Ovako lose stanje na benchmarku odavno nije bilo, tacnije nije bilo NIKAD. Prosto ne znam da li se Peca od svega zamorio pa nema vise snage ni da kontrolise ko sta radi i kako testira. Benchmark je svoju reputaciju stekao kao "hard core" sajt, sa akcentom na hardware a posebno na OC istog. U ovom testu se analiziraju rezultati u SISoft Sandri (koga jos briga za ovo), nekih cisto sintetickim programima, a od igara ni traga ni glasa. Ono sto je autor teksta uradio "proveravajuci" integrisani GPU dodje kao slag an tortu. Pa ko normalan daje 210EUR za CPU da bi se igrao na Intel integisanoj grafici. Mislim da bi za Benchmark najbolje bilo da doticni test povuce tj. ukloni sa sajta i da dalje ne rusi sebi ugled, te da ga vrati kada:
1. Autor testa overklokuje CPU i pokaze koliko i sta moze
2. Izvrti bar 5-6 testova igara sa jacom grafikom da se vidi i pokaze CPU. Recimo da je meni fascinantno da autor testa ne proverava jedan Crysisi 3 u nivoima sa obiljem trave jer tamo samo CPU znaci za FPS, pa eto ima gde i da se proveri da li ima ikakve razlike u odnosu na predhodnu generaciju. Treba ja kao laik da ovde komentarisem i upucujem "profesionalca" gde i sta da gleda?!?!?
Iskreno jako sam razocaran gde je ovo sve stiglo. Ni tetsovi GPU-a u poslednje vreme nisu nista bolji. Polako ali sigurno benchmark ide tamo gde niko od iskrenih postovalaca ovoga sajte ne zeli da ga vidi. Molim vas da ucinite nesto po ovom pitnju. Ako vec neko ne ume da odradi posao, raspisite konkurs, zamenite ljude.... niko nije nezamenjiv, od bolje uvek ima bolji.
Benchmark vise nije hard core sajt niti se busa time, ako ste slucajno primetili da gore u logotipu foruma ne pise hardware community vec par godina
Peca se nije zamorio u smislu da ga boli briga, samo je postao realan covek koji je stekao nekog iskustva za tolike godine, gde treba gubiti energiju a gde ne. Ja vas sport zvani overclocking postujem kao hobi, pasiju, zabavu. Iz moje perspektive (naglasavam - moje), overclocking je izgubio smisao onog momenta kada sam sa najobicnijim racunarom kupljenim u maksiju mogao komotno da radim do tada nezamislive stvari na svom racunaru. I kada sam shvatio 2005. godine da sa notebookom zavrsavam apsolutno sve poslove koji uzurpiraju 100 procenata mog radnog vremena
Ja vodim firmu, imam odgovornost za zaposlene, porodicu, njenu buducnost - i moje je da procenim u kom smeru treba da se odvijaju stvari i kojim putem treba da ide Benchmark. Po MOM skromnom misljenju, overclocking nije taj put, ako smem da kazem to a da se niko ovde ne uvredi. Novinari pisu onoliko detaljno koliko to kaze stav urednistva a urednistvo ima malo vise iskustva u tome da proceni sta je dobro a sta ne. Benchmark nije drustvo zanesenjaka jer su zanesenjaci odrasli, stekli porodice, naucili nesto. Odrasli...
Nagovestavali su nam potrosacko doba dugi niz godina...i to vreme je doslo. Plasio sam ga se a onda sam shvatio da smo odrasli, da moramo da se menjamo. Svesno smo odlucili da podjemo tim putem. Da vam kazem nesto...pre 12-13 godina svi bi hteli da pomognu, svi bi hteli da urade nesto za dzabe, za ideju, za Benchmark. Danas, svi pitaju koliko cu da platim. Za sliku jednu da se napravi...da bi to mogli da ispostujemo, moramo da prihodujemo. Umesto tapsanja po ramenu, odabrali smo realnost. Isto tako ja mogu da kazem da mnogi poznanici meni danas kazu, ej, poceo sam da dolazim na Benchmark barem jedno nedeljno, stvarno vam je zanimljiv sajt, dojadile su Bogu i narodu one komponente, sad ima nesto i za nas obicne smrtnike. Godinama smo se trudili da budemo po ukusu zajednice i - tavorili. Isti problemi, nikada nikome nisi po volji, uvek ima neko ko sumnja, tvrdi drugacije, optuzuje da pisemo za nekoga. Isti broj posetilaca, sve isto, iz godine u godinu. Hvala mobilnom segmentu jer mi je vratio volju za poslom, omogucio nam da se otvorimo kao medij.
Da menjam novinare? Pod brojem jedan, novinari imaju tempo rada gde bi 99 procenata vas puklo nakon tri objavljena testa. Drugo, apsolutno imam poverenje u njihovo znanje gde sam poprilicno siguran da mozda par ljudi ovde moze da im parira. Trece, pisu po nacelima koje je REDAKCIJA ustanovila: eto, mozete mene slobodno da optuzite da vodim firmu u pogresnom pravcu ako vec morate da opletete po nekome i ako vam se to ne dopada. Ne novinare - jer oni testiraju i pisu po sablonu koji je zauzela redakcija. Taj stav je jos pre nekoliko godina zauzet: OC nije buducnost ovog sajta, mi se obracamo siroj zajednici. Zajednici koju ne zanima da overklokuje i izvlaci maksimum, vec koja od naseg medija trazi savet da li nesto valja ili ne. Za ljude koji su poslovni, zauzeti, alo Benchmark, jel da menjam procesor? Ne treba? Hvala, idem dalje. Ne mogu ja da optuzim nekoga da je glup sto je kupio fabricki nabudzen auto sto mu nije stavio dodatne spojlere ili izduv. Njemu se to svidja, nema vremena da se bavi fejsliftingom. Niti ste vi glupi, niti sam ja prepametan - ja samo iznosim svoje vidjenje stvari i procenu u kome smeru ova firma ide. Benchmark je firma koja ima zaposlene, poreze, doprinose i sve ostalo, da bi to isplatila, mora da prihoduje. U starom rezimu rada, ja svetlo nisam video. 2008. godine trziste racunara u Srbiji je bilo 155 miliona evra i zaradjivalo se, danas je to trziste 60 miliona - i ne zaradjuje se. A ove godine opasce za jos barem 20 posto. High end procesore kupuje na zalost izuzetno mali broj ljudi, vrhunski hardver takodje...velika je kriza, rekao bih nikada veca, umesto novog cpu-a ljudi kupe novi telefon, tablet. Ili odu na more recimo...znam ljude koji su potrosili Boga oca na hw a deca im mora nisu videla godinama
Imali smo konkurse za novinare, evo i danas svako ko misli da ume bolje od aktuelnog sastava neka se javi slobodno. Ali prethodno da se zapita da li zivi Srbiji ili nekoj bogatijoj zemlji, kolika su njegova ocekivanja a ja da mu predocim neke finansijkse podatke koliku podrsku imamo od strane vendora. Cast pojedinim firmama jer da njih nema, hardvera bi na ovom sajtu bilo u tragovima. I Nokia se godinama dobro prodavala ali nije htela da se menja, i gde je sad? Koliko je svetski cuvenih firmi propalo u zadnjih par godina jer je teralo po svome? Zasto ja treba svesno da srljam u propast? Jer se vama ne svidja sto nema OC-a? Takav test iziskuje tri puta vise vremena od autora, kosta tri puta vise. Ja to da hendlujem ne mogu niti zelim
Bio sam dva puta na Tajvanu sa pericom, mnogo smo pricali o toj temi. Ja se njegovoj zelji DIVIM, da je Perica recimo iz Rusije ili Nemacke a ne iz Srbije/Crne Gore, Perica bi bio megacar u svakom smislu mada je i ovako jedna odlicna osoba. Ali Perica treba 7/8 prosecnih plata da investira da uz svo svoje znanje uspe da se plasira na takmicenje kao sto je MOA. Da osvoji prvo mesto i pokupi pare - Perica je na nuli. Perica placa najskuplje procesore koje je neko tamo izabrao umesto da bude u situaciji da on bira sebi jedan od sto a da na ostalima profitira. Samo Perica zna koliko je novca ulozio u ovaj sport, a i on i ja znamo da je sve to potpuno nelogicno i da se jedini on u ovoj zemlji bavi time na vrhunskom nivou, i da je to nekako ispratio iako nema puno veze sa logikom. Ali covek voli. Da ovde imamo 200 Perica i nekoliko hiljada koji bi da postanu Perica, OC testovi bi imali smisla
Drugari, ovo je moje sasvim iskreno obracanje. Dosta je ljudi prodefilovalo kroz ovu firmu, mnogima je pruzena prilika da pokazu kako to rade. Ja sam odabrao one koji to umeju i mogu, mozda sam negde i pogresio, moguce, naravno. Svako od vas moze da mi se obrati ako hoce da pokusa da bude bolji - tvrdim da ce biti svi junaci nikom ponikose. Imao sam primera ljudi koji znaju abnormalno mnogo a nisu znali tri pasusa da sastave. Cekaj, jel njima treba neko da im pise a oni ce da benchuju, za koga? Da bi ucestvovali u temama gde se svaki treci post zbog off-a ili drskosti brise? Vi svi mislite, to je sve lako...uzmes i pises. Aha, vazi...ili kad divajs stigne na dva dana pre NDA a ti moras da se izlomis jer druge redakcije cekaju taj isti procesor. Ili kad sve sto mogu uradim da ne bih dosao u situaciju da jednu plocu testiramo sa jednim a drugu sa drugim procesorom - i nemam resenje. A svi redom hoce test svog uredjaja za sutra a niko nema procesor. Ili kada je procesor degradiran sa performansama jer mu je neko pre nas uzeo dusu a drugi nas kritikuju kako nece vise od toga...i onda kazu da necemo da kazemo da nesto ne valja. Pametnom coveku je sasvim jasno da procita zakljucak i7 testa i shvati misljenje. Forum je mesto gde mogu da se izgovaraju teske reci, to nijednom mediju ne prilici. Ako neko ne moze da razume vrlo konkretan zakljucak onda mi tu nista ne mozemo
Hiljadu jednu stvar bih mogao da ovde napisem ali to ne vodi nicemu. Vi necete zeleti da razumete i to je vase legitimno pravo. Moje je da se ponasam razumno koliko god mogu, Mogao sam da se pravim lud, mogu i ovako da odgovorim ali da diskutujem o ovome ja nemam vremena, nemam dva zivota, nemam 48h radni dan, imam obaveza vise nego dovoljno
Da rezimiram: buducnost Benchmark testova nije u overklokingu, Benchmark se obraca sirem sloju korisnika nego pre deset godina. Tacka. Ako bih radio po vasim nacelima, Benchmarka za dve godine nece biti i vi necete imati ovaj forum na raspolaganju. Druga tacka. Trece - moje je legitimno pravo da vodim firmu onako kako mislim da treba. Moje naredjenje glasi: nema testova od kulina bana na ovamo, broj citalaca je isuvise mali da bi se prezivelo. Broj takvih citalaca je najvise nekoliko stotina, Benchmark od toga da zivi ne moze. Jednostavno, nasa vizija buducnosti je drugacija od vase, rezultati govore meni u prilog. Za dve godine smo utrostrucili posetu sajtu jer smo se promenili.
Jedna mala anegdota za kraj, Barcelona, februar, radim intervju sa bajom iz Sonija. Zasto ja danas kao neko ko je zeleo Soni frizider u kuci ali ga nije bilo, imam Samsung telefon i Samsung televizor u kuci? Gde je nestala firma koja je JEDINA imala milione fanova sirom sveta? Covek ne zna sta da mi kaze, krene pricu, sta je bilo bilo je...