Šta je novo?

HD3870 vs 9600GT - user test

Super review..
Steta sto taj HIS ne moze da se klokne kao neke druge 3870-ce(Power Color 857/1368) verovatno bi imao malo bolje rezultate (kad je vec lepsi:D)..

kako sad ispada bolji 9600GT ? Pa lepo se vidi da negde jeste bolji, a negde i nije. eto, u Crysisu na nasoj masini ispao losiji, dok NFS Pro street radi bolje. Mene je najvise iznenadio HL2 ep2 gde je 8xCSAA naspram 8xAA radio bolje i izgledao bolje.

Sto se mene tice karte su tu negde pa ko voli nek izvoli, ima izbor.
nvidiju smo utrpali, stavili poslednji drajver sa sajta, upalili rivu, klokovali i pokrenuli markove.
atija smo ubacili, instalirali drajver, stavili ATT, pokrenuli ATT i dobili blue screen iz nekog razloga. Onda smo stavili Ati tool pokrenuli i ista stvar. Onda smo koristili rivu i skontali da se kuler pocne bagovati ako klokujemo iz rive i da karta ne vraca vise na 300mhz vec stalno stoji na oc frekvenciji. Na kraju smo morali da stavimo CCC. Onda smo skidali fikseve da bi mogli da teramo 3D markove. Nije ovo sve veliko cimanje ali ipak je cimanje.

E sad, to namestis jednom i to radi. Ja kad sam kartu doneo kuci imao sam iste probleme. Namestio sam sad (tj skinuo sam i ATT i AT sa kompa posto ne rade) i sve je ok.

Onda, tu su i temperature koje mozete videti na 3dmark shotovima.

Obe karte su odlicne, opet ponavljam - ko sta vise voli je ono sto ce presuditi kod dosta ljudi (ako su iste pare u pitanju). I jedna i druga su prilicno brze karte i ne moze se zeznuti nikako sto god da se pazari.

U mom slucaju je 3870 ispao bolji izbor jer me izadje nesto manje novaca od 9600GT, imao je i lepsu kutiju :d

sa druge strane, nadao sam se da ce ATT raditi....(kontrola obrtaja ventilatora tj rucno podesavanje fabrickih vrednosti, ali corak, ne moze.)

3870 je 160eura
9600GT je 150eura.

Pa sad, ne bih rekao da su takve cene (regularne).

Najjeftiniji 3870 koji sam video je Gigabyte 168e, a 9600 je 161eur.

Inace, ove karte koje su se nasle na testu su poprilicno skupe.
His 3870 ~ 18000 din (Pin)
Gainward 9600GT ~ 14000din (Gigatron)

Da je ovaj HIS 160e uzeo bih bez da se razmisljam ;)

Poslednja izmena:
Swaka chast za trud gx-x.
Uskoro cju i ja da odradim jedan test sa 9600 GT-om.

Prava stvar - svaka pohvala za test.
Ovo mi je baš trebalo - evo šaljem link drugarima.

Želim da te lepo služi taj HIS i opet kažem lep rewiev a naš srpski;)

Sve pohvale za test "komsija". Zaista korisna tema koja mnogima moze da otvori oci :wave:

Vi sto pitate za cene 3970 i 9600GT trk na www.pcberza.co.yu pa pretrazite za 9600GT i 3870. Videcete gde i sta ima po koje pare i da ja nikako ne govorim napamet.

Hvala svima ! Trudili smo se. Veliki deo zasluge (ako ne i najveci) zasluzuje i user Typhoon.X koji je omogucio da se test odradi.

Ako vas jos nesto interesuje, a ja nisam napisao, slobodno pitajte. Najbolje bi bilo da pitate ovde, a ne na PM, na taj nacin ce informacija ostati dostupna svima :)

Hvala svima ! Trudili smo se. Veliki deo zasluge (ako ne i najveci) zasluzuje i user Typhoon.X koji je omogucio da se test odradi.

Ako vas jos nesto interesuje, a ja nisam napisao, slobodno pitajte. Najbolje bi bilo da pitate ovde, a ne na PM, na taj nacin ce informacija ostati dostupna svima :)

Imam ja da pitam.
1. Sta si na kraju kupio?
2. Kada menjas "moja masina"?
3. Koja karta je pod punim opterecenjem tisa (onako kako si testirao, sa tim podesavanjima za OC i broj obrtaja ventilatora)?

Kod mene His radi stabilno na 850/1250 preko O.D. ,ali mi nije jasno zasto je preko "Auto Tune" postavio klokove 890/1242 na kojima je radio neko vreme i onda poceo da puca.Ako si ga uzeo bilo bi lepo da se malo pozabavis ovim.

Vi sto pitate za cene 3970 i 9600GT trk na www.pcberza.co.yu pa pretrazite za 9600GT i 3870. Videcete gde i sta ima po koje pare i da ja nikako ne govorim napamet.

A vi sto komentarisete cene, nemojte svemu slepo verovati sto procitate na internetu, pogotovu ne po cenovnicima.

Posto me zanima kupovina pomenutih kartica, nisam lenj, pa uzmem telefon u ruku i okrenem radnje. U 60% ili nemaju na stanju ili cene nisu tacne. ;)

ps. zvao sam za Asus 9600GT za 149eur i kaze devojka da jos nije stigao, a nece znati koja ce biti cena :mad:

A vi sto komentarisete cene, nemojte svemu slepo verovati sto procitate na internetu, pogotovu ne po cenovnicima.

Posto me zanima kupovina pomenutih kartica, nisam lenj, pa uzmem telefon u ruku i okrenem radnje. U 60% ili nemaju na stanju ili cene nisu tacne. ;)

ps. zvao sam za Asus 9600GT za 149eur i kaze devojka da jos nije stigao, a nece znati koja ce biti cena :mad:

Cekaj malo druze. Zasto mislis da bi ja trebao da proveravam gde i sta ima. AKo nema prva radnja ima druga. Prosek cena je jasan i 9600GT jeste malo jeftiniji. Koristio sam berzu da bi izvukao neki zakljucak sta bi moglo biti jeftinije. Racunaj da ako vec nemas za 160 ATI, a imas ga za 170, onda nemas ni 9600GT za 150, vec za 160 i opet je to 10eura. Zaista nemam snage da se po 100x raspravljam sa pojedincima gde sta ima i po koje pare. Da ne pominjem da je 9600GT "friska" i da je malo ima i da ce cena tek da dodje na svoje za 2-3 nedelje.

Poslednja izmena:
@GoranM:
ok, ali se onda ni ne treba voditi pc berzom jer cesto nema na stanju kartica, a nasi prodavci vole da napisu da ima za neke smesne pare. ima, ali samo na papiru...

Poslednja izmena:
pih, sta nas briga kome su cene u inostranstvu :D

zasto mislis da je bilo sta razlicito uradio, najjace da je odradio fake, pa se cimao ko blesav da okaci sve ovo.... nista nenormalno, obadve kartice razlicito skaliraju u datom momentu... svaka shtuca gde je napravljeno da shtuca ;)

gx-x ti je lepo objasnio. rezultati nisu potpuno relevantni kao kada bi koristio jedan te isti fly-through demo za obe karte (kao u FEAR-u recimo sto ima). i ovako je dobar test, ali onakve razlike se jedino mogu objasniti razlicitim prolazom :)
recimo, u U3 igri, u 16. sekundi ATI ima 45fps dok 9600GT ima celih 90. o tome ti pricam. ali ako se zanemare takvi extremi test je dobar...

Poslednja izmena:
Imam ja da pitam.
1. Sta si na kraju kupio?

3870

2. Kada menjas "moja masina"?

promenuo :)

3. Koja karta je pod punim opterecenjem tisa (onako kako si testirao, sa tim podesavanjima za OC i broj obrtaja ventilatora)?

verovatno bih lagao da bilo kojoj dam prednost. Ja nisam cuo ni jednu ni drugu posto 9600gt kolko vidim jedva da je menjao broj obrtaja, a necujan je, a HIS se ne cuje na 50%. (barem ne pored ostalih ventova u kucistu)

gx-x ti je lepo objasnio. rezultati nisu potpuno relevantni kao kada bi koristio jedan te isti fly-through demo za obe karte (kao u FEAR-u recimo sto ima). i ovako je dobar test, ali onakve razlike se jedino mogu objasniti razlicitim prolazom :)
recimo, u U3 igri, u 16. sekundi ATI ima 45fps dok 9600GT ima celih 90. o tome ti pricam. ali ako se zanemare takvi extremi test je dobar...

U CoD4 je malo drugacije posto je "snimanje" zapoceto u istom momentu, istom pogledu na istoj poziciji pa ATI opet ima manje fps. Kretao sam se istim putem i lepo se vidi da na jednoj karti fps raste, na drugoj pada, pa na drugoj pada na nekim mestima gde je opet na ovoj u porastu.

UT3 je prica za sebe. Pozicije i situacije sigurno nisu iste na svakom frejmu posto ne mozes kontrolisati botove koji se prze, a hteli smo da bude akcija, shaderi, pucanje, vozila, bla bla. Dovoljno je da se vidi min fps, kolko padova ima i koji je otprilike prosek. Igra radi savrseno glatko na obe karte, pad FPS-a se nije primecivao i sasvim je nebitno koja je karta bolja u ovoj igri posto bi to bila rasprava tipa dal i je bolji M3 i novi AMG, oba su preterana :D

...dok 3870 ne pojeftini ubrzo, barem je tako najavljivano. Trenutno je 9600GT definitivno bolji izbor.
Da kazu da ide dole skoro 20%, ako je to moguce? Ispada da bi trebao da bude oko 135eura?! Nesto mi to malo za 512MB DDR4 memorije, onakav cooler, PCB...
ATI ce oboriti cene sigurno, bas zbog 9600, a mislim da su ih vec i oborili u US ?
U inostranstvu je 3870 pojeftinio dan posle pojave 9600GT.Cena je sa preko 200$ pala na 189$, dok je cena 9600GT 179$.
Ako neko kod nas ocekuje pad cena 3870, isto treba ocekivati i za 9600GT.;)

off: e vidis, sad sam se setio da pitam: gx-x koji to program pravi taj futuristicki taskbar?!

*** ти користио црвену и зелену на графикону, а ја те 2 боје тешко разликујем посебно када су у свјетлијим нијансама:( А што се тиче остатка теста дефинитивно треба бити објективан и рећи да је 9600 за нијансу бољи, али ја имам жељу да пробам једну ати графичку тако да скупљам паре за 3850 или 3870.

Bravo za test :)
I tacno, sledeci pun nazvrcaj deblje linije u grafikonima :D

Sve pohvale @gx-x za opširan i krajnje nepristrasan test. Odnos snaga izmedju te 2 karte zanimao je mnoge na benchu, ali i mene, zbog upgrade-a u skorijoj budućnosti. Obe su dobre tako da će lični afiniteti (NvidiavATI) odlučiti, slično kao u duelu M3 v C63 :p
Cene će sigurno doći na svoje mesto čim 9600GT bude dostupan u većim količinama i različitim varijacijama (Asus, GA, Palit....).

Svaka cast za test.
Sto se tice cimanja oko drivera za ati, oko 4 meseca ima na forumu da ne rade ATT i AT jos na 3870
i da je najbolje koristiti za sada CCC, i da treba upisati -nosysteminfo u 3Dmark shortcut , e sada ako je to upisati cimanje ***a :D.

Znaci tu su negde sa AA i AF na max.
To je dobro, jer sledi pojeftinjenje znaci...
Kakva je odnos bez AA I AF?

ps. crysis ukratko jer neki ne vide dobro
3870
Play Time: 38.09s, Average FPS: 52.51
Min FPS: 42.28 at frame 1319, Max FPS: 61.16 at frame 1018
9600gt
Play Time: 41.21s, Average FPS: 48.53
Min FPS: 38.87 at frame 1983, Max FPS: 56.35 at frame 1017

Poslednja izmena:
@NikolaT i nex999:

kliknite na grafikon pa u novoj strani gore desnoimati "view full size" ;)

@Proday:

nikakav program, to je windowsov msstyles sa temom "sentinel" i za system tray clock je stavljen "chameleon clock" (nisam siguran za spelling).

@Benny Blanco:

Nije cimanje kad znas sta treba upisati ;)

Odnos bez AA i AF ne znam kakav je posto nismo probali. Kao sto rekoh, obojica smo smatrali da za te pare AA MORA da radi, u suprotnom bi i 3850 ili tako neke jos jeftinije karte bile sasvim dovoljne. ;)

I da, Crysis bolje radi na 3870. Mada, u samoj igri se ne primeti nesto posebno posto Crysis i tako radi ko *ovno, sve i kad ima 40fps imas osecaj kao da je 25-30...

Vrh Dno