Šta je novo?

HD3870 vs 9600GT - user test

Ovako to izgleda na starijem dvoglavom cpu.(bojim se da on sputava kartu)
Ali sam zadovoljan kompletno.
Ne greje se mnogo,a što se tiče prakse, posle sata Crysis-a u Direct x 9 obliku na 1280x1024,2 x AA, i sve na high, min fps 22 a temp 60 stepeni.
Bukvalno duplo brža tj bolja od moje stare asus 2600xt.
Nisam reinstalirao sistem,samo skinuo driver pa ubo nVidia i teraj.
Sve to na Vista x64.

Poslednja izmena:
Verovatno su svi videli da je na 38xx kartama slika u igrama blago mutna u daljini cak i kad se primeni AF. Postoji resenje za to, samo se smanji LOD bias ( Texture LOD alighment) na -1 (ili tu negde) i resen problem, teksture postaju kristalno jasne.

LOD bias se moze promeniti u ATT tool-u ili Riva tuner-u.

u RT ? gde ? Mislim da RT sa atijem radi samo overkloking i eventualno fanspeed. Ostale opcije ne rade. Ali to nije bitno. Fora je da smanjivanjem lod-a dobijes shimmering tj "mrave" na teksturama, tako da nije to bas tako jednostavno. Ja to ne bi dirao, nista ne fali tom "soft" izgledu, meni se to dopadalo :)

Mislim da RT moze ali mora da prepozna verziju katalista, ali nisam siguran, na kraju krajeva nije vazno kako se promeni samo da ispe, a ako RT ne uspe ATT radi provereno.

Nema "shimeringa" tj. one zrnaste slike, izgleda odlicno, nije isti efekat kao na 'vidiji :) tj. bar na mojoj matoroj 7600.

Meni je mutna slika smetala u pm, sad ko da sam progledao :)

EDIT: Jeste RT ne daje opcije za drivere sad sam probao, ali zato moze da se iz ATI toola LOD namesti po zelji.

Poslednja izmena:
.....
da se ne lazemo, ATI ima taj neki "soft" look, pa cak i na 2D prikazu. Sa nvidijom je sve nekako ostrije i clear type izgleda ruzsnije (ima vise ljubicaste boje oko slova) pa kao sto i jeste, nek svako bira sta mu godi ;)

ne zezam, ozbiljno, koristim od nedavno clear type i kad sam zamenuo x1900xt sa hd3870 nije bilo razlike, sad sa 9600gt je nekako ruzniji cleartype, ima vise onog ljubicastog oko slova. Neke ikonice su takodje "ostrije". Mozda je do drajvera ?! (a mozda i tripujem :d )

Poslednja izmena:
^^To je vec opste poznata stvar...nego sto se ova tema zove "HD3870 vs 9600GT" kad se samo o 9600 prica :d

Tema se zove tako posto je tema zapravo test te dve karte. A to sto se razvezlo u sve i svasta...***.

ne zezam, ozbiljno, koristim od nedavno clear type i kad sam zamenuo x1900xt sa hd3870 nije bilo razlike, sad sa 9600gt je nekako ruzniji cleartype, ima vise onog ljubicastog oko slova. Neke ikonice su takodje "ostrije". Mozda je do drajvera ?! (a mozda i tripujem :d )

Pa mozda je i moguce da ima neka razlika, meni deluje kao da 2d slika zavisi od kvaliteta izrade, sad mozda gresim.

Inace opet sam vratio na -1 LOD, osecaj je kao da sam kupio drugu graficku :D

ima razlike, pre 3870 sam drzao 8600gt i da nvidia ima ostriju sliq dok ati ima malo blurkastu, mada ni jednoj ni drugoj nista ne fali...

Jel ova opcija ima samo na 9600GT kartama ili je do verzije drajvera, ja koristim 169.21 i nemam tu opciju

P.S. Interesantna mi je ta MSI 9600GT OC, mada cu sacekati jos malo da se cene "stabilizuju" :d drugim recima da sacekam Palit, Club3D,...

Jeste OFF ali da napomenem da overlay radi i na 8600gt i da je ima u 169.21 driverima.

Prilozi

• Clip_2.jpg
    Clip_2.jpg
    120.2 KB · Pregleda: 57
Imam jedan mali problemcic,da li postoji verzija ATT-la koja podrzava kontrolu venta na 3870.Naime,flesovao sam bios karte tako da sad na def.radi na klokovima turbo verzije.Vent u 3D vrti kao lud(nije nesto extremno),ali bih hteo malo da ga smanjim,a i da probam recept koji je dao "Dule13".
I jos jedno pitanje,nije mi jasno kako to da mi u "Auto-tune" opciji daje ovako velike klokove bez problema.Da li to znaci da bi uz adekvatan bios ova karta mogla i vise?
Bilo bi lepo ako neko naleti na oridzinale turbo bios da ga zalepi.:D
Pozdrav
@Gx-x nisi nista istripovao ja sam to isto rekao u temi o 2600xt
TDU JE CAR

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    135.5 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
Mislim da sem fiksiranja broja obrtaja ventilatora dalje neces stici. Cak i to diskutabilno radi, nisam bas izvalio kada i u kom slucaju ali ja ga stavim na 50%, on tako prodje 2 testa u 3dmarku i onda vrati njegovu "auto" kontrolu...

Sto se biosa tice, imas ih sve na mkvtech sajtu. Ja sam trpao turbo bios na moju kartu i dobio sam nista, tj dobio sam default klokove turbo karte koji nisu bili stabilni na mojoj karti.

PS. Ne kapiram ovo sa TDU ? Mislis na igru ili ?!

:wave:

Ovako to izgleda na starijem dvoglavom cpu.(bojim se da on sputava kartu)

CPU je sputava po poenima u 3D marku ,ali u praksi je karta babaroga.
Gledao sam na mreži testove po igrama i nije me mrzelo da instaliram kod sebe iste i poredim.
Sve preporuke za kartu.
Mozda je ovo off,ali nisam znao da je The Witcher toliko zahtevna igra.
Vidim po forumima da 2900 i neke 8800 stucaju sa njom.
Igram ga par dana tj na pola Chapter II sam(The Dike) i to po 3-4 sata u cugu i sa ovom Gainward 9600GT(nije OC), minimum FPS je 35 (ne pada ispod) a sve je nasvirano do kraja na 12x10 rezoluciji.
O zahtevnosti ko nije znao kao i ja videti u Read me file pod 4. Performance Tips

Poslednja izmena:
@spaad
Koji bios si stavio, moj originalni bios cepa samo do 860 za gpu i tu je zid. Memoriju drzim na 1200.
Sto se regulacije venta tice, problem sam resio sa Asus smartdoctor programcicem, koji u sebi ima podesavanje regulacije obrtaja na 4 nivoa sto je sasvim dovoljno. U winu se vrti na bednih 20% i skoci na 40% kad temperatura predje 50C, ohladi ga brzo i vrne se na 20%.
Ja upalim vertical sync kad igram neke zahtevnije igre, fps od 30-60 i gpu se vrlo malo greje samim tim i vent nema potrebe da histerishe ko blesav :D

Sto se biosa tice, imas ih sve na mkvtech sajtu. Ja sam trpao turbo bios na moju kartu i dobio sam nista, tj dobio sam default klokove turbo karte koji nisu bili stabilni na mojoj karti.

Ajd jedno pitanje...Ako bih flesovao ovj bios (PowerColor 3870 (CS) PCIe 512MB - Rev 01) jel se dobija mogucnost daljeg kloka od 860 za procesor jer je meni tu wall i preko nece??Ili treba ovaj..PowerColor 3870 PCIe 512MB - Rev 01..Sta znaci ovo CS kod prvog biosa??
Inace sticem utisak da kartica moze vise od 860/1368 koliko sam je max poterao..

Poslednja izmena:
Ja sam negde na techpowerup-u video da R670 nemaju wall i da je sve u biosu i karti.Kod mene u O.D. nije dizao skalu preko 900,ali je def.stavio 850.Inace i moja radi totalno stabilno na 860/1200,a na 890/1350 je odradio 3D mark 06,ali sam dobio isti rez 10700(ali igre ne).Verovatno me ploca xebbe.Imam dva biosa od kojih je jedan onaj sa ratobornim ventom koji radi dobro i koji je neki lik dobio od His-ove podrske,a ovaj drugi je neki modovani i radi isto jedino sto je kod njega vent kao na standardnoj karti.Inace onaj ratoborni nejde nikad preko 60c,ni na onim klokovima kad je radio mark

Prilozi

• HIS.HD3870.512.071224.RAR
    37.7 KB · Pregleda: 49
  • SH2G02.RAR
    37.7 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Nisi napisao koji su klokovi default po tim bios-ima koje si postavio... verovatno necu flashovati jer mi je i ovako graficka TOP OC defualt.

postoji ogranicenje u biosu, mozes ti da stavis kartu na 10000mhz ali ce biti zakucanao na 860. Ogranicenje se moze skinuti, ima bios koji se stavi, melkor ga je pravio/prepravljao, sta li vec...

@terzazak:

sa default biosima je zakljucano na 860. (tj do 860). Ja sam modovo bios sam ali je prestao da mi radi overdrive. Tad sam vratio original i vratio kartu tako da nisam previse eksperimentisao i zezao se sa rime.

Kasno sam video temu :S:
Kod mene sa BIOS-om sa techpower-a GPU ide do 930, a i lepo se regulise vent iz rive, tako da mi nije jasno kakve to probleme uvek imate sa ATI-em :)
:wave:
P.S.
Bando ustade li ti, prosetaj se malo i do nas pilici :p

Vrh Dno