Šta je novo?

Hoću da programiram, šta da koristim, odakle da počnem, šta je neophodno

Uzmi SSD, progledaćete i ti i konfa.

Ako si pocetnik i vise nego dovoljna, jedino sto kaze neky mozes ssd cisto zbog generalnog rada na racunaru(jer sve to mozes raditi i u lokalu ali i na nekom cloud hostingu(za 5-10 eura mesecno) sa ssh pristupom te ti ni ne treba jaka lokalna masina za ucenje). A posle ako ti bude islo i pocnes i da zaradjujes od toga, mozes da razmisljas o upgrade.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

O SSD sam razmisljao medjutim su 1tb (960gb) kapaciteti preskupi,a treba mi dosta.
Ne znam kako to ide da ubacim windows na SSD,ali imam mnogo materijala koje sam skinuo jel mogu ja taj 1tb da koristim za skladiste tih big fajlova a 240gb ssd npr za windows i da mi sljaka brzo?
Da li ce pomoci neka brza grafa da se ubaci?

Uzmi ssd od 240gb za sistem i programe, a taj od 1tb ostqvi za skladište.

Grafika ti neće pomoći, dobra je ta koju imas. Ja trenutno radim na intel integrusi i nista joj ne fali.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

jos samo jedno pitanje,imam jedan stick 8gb rama ddr3 1600mhz,16 na njega da stavim je ludilo 8gb za fm2+ plocu je doovljno,
da li se isplati da uzmem 2x4gb ddr3 1600mhz da upalim dual chanell hoce li doneti neke ozbiljne performanse?

Jedino problem koji bi mogao da imaš je C#... Pretpostavljam da nema smisla raditi u C# bez Visual Studia, a on "jede" resurse. Za ostalo ti je dovoljan bilo koji računar koji može da se uključi i da radi :)

Sta mislis za pocetak ce mi biti dovoljan,osim za C#?
X4 845
8gb ram
1tb hdd
Gt 710

mogu i 16gb da stavim kao sto si ti,ali to sto ce da "vuce" preko 10GB ne moze procesor da tera)

Ne važi ovde logika kao za video igre. Možda ćeš hteti da digneš neki mali Linux server u virtuelnoj mašini, značiće ti i te kako 16 giga.

Sve zavisi sta ces raditi, msm ni C# nije problem, imas visual studio code koji ti moze odraditi sav posao, linux server vm moze biti mala zezancija sa 8GB al i to nije preterani problem. Svakako ako si pocetnik onda nemas nikakvih problema.

Pre ce taj cpu da ga ogranicava za vm, nego ram. Linux server za dev ce lepo da radi i sa 4gb. Mislim, nece 16gb da mu skodi, ali nije neophodno za pocetak

Ljudi moji suludo je da covek ulaze a posle odustane od cilja(pogotovo sad u doba krize), zato za pocetak neka izuci pa kad ima malo zanata u rukama, moze lako upgrade-ovati masinu. Sta god razvijao backend,front-end standalone aop, bice mu i vise nego dovoljno ta masina, sem eto ssd koji ce doprineti generalnom koriscenju racunara, 8 gb ram je i dalje dovoljno za svakodnevni rad za pocetnika

Poslednja izmena:
^^^^+1

Vise bi mu znacio jos jedan monitor, nego ramovi, cuda....

Poslednja izmena:
Potpuno si upravu dam-dam, screen real estate je neophodan pogotovo ako prati neke tutorijale, jedan monitor editor ili ide a drugi prati cas ili tutorijal

Kriza je sad ova,kasnije cu uzeci +1monitor,a i bolji komp.
Jos jedna stvar imam 20mbps internet,jel je to dovoljno posto znam da sad idu 100,200,1000mbps,da mi nije malo?

Pozdrav, interesuje me vase misljenje. Zeleo bi da u nekoj bliskoj buducnosti napravim neki forum. Otvorilo se dosta slobodnog vremena zbog ove situacije, pa sam kuci instalirao neku masinu i resio sam da pocnem da ucim. Zeleo bi da naucim da kreiram sajt, preciznije forum.

Krenuo bi sa nekim kursem, za pocetak sam gledao laravel, instalirao sam.

Da li je to dobra osnova za ucenje ili da krenem prvo php kurseve ili sta vec predlazete. Dakle ja bi zeleo da kreiram sve sam pa da dam nekom strucnijem da se poveze i odradi funkcije pa bi onda pokusao da udjem u semu sta je radio.

Da li trebam neko predznanje da imam?

Fotosop poznajem, tako da bi smislio nesto vizuelno drugacije... windows okruzenje takodje odlicno poznajem, kao i rad u dosu... Baze podataka takodje...

Nije meni neki cilj forum toliko koliko zelim da udjem u te vode, mislim da i pored nesto slabijeg engleskog brzo kapiram i ucim.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jos jedna stvar imam 20mbps internet,jel je to dovoljno posto znam da sad idu 100,200,1000mbps,da mi nije malo?
Nije ti malo, ja svaki dan radim sa 10.
Pozdrav, interesuje me vase misljenje. Zeleo bi da u nekoj bliskoj buducnosti napravim neki forum. Otvorilo se dosta slobodnog vremena zbog ove situacije, pa sam kuci instalirao neku masinu i resio sam da pocnem da ucim. Zeleo bi da naucim da kreiram sajt, preciznije forum.

Krenuo bi sa nekim kursem, za pocetak sam gledao laravel, instalirao sam.

Da li je to dobra osnova za ucenje ili da krenem prvo php kurseve ili sta vec predlazete. Dakle ja bi zeleo da kreiram sve sam pa da dam nekom strucnijem da se poveze i odradi funkcije pa bi onda pokusao da udjem u semu sta je radio.

Da li trebam neko predznanje da imam?

Fotosop poznajem, tako da bi smislio nesto vizuelno drugacije... windows okruzenje takodje odlicno poznajem, kao i rad u dosu... Baze podataka takodje...

Nije meni neki cilj forum toliko koliko zelim da udjem u te vode, mislim da i pored nesto slabijeg engleskog brzo kapiram i ucim.

Da li praviš forum radi vežbanja ili baš hoćeš da napraviš forum?
Ako je prva opcija onda ok, ali za drugu opciju već imaš gomilu gotovih rešenja koja su proverena i rade.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Pa i jedno i drugo.

Mogao bi drugu opciju pa iz toga da upijam i da ulazim u stos...

Skoro svaki php kurs ima kao projekt neki cms, forum, e commerce portal. Ali da pravis u komercijalne svrhe ti je gubljenje vremena.

Net ti je sasvim dovoljan, čak ti nije ni neophodan (dobro, jeste za pretragu i pomoc, ali za sam razvoj nije, to ionako radis na localhostu).

Kao sto su ti rekli, tebi treba ssd, i predlog za monitor je takodje odličan. Uzmi bilo koji od 2-3000 za prvu pomoc, mozes od 21", mnogo ce ti značiti

Prelistah temu pa da pitam. Imam 35 i totalno sam nov u celoj prici i razmisljam da se posvetim backendu. Koliko je realno sada pocinjati i da li ima smisla ulagati vreme ako ce kroz nekoliko godina dosta toga zameniti skripte? Mogao bih da ulozim recimo po 4 sata dnevno na ucenje i vezbanje i da li bi to bilo dovoljno za neki pocetak? Engleski mi je odlican, a matematika je bila dobra dok sam je koristio... Od tada se zaboravila. Sa obzirom na to da nisam imao ranijeg dodira sa programiranjem koliko je realno da cu napraviti gresku ako krenem "backend" stazom u odnosu na "frontend"?

Isto tako ne bih voleo da ulozim vreme i energiju u nesto sto ce mi sutra donositi 500€ mesecno pa me zanima i ta strana price. Imam talenat da budem jako dobar u svemu sto radim jer lako kapiram materiju, ali nikad ne ulozim dovoljno sati da budem strasno dobar pa me recimo zanima da li i sa ulozenih 8000 sati mogu da se vide rezultati? ovaj primer je paralela na onu da bi u necemu bio dobar treba uloziti 10000 sati vezbanja

Ima smisla ako te zanima, samo od tebe zavisi... Opet, kao početnik nemoj da ocekujes mnogo vise od 500e u startu. Ako vec imas posao koji ti donosi veci novac i kojim si zadovoljan, nemoj da ucis programiranje samo zato sto je to sad moderno. Ako te zanima i volis, sto da ne...

Vise gledam na duze staze tako da ni ne ocekujem nesto preterano u pocetku, ali ne bih voleo da nakon nekoliko godina budem marginalno veca od naseg proseka. Imam super freelance posao koji je vezan za sport i koji je na pauzi sad zbog korone, ali isto tako posao nema neku buducnost pa bih voleo da naucim nesto novo i poradim na usavrsavanju sebe. Dosta me kopka to za koju granu da se odlucim i koji programski jezik da pocnem, mada iz onoga sto sam procitao sam primetio da nije ni bitno u pocetku, i da lako moze da se predje na nesto drugo usput (ne znam koliko je to istina?).

Ja radim php, pored toga moras da znas html, css, js, ajax... Ne mozes da radiš samo backend i da ne znas nista o frontu, bar osnovno.

Gledajući oglase danas, možda je bolje da savladas javascript i neki framework tipa node.js pa sa njim da radis backend. Sacekaj da se javi neko ko aktivnine koristi js, pa ce ti reci...

Ako se odlucis za php, opet od js ne mozes da pobegnes, trebace ti ajax, laravel, blade, mysql... Laravel nemoj da ucis dok dobro ne savladas oo php

P.s da ne radis za synergy? [emoji3]

Vise gledam na duze staze tako da ni ne ocekujem nesto preterano u pocetku, ali ne bih voleo da nakon nekoliko godina budem marginalno veca od naseg proseka. Imam super freelance posao koji je vezan za sport i koji je na pauzi sad zbog korone, ali isto tako posao nema neku buducnost pa bih voleo da naucim nesto novo i poradim na usavrsavanju sebe. Dosta me kopka to za koju granu da se odlucim i koji programski jezik da pocnem, mada iz onoga sto sam procitao sam primetio da nije ni bitno u pocetku, i da lako moze da se predje na nesto drugo usput (ne znam koliko je to istina?).
Moraš da napraviš razliku između da naučiš programiranje i da naučiš kodiranje. Prvo je bukvalno state of mind.

Možda ne najbolja, ali neka analogija bi bila pisanje i prevodeneje knjige.

Moj predlog, pošto to nisi radio do sada, da kreneš od osnova, što bi za tebe bilo da naučiš osnovne algoritme i OOP.

Na to posle veži baze. Relacioni model, normalizacija baze...

Od jezika u kome ćeš to da učiš, opet moj predlog, je Python. Čist i produktivan. Plus i popularan.

Ako posle 6 meseci ćeš da vidiš da li ima svrhe nastaviti.

Onda nauči kako da koristiš Git ili neki sličan repository sistem.

Pa napravi prvi absolutno lični projekat, vezan za tvoj trenutni posao. Neki web crawling npr

ubr, pohvale za entuzijazam.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ja radim php, pored toga moras da znas html, css, js, ajax... Ne mozes da radiš samo backend i da ne znas nista o frontu, bar osnovno.

Gledajući oglase danas, možda je bolje da savladas javascript i neki framework tipa node.js pa sa njim da radis backend. Sacekaj da se javi neko ko aktivnine koristi js, pa ce ti reci...

Ako se odlucis za php, opet od js ne mozes da pobegnes, trebace ti ajax, laravel, blade, mysql... Laravel nemoj da ucis dok dobro ne savladas oo php

P.s da ne radis za synergy? [emoji3]

Dada to sam skontao da neke stvari/programi ne idu jedni bez drugih i da su FE i BE kako tako povezani. Meni generalno najvecu prepreku predstavlja nepoznavanje teritorije pa tako kao npr. da me je neko kao klinca pitao sta vise volis rukomet ili odbojku a ja ne znam nista vise osim da su oba sport. Na kraju se sam trenirao rukomet 5 godina i obozavam ga kao sport zbog kontakta i dinamicnosti dok odbojku ne mogu ocima da vidim! Iz tog razloga ne znam da li moze da se povuce neka paralela izmedju programskih jezika i FE/BE kursa?

Ne radim za synergy, ali sam bio blizu da pocnem pre koju godinu. :D Mozda si cuo za livescouting? Nema veze sa editovanjem klipova i markiranjem akcija vec sa kladjenjem uzivo, pa smo mi ti koji otvaramo/zatvaramo markete i prosledjujemo statistiku

Moraš da napraviš razliku između da naučiš programiranje i da naučiš kodiranje. Prvo je bukvalno state of mind.

Možda ne najbolja, ali neka analogija bi bila pisanje i prevodeneje knjige.

Moj predlog, pošto to nisi radio do sada, da kreneš od osnova, što bi za tebe bilo da naučiš osnovne algoritme i OOP.

Na to posle veži baze. Relacioni model, normalizacija baze...

Od jezika u kome ćeš to da učiš, opet moj predlog, je Python. Čist i produktivan. Plus i popularan.

Ako posle 6 meseci ćeš da vidiš da li ima svrhe nastaviti.

Onda nauči kako da koristiš Git ili neki sličan repository sistem.

Pa napravi prvi absolutno lični projekat, vezan za tvoj trenutni posao. Neki web crawling npr

ubr, pohvale za entuzijazam.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Kapiram te, ali npr. kuda vodi ucenje Pythona iliti zbog cega se razlikuje od gore pomenutog php-a i javascripta? Da li oba mogu da zavrse isti posao samo na druge nacine, ili totalno nemaju veze jedni sa drugim i oba sluze za posebne vidove programiranja?

Manje vise sam razumeo razliku izmedju programiranja i kodiranja iz procitanog i bar iz toga sto sam procitao, kodiranje me ne zanima trenutno.

Isto sam procitao u ovoj temi na gomili primera da treba poceti sa algoritmima i OOP. Da li je to oce nas za bilo koji programski jezik nevezano da li je php, phyton ili ruby npr.?

Isto tako sam dosta procitao gde se pominje pocetak na C i C# ili C++ pa me zanima koja je razlika izmedju tih jezika i pythona konkretno i zasto bi mi predlozio isti ispred prvo pomenutnih?

Hvala za predloge svakako i izvinjavam se na visku pitanja!

Oop i c cpp algoritmi nisu uopste potrebni ako hoces web dev. Mozes isto da uradis sa php u python barem u domenu weba jer php van weba ne postoji. Ako te interesuje posao programera idi frontend, kasnije ce backend doci sam po sebi ako budes zeleo. Plata ce ti zavisiti od znanja i firme, mozes prvi mesec da imas 50000, sledeci 70000 sve zavisi kako se pokazes. A ako te firma drzi na 50000 a ti pokazes da znas imas posla sa robovlasnikom, izdrzi godinu i bezi u dr firmu.

Nazad
Vrh Dno