Nije ti malo, ja svaki dan radim sa 10.Kriza je sad ova,kasnije cu uzeci +1monitor,a i bolji komp.
Jos jedna stvar imam 20mbps internet,jel je to dovoljno posto znam da sad idu 100,200,1000mbps,da mi nije malo?
Da li praviš forum radi vežbanja ili baš hoćeš da napraviš forum?Pozdrav, interesuje me vase misljenje. Zeleo bi da u nekoj bliskoj buducnosti napravim neki forum. Otvorilo se dosta slobodnog vremena zbog ove situacije, pa sam kuci instalirao neku masinu i resio sam da pocnem da ucim. Zeleo bi da naucim da kreiram sajt, preciznije forum.
Krenuo bi sa nekim kursem, za pocetak sam gledao laravel, instalirao sam.
Da li je to dobra osnova za ucenje ili da krenem prvo php kurseve ili sta vec predlazete. Dakle ja bi zeleo da kreiram sve sam pa da dam nekom strucnijem da se poveze i odradi funkcije pa bi onda pokusao da udjem u semu sta je radio.
Da li trebam neko predznanje da imam?
Fotosop poznajem, tako da bi smislio nesto vizuelno drugacije... windows okruzenje takodje odlicno poznajem, kao i rad u dosu... Baze podataka takodje...
Nije meni neki cilj forum toliko koliko zelim da udjem u te vode, mislim da i pored nesto slabijeg engleskog brzo kapiram i ucim.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Net ti je sasvim dovoljan, čak ti nije ni neophodan (dobro, jeste za pretragu i pomoc, ali za sam razvoj nije, to ionako radis na localhostu).Kriza je sad ova,kasnije cu uzeci +1monitor,a i bolji komp.
Jos jedna stvar imam 20mbps internet,jel je to dovoljno posto znam da sad idu 100,200,1000mbps,da mi nije malo?
Moraš da napraviš razliku između da naučiš programiranje i da naučiš kodiranje. Prvo je bukvalno state of mind.Vise gledam na duze staze tako da ni ne ocekujem nesto preterano u pocetku, ali ne bih voleo da nakon nekoliko godina budem marginalno veca od naseg proseka. Imam super freelance posao koji je vezan za sport i koji je na pauzi sad zbog korone, ali isto tako posao nema neku buducnost pa bih voleo da naucim nesto novo i poradim na usavrsavanju sebe. Dosta me kopka to za koju granu da se odlucim i koji programski jezik da pocnem, mada iz onoga sto sam procitao sam primetio da nije ni bitno u pocetku, i da lako moze da se predje na nesto drugo usput (ne znam koliko je to istina?).
Dada to sam skontao da neke stvari/programi ne idu jedni bez drugih i da su FE i BE kako tako povezani. Meni generalno najvecu prepreku predstavlja nepoznavanje teritorije pa tako kao npr. da me je neko kao klinca pitao sta vise volis rukomet ili odbojku a ja ne znam nista vise osim da su oba sport. Na kraju se sam trenirao rukomet 5 godina i obozavam ga kao sport zbog kontakta i dinamicnosti dok odbojku ne mogu ocima da vidim! Iz tog razloga ne znam da li moze da se povuce neka paralela izmedju programskih jezika i FE/BE kursa?Ja radim php, pored toga moras da znas html, css, js, ajax... Ne mozes da radiš samo backend i da ne znas nista o frontu, bar osnovno.
Gledajući oglase danas, možda je bolje da savladas javascript i neki framework tipa node.js pa sa njim da radis backend. Sacekaj da se javi neko ko aktivnine koristi js, pa ce ti reci...
Ako se odlucis za php, opet od js ne mozes da pobegnes, trebace ti ajax, laravel, blade, mysql... Laravel nemoj da ucis dok dobro ne savladas oo php
P.s da ne radis za synergy? [emoji3]
Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk
Moraš da napraviš razliku između da naučiš programiranje i da naučiš kodiranje. Prvo je bukvalno state of mind.
Možda ne najbolja, ali neka analogija bi bila pisanje i prevodeneje knjige.
Moj predlog, pošto to nisi radio do sada, da kreneš od osnova, što bi za tebe bilo da naučiš osnovne algoritme i OOP.
Na to posle veži baze. Relacioni model, normalizacija baze...
Od jezika u kome ćeš to da učiš, opet moj predlog, je Python. Čist i produktivan. Plus i popularan.
Ako posle 6 meseci ćeš da vidiš da li ima svrhe nastaviti.
Onda nauči kako da koristiš Git ili neki sličan repository sistem.
Pa napravi prvi absolutno lični projekat, vezan za tvoj trenutni posao. Neki web crawling npr
ubr, pohvale za entuzijazam.
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari