Šta je novo?

"Hello hypervisor, I'm geohot"

Pa i ja sam prestao da igram igre na PC-u, ali ti bi (kao i svi koji dolaze iz tog 'sveta' i razmisljanja) da pretvoris konzolu u PC.. Probaj da skapiras poentu konzole.

ja bi jednu stvar za sve, a jeftinu.... vidiš, pc može sve ali gaming pc je skup, sa druge strane konzole su jeftina zabava, ali ne mogu da se koriste kao pc. ps3 ima jako veliki potencijal da bude 2 u 1, zato mi se i sviđa....

Smarajuce two button igre, koje se prelaze za 4 sata?... :d

nije baš tako, ima jako lepih igara za konzole...

Poslednja izmena:
nisi probao linux na PS3 pa tako pričaš. većina odavde jeste i ... Toliko o tome. Da je iole upotrebljiv koristili bi ga.

ja bi jednu stvar za sve, a jeftinu....

To ne postoji :)

Ne razumem te ljude koji bi da zamene totalno PC, office (i eventualno Photoshop) PC nije skup, na njemu i trebaju takve stvari da se rade, a konzola je za jednostavnu multimediju i igranje.

Gejmeru, idi gledaj u sunce ili tako nesto..

hakovanje ps trojke ima smisla po meni itekako, manje zbog igara, a više zbog linuxa koji su slepci zabranili. meni je to vrh. ja komp ionako koristim za igre, ofis i net. sta ce mi onda komp kad na ps3 to bi mogao sve da radim savrseno... nego soni nece da dozvoli, smradovi jedni

Jel si razmisljao o tome da komp koristis samo za igre, a hakovani ps3 samo za linux, tad bi bas bio u "fuck the system" fazonu :)

Poslednja izmena:
Smarajuce two button igre, koje se prelaze za 4 sata?... :d

Inace, braindead Diablovi, Simsi, WoW (ujedno i neke od najprodavanijih PC fransiza ikada, prim. ured.), su bas onako materijal koji samo pametni kompjuterasi mogu da razumeju...
yep.gif

bog te **** koliko spama u poslednja 2 dana o_O

A PS3 owner is claiming to have recovered part of the cost of his console back from Amazon, having complained that the removal of the 'Other OS' feature means it no longer operates as advertised.

As reported by PlayStation University, NeoGAF moderator lapetus made his complaint with reference to European Directive 1999/44/EC. This law states that all consumer goods must come with a two-year warranty and comply with the seller's description. They must also "be fit for the purpose which the consumer requires them and which was made known to the seller at the time of purchase".

Lapetus argued that his console therefore no longer operates as advertised. Amazon appears to have agreed, offering him a refund worth around 20 per cent of the machine's purchase price. That amounts to £84 including tax. The "reason for refund" given is "account adjustment".

Under European law, responsibility in such cases lies with the retailer rather than the manufacturer. However, there is a question mark over whether sellers will pass costs on to Sony - leaving the platform holder with the option of coughing up, going to court or reinstating the Other OS feature.

Ako ih je tužio. I treba i ima osnova. A što se tiče Sonyja, ne brinite, nisu oni baš iznenadjeni ovom odlukom i verovatno će ih ovo koštati manje nego da dozvole dalje gradjenje pirata.

Bez obzira što imamo priče kako "PC nije skup" poenta i dalje stoji. Koristio LINUX ili ne, neko je kupio PS3 pre XBOXa upravo i zbog toga što je mogao da pokrene Other OS. Neko je možda baš zbog Linuxa otišao i kupio fat PS3 da bi par meseci kasnije shvatio da se "za'ebao" i da je dobio Fatboy Slim :D

Polazim od svog primera - komp mi je u SDu, PS3 sam preneo u BG i planirao da dignem Linux (iako znam da je loš) za surfovanje (s obzirom da je browser užasan) i sad zbog Sonyjeve odluke da više nema Other OS moram da kupujem još jedan komp pošto imam nameru da se igram online. A šta je sa onima koji imaju samo PS3 i VEĆ su koristili Linux za istu upotrebu?

Tako da... svi koji imamo fat PS3... trk u Strazbur :d

On je pare dobio od Amazona, ne od Sony-ja ;).

Koji će opet zaštitu svojih prava upotrebiti u tužbi protiv SONYja :)

Ako ih je tužio. I treba i ima osnova. A što se tiče Sonyja, ne brinite, nisu oni baš iznenadjeni ovom odlukom i verovatno će ih ovo koštati manje nego da dozvole dalje gradjenje pirata.

I ti to kazesh u threadu koji se direktno bavi prichom o protivpravnoj koristi i kradji intelektualne svojine, o cemu ne da nisi napisao ovakvu rechenicu, vec si josh i podrzao :d

ako je meni sony prodao masinu koju je reklamira sa "it only does everything" i da cu moci da koristim linux, i onda mi to ukine, naravano da treba da popije tuzbu.

Dosta toga je tu fuzzy.
Ti mozes da odbijes update i da nastavis da koristis Linux, ali onda ne mozes da pristupis PSN-u.
Medjutim, buduci da je to servis, Sony uopste ni ne mora da ti omoguci tu opciju.
Druga stvar je ukoliko nove igre budu zahtevale update da bi radile.

pa ne moze mene sony da uslovljava ili cu linux ili cu psn. ako mi je prodao masinu koja treba da radi sve, ako je taj linux ubacen kao opcija koju konkurencija nema, ako sam ja kao kupac prevagnuo na stranu sony-ja upravo zbog toga, sta mene sad zanima sto se oni plase za svoj profit pa mi ukidaju to sto su mi prodali.

pa ne moze mene sony da uslovljava ili cu linux ili cu psn. ako mi je prodao masinu koja treba da radi sve, ako je taj linux ubacen kao opcija koju konkurencija nema, ako sam ja kao kupac prevagnuo na stranu sony-ja upravo zbog toga, sta mene sad zanima sto se oni plase za svoj profit pa mi ukidaju to sto su mi prodali.

Sony nije duzan da ti "isporuci" PSN.
Duzan je samo da ti omoguci da koristis hardware za ono sto je reklamirano.
I to i dalje mozes ako ne odradis update.

Nemoj pogresno da me shvatis, ni meni se ovo ne svidja, kao sto mi se nije svidjalo ni cripple-ovanje harda kod xboxa, ili ukidanje online-a za xbox igre, ali cini mi se da Sony-ju u ovom slucaju niko ne moze nista.

Sony nije dužan da ti isporuči pristup PlayStation Networku ukoliko se nalaziš na teritoriji gde PSN nije omogućen. Ipak, zbog interesa (čitaj: profit) čak iako ne postojimo za PS3, mi možemo tamo pristupiti. PSN nije isto što i online igranje i to treba razlikovati. Ljudi iz npr. Bugarske nemaju PSN, ali mogu kreirati PSN account i igrati online.

Povodom ove tužbe, ništa tu nije fuzzy. Radi se o zaštiti prava kupaca. Ako nešto prodaješ sa odredjenim funkcijama ne možeš ih samoinicijativno uskratiti osim ako se ne radi o EULA (primer: gašenje servera za online igranje posle odredjenog vremena) ili ako korisnik pri samom preuzimanju paketa nije imao član xy.z gde piše "zadržavamo pravo da other OS opciju ukinemo ukoliko osetimo potrebu za tim". Dalje, nigde u PSN ugovoru nije stajala opcija kojom se prilikom potpisivanja kaže tako nešto a niti bi ovakva promena tumačena pod famoznim "SONY zadržava pravo da ugovor o zasnivanju PSN profila promeni u svakom trenutku bez prethodnog obaveštenja korisnika" bila u domenu dozvoljenih promena ugovora.

Kada smo kupovali PS3 takav član nije postojao i to je razlog zbog kog je Amazon platio tom čoveku 20% vrednosti konzole. Sada SONY može uraditi reviziju ugovora i da tako makar spreči buduće kupce fat konzola (koje koliko znam više se i ne proizvode) da podignu tužbu.

Fuzzy bi recimo bio teren vezan za BC kompatibilnost jer su postojale konzole koje identično izgledaju a da one koje imaju BC kompatibilnost nisu specijalno označene ali to je od samog starta bila ostavljena kao dodatna opcija. Linux na fatu je bila funkcija koja se podrazumevala na svim konzolama. Ali da sad ubace neki novi firmware koji ukida BC kompatibilnost svi ljudi sa tim konzolama bi imali isto prava da tuže SONY.

@driver: Koliko znam, još uvek se nalazim na teritoriji republike Srbije a razgovor ovog tipa po KZu naše zemlji još uvek ne spada u krivična dela.

SONY ima metode kojima ukoliko dodje do opasnosti piraterije planira da je suzbije. Ova je jedna od njih i čisto sumnjam (uprkos bagu sa prestupnom godinom) da nisu bili svesni da će zauzvrat dobiti ovakve tužbe. Verovatno su izvršili procenu i utvrdili da su im troškovi manji nego da dozvole da se piraterija dalje razvija.

A što se tiče mog (i verovatno svačijeg na ovoj temi ko je imao PS1) piraterisanja u domenu PS1 ere, žao mi je, taj slučaj je odavno zastareo :)

Ali, čak i da nije, SONY bi imao apsolutno pravo da podigne tužbu protiv mene i naknadi svoju štetu i eventualnu izgubljenu dobit. Zašto nije? Verovatno zbog poštovanja i interesa očuvanja i širenja baze korisnika i najbitnije od svega, izuzetno malog profita u odnosu na troškove potrebne za sprovodjenje milion procesa slične vrste :)

Medjutim, to ne sprečava ikoga da tuži SONY za uskraćivanje elementarnih zagarantovanih funkcija. Naravno, osim moralnih vrednosti koje svaki pojedinac ima :)

Poslednja izmena:
Sony nije dužan da ti isporuči pristup PlayStation Networku ukoliko se nalaziš na teritoriji gde PSN nije omogućen. Ipak, zbog interesa (čitaj: profit) čak iako ne postojimo za PS3, mi možemo tamo pristupiti. PSN nije isto što i online igranje i to treba razlikovati. Ljudi iz npr. Bugarske nemaju PSN, ali mogu kreirati PSN account i igrati online.

Niko tebe ne primorava da odradis update.
PSN je servis, ne produkt(nadam se da si svestan razlike), koji je uz to besplatan i uvek si imao disclaimer koji kaze da pristup zavisi od njihovog terms of service-a.
Meni se cini da je tu sve cisto sa pravne strane(o moralnoj vec ne bih pricao).

Naravno, igre koje su online-only poput Warhawka vec mogu biti problem.

Sem toga, koliko sam mogao da primetim NIGDE prilikom update-a ne pise da ce odredjeni feature biti uklonjen, tj. bar na slimu nema takvog upozorenja. Da li je neko sa fatom odradio update? Da li takvo upozorenje postoji?

Poslednja izmena:
Sony nije duzan da ti "isporuci" PSN.
Duzan je samo da ti omoguci da koristis hardware za ono sto je reklamirano.

kako nije duzan da mi isporuci psn? ako mi je receno pre nego sto cu da kupim konzolu: "imas to, to, to, to i to", ja to i ocekujem. kad se pojavio ps3 pricalo se "mi vam za razliku od konkurencije nudim poptpuno besplatan online i ne treba apsolutno nikakva pretplata". u kranjoj liniji, i sam kazes da su duzni da mi isporuce "samo ono sto je reklamirano", sve sto je manje od toga je za tuzbu :)

Nemoj pogresno da me shvatis, ni meni se ovo ne svidja, kao sto mi se nije svidjalo ni cripple-ovanje harda kod xboxa, ili ukidanje online-a za xbox igre, ali cini mi se da Sony-ju u ovom slucaju niko ne moze nista.

nisam najsigurniji o cemu ovde pricas vezano za xbox. ako mislis na banovanje konzola, tu sad vec jeste fuzzy kako si rekao malopre, jer si ti kao pojedinac ipak modifikovao konzolu da bi koristio pirate pa onda ne znam kakva prava bi imao da ih tuzis.

kod ps3 je situacija potpuno drugacija, jer su ovim pogodjeni svi, ne samo oni koji bi da igraju pirate.

@driver: Koliko znam, još uvek se nalazim na teritoriji republike Srbije a razgovor ovog tipa po KZu naše zemlji još uvek ne spada u krivična dela.

Samo razgovor tog tipa ne spada u krivichno delo ni u jednoj drzavi, ja pricham o tome da su ti standardi dupli u odnosu kako tebi odgovara. Super je da razbiju Sony i da im "krademo" softver, ali je loshe kada tebi Sony ukine neku opciju. Potpuno je u redu da osudjuje Sony onaj ko koristi Linux na PS3, ali ko nikada na PS3 nece koristiti pirateriju, a ne neko ko jedva cheka da dodju pirati da "pokrade" softvera shto je vishe moguce. To se zove licemerje i zato ljudi sa ovih prostora treba da cute na bilo kakvu Sonijevu odluku ovog tipa. I sada kad nema piraterije je dovoljno to shto sherujemo PSN naslove i DLC pa da nemamo nikakvo pravo da se zalimo na ukidanje Linuxa...

Nazad
Vrh Dno