Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
........tesko da je ovo bilo slucajno, ovo je sve NAMERO!

welcome to the CLUB!!!
....
POUKA:
i7 OPASNO konkurise xeon seriji procesora, po svetu za farme i sl, xeone vise niko i ne kupuje osim najvecih kompanija, ljudi su shvatili da za veliku CPU snagu ne moraju vise da bacaju ogromne pare i to je to, eto...

Poslednja izmena:
...mozda im je frka pa lepe ihs-e sa vise lufta. Ima na youtube da su ih skalpirali i dobijali 15-20C.

Nemojte se vise pitati ko briše postove niti diskutovati van teme. Ko želi da mu se moderator lično obrati, sa objašnjenjem zašto je post obrisan, nek zna da će to obraćanje da isprati opomena. Ako vam je post obrisan računajte da ste zaslužili opomenu ali da vam ona nije dodeljena. Nemoguće je obrisati sav offtopic i šum u temi pa ne insistirajte na toj vrsti doslednosti. Za komentarisanje testova na benčmarku postoji poseban podforum. Potrudite se da razumete u kojoj su poziciji moderatori pošto koliko sam uspeo da vidim iz vaših komentara daleko ste od realnosti.

Naravno da moze, nego je problem veliki u znanju. Ako jos malo otkrije o OC mozda i njegov los primerak potera na 4.5 ko zna. Ako se setimo na pocetku tvrdio je da ne moze nista pa sada ipak malo napredujemo...

Izvini Perice....respect za svo tvoje znanje....ali morash da shvatish jedno....proslo je vise od 3 godine kako smo bez problema na vazduhu terali SuperPi na 5.4GHz sa 2500K ili gomilu drugih testova na 5 GHz i to opusteno.....a vecina ovde ne zeli da prodje josh 3 godine da se vratimo na tih 5.4GHz.....ovo je jadno i bedno od strane Intela i prestani da nas ubedjujesh da je ovo OK.Elem vidim da se traze testovi na clok za clokck...mene to ne interesuje jer Sandy je mogao da ide bar 500MHz vise od ove krshine stabilno i to je ende - zasto bih ga drzao na istoj frekvenciji? A istina boli a ta je da je Intel odlucio da se prebaci na tablete,laptopove i telefone sledece generacije - proizvodnju procesora za sve navedene a da mu je desktop slucajno ili namerno do neke sledece prilike u zapecku ...ili bolje receno u rerni :-devil-:
Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Izvini Perice....respect za svo tvoje znanje....ali morash da shvatish jedno....proslo je vise od 3 godine kako smo bez problema na vazduhu terali SuperPi na 5.4GHz sa 2500K ili gomilu drugih testova na 5 GHz i to opusteno.....a vecina ovde ne zeli da prodje josh 3 godine da se vratimo na tih 5.4GHz.....ovo je jadno i bedno od strane Intela i prestani da nas ubedjujesh da je ovo OK.Elem vidim da se traze testovi na clok za clokck...mene to ne interesuje jer Sandy je mogao da ide bar 500MHz vise od ove krshine stabilno i to je ende - zasto bih ga drzao na istoj frekvenciji? A istina boli a ta je da je Intel odlucio da se prebaci na tablete,laptopove i telefone sledece generacije - proizvodnju procesora za sve navedene a da mu je desktop slucajno ili namerno do neke sledece prilike u zapecku ...ili bolje receno u rerni :-devil-:
Hvala unapred.

upravo to.
spominje se termin "poterati".
shta to konkretno znachi? dati sliku i zakucati?
uraditi validaciju u windowsu?
cinebench? superpi, vantage? prime\linx?

a mozemo i neku anketu da pustimo, shta chlanovi bencha smatraju za validan test stabilnosti?

upravo to.
spominje se termin "poterati".
shta to konkretno znachi? dati sliku i zakucati?
uraditi validaciju u windowsu?
cinebench? superpi, vantage? prime\linx?

a mozemo i neku anketu da pustimo, shta chlanovi bencha smatraju za validan test stabilnosti?

Samo Linx, 100 krugova, nista drugo, pa ako to radi onda dalje da razgovaramo.

@ abacus

Covek je postavio auto setovanja, onda digao multi malo se igrao sa cpu naponom i ustanovio da proc ne moze da radi linx niti na jednom taktu, isto tako u jednom mahu je rekao da ni drugo nema smisla klokovati, pri cemu je memoriju poterao po PS ( sta god to znacilo ) ili ustvari ucitao xmp profil pa video da ide ali nestabilno, i doneo nam sve zive zakljucke o Haswelu. Sada kada se malo stvarno uneo u temeatiku pa iscitao dosta o OC iste uspeo je ono sto je rekao da je nemoguce e sada ti meni objasni kako ja treba da reagujem kada mene proziva na osnovu svog neznanja.

@ Demios

Cekamo jos uvek 5.2 vantage od tebe....

Ajde ovako, ako procesor moze da butuje na odredjenoj (min )voltazi onda se podrazumeva da ce bilo koje testove i one teze moci da odradi na samo vecoj od te, pa je taj podatak itekako releventan, isto tak na koliko vecoj voltazi to je zanimljivo videti. Kada procesor odradi recimo wprime na nekom taktu na osnovu iskustva odnosno baze ( koju benchmark za uporedjivanje nema ) moze se dati i procena recimo za linx. Kada sam pitao iskusne 24/7 OC-ere ako izvrtim mali linx sa 700mb alocirane memorije na odredjenim voltazama i temperaturama dal je moguce dati procenu za linx avx, naravno niko nije odgovorio jer je rasprava otisla u suprotnom smeru.
Meni recimo kada kazete da kartica 7970 vrti vantage na max klokovima od 1600 sa naponom 1.65v ja mogu da kazem da ce provrteti na istim i fire strike extreme, dok ce 3dmark11 vrteti 50 mhz vishe na istim setovanjima, a u zavisnosti dal je 1.05v ili 1.17v vrtece 3dmark03 na istom taktu kao vantage odnosno vecem 50-80mhz.
Vec smo ustanovili da se platfroma greje, ali isto tako da ima primeraka koji idu lepo ( redji su za sada). Problem je sto vrcenje linx-a pokazuje vishe o samom primerku procesora i njegovim mogucnostima, a manje ostavlja prostora za generalne zakljucke ( opet pod pretpostavkom da se ne napravi neka velika baza pa da se moze izvuci validan zakljucak).

Poslednja izmena:
@perica
ja sam tebi odavno prvi trazio torture testove, koje verovatno nikada necesh uspeti na onim frekvencijama.
pa samim tim zashto bih ja silio cpu bez garancije preko 1.53v, koliko mu treba da vrti torture testove na 5ghz, pogotovo ne na ovim vrucinama, i sa vanila p9x79. reche lepo abacus, vrtelo se na 5200+ pre 3 godine svashta neshto, glupo je opet.
mozda ce izvrtece turok, ako bude hteo, i na vishe od 5200, s obzirom da on linxuje na 5125mhz isti taj cpu, ali na R4E.

Onda dolazimo do zakljucka da tvoj procesor po mojim kriterijumima isto nije stabilan na tih 5.2, odnosno da ono sto sam naveo ja kao blic testiranje stabilnosti ( uz opasku da eventualno izvrsim ako je potrebno korekcije napona ) ipak pije vodu i mnogo krace traje od vrcenja linx-a. Elem nije meni poenta prozivanja tebe dal mozes ili ne na 5.2 da izvrtis testove nego me je interesovalo kada vec imam podatak za linx za tvoj cpu da vidimo dokle moze da izgura ove testove i na osnovu toga izvrsimo neku procenu. Isto tako izbegavas odgovor na pitanje vrlo prosto, naime dobio si sliku sa linx obicnim sa malom alokacijom memorije i temperaturama koja je tvoja procena za taj primerak ( pod tim uslovima u kojima je test izvrcen) i njegove domete za linx avx. Ja kao neko ko to ne vrti ne mogu da dam procene, a objasnio sam u prethodnom postu da kada neko mene pita za moje polje ekspertize ja imam te procene. Niko ovde ne trazi da das u mhz tacno nego recimo tipa ok izvrteo je na 4.8 to znaci da bi avx linx prosao na 4.3 ili sta vec.

Linx ne moze dati reprezentativan pregled kompletne platforme, malo je vishe ogranicen na primerak procesora, i samo hladjenje ( pasta, kuler, ambijentalna temp, kontakt IHS sa samim CPU....), tako da to sto ce neko izvrteti na 4.8 ili 4.2 ili pak 5.5 linx nista ne znaci sem da je ubo ili ne dobar primerak. Zakljucke o grejanju procesora smo izvukli, i mislim da je svima jasno da se greje vishe nego prethodna platforma, ali isto tako je mnogo slozeniji za klokovanje od prethodne platforme jer mnogo veci broj parametara utice na OC.

Ljudi kupuju CPU da bi radili posao sa njim i zato ga klokuju. Ti pricas o sportskom OC kojim se bavis a mnoge ovde zanima rock stable OC. Ne radi se o patkometriji vec o tome da ljude zanima da li njihov CPU od 200 evra moze da radi na 4.5 GHz za svaki dan stabilno.

Jos jednu stvar da dodam. Americka firma OriginPC koja prodaje custom desktop i laptop PC konfiguracije nudi nekoliko opcija Haswell CPU u svojim modelima. i4770K klokovan na 4.5 GHz nije moguce izabrati dok se ne pojaca hladjenje. Default je vodeno hladjenje ali treba dodati jos 100 evra za neko koje oni preporucuju. To valjda govori dovoljno o dometima Haswella na vazduhu.

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi kupuju CPU da bi radili posao sa njim i zato ga klokuju. Ti pricas o sportskom OC kojim se bavis a mnoge ovde zanima rock stable OC. Ne radi se o patkometriji vec o tome da ljude zanima da li njihov CPU od 200 evra moze da radi na 4.5 GHz za svaki dan stabilno.

Ja ne pricam o sportskom OC nego o prednostima ( a i manama ) platforme, interesuje me ko ti moze dati takvu garanciju da kada odes u radnju i kupis procesor da ce on raditi stabilno na 4.5? Zar ti do sada nije jasno da to zavisi od primerka kao i niza drugih faktora?
To sto cu ja izvrteti linx na 4.8 to ce ti dati sigurnost u OC te platforme?

Jos jednu stvar da dodam. Americka firma OriginPC koja prodaje custom desktop i laptop PC konfiguracije nudi nekoliko opcija Haswell CPU u svojim modelima. i4770K klokovan na 4.5 nije moguce izabrati dok se ne pojaca hladjenje. Default je vodeno hladjenje ali treba dodati jos 100 evra za neko koje oni preporucuju. To valjda govori dovoljno o dometima Haswella na vazduhu.

Odlican primer si dao, evo sada gledamo primerke 3820 procesora koje imaju neki clanovi treba li na osnovu njihovih rezultata reci da svaki ide na 4.8 za svaki dan? Ili jos bolje koji si ti zakljucak izveo iz njihovog OC?
Da imaju dobru pastu, da ako ga ispoliraju i stave najbolji air koler da to onda moze da leti ili mozda da je to najbolja platforma, odnosno da ti 3820 procesori "kidaju"?

Bez baze neke i to povelike pojedinacni screen-ovi nemaju smisla jer ne predstavljaju pravilo, to je valjda svima jasno....

Poslednja izmena:
izgleda da se ne razumemo nikako.

po meni je bolje da vrti linx na ~4800 i da ne moze na 5200 vantege i wprime,
nego da radi ta dva testa na 4800, a da pri tome ne moze linx na 4300.
probao sam juche to shto si trazio ali ili cpu ili plocha imaju wall i nece da moze na 5250mhz,
odnosno nisam hteo da preterujem sa naponima da ne bih neshto shebao.
e sad, moze se reci da je krsh primerak, ali, ponavaljam, meni je bitnije da vrti linx i prime na 4750-5000mhz.

ja sam kupio svoj primerak 3820 regularno, retail, turokov je ES, na netu po rivjuovima manje vishe svi idu na 4800+.
a 2500k i 2600k sam cherechio ne zna im se broj i 90% njih je moglo na 4800 sa ~1.425v da vrti sve zivo i to sa plochama srednje klase, pochev npr od vanila p8p67 pa do plafon z68-v pro.

naravno da zavisi od primerka, hladjenja, ploche, lapovanja, paste itd itd, ali niko od nas nema uslove da uzme po 20 komada od svakog procesora i da testira u identichnim uslovima, da bih izvukao neke proseke, to zaboravi. vec samo mozemo da okvirno izvodimo zakljuchke na osnovu net i user rivuova i naravno lichnih iskustava na pojednachnim primercima.

a ti okvirni zakljuchci su za sada, kad su u pitanju linx i prajm:
sendici npr 4700-4900
ajvici bez skalpa 4300-4500
haskici bez skalpa 4100-4300

mozda ta tvoja metoda otrkivanja nekih stabilnih klokova jeste brza, ali na kraju da bi opet bio 100% siguran, moracesh vrteti prajm ili linx.

zatim, naravno da ce ivica i haski da vrte te lakshe testove da ih tako nazovem, na vishim taktovima od sendija.
a zashto, pa zato shto ti testovi neuporedivo manje greju od prajma i linxa, a poshto je kod ive i hase problem transfera
toplote na IHS, biti ce i ogromna razlika izmedju klokova na kojima vrte te dve, da kazem, razlichite baterije testova.

Dal je moguce dovesti u korelaciju neke parametre, tipa min boot voltage na odredjenom taktu i avx linx na tom taktu? Recimo 1.2v 3770k butuje na 5 ghz za bi izvrteo avx linx treba mu 1.32v recimo. Mozda takva tabela pomogne ljudima da odmah vide kakav je procesor cim ga kupe.

Sto se tice haswela sta god da bi ja izvrteo to bi bio biran primerak i nije reprezantativan ( cak i kada nije tako niko ne veruje ) tako da ja ispadam is te price o vrcenju linx-a za sigurno.

Ok, dal se slazes da onda nastavak teme treba da ide u pravcu da se vrte uporedni testovi na klokovima koji svi koji zele mogu da poteraju ( recimo 4 ghz ili ako treba vishe) i da se vrte testovi koji treba da pokazu razliku u platformi, jer eto apsolvirali smo da se haswel greje, ajde sada da vidimo sta moze na taktovima na koje bi trebalo da moze da se pokrene u odnosu na SB, Ivy na istim setovanjima...

A nebi, nemoj tako. Cinjenica je da je premalo primeraka i da je ih nece biti u nekom pristojnom broju u skorije vreme zbog oc potencijala i temperature. Kada ih bude vise znacemo realnije kakva je situacija.
Iskreno, ako bih nekim slucajem u trenutku ludila uzeo haskija, skalpirao bi ga odmah. Ne vidim kako bih ga drugacije mogao koristiti a da zadovoljava moje potrebe.
Sunce mu pa i ovaj I5-750 kupljen prvog dana kad je usao u zemlju radi na 4GHz od prvog dana stabilan kao stena. Gde je tu pomak 4 godine kasnije? Jeste, nova arhitektura, malo je brzi i mnogo topliji.

Fakat je da se greju i da nisu toliko raspolozeni za OC kao prethodne serije, ali tu ne vredi raspravljati. Priperak je primerak, ako imate srece, uboscete neki koji ce i na vazduhu ici na 5ghz. Binujte ako imate para i sigurno cete naci pravi primerak ;)
Za svaki dan i rad, Sandy i Ivy ce i te kako zavrsavati posao.

Ako vam se pak ne svidja ova serija, imate alternativu kod AMD-a. Mislim da im je FX solidan procesor, po dosta nizoj ceni.

neka kupuje ko shta hoce, ja sam rekao svoje :D

nemam sad zivaca nishta da vrtim na ovim vrucinama, tako da, nek dr put.

Pa nije ni Intel lud da trci pred rudu i da pravi neke posebne zverke, kad i ovako drzi trziste. Ne vidim oko cega cudjenje..

Sa druge strane, nemaju ni deset budućih arhitektura isprojektovanih i spremnih za proizvodnju, pa da bi sebi mogli da dozvole previše da se opuste.

PRVA alpha1 verzija Minerda za CPU scrypt za haswell, ubrzanje je blizu 100%, sad sam poslao mail autoru da vidimo dokle cemo dogurat

original minerd 2.3.1
2013-07-05 00:16:55] thread 0: 178092 hashes, 11.12 khash/s
2013-07-05 00:16:55] accepted: 13/15 (86.67%), 43.71 khash/s (yay!!!)
2013-07-05 00:17:00] thread 3: 646380 hashes, 10.78 khash/s
2013-07-05 00:17:18] thread 2: 650544 hashes, 11.00 khash/s
2013-07-05 00:17:23] thread 1: 658044 hashes, 10.90 khash/s
2013-07-05 00:17:26] thread 2: 86124 hashes, 10.76 khash/s
2013-07-05 00:17:26] accepted: 14/16 (87.50%), 43.56 khash/s (yay!!!)
2013-07-05 00:17:45] thread 1: 242184 hashes, 10.73 khash/s
2013-07-05 00:17:45] accepted: 15/17 (88.24%), 43.39 khash/s (yay!!!)

haswell 2.3.2 alpha1
[2013-07-05 00:19:29] thread 2: 1000176 hashes, 19.57 khash/s
[2013-07-05 00:19:29] thread 1: 1000176 hashes, 19.55 khash/s
[2013-07-05 00:20:28] thread 1: 1173264 hashes, 19.86 khash/s
[2013-07-05 00:20:28] thread 2: 1174104 hashes, 19.66 khash/s
[2013-07-05 00:20:28] thread 0: 1212264 hashes, 19.84 khash/s
[2013-07-05 00:20:28] thread 3: 1188888 hashes, 19.70 khash/s
[2013-07-05 00:21:00] thread 2: 626952 hashes, 19.87 khash/s
[2013-07-05 00:21:00] accepted: 1/1 (100.00%), 79.27 khash/s (yay!!!)

E da temperatura sa obicnom verzijom je ~63C sa haswell optimizacijom ~70C

Poslednja izmena:
Koje su instrukcije u pitanju?

Edit: Sad vidim AVX2.

Poslednja izmena:
Sad sam pitao autora kaze da nece moci puno jos da uzvuce nekih 5%, za sada radi na testiranju bagov-a... pa ce izbacit zvanican build

Ovo je i5 u pitanju? Pa fino za rudarenje, nema sta. Jel klokovan procesor ili na defaultu?

Ovo je i5 u pitanju? Pa fino za rudarenje, nema sta. Jel klokovan procesor ili na defaultu?

default 3.55-3.6 nije K verzija, pitanje koliko bi i7 vukao nisam pratio poredjenja

takodje ovo je i odgovor na neverne babe o pitanju temperature prilikom izvrsavanja AVX2 koda (zauzece CPU je 100% a kod je veoma zahtevan, ko rudari LTC scrypt sa GPU zna!) znaci temperatura je 10c niza od izvrsavanja prim-a ili 25-30C niza od izvrsavanja linx avx-a!
Znaci ovde se intenzivno koristi AVX2 zato je i ubrzanje 100% u odnosu na minard koji koristi obican AVX

Poslednja izmena:
Još kada bi se i x264 kodek i još neki programi uskoro optimizovali za Haswell bilo bi zaista lepo. Raduje me da je ovoliko čak ubrzanje, e sad nadam se da nije lažna nada.

znam da x264 nije dobio nista od AVX ali mislim da bi od AVX2 mogao da dobije, mada ne pratim forume oko toga pa neznam tacno, ali bi vec trebali da su uradili nesto

Developeri x264 kodeka u zadnjih godinu dana su drastično usporili razvoj kodeka, ne znam da li zato što je već toliko stabilan i optimizovan ili iz razloga nedostatka ideja i vremena. Prostora za Haswell optimizaciju ima itekako.

Ovako lose stanje na benchmarku odavno nije bilo, tacnije nije bilo NIKAD. Prosto ne znam da li se Peca od svega zamorio pa nema vise snage ni da kontrolise ko sta radi i kako testira. Benchmark je svoju reputaciju stekao kao "hard core" sajt, sa akcentom na hardware a posebno na OC istog. U ovom testu se analiziraju rezultati u SISoft Sandri (koga jos briga za ovo), nekih cisto sintetickim programima, a od igara ni traga ni glasa. Ono sto je autor teksta uradio "proveravajuci" integrisani GPU dodje kao slag an tortu. Pa ko normalan daje 210EUR za CPU da bi se igrao na Intel integisanoj grafici. Mislim da bi za Benchmark najbolje bilo da doticni test povuce tj. ukloni sa sajta i da dalje ne rusi sebi ugled, te da ga vrati kada:
1. Autor testa overklokuje CPU i pokaze koliko i sta moze
2. Izvrti bar 5-6 testova igara sa jacom grafikom da se vidi i pokaze CPU. Recimo da je meni fascinantno da autor testa ne proverava jedan Crysisi 3 u nivoima sa obiljem trave jer tamo samo CPU znaci za FPS, pa eto ima gde i da se proveri da li ima ikakve razlike u odnosu na predhodnu generaciju. Treba ja kao laik da ovde komentarisem i upucujem "profesionalca" gde i sta da gleda?!?!?

Iskreno jako sam razocaran gde je ovo sve stiglo. Ni tetsovi GPU-a u poslednje vreme nisu nista bolji. Polako ali sigurno benchmark ide tamo gde niko od iskrenih postovalaca ovoga sajte ne zeli da ga vidi. Molim vas da ucinite nesto po ovom pitnju. Ako vec neko ne ume da odradi posao, raspisite konkurs, zamenite ljude.... niko nije nezamenjiv, od bolje uvek ima bolji.

Benchmark vise nije hard core sajt niti se busa time, ako ste slucajno primetili da gore u logotipu foruma ne pise hardware community vec par godina

Peca se nije zamorio u smislu da ga boli briga, samo je postao realan covek koji je stekao nekog iskustva za tolike godine, gde treba gubiti energiju a gde ne. Ja vas sport zvani overclocking postujem kao hobi, pasiju, zabavu. Iz moje perspektive (naglasavam - moje), overclocking je izgubio smisao onog momenta kada sam sa najobicnijim racunarom kupljenim u maksiju mogao komotno da radim do tada nezamislive stvari na svom racunaru. I kada sam shvatio 2005. godine da sa notebookom zavrsavam apsolutno sve poslove koji uzurpiraju 100 procenata mog radnog vremena

Ja vodim firmu, imam odgovornost za zaposlene, porodicu, njenu buducnost - i moje je da procenim u kom smeru treba da se odvijaju stvari i kojim putem treba da ide Benchmark. Po MOM skromnom misljenju, overclocking nije taj put, ako smem da kazem to a da se niko ovde ne uvredi. Novinari pisu onoliko detaljno koliko to kaze stav urednistva a urednistvo ima malo vise iskustva u tome da proceni sta je dobro a sta ne. Benchmark nije drustvo zanesenjaka jer su zanesenjaci odrasli, stekli porodice, naucili nesto. Odrasli...

Nagovestavali su nam potrosacko doba dugi niz godina...i to vreme je doslo. Plasio sam ga se a onda sam shvatio da smo odrasli, da moramo da se menjamo. Svesno smo odlucili da podjemo tim putem. Da vam kazem nesto...pre 12-13 godina svi bi hteli da pomognu, svi bi hteli da urade nesto za dzabe, za ideju, za Benchmark. Danas, svi pitaju koliko cu da platim. Za sliku jednu da se napravi...da bi to mogli da ispostujemo, moramo da prihodujemo. Umesto tapsanja po ramenu, odabrali smo realnost. Isto tako ja mogu da kazem da mnogi poznanici meni danas kazu, ej, poceo sam da dolazim na Benchmark barem jedno nedeljno, stvarno vam je zanimljiv sajt, dojadile su Bogu i narodu one komponente, sad ima nesto i za nas obicne smrtnike. Godinama smo se trudili da budemo po ukusu zajednice i - tavorili. Isti problemi, nikada nikome nisi po volji, uvek ima neko ko sumnja, tvrdi drugacije, optuzuje da pisemo za nekoga. Isti broj posetilaca, sve isto, iz godine u godinu. Hvala mobilnom segmentu jer mi je vratio volju za poslom, omogucio nam da se otvorimo kao medij.

Da menjam novinare? Pod brojem jedan, novinari imaju tempo rada gde bi 99 procenata vas puklo nakon tri objavljena testa. Drugo, apsolutno imam poverenje u njihovo znanje gde sam poprilicno siguran da mozda par ljudi ovde moze da im parira. Trece, pisu po nacelima koje je REDAKCIJA ustanovila: eto, mozete mene slobodno da optuzite da vodim firmu u pogresnom pravcu ako vec morate da opletete po nekome i ako vam se to ne dopada. Ne novinare - jer oni testiraju i pisu po sablonu koji je zauzela redakcija. Taj stav je jos pre nekoliko godina zauzet: OC nije buducnost ovog sajta, mi se obracamo siroj zajednici. Zajednici koju ne zanima da overklokuje i izvlaci maksimum, vec koja od naseg medija trazi savet da li nesto valja ili ne. Za ljude koji su poslovni, zauzeti, alo Benchmark, jel da menjam procesor? Ne treba? Hvala, idem dalje. Ne mogu ja da optuzim nekoga da je glup sto je kupio fabricki nabudzen auto sto mu nije stavio dodatne spojlere ili izduv. Njemu se to svidja, nema vremena da se bavi fejsliftingom. Niti ste vi glupi, niti sam ja prepametan - ja samo iznosim svoje vidjenje stvari i procenu u kome smeru ova firma ide. Benchmark je firma koja ima zaposlene, poreze, doprinose i sve ostalo, da bi to isplatila, mora da prihoduje. U starom rezimu rada, ja svetlo nisam video. 2008. godine trziste racunara u Srbiji je bilo 155 miliona evra i zaradjivalo se, danas je to trziste 60 miliona - i ne zaradjuje se. A ove godine opasce za jos barem 20 posto. High end procesore kupuje na zalost izuzetno mali broj ljudi, vrhunski hardver takodje...velika je kriza, rekao bih nikada veca, umesto novog cpu-a ljudi kupe novi telefon, tablet. Ili odu na more recimo...znam ljude koji su potrosili Boga oca na hw a deca im mora nisu videla godinama

Imali smo konkurse za novinare, evo i danas svako ko misli da ume bolje od aktuelnog sastava neka se javi slobodno. Ali prethodno da se zapita da li zivi Srbiji ili nekoj bogatijoj zemlji, kolika su njegova ocekivanja a ja da mu predocim neke finansijkse podatke koliku podrsku imamo od strane vendora. Cast pojedinim firmama jer da njih nema, hardvera bi na ovom sajtu bilo u tragovima. I Nokia se godinama dobro prodavala ali nije htela da se menja, i gde je sad? Koliko je svetski cuvenih firmi propalo u zadnjih par godina jer je teralo po svome? Zasto ja treba svesno da srljam u propast? Jer se vama ne svidja sto nema OC-a? Takav test iziskuje tri puta vise vremena od autora, kosta tri puta vise. Ja to da hendlujem ne mogu niti zelim

Bio sam dva puta na Tajvanu sa pericom, mnogo smo pricali o toj temi. Ja se njegovoj zelji DIVIM, da je Perica recimo iz Rusije ili Nemacke a ne iz Srbije/Crne Gore, Perica bi bio megacar u svakom smislu mada je i ovako jedna odlicna osoba. Ali Perica treba 7/8 prosecnih plata da investira da uz svo svoje znanje uspe da se plasira na takmicenje kao sto je MOA. Da osvoji prvo mesto i pokupi pare - Perica je na nuli. Perica placa najskuplje procesore koje je neko tamo izabrao umesto da bude u situaciji da on bira sebi jedan od sto a da na ostalima profitira. Samo Perica zna koliko je novca ulozio u ovaj sport, a i on i ja znamo da je sve to potpuno nelogicno i da se jedini on u ovoj zemlji bavi time na vrhunskom nivou, i da je to nekako ispratio iako nema puno veze sa logikom. Ali covek voli. Da ovde imamo 200 Perica i nekoliko hiljada koji bi da postanu Perica, OC testovi bi imali smisla

Drugari, ovo je moje sasvim iskreno obracanje. Dosta je ljudi prodefilovalo kroz ovu firmu, mnogima je pruzena prilika da pokazu kako to rade. Ja sam odabrao one koji to umeju i mogu, mozda sam negde i pogresio, moguce, naravno. Svako od vas moze da mi se obrati ako hoce da pokusa da bude bolji - tvrdim da ce biti svi junaci nikom ponikose. Imao sam primera ljudi koji znaju abnormalno mnogo a nisu znali tri pasusa da sastave. Cekaj, jel njima treba neko da im pise a oni ce da benchuju, za koga? Da bi ucestvovali u temama gde se svaki treci post zbog off-a ili drskosti brise? Vi svi mislite, to je sve lako...uzmes i pises. Aha, vazi...ili kad divajs stigne na dva dana pre NDA a ti moras da se izlomis jer druge redakcije cekaju taj isti procesor. Ili kad sve sto mogu uradim da ne bih dosao u situaciju da jednu plocu testiramo sa jednim a drugu sa drugim procesorom - i nemam resenje. A svi redom hoce test svog uredjaja za sutra a niko nema procesor. Ili kada je procesor degradiran sa performansama jer mu je neko pre nas uzeo dusu a drugi nas kritikuju kako nece vise od toga...i onda kazu da necemo da kazemo da nesto ne valja. Pametnom coveku je sasvim jasno da procita zakljucak i7 testa i shvati misljenje. Forum je mesto gde mogu da se izgovaraju teske reci, to nijednom mediju ne prilici. Ako neko ne moze da razume vrlo konkretan zakljucak onda mi tu nista ne mozemo

Hiljadu jednu stvar bih mogao da ovde napisem ali to ne vodi nicemu. Vi necete zeleti da razumete i to je vase legitimno pravo. Moje je da se ponasam razumno koliko god mogu, Mogao sam da se pravim lud, mogu i ovako da odgovorim ali da diskutujem o ovome ja nemam vremena, nemam dva zivota, nemam 48h radni dan, imam obaveza vise nego dovoljno

Da rezimiram: buducnost Benchmark testova nije u overklokingu, Benchmark se obraca sirem sloju korisnika nego pre deset godina. Tacka. Ako bih radio po vasim nacelima, Benchmarka za dve godine nece biti i vi necete imati ovaj forum na raspolaganju. Druga tacka. Trece - moje je legitimno pravo da vodim firmu onako kako mislim da treba. Moje naredjenje glasi: nema testova od kulina bana na ovamo, broj citalaca je isuvise mali da bi se prezivelo. Broj takvih citalaca je najvise nekoliko stotina, Benchmark od toga da zivi ne moze. Jednostavno, nasa vizija buducnosti je drugacija od vase, rezultati govore meni u prilog. Za dve godine smo utrostrucili posetu sajtu jer smo se promenili.

Jedna mala anegdota za kraj, Barcelona, februar, radim intervju sa bajom iz Sonija. Zasto ja danas kao neko ko je zeleo Soni frizider u kuci ali ga nije bilo, imam Samsung telefon i Samsung televizor u kuci? Gde je nestala firma koja je JEDINA imala milione fanova sirom sveta? Covek ne zna sta da mi kaze, krene pricu, sta je bilo bilo je...

Benchmark vise nije hard core sajt niti se busa time, ako ste slucajno primetili da gore u logotipu foruma ne pise hardware community vec par godina

Peca se nije zamorio u smislu da ga boli briga, samo je postao realan covek koji je stekao nekog iskustva za tolike godine, gde treba gubiti energiju a gde ne. Ja vas sport zvani overclocking postujem kao hobi, pasiju, zabavu. Iz moje perspektive (naglasavam - moje), overclocking je izgubio smisao onog momenta kada sam sa najobicnijim racunarom kupljenim u maksiju mogao komotno da radim do tada nezamislive stvari na svom racunaru. I kada sam shvatio 2005. godine da sa notebookom zavrsavam apsolutno sve poslove koji uzurpiraju 100 procenata mog radnog vremena

Ja vodim firmu, imam odgovornost za zaposlene, porodicu, njenu buducnost - i moje je da procenim u kom smeru treba da se odvijaju stvari i kojim putem treba da ide Benchmark. Po MOM skromnom misljenju, overclocking nije taj put, ako smem da kazem to a da se niko ovde ne uvredi. Novinari pisu onoliko detaljno koliko to kaze stav urednistva a urednistvo ima malo vise iskustva u tome da proceni sta je dobro a sta ne. Benchmark nije drustvo zanesenjaka jer su zanesenjaci odrasli, stekli porodice, naucili nesto. Odrasli...

Nagovestavali su nam potrosacko doba dugi niz godina...i to vreme je doslo. Plasio sam ga se a onda sam shvatio da smo odrasli, da moramo da se menjamo. Svesno smo odlucili da podjemo tim putem. Da vam kazem nesto...pre 12-13 godina svi bi hteli da pomognu, svi bi hteli da urade nesto za dzabe, za ideju, za Benchmark. Danas, svi pitaju koliko cu da platim. Za sliku jednu da se napravi...da bi to mogli da ispostujemo, moramo da prihodujemo. Umesto tapsanja po ramenu, odabrali smo realnost. Isto tako ja mogu da kazem da mnogi poznanici meni danas kazu, ej, poceo sam da dolazim na Benchmark barem jedno nedeljno, stvarno vam je zanimljiv sajt, dojadile su Bogu i narodu one komponente, sad ima nesto i za nas obicne smrtnike. Godinama smo se trudili da budemo po ukusu zajednice i - tavorili. Isti problemi, nikada nikome nisi po volji, uvek ima neko ko sumnja, tvrdi drugacije, optuzuje da pisemo za nekoga. Isti broj posetilaca, sve isto, iz godine u godinu. Hvala mobilnom segmentu jer mi je vratio volju za poslom, omogucio nam da se otvorimo kao medij.

Da menjam novinare? Pod brojem jedan, novinari imaju tempo rada gde bi 99 procenata vas puklo nakon tri objavljena testa. Drugo, apsolutno imam poverenje u njihovo znanje gde sam poprilicno siguran da mozda par ljudi ovde moze da im parira. Trece, pisu po nacelima koje je REDAKCIJA ustanovila: eto, mozete mene slobodno da optuzite da vodim firmu u pogresnom pravcu ako vec morate da opletete po nekome i ako vam se to ne dopada. Ne novinare - jer oni testiraju i pisu po sablonu koji je zauzela redakcija. Taj stav je jos pre nekoliko godina zauzet: OC nije buducnost ovog sajta, mi se obracamo siroj zajednici. Zajednici koju ne zanima da overklokuje i izvlaci maksimum, vec koja od naseg medija trazi savet da li nesto valja ili ne. Za ljude koji su poslovni, zauzeti, alo Benchmark, jel da menjam procesor? Ne treba? Hvala, idem dalje. Ne mogu ja da optuzim nekoga da je glup sto je kupio fabricki nabudzen auto sto mu nije stavio dodatne spojlere ili izduv. Njemu se to svidja, nema vremena da se bavi fejsliftingom. Niti ste vi glupi, niti sam ja prepametan - ja samo iznosim svoje vidjenje stvari i procenu u kome smeru ova firma ide. Benchmark je firma koja ima zaposlene, poreze, doprinose i sve ostalo, da bi to isplatila, mora da prihoduje. U starom rezimu rada, ja svetlo nisam video. 2008. godine trziste racunara u Srbiji je bilo 155 miliona evra i zaradjivalo se, danas je to trziste 60 miliona - i ne zaradjuje se. A ove godine opasce za jos barem 20 posto. High end procesore kupuje na zalost izuzetno mali broj ljudi, vrhunski hardver takodje...velika je kriza, rekao bih nikada veca, umesto novog cpu-a ljudi kupe novi telefon, tablet. Ili odu na more recimo...znam ljude koji su potrosili Boga oca na hw a deca im mora nisu videla godinama

Imali smo konkurse za novinare, evo i danas svako ko misli da ume bolje od aktuelnog sastava neka se javi slobodno. Ali prethodno da se zapita da li zivi Srbiji ili nekoj bogatijoj zemlji, kolika su njegova ocekivanja a ja da mu predocim neke finansijkse podatke koliku podrsku imamo od strane vendora. Cast pojedinim firmama jer da njih nema, hardvera bi na ovom sajtu bilo u tragovima. I Nokia se godinama dobro prodavala ali nije htela da se menja, i gde je sad? Koliko je svetski cuvenih firmi propalo u zadnjih par godina jer je teralo po svome? Zasto ja treba svesno da srljam u propast? Jer se vama ne svidja sto nema OC-a? Takav test iziskuje tri puta vise vremena od autora, kosta tri puta vise. Ja to da hendlujem ne mogu niti zelim

Bio sam dva puta na Tajvanu sa pericom, mnogo smo pricali o toj temi. Ja se njegovoj zelji DIVIM, da je Perica recimo iz Rusije ili Nemacke a ne iz Srbije/Crne Gore, Perica bi bio megacar u svakom smislu mada je i ovako jedna odlicna osoba. Ali Perica treba 7/8 prosecnih plata da investira da uz svo svoje znanje uspe da se plasira na takmicenje kao sto je MOA. Da osvoji prvo mesto i pokupi pare - Perica je na nuli. Perica placa najskuplje procesore koje je neko tamo izabrao umesto da bude u situaciji da on bira sebi jedan od sto a da na ostalima profitira. Samo Perica zna koliko je novca ulozio u ovaj sport, a i on i ja znamo da je sve to potpuno nelogicno i da se jedini on u ovoj zemlji bavi time na vrhunskom nivou, i da je to nekako ispratio iako nema puno veze sa logikom. Ali covek voli. Da ovde imamo 200 Perica i nekoliko hiljada koji bi da postanu Perica, OC testovi bi imali smisla

Drugari, ovo je moje sasvim iskreno obracanje. Dosta je ljudi prodefilovalo kroz ovu firmu, mnogima je pruzena prilika da pokazu kako to rade. Ja sam odabrao one koji to umeju i mogu, mozda sam negde i pogresio, moguce, naravno. Svako od vas moze da mi se obrati ako hoce da pokusa da bude bolji - tvrdim da ce biti svi junaci nikom ponikose. Imao sam primera ljudi koji znaju abnormalno mnogo a nisu znali tri pasusa da sastave. Cekaj, jel njima treba neko da im pise a oni ce da benchuju, za koga? Da bi ucestvovali u temama gde se svaki treci post zbog off-a ili drskosti brise? Vi svi mislite, to je sve lako...uzmes i pises. Aha, vazi...ili kad divajs stigne na dva dana pre NDA a ti moras da se izlomis jer druge redakcije cekaju taj isti procesor. Ili kad sve sto mogu uradim da ne bih dosao u situaciju da jednu plocu testiramo sa jednim a drugu sa drugim procesorom - i nemam resenje. A svi redom hoce test svog uredjaja za sutra a niko nema procesor. Ili kada je procesor degradiran sa performansama jer mu je neko pre nas uzeo dusu a drugi nas kritikuju kako nece vise od toga...i onda kazu da necemo da kazemo da nesto ne valja. Pametnom coveku je sasvim jasno da procita zakljucak i7 testa i shvati misljenje. Forum je mesto gde mogu da se izgovaraju teske reci, to nijednom mediju ne prilici. Ako neko ne moze da razume vrlo konkretan zakljucak onda mi tu nista ne mozemo

Hiljadu jednu stvar bih mogao da ovde napisem ali to ne vodi nicemu. Vi necete zeleti da razumete i to je vase legitimno pravo. Moje je da se ponasam razumno koliko god mogu, Mogao sam da se pravim lud, mogu i ovako da odgovorim ali da diskutujem o ovome ja nemam vremena, nemam dva zivota, nemam 48h radni dan, imam obaveza vise nego dovoljno

Da rezimiram: buducnost Benchmark testova nije u overklokingu, Benchmark se obraca sirem sloju korisnika nego pre deset godina. Tacka. Ako bih radio po vasim nacelima, Benchmarka za dve godine nece biti i vi necete imati ovaj forum na raspolaganju. Druga tacka. Trece - moje je legitimno pravo da vodim firmu onako kako mislim da treba. Moje naredjenje glasi: nema testova od kulina bana na ovamo, broj citalaca je isuvise mali da bi se prezivelo. Broj takvih citalaca je najvise nekoliko stotina, Benchmark od toga da zivi ne moze. Jednostavno, nasa vizija buducnosti je drugacija od vase, rezultati govore meni u prilog. Za dve godine smo utrostrucili posetu sajtu jer smo se promenili.

Jedna mala anegdota za kraj, Barcelona, februar, radim intervju sa bajom iz Sonija. Zasto ja danas kao neko ko je zeleo Soni frizider u kuci ali ga nije bilo, imam Samsung telefon i Samsung televizor u kuci? Gde je nestala firma koja je JEDINA imala milione fanova sirom sveta? Covek ne zna sta da mi kaze, krene pricu, sta je bilo bilo je...

Peco,

sad ces ti verovatno da se ljutis na mene, ali sta da se radi, moram reci, pa sad ako nemas vremena da citas, da odgovaras, postujem to, samo uzmi u obzir da i mi ostali radimo, zaradjujemo, imamo posao, obaveze, pa opet nalazimo vremena za TVOJ sajt jer ga u neku ruku dozivljavamo NASIM od samog pocetka.

Autor testa je kako kazes ogranicen vremenom, u to verujem, ali ne mogu da razumem da je na "K" procesoru tog cenovnog ranga potrosio "krs" sati da bi testirao integrisani GPU koji veruj mi NIKOGA ne zanima ko kupjuje "K" procesor. Da se radi o jeftinom derivatu 4000 serije onda bih to razumeo, recimo u klasi notbookova i to bi shvatio, ali ovako ne. Nije mi prosto jasno zasto se potrosilo "dragoceno" vreme na to umesto da se makar pokusalo sa OC-om, videlo sta i kako moze, ne da se daima "dai" vec sto autor uspe za 1sat maximalno. To bi zanimalo i gore pomenute "porodicne ljude" koji hleb zaradjuju recimo programiranjem, a nekada su ubijali sate na benchmarku sa Bartonima, P4 Northwood procesorima itd. Njih bi 100% zanimalo "sta mogu postici za 1h ili manje" kada je OC u pitanju. Da ih ne zanima ne bi uzeli K procesor vec 30eur jeftiniji.

No dobro nije na meni daodluzujem sta i kako, postujem da sami birate sta vama najvise odgovar, a na meni ni drugima je da ili citamo ili ne citamo opise.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno