Šta je novo?

Hoću da programiram, šta da koristim, odakle da počnem, šta je neophodno

Tako ti je svuda.
Svi sanjaju veliku lovu i malo rada.
Neumerenost čoveku uvek dođe glave.

Zato se i dešava automatizacija (robotiizacija) poslova.
 
Bome kod mene je puni rada a malo para...
Ali ne bih o tome..odosmo offtopic.
U kojim programima i kako se pisu apps za Windows msm GUI?
 
Bome kod mene je puni rada a malo para...
Ali ne bih o tome..odosmo offtopic.
U kojim programima i kako se pisu apps za Windows msm GUI?
Mi smo na faksu radili u Windows Forms-u (C#), kao i u Qt-u (C++).

Mogu se pisati i u Electron-u (Javascript), a mislim da je od skoro Flutter (Dart) za desktop presao u stable release.
 
Guglanje u programiranju je jako korisna a i poželjna stvar.
Amin. Kad čovek zna kako i na koji način da uz pomoć Gugla pronađe i sklopi rešenje za svoj problem, maltene je 50% posla u učenju programiranja već završio.

Niko od developera ne zna svaki algoritamski problem da reši, niti zna apsolutno svaku metodu iz nekog paketa, a i suludo je očekivati od nekoga da prođe kroz celu dokumentaciju određenog jezika i da je nabuba napamet, pogotovo danas, kada su informacije dostupne na klik. Samo što pre tog klika, treba znati šta tražiš.
 
Android aplikacije kao i ios aplikacije zahtevaju mnogo vece pocetno znanje da bi krenuo. Pored znanja potrebno za programiranje, moras da poznajes i da ucis android/ios delove sistema i sdk-a koji ce ti trebati da nesto napravis. Morao bi da se upoznas sa puno stvari(fragmente, activity-e, content providere, servise, ogranicenja po api nivoima, arhitekture aplikacija itd) u startu, mozda bi ti to bilo previse pa bi odustao.
Ako ides ovom rutom(android), najbolje kurseve imas na developers stranici google-a gde imas za svako poglavlje lekcije i zadatke sa sve repozitorijumima,etc
Za android nema potrebe vise pisati java kod(niti uciti ) jer je kotlin vec neke 2 godine standard za pisanje android aplikacija.
Moj savet je da krenes nesto pa gde te to odvede. Za front end ces naci posao na ulici ako se razderes da znas hello world da napises u reactu :)
Lakse je tu zaplivati tako sto krenes kao sto su ti predlagali sa css-om i html-om
Pa onda uskocis u neki framework.
Ako mislis da ces za mesec dana ili dva nauciti nesto puno, razocaraces se.
Moras da ulozis i vreme i paznju u to sto radis (generalno kao u bilo kom drugom poslu gde mora da se koristi glava)...
Opet, razumem da svi hoce u it jer se placa, i jesi manje vise nezavistan i od firmi i od sredine u kojoj zivis, ali nije ni to lagan zivot kakvim ga predstavljaju.
Programiranje i skilovi kodiranja nakon 3,4 godine postanu sporedni u tom zivotu jednog programera, a hiljadu drugih stvari isplivaju i postaju teret. Od projekata i losih rokova, napetosti u timu, stresnih perioda koji su neizostavni deo projekta(90%), loseg menadzmenta pa sve do zdravstvenih problema...
I to se talozi i talozi...
Ali probaj ako zelis da menjas profesiju, ima u it-u i drugih pozicija koje se traze a nisu development (Scrum masteri, project manageri, operations manageri...)
Najteze je naci prvi posao jer sve firme traze da imas iskustvo, a iskustvo nemas jer nigde nisi radio. Situacija koju si naveo za front end je bila mozda pre 10 godina.
 
Nekad je bilo najlakse upasti u QA, sad je i to min 2 godine rada + automatizacija.
Web Dev da ne pricam, minimum JS s dva frejmvorka da se zna, 2+ god iskustva.

Za juniora traze svasta
 
Prvi posao u itu je nikad lakse pronaci.
Ponavljam, zaposljava se svako ko zna bilo sta da uradi, u outsouring firme i firmice u nasoj Srbiji.
Kriterijuma nema, osim da mogu da te naplate klijentu i da nesto znas da radis...
Na zalost
 
Prvi posao u itu je nikad lakse pronaci.
Ponavljam, zaposljava se svako ko zna bilo sta da uradi, u outsouring firme i firmice u nasoj Srbiji.
Kriterijuma nema, osim da mogu da te naplate klijentu i da nesto znas da radis...
Na zalost
Daj neke firme koje ce da zaposle entry lvl Qa ili Web Dev-a ili bilo sta slicno ?
Evo ja ocu. :D
 
Npr. Vivify ideas. Ako prođeš intervju.
 
Iz Beograda sam, ako ima neka firma moze i pp.
 
Htec,Endava, symphony, enjoying, levi9, quantox sa vrha glave, a ima ih jos jedno 10ak "velikih" koji primaju entry level kandidate i praktikante.
I 100 malih firmica po bg-u koje rade sa strancima direktno...
 
Sve za kojen znate da primaju ili entry lvl ili "skoro" juniora Qa i Web Dev koji hoce da uci, posaljite mi i ja cu im poslati Cv, pa cu ovde javiti rezultate.
Bice mi zadovoljstvo ako je istina da primaju svasta, jer imam drugacije iskustvo..

Endavi slao jedno 10 puta... nista
enjoying, quantox takodje minimum 2 puta isto nista
 
Poslednja izmena:
Ne mozes da se javis i da kazes ja bi da ucim. Tako te niko nece primiti, ni ja te ne bih primio.
Ulozi pola godine u sebe, "nauci" osnove i "nauci" da budes iole samostalan i da sam nesto napravis. Kada budes dosao do tog nivoa, mozes i da bidujes na nekim poslovima na freelance sajtovima, i da tu malo naucis i napravis nesto sto radi. Ne postoji u it firmama pozicija ucenik, koji bi da radi i vidi jel mu se svidja.
Ako se ne uklopis u godinu dana, ne doprinosis projektu nisi napredovao dalje od "hello world"a sledi otkaz. U itu ne postoji stalan posao i pozicija gde se nista ne radi ili radi nesto osnovno a da se primaju velike pare.
Ne mozes da budes junior u nedogled. Ta pozicija i ne postoji u svetu, osim kod nas u malim firmama.
Moras sam da naucis sve sto ti je potrebno da radis neki posao. Ne postoji učenje u firmama, tamo se radi za novac i niko nema vremena da se bavi tobom.
 
Najbolje prekvalifikacija u automehanicar,keramicar...
Danas dobar automehanicar sigurno al sigurno obrne vise novca od programera..
A pri tome msm da se to i ne uci nego stice praksom..a mi cemo ucit 6 godina da bi bili dobar programer i zaradili sta znam lupam ovde na Balkanu ni to nije cjenjeno...
 
Sve za kojen znate da primaju ili entry lvl ili "skoro" juniora Qa i Web Dev koji hoce da uci, posaljite mi i ja cu im poslati Cv, pa cu ovde javiti rezultate.
Bice mi zadovoljstvo ako je istina da primaju svasta, jer imam drugacije iskustvo..
Izvoli

Odeš na intenzivan kurs pa ako procene da valjaš, uzimaju te na dalje kaljenje.
Odlični predavači, sve znalci sa FTN-a u Novom Sadu.
 
Pojedini pisu da je nikad lakse naci posao u It-u da jedva znas nesto a bas i nije tako. Samo da se ne siri ta prica na ljude koji bi ucili i zbog toga imaju misljenje da ce posle 3-6 meseci nekog html-a i sl. naci posao.

v_electro Ti druze pises da ima brdo posla i zaposljavaju sve i stvasta pa i entry lvl koji je "ucenik bez ikakvog znanja" a drugi post " niko nema vremena da se bavi tobom" , sto opet nije tacno jer kao junior (i njih jedva traze) ti moras da zapitkujes Seniore i Mediore. Zato ti je i napisano "daj firme - ocu ja", jer ovde ljudi dolaze kao sto vidis da vide da nesto na brzinu urade copy/paste i misle da ce naci posao od 1000+ evra procitaju "nikad lakse pronaci" sto nije istina
Tvoj prvi i drugi post bas ne idu jedan s drugim.

Ja imam par"projekta" iza sebe sto u timu (prekvalifikacije) sto samostalno, pa sam od 100 aplikacija za ili Web Deva ili Qa dobio odgovor na 3 za 2 godine. Cak i tamo neki Data Enrty je hard kor (sto nije programiranje ali je neki it.)da upadnes iako znas nekoga
Ne mora puno da znaci ali je to realna slika iz licnog iskustva.

Zamzung, hvala ti ali sam iz Beograda, pa mi firma iz NS ne odgovara zbog putovanja u ovom momentu samo BG.
 
Poslednja izmena:
Pa evo za pocetak bi zelio da naucim kako fukcionise OS,kako hardver prepoznaje drajvere,kako ne odnosno tu vezu HW/SW.
Gde bih o tome mogao nauciti.
Koliko se secam Windows je pisan u C++ zar ne?
Možda ti neće zvučati intuitivno ali većina programera, nažalost, provede celu svoju karijeru bez razumevanja tvojih početnih interesovanja.

Ako te zaista zanima da stices znanje tako što ćeš krenuti od osnova mislim da je fakultet najbolja putanja Niži slojevi stack-a nisu jednostavni i nije loše da te neko drži za ruku na tom putu.

Po mom mišljenju, putanja da bi mogao bilo šta korisno da radiš na ovom nivou je:
1) osnove programiranja + osnove algoritama + neki jezik tipa c/c++/rust
2) Nadjes na netu semestar sa nekog jačeg faksa (MIT/Stanford/...) o osnovama kompjuterske arhitekture. Tipa ovaj.
3) isto za operativne sisteme.
4) Ima par super tutoriala koji vode kroz pravljenje toy bootloader-a, mini multithreaded kernel-a, file manager-a itd.
5) Za ulazak u industriju u Windows svetu čitaš Windows Internals za kernel stranu i Windows via C++ za user mode stranu.
6) Profit. Ako si ovo uspeo da savladas imaš osnovu sa kojom ćeš lako savladati manje više bilo šta što computer science svet može da stavi pred tebe.

Samostalno uci u svet programiranja na ovaj način je jako teško i mislim da moraš baš, baš mnogo da zavolis programiranje da bi istrajao. Plus, opet nažalost, mislim da takav put kratkoročno (prvih 5-10 godina) nije ni najisplativiji i da se može bolje proći sa klasičnim programming bootcamp-om i bubanjem nekog frontend framework-a za šta imaš dosta predloga na ovom thread-u.
 
A pri tome msm da se to i ne uci nego stice praksom..a mi cemo ucit 6 godina da bi bili dobar programer i zaradili sta znam lupam ovde na Balkanu ni to nije cjenjeno...
Nakon ovog komentara, ja mislim da bi trebao da profesiju tražiš van IT-a generalno, ne samo programiranja.
 
Taj komentar pokazuje suštinu nemanja dve blage sa životom.
 
Matf onlajn predavanja, p1, p2 zbirke za osnove c, posle toga frontend masters(6m besplatno preko github studenta uz bilo koji .edu mejl), will sentence kursevi za razumevanje js, john smilga za html, css. To je sasvim dovoljan uvod za frontend i zagarantovano bolji od vecine kurseva kod nas
 
Pozdrav,

Ima li neko iskustva sa
https://itbootcamp.rs/ ?

Hvala unapred.

Ja sam razgovarao sa dečkom koji je upisao php+wordpress kurs. Radi se dosta, 4 dana u nedelji po 4 sata, plus domaći zadaci. Nije dozvoljeno odsustvo sa predavanja, izbacuje se sa kursa. Nakon tri meseca dobio je plaćenu praksu i odmah nakon prakse i posao u firmi gde je imao praksu. Iz njegove priče prezadovoljan je.
 
Bas to sam i ja cuo, pa rekoh da vidim da tih par osoba nisu slucajnost.
 
Postoji sada ovaj Chat GPT, čini mi se da dosta može da pomogne kod učenja programiranja.
 
Nazad
Vrh Dno