Da moze svako na 6ghz na samo 1.45v i ne moze, da znas malo vishe o tome bilo bi ti jasno, tvoje potenciranje vrhunske opreme je vishe postalo dosadno. Ako prednosti neke arhitekture posmatras kroz megaherce koje mozes da navatas na vazduhu uzmes starog celerona 775 socket i dalje ti ne treba, a ovo sve ostalo na ovamo sto su radili je izgleda boranija za tebe, jer boze moj taj celeron linxuje na 5ghz zmureci....
Sto se tice opaske oko cene opreme, pa recimo da bi te par stvari iznenadilo, tipa da memorija koja je na 2600mhz na cl 8 12 8 moze da se nadje za 30-60 eura kit na ebay (u pitanju je kod mene konkretno PNY memorija na 2000MHZ cl9, sa PSC cipovima ), napajanje korisceno za ovu priliku je bilo Seasonic od 430W ( tacna oznaka SS-430GB)...
Prosto je neverovatno kako se kod tebe javlja neka potreba da nesto unizavas, i pri tome pokusavas da proturis neku socijalnu pricu u temi o hardveru, u kojoj ti ispadas narodni Robin Hud koji sa socijalom od opreme dere neke zamisljene protivnike. Ja na svoj nacin doprinosim temi, a tebe ako iritira uzmes tvoju "jeftinu" opremu i lupis ignore na moje postove i ne smaras vishe, e da naravno ja ovim ne vredjam tebe abacus nego samo isticem prodavanje magle od strane nekih :d
Momak koji je odradio testove sa 3770k ima jako dobar primerak, idealno bi bilo napraviti korelacije koje sam i ranije inicirao a to je recimo min. boot voltage na kloku na kojem se radi linx, i onda recimo linx voltaza bez avx, pa sa avx ( alokacije memorije itd...) i mozda jos neki reprezentativni test ( cinerbench...). Takav neki pregled bi bio od koristi jer laganim ispitivanjem recimo min. boot voltage na odredjenom taktu bi se mogli otprilike naslutiti parametri i za ostalo.
primer:
proc 3770k
min. boot voltage 5ghz HT off 1.2v
Pogledajte prilog 126804
linx bez avx alocirano 772mb mem na 5ghz ( HT on ) 1.248v ( LLC ukljuceno na 1 kod OC formule )
Pogledajte prilog 126805 Pogledajte prilog 126806 Pogledajte prilog 126807
Da bi bilo potpuno tu bi trebalo jos dodati gore nabrojano, i sa nekom takvom bazom bi korisnici imali vrlo vredne informacije.
Intel je izbacio zanimljiv test
XTU koji je dosta zahtevan i ono sto je dobro moze preneti parametre sistema isto kao informaciju, pa necija setovanja mogu posluziti prilikom podesavanja masine. Hwbot ima bazu koja se prilicno siri iz dana u dan i gomila ljudi ima rezultate na vazduhu na razlicitim platformama pa moze posluziti kao dobra usporedba takodje....