek par nedelja, iskreno on mi je bio tek treća opcija, prethodno sam pokušao da podesim wireguard i još jedan vpn na synology-u, i oba su bili epic fail, nešto sa forward-ovanjem portova na ruteru nije radilo kako treba, na kraju sam se odlučio na Tailscale jer jedini on ne traži port forwarding da bi radio.

To se preslo sa dvd kolekcionarstva na skupljanje linux kontejnera. Kod mene je svedeno na minimum, samo plex server na intel nuc masini, jer necu da se tim aktivnostima pored profesije bavim i kod sebe kuci.

Ali kako stvari stoje sa ubrzanom trkom ka dnu, izgleda ce morati sve vise da se koriste kucni servisi.

Poslednja izmena:
Kod mene je homelab(ako ga možemo uopšte tako i nazvati)u izolovanom delu kućne mreže, koja ima dva rutera povezana na modem provajdera, bez da se konektovani uređaji sa dve mreže mogu videti.

Deo koji se može nazvati homelab su zapravo 3 hp servera u garaži i služe kao failsafe za MySql, M$ Sql i druge servise(nešto win deo linux), i služi ukoliko iz nekog razloga firma nije dostupna( net za struja..itd), kao i za test environment kada posao donesem kući.Razlog što su u garaži je to što je enterprise serverska oprema užasno bučna.

I to mi sve šljaka, sve super...meni se sada javlja problem na ovom drugom delu mreže, kućnom:
Znači, imam dva klinca koji su onim godinama kada počinju da se igraju sa svojim delovima tela i gledaju gole tete na netu...
Samim tim, i šansa da kliknu na neki baner tipa "Slavica je na samo 3km od tebe" su sve veće kako pubertet radi svoje 😂

Pomno pratim ko šta od rešenja primenjuje ovde, i sva je prilika da kad malo posao i obaveze dozvole, krenem u Pfsense avanturu kod kuće, do tada, rešenje je da je kuçni NAS prebačen u poslovnu mrežu(više se ne koristi za multimediju, stavljen u garažu na sigurno 😅), supruga i ja ne koristimo kućni wifi niti kućnu mrežu na telefonima, a na njoj su ostali samo tinejdžeri sa svojim kompjuterima i telefonima, kao i televizori i kamere i to je to...

Što se tiče NAS-a, on će verovatno ostati tu gde jeste zauvek, i sva je prilika da će se za potrebe kuće ići na Kombinaciju PFsense i nekog free rešenja za NAS(kućnu multimediu), bez da se na njemu čuva nešto zaista bitno, jer to će svakako biti trial&error pristup, tj učenje u hodu...pa ako bude neke štete na tom delu.... i nije neka šteta, samo neka su deca živa i zdrava i neka se razvijaju 🤣🤣🤣🤣

Toliko od mene.

Ryzen 5 5600X sa 64GB i instaliranim Proxmoxom.
Unutra:
  • LXC: Adguard, Unifi Controller, GitLab, Jenkins, Nginx
  • VM: OMV (NAS), HomeAssistant, Fedora CoreOS sa Podmanom za kontejnere
  • Kontejneri: Plex, Nextcloud AIO, qBittorrent, Nginx.
Na ruteru Wireguard VPN, sa tunelom do VPSa koji služi kao exit node za servise koji treba da budu dostupni spolja (imao sam jednom problem da me je SBB stavio iza CGNATa, posle su mi vratili javni IP ali nisam hteo da budem zavisan više od njih)
Svi servisi (i dostupni spolja i interni) imaju SSL (moj domen, cert se izdaje preko acme.sh i Cloudflare DNS challenge). U LANu adguard ima DNS rewrites za interne servise.

Poslednja izmena:
@nightshadow deluje mi zanimljivo ta tvoja konfiguracija sa tailscale-om, još nisam skroz ušao u priču sa njim, koristim ga tek par nedelja, iskreno on mi je bio tek treća opcija, prethodno sam pokušao da podesim wireguard i još jedan vpn na synology-u, i oba su bili epic fail, nešto sa forward-ovanjem portova na ruteru nije radilo kako treba, na kraju sam se odlučio na Tailscale jer jedini on ne traži port forwarding da bi radio.
Tailscale najjača stvar. Za WG ti treba otvoren port, tailscale(iako koristi WG underneath) 'buši rupe' kroz NAT, tako da možeš da se konektuješ čak i kad si NATovan.
I to mi sve šljaka, sve super...meni se sada javlja problem na ovom drugom delu mreže, kućnom:
Znači, imam dva klinca koji su onim godinama kada počinju da se igraju sa svojim delovima tela i gledaju gole tete na netu...
Samim tim, i šansa da kliknu na neki baner tipa "Slavica je na samo 3km od tebe" su sve veće kako pubertet radi svoje 😂

Pomno pratim ko šta od rešenja primenjuje ovde, i sva je prilika da kad malo posao i obaveze dozvole, krenem u Pfsense avanturu kod kuće
Hahahh 😀 u suštini možeš to da rešiš i sa Adguard home/pihole, trebalo bi da blokiraju sve te gluposti.

Meni je opnsense isto želja, ali teško baš jer bih morao da menjam celu topologije mreže pošto sam u stanu, pa je problem sa kabliranjem svega. Videću još šta i kako.

@nightshadow Hvala za ovaj Paperless.
I pitanja:
Da li podržava višejezični OCR, ili u više pisama (ćir, lat), ili se možda podešava za svaki dokument posebno?
Da li podržava (ima plugin) za neki softver za indeksiranje, npr. Solr?

Ufff, hajde i ja da se prikljucim diskusiji.
Kao i kod vecine, pocelo je od rpi, pa nesto izmedju pa sada ovo.
Sve je bazirano na erying ploci sa intel 12700h i proxmox kao osnova.
lxc su ubuntu server ltsc
Svi lxc imaju webmin
imam
1. pfsense
2. home assistant os
3. windows 11 testing vm
4. lxc net tools
- nginx
- cloudflare tunel
- adguard home
- gotify
5. lxc files
- samba share
- immich
- nextcloud
6. lxc torrent
- qbittorrent
- radarr
- sonarr
- lidarr
- overseerr
- plex
7. lxc music
- roon
- lyrion
- mini dlna

Imam jos neke sitnice poput Mealie, mada mislim da sam naveo sve glavno.
Jednom prilikom sam probao i MacOS sonoma i to je radilo malo bezveze, sada su ona auto resenja zastarela.
Ranije sam izbegavao docker, ali sada stavljam sve sto mogu pod docker jer olaksava migraciju.

Prilozi

• Screenshot_20260221-231205.png
    Screenshot_20260221-231205.png
    236.9 KB · Pregleda: 130
  • Like
Reagovanja: EMF
homelab.jpginstall.jpg

Malo stariji ESXi home lab, ranije je bilo dosta VM-ova za razne stvari, sada docker resava dosta toga.

danas sam probao Arcane(https://github.com/getarcaneapp/arcane) kao docker menadzment tool. Do sad sam koristio dockge, ali poslednji apdejt je bio pre godinu dana, a i taj je bio za neke sitnice, prakticno nema apdejta godinu i po i vise.
Definitivno ce da zameni dockge kompletno, UI je mnogo lepsi, ima mnogo vise opcija i user-friendly je.
Npr ima opciju za prune unused images, brise sve img koje se ne koriste, tj stare img fajlove.
Oko 85gb sam ocistio, nisam ni imao pojma da se to automatski ne brise.
Podesio sam i telegram notifikacije za apdejte kontejnera - proverava automatski sam za svaki kontejner u vreme koje sami odredite i salje poruku na telegram - ovo sam podesio u 3 klika bukvalno.
i opet, UI mi se bas bas svidja, mnogo lepse izgleda od dockge.

Prilozi

• 1772632281718.png
    1772632281718.png
    268.2 KB · Pregleda: 71
Ja koristim portainer, ali ovo mi baš lepo izgleda.
portainer sam koristio preko godinu dana ali je ****** posto nemas pristup compose fajlovima - on to sve cuva u nekoj njegovoj bazi... ono sto sam na kraju radio je da pravim compose lokalno, a Portainer koristim samo za logove/brz pristup. Na kraju sam ga eliminisao.

Arcane je odlican, ali ja koristim Komodo na 4 docker servera. Oba su veoma slicna.

Ako koristis UI preko mobilnog ili na manjem ekranu, Arcane pravi problem (barem sam ja imao ranije problem sa tim, ne znam da li imaju mobile UI trenutno).

Kako nema? Samo se zove "stacks" i tu možeš da vidiš compose.

Kod mene nije baš home lab više pošto sam konačno uspeo da se registrujem kod Orakla i krenuo da testiram onaj Always Free tier tako da je sve sad prebačeno tamo, rekonfigurisano i namešteno, docker+portainer, plus cloudflared.

Sve ide kroz Cloudflare Tunnel, portovi zatvoreni, nema IP curenja, a opet dostupno svuda na javnim (pod)domenima bez dodatnih aplikacija, i može da se koristi i dok je neki regularni VPN aktivan. Plus za neke nesigurne servise sa slabim/nikakvim loginom sam dodao Cloudflare pravila da traži 2FA preko GitHub-a kao dodatni sloj zaštite, i podesio tako da samo ja mogu da uđem, a opet na jedan klik i bez unošenja kodova.

Portainer nisam isprva hteo ali sam poklekao jer nemam uvek SSH pa je onda bolje ovako, sad gledam Arcane i u iskušenju sam.

Od kontejnera ništa spec: adguard, audiobookshelf (podkasti i audio knjige), freshrss, readeck (arhiva linkova), readeckobo (isto to samo prosleđuje Kobo e-čitačima), silverbullet (markdown note app), usenet-streamer+nzbdav, mympd+mpd (za strimovanje muzike sa cloud backup-a preko WebDAV-a), diun (apdejt kontejnera), beszel (lep i lagan dashboard za motrenje servisa i performansi) i naravno stress-ng da optereti server da Oracle slučajno ne pomisli da je neaktivan. 🤣

Sad nešto testiram neki openrouter-bot za Telegram, i to bi bilo to.

Pomno pratim ko šta od rešenja primenjuje ovde, i sva je prilika da kad malo posao i obaveze dozvole, krenem u Pfsense avanturu kod kuće, do tada, rešenje je da je kuçni NAS prebačen u poslovnu mrežu(više se ne koristi za multimediju, stavljen u garažu na sigurno 😅), supruga i ja ne koristimo kućni wifi niti kućnu mrežu na telefonima, a na njoj su ostali samo tinejdžeri sa svojim kompjuterima i telefonima, kao i televizori i kamere i to je to...
Adguard može ovde da pomogne, meni to još ne treba pa ne znam u detalje sve, ali ako se dobro sećam, ima par načina da se reši stvar sa roditeljskim kontrolama. Tipa da se podesi da se aktivira zabrana servisa i aplikacija u određenom vremenu tokom dana (npr. kad nisi tu ili kad spavaš), ili da se zaključa svima uz određene izuzetke, enforceuje safe search svuda, i slično. Sad, u zavisnosti od toga koliko si pranoičan i koliko su klinci vešti s tehnologijom, možda ćeš morati da podesiš da promena DNS-a ne poništi sve ovo ili da blokiraš upotrebu VPN-a, što adguard home sam ne može... Generalno nije tako moćan kao PiHole, ali što ga više koristim mislim da ni nema potrebe.

portainer sam koristio preko godinu dana ali je ****** posto nemas pristup compose fajlovima - on to sve cuva u nekoj njegovoj bazi... ono sto sam na kraju radio je da pravim compose lokalno, a Portainer koristim samo za logove/brz pristup. Na kraju sam ga eliminisao.

Arcane je odlican, ali ja koristim Komodo na 4 docker servera. Oba su veoma slicna.

Ako koristis UI preko mobilnog ili na manjem ekranu, Arcane pravi problem (barem sam ja imao ranije problem sa tim, ne znam da li imaju mobile UI trenutno).

Vala i portainer ne valja ništa na mobilnom, samo otvori desktop sajt i kao, izvoli... Arcane koliko vidim bar može da se čita.

Mislim da ću se igrati sa pfsense, on ima dosta tih dodataka za blokiranje malicioznih IP adresa, linkova itd...

Nemam apsolutno nikakvu nameru da blokiram klincima bilo šta, ali ih treba zaštiti od gluposti. Stariji pubertetlija, voli da gleda tete ( što je i normalno), ali veća opasnost vreba kod mlađeg koji malo-malo instalira neki novi prog za video editing, Novi za 3d(istražuje dete), a obojica cepaju minecraft i instaliraju gomilu nekih modova sa sumnjivih sajtova gde im se pored pravog linka za download pojavi još desetak banera sa natpisom download i neretko kliknu na to, i instaliraju kojekakve Cleaner-e, Opera browser i ko zna šta sve ne...

U telefone im i ne gledam, tu tek ko zna čega sve ima instalirano....po 10 home screen-ova imaju na telefonima....

Da li ima neki docker manager za vise VM?
Imam 4 odvojene masine i sve imaju neke docker pakete. Arcane mi se svidja, ali ne bih da instaliram na svaku masinu ponaosob.
Zapravo, ok mi je da instaliram na svaku kao backend, ali bih da imam jedan UI i frontend

Ja koristim komodo. Jedan glavni ali moras na ostale instalirati agenta - binary ili kroz kontejner.

Nabacio sam dockhand. Dosta je dobar.
isto ima core i agent sistem, schedule za prune i update...

Izgleda da telekom ima baš loše rutiranje između svoje mobilne i fiksne mreže, ja nemam drugo objašnjenje za ovo.
Dakle setup je sledeći - imam tailscale na mašini u stanu koja koristi mts optiku, javna IP adresa.
Primetio sam da mi je latency prilično visok kad se nakačim sa telefona kad sam napolju, iako je konekcija direct, dakle P2P, ne ide preko derp servera.
Obično oko 100ms. Pomislio bi čovek da je zbog LTE mreže prvo, tj latency air interfejsa, ali nije. Kad pingujem bilo šta drugo(1.1.1.1 npr) ping je 20-50ms, očekivano
Prvi ping je dok sam konektovan na svoju mrežu preko tailscale i dok sam na wifi isto mts optika(samo u drugom gradu). Ping je nizak, rutiranje u fiksnoj mreži je dobro izgleda.

Drugi ping sa istog mesta, samo na mts LTE mreži, visok baš.
Treći ping isto, samo ka 1.1.1.1, čisto da pokažem da problem nije sama LTE mreža.

Kod:
~ $ ping -c 10 192.168.0.216
PING 192.168.0.216 (192.168.0.216) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=1 ttl=64 time=10.4 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=2 ttl=64 time=27.1 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=3 ttl=64 time=11.2 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=4 ttl=64 time=27.4 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=5 ttl=64 time=25.8 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=6 ttl=64 time=12.0 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=7 ttl=64 time=27.2 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=8 ttl=64 time=26.4 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=9 ttl=64 time=13.6 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=10 ttl=64 time=26.5 ms

--- 192.168.0.216 ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9020ms
rtt min/avg/max/mdev = 10.449/20.822/27.474/7.357 ms
~ $ ping -c 10 192.168.0.216
PING 192.168.0.216 (192.168.0.216) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=1 ttl=64 time=99.5 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=2 ttl=64 time=96.0 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=3 ttl=64 time=105 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=4 ttl=64 time=103 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=5 ttl=64 time=101 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=6 ttl=64 time=129 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=7 ttl=64 time=97.7 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=8 ttl=64 time=109 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=9 ttl=64 time=94.5 ms
64 bytes from 192.168.0.216: icmp_seq=10 ttl=64 time=90.4 ms

--- 192.168.0.216 ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9016ms
rtt min/avg/max/mdev = 90.423/102.804/129.627/10.409 ms
~ $ ping -c 10 1.1.1.1
PING 1.1.1.1 (1.1.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=1 ttl=57 time=83.4 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=2 ttl=57 time=23.3 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=3 ttl=57 time=50.6 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=4 ttl=57 time=29.0 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=5 ttl=57 time=64.2 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=6 ttl=57 time=32.2 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=7 ttl=57 time=51.7 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=8 ttl=57 time=58.3 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=9 ttl=57 time=48.2 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=10 ttl=57 time=53.5 ms

--- 1.1.1.1 ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9020ms
rtt min/avg/max/mdev = 23.351/49.491/83.451/16.953 ms
~ $

Šta imate sve instalirano, na kojim mašinama, kako ulazite spolja - VPN ili port forwarding?

2 esxi hosta trenutno:

• HP ProDesk 400 G6 Desktop Mini PC
  • AsRock DeskMeet B660

Navešću par servisa:
  • Plex + *arr stack
  • Mail server
  • PiHole x2-3
  • BitMagnet
  • Par sajtova za lične projekte + web hosting za par drugara.
  • VEEAM
  • OPNsense
  • TrueNas
  • WG (WireGuard)
  • K3S
  • ...

Što se tiče pristupa, nešto je direktno preko port forward-a dok su neki servisi rutirani kroz vpn/ove sa statičkim adresama...
Pristup većini servisa je preko vpn-a naravno 🙂.

1773219029097.png

Poslednja izmena:
Ufff, hajde i ja da se prikljucim diskusiji.
Kao i kod vecine, pocelo je od rpi, pa nesto izmedju pa sada ovo.
Sve je bazirano na erying ploci sa intel 12700h i proxmox kao osnova.
lxc su ubuntu server ltsc
Svi lxc imaju webmin
imam
1. pfsense
2. home assistant os
3. windows 11 testing vm
4. lxc net tools
- nginx
- cloudflare tunel
- adguard home
- gotify
5. lxc files
- samba share
- immich
- nextcloud
6. lxc torrent
- qbittorrent
- radarr
- sonarr
- lidarr
- overseerr
- plex
7. lxc music
- roon
- lyrion
- mini dlna

Imam jos neke sitnice poput Mealie, mada mislim da sam naveo sve glavno.
Jednom prilikom sam probao i MacOS sonoma i to je radilo malo bezveze, sada su ona auto resenja zastarela.
Ranije sam izbegavao docker, ali sada stavljam sve sto mogu pod docker jer olaksava migraciju.
jel ti pfsense na metalu?

Moj mali homelab:
1. Ubiquiti Dream Machine Special Edition
2. Ubiquiti USW Pro Max 24 PoE
3. Ubiquiti UNAS Pro
4. 3 x Minisforum NAB6 Lite
5. APC Smart-UPS SC - SC450RMI1U
6. JetKVM + HDMI KVM Switch (https://www.aliexpress.com/item/100....order_list.order_list_main.60.75475c5fcVEqO9)
7. SMLight za Matter/Zigbee (imam oko 40 različitih senzora / prekidača i koječega po kući)

Na Minisforum nodovima je Kubernetes (https://github.com/igorhrcek/homelab2) na kojem hostujem gomilu raznoraznih servisa uključujući i HomeAssistant.

Prilozi

• 2026-03-12 09.24.50.jpg
    2026-03-12 09.24.50.jpg
    208.8 KB · Pregleda: 63
Moj mali homelab:
1. Ubiquiti Dream Machine Special Edition
2. Ubiquiti USW Pro Max 24 PoE
3. Ubiquiti UNAS Pro
4. 3 x Minisforum NAB6 Lite
5. APC Smart-UPS SC - SC450RMI1U
6. JetKVM + HDMI KVM Switch (https://www.aliexpress.com/item/100....order_list.order_list_main.60.75475c5fcVEqO9)
7. SMLight za Matter/Zigbee (imam oko 40 različitih senzora / prekidača i koječega po kući)

Na Minisforum nodovima je Kubernetes (https://github.com/igorhrcek/homelab2) na kojem hostujem gomilu raznoraznih servisa uključujući i HomeAssistant.
najs

Nazad
Vrh Dno