Evo konacno uspeh da odradim kakav-takav OC i tortura test a da to lici na nesto. Kad sam se vec bio pomirio s tim da sa ovim primerkom mogu da zaboravim bukvalno na bilo kakav OC i da sam se stvarno zeznuo sto sam uzeo K verziju, naidjoh na nekom forumu na slucaj lika koji je imao gotovo identican problem, sta god da je pokusavao jednostavno nije htelo, sistem je uvek bio nestabilan. Tricky je kod njega bio u tome da CPU cache ratio, ili jednostavnije razumljivo, frekvenciju north bridgea ne dize na vrednost multipliera za CPU (podsecanje:kod sendija i ajvija je NB nuzno bio na istoj vrednosti jer je sve bilo na ring busu, sto kad haseta nije slucaj) nego da ga drzi striktno na 300MHz ispod kloka CPU-a, primera radi, ako je CPU na 4.4, cpu cache ratio treba postaviti na 4.1.
Nisam nesto verovao da ce to ista pomoci, vise sam odradio u fazonu-ajd da se i to proba, lupih OC na 4.3 uz NB na 4, kad ono-medjutim, prodjose svi testovi bez problema. Rekoh sebi, sve je to fino ali nema sanse da tu prodje AVX LinX, pa ga pustih na muke, uz napon na skromnih 1.215 i-ispade rock stable. Probam posle sa NB na 4.2, ma kakvi, nece ni pod razno, probam da stavim na AUTO-jok i to, zabada, ali na tacno 300MHz ispod takta za jezgra, prolazi sve zivo. Zasto je to tako ne znam, ali evo, ko ima problema sa klokom haseta, nek proba ovo.
Pogledajte prilog 117796
Pri tom je bitno reci da razlike u performansama sa tako postavljenim NB-om prakticno nema.
Temperatura ostaje problem, imao sam u piku u jednom momentu paklenih 95c na najtoplijem jezgru ali koliko vidim po konzistentnim gflopsima u LinX-u, nije bilo throtlinga i ipak je izgurano, istini za volju ambijentalna sa ugasenom klimom je bila izmedju 28-29. Probacu da mu dam jos jednu sansu i probam bez klanja da se spustim na ispod 90c u AVX LinX-u, sto bi mi otvorilo put ka verovatnih 4.4GHz.
Pominjali smo razliku klok vs klok sendi-ajvi-haske, ajd da razresimo zacas kako stvari stoje tu, mozemo baciti shotke sa Cinebechom, CPU Queen-om ili sta vec po izboru, Sinda bi mogao da izvrti na Ivici na 4.3 pa da uporedimo.
Evo koje je stanje u CB na 4.3 na hasketu:
Pogledajte prilog 117797