Šta je novo?

HDD Health: "BAD"

7euffel

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2012
Poena
240
Dakle, imam problem sa HDom, racunar se zakucava, nece da kopira fajlove sa lokacije na lokaciju duze od pet sekundi, kada se pali cesto se zakuca na loading screenu i slicno. Reinstalirao sam sistem, ali sam pravio backup na sekundarnom disku, pa ne znam da nije bio koji stetan fajl (ne mislim na virus, nego nesto stetno po HDD, a ne znam sta bi moglo da bude, jer nisam bas najstrucniji za ovo). Uglavnom i nakon reinstalla isto zakucavanje i sve, uglavnom cirkus. Uradio sam ovaj test i vidim da je lose, samo ne znam tacno sta i da li je uopste moguce da se nekako rijesi to?

Capture.PNG

Racunar je od roditelja, i uglavnom star par mjeseci, nista posebno, nesto najjeftinije Celeron i slicno.

Poslednja izmena:
Okaci fotku sa SSD-Z ili HD tune programcetom i to ono sto pise pod SMART. Mada verovatno ce ti biti jasno sta se desava. Verovatno riknjava HDD i ima bad sector-e.

Okaci fotku sa SSD-Z ili HD tune programcetom i to ono sto pise pod SMART. Mada verovatno ce ti biti jasno sta se desava. Verovatno riknjava HDD i ima bad sector-e.

Postavicu cim uspijem upaliti racunar. Upalio sam HD Tune i pukao mi je, a nije zavrsio testiranje, nesto "Read error" izbacio, a tamo pod greskama onim iste stavke su problematicne kao u slici iznad. Uglavnom, vidjecu sutra da odnesem na reklamaciju da vidim sta je sa tim, ako nista da prije toga vidim ovdje ima li rjesenje.

Onda najbolje da boot-ujes sa fleske HDD Regenerator i da sa njim skeniras. Mozes sa HP USB Disk Storage Format Tool da napravis butabilnu flesku, samo ti treba iso fajl.
Mada otpevao (odskljocao) je taj HDD po svemu sudeci svoje.

Poslednja izmena:
Neispravan kabl, port, ili hard disk.
Prva dva lako testiraš drugim kablom, i ubadanjem u neki drugi port.
HDD Regenerator tek tada pokreni. Ako imaš delays, ili veliki broj bad sectora, računaj da je disk mrtav, spasi šta možeš od fajlova koji su ti bitni.
Ako imaš nešto privatno, iskoristiti neki secure erase, pa reklamiraj ako je u garaniciji, ili ga zameni.

Probacu nesto od toga, mada od mijenjanja kabla ili porta nece biti nista, jer su naravno ovi pede*i stavili naljepnicu da znaju da sam otvarao komp i time gubim garanciju (kakvi pajseri majko, po toj logici ne bih smio usisati komp jer cu izgubiti pravo na reklamiranje), kakogod ide njima ovo na reklamaciju jer je ocigledno vrisnulo k'o sareni guster. Hvala vama na odgovorima..

Zato nikad ne kupovati gotove konfiguracije.

Kupio si nov komp pre par meseci a hard već ima 35 hiljada radnih sati?

Vreme je da priupitaš te prodavce za junačko zdravlje.

imas idealnu priliku da sa punim pravom istreses i najmanju frustraciju koja se nakupila zadnjih godina. :) preskoci prodavce,trazi menadzment odmah,i odmah start sa ledja,sa obe noge. :)

Kupio si nov komp pre par meseci a hard već ima 35 hiljada radnih sati?

Vreme je da priupitaš te prodavce za junačko zdravlje.

Haha, dobro pomenu to, uvalili ladno nekog polovnjaka u komp....

EDIT: Malo statistike: 3meseca*30dana*24sata=2160 sati i to da je stalno ukljucen...

Poslednja izmena:
Primetio sam da se u gradu pojavljuju oglasi za gotove konfiguracije, one najjeftinije u kojima se nalaze HD od 320gb, i ispod njih pise Kapacitet hard diska: 320GB (resrtifikovan disk), win win npr. prodaje takve racunare.
Ne znam da li je neko uvezao na veliko te diskove od 320 gb, pa ih sada prodaje kao restrifikovane(pojma nemam sta tacno znaci izraz restrifikovano, verovatno isto sto i refurbishment, odnosno polovno a ispravno).

To je refurbished ili nazovi kako god. Da bi snizili cenu gotove konfiguracije većina maloprodaja se odlučuje na te fabrički reparirane hard diskove. Oni su uglavnom nepouzdani i većina zna da otkaže ubrzo nakon kupovine.
Zato Gigatron navodi u svakoj svoj konfiguraciji da su diskovi novi ne refabrikovani iako bi to trebalo da se podrazumeva kod svih, nažalost ponavljam većina ugrađuje te već korišćene diskove a to nigde ne navode.

ComTrade je u pitanju. Nisam ja kupio, kupili ga roditelji i oni ga koriste, mene zovnu samo kad iskoci neki problem kao sto je to sad bilo.

Problem je sto se ne bavim toliko hardverom da ni sam ne znam procitati pola tih brojki, odnio sam racunar njima, prije nego sto sam procitao vas post. Rekao im da je HD riknuo, rekli su da ce zamijeniti, odnijeli ga u Sarajevo i to je to.

Majko mila, kako sam sad jos vise iznerviran. U slucaju da mi vrate isti HD, siguran sam da ce biti problema i to velikih. Uslikacu vam sve papire sto sam dobio cim ih iskopam i da vidite da je HD i sva ostala konfiguracija prodata kao nova.

Poslednja izmena:
Obavezno proveri koliko radnih sati ima novi HDD, tj. onaj sto budu ubacili.

Come Trade??? :S: Bolje da si skočio u Dunav i Savu nego da bilo šta kupiš kod njih. Beži od njih ko Đavao od krsta...

^potpuno se slažem sa tom konstatacijom. Imao sam i ja posla sa njihovim konfiguracijama, i pojele su mi mnogo nerava.

Možda imaju fabriku hard-diskova u Kini, ali još nisu ubacili 6 Srba da kontrolišu :)

Pa to bi bilo ako su ih ubacili...

Come Trade??? :S: Bolje da si skočio u Dunav i Savu nego da bilo šta kupiš kod njih. Beži od njih ko Đavao od krsta...

Da ne ponavljam svakom ponaosob. Nisam ja kupovao računar već roditelji, a pošto su oni dobro izreklamirani, završili kod njih.

Sad čekam da ga vrate sa servisa, bog zna šta mu rade. Čim dođe ide opet HDTune, ako bude isti napraviću im probleme da padnu sa stolice. Imaju sreće što sam zakasnio da im sad ovo nabijem na nos, jer sam tek to vidio kad sam računar predao njima.

Međutim može li meni neko objasniti kako je uopšte moguće da je HD toliko radio? Hajde da ima 10 000 sati, ali brate 35 000, izgleda mi nerealno. Kao da su mi dali test primjerak, a test bi se u tom slučaju zvao MARATON.

Tj. kad je HD onda proizveden ako je radio 4 godine, sumnjam da je star 4 godine i da je toliko i radio? Mora biti bar 6-7 najmanje, a takvo nešto prodati pod NOVO, je u mom slučaju za gašenje firme. Ne zbog mog slučaja već zbog toga što oni u magacinu imaju sigurno 1000 takvih.

Da se ja pitam ja tamo ne bi ni prismrdio, ali kad imaš dobro reklamu, lako je za*ebati prosječnog srpskog poznavaoca računara, odnosno starije ljude koji ne mare baš za tim.

Poslednja izmena:
Ni moj hard od pre sedam godina nema toliko sati rada, mada je blizu.

Međutim može li meni neko objasniti kako je uopšte moguće da je HD toliko radio? Hajde da ima 10 000 sati, ali brate 35 000, izgleda mi nerealno. Kao da su mi dali test primjerak, a test bi se u tom slučaju zvao MARATON.

Tj. kad je HD onda proizveden ako je radio 4 godine, sumnjam da je star 4 godine i da je toliko i radio? Mora biti bar 6-7 najmanje, a takvo nešto prodati pod NOVO, je u mom slučaju za gašenje firme. Ne zbog mog slučaja već zbog toga što oni u magacinu imaju sigurno 1000 takvih.
Jednostavno je, hdd je 4 godine bio u NAS-u, non-stop u pogonu.

Što je ipak manji stres po njegove delove nego isuviše česta start-stop eksploatacija (nazovimo je tako) u desktop kompjuteru.

Diskovi sa sličnom kilometražom su prodavani i ovde na forumu u oglasima.
Prodavani, a ne uvaljivani, dakle u oglasu je naznačen broj radnih sati hdd-a i njegovi smart parametri, koji su znali biti sasvim ok za tako veliki broj radnih sati.

Jednostavno je, hdd je 4 godine bio u NAS-u, non-stop u pogonu.

Što je ipak manji stres po njegove delove nego isuviše česta start-stop eksploatacija (nazovimo je tako) u desktop kompjuteru.

Diskovi sa sličnom kilometražom su prodavani i ovde na forumu u oglasima.
Prodavani, a ne uvaljivani, dakle u oglasu je naznačen broj radnih sati hdd-a i njegovi smart parametri, koji su znali biti sasvim ok za tako veliki broj radnih sati.
I sad recimo da je ovo normalna drzava i da na osnovu par primjera, inspekcija provali u skladiste i nadje hrpu ovakvih stvari, sumnjam da bi tek tako opstali. Prodavati polovne stvari pod NOVO nije mala stvar, pogotovo ako je taj dio bukvalno, ne samo koriscen vec iscijedjen do krajnih granica. Ne znam vise, samo znam da sam se razocarao.

^^
Naravno, naravno, ko ne bi bio uvredjen i razočaran.
Dosta nas se nekada našlo nekada (ili zna nekoga ko se našao) u nekoj sličnoj situaciji, živimo tu gde živimo...
Što više ljudi pročita ovu i slične teme utoliko bolje, makar to se globalno može postići.

Nazad
Vrh Dno