Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovako lose stanje na benchmarku odavno nije bilo, tacnije nije bilo NIKAD. Prosto ne znam da li se Peca od svega zamorio pa nema vise snage ni da kontrolise ko sta radi i kako testira. Benchmark je svoju reputaciju stekao kao "hard core" sajt, sa akcentom na hardware a posebno na OC istog. U ovom testu se analiziraju rezultati u SISoft Sandri (koga jos briga za ovo), nekih cisto sintetickim programima, a od igara ni traga ni glasa. Ono sto je autor teksta uradio "proveravajuci" integrisani GPU dodje kao slag an tortu. Pa ko normalan daje 210EUR za CPU da bi se igrao na Intel integisanoj grafici. Mislim da bi za Benchmark najbolje bilo da doticni test povuce tj. ukloni sa sajta i da dalje ne rusi sebi ugled, te da ga vrati kada:
1. Autor testa overklokuje CPU i pokaze koliko i sta moze
2. Izvrti bar 5-6 testova igara sa jacom grafikom da se vidi i pokaze CPU. Recimo da je meni fascinantno da autor testa ne proverava jedan Crysisi 3 u nivoima sa obiljem trave jer tamo samo CPU znaci za FPS, pa eto ima gde i da se proveri da li ima ikakve razlike u odnosu na predhodnu generaciju. Treba ja kao laik da ovde komentarisem i upucujem "profesionalca" gde i sta da gleda?!?!?

Iskreno jako sam razocaran gde je ovo sve stiglo. Ni tetsovi GPU-a u poslednje vreme nisu nista bolji. Polako ali sigurno benchmark ide tamo gde niko od iskrenih postovalaca ovoga sajte ne zeli da ga vidi. Molim vas da ucinite nesto po ovom pitnju. Ako vec neko ne ume da odradi posao, raspisite konkurs, zamenite ljude.... niko nije nezamenjiv, od bolje uvek ima bolji.

Nije benchmark jedini koji nije odvrtio Oc kao ni prikazao temp procesora, da jeste vjerovatno bi bili losi rezultati pa bi potencijalni kupci odustali od kupovine ovako izbaci se test doticnog procesora kako bi poneki "lajik" pomislio pa nije lose uzecu.
Ni dosta testova koji su radili Oc i koji su prikazali temp procesora ja ne vjerujem jer ocito je da ima svakakvi primjeraka i ocito da je intel za**** stvar sa "zvaka" procesorom.
Kao sto demios rece bolje sutiti o Oc performansama mozda se bude i prodao koji primjerak.

Poslednja izmena:
$$$, neki smrad se namerno inati OC-rima :)

Za ovo si u pravu, to zaboravih da ti odgovorim u onom tvom prethodnom postu... i nije ovo ništa novo, tako je već neko vreme - možda od uvodjenja svih tih "K" serija, a možda i ranije, ne sećam se najbolje.
Samo je smešno što, on the other hand, proizvođači ploča izbacuju sve i bolje i bolje modele upravo za O/C i još se hvale/ponose/busaju time! :D:D:D

P.S. O/C-eri, grom te spalio... O/C-eri. Uvek ti bre fali ovo "e" :p

Ljudi treba mi pomoć... svestan sam da je Intel sa Haswell-om ukakio motku ali šta raditi kada treba da se sklopi potpuno nova mašina (prelazim sa Core 2 Duo E6600)?
Da li ići na 4770 ili 4670 (sa ili bez "K" sufiksa) ili ipak uzeti Ivicu 3770, 3570 (sa ili bez "K" sufiksa). Ivicu sam preskocio prosle godine zbog price o pregravanju. Citam i citam vase komentare, rasprave, svadje ali jednostavno nisam pametan... Kuler kojim planiram da hladim CPU ce verovatno biti Noctua NH-D14... Ako je vas odgovor Haswell, da li se na našem podneblju iskristalisalo koji batch code (L3xxBxx Malaysia) se najbolje pokazao po pitanju pregrevanja/voltaze do sada. Masina bi se koristila za obradu velikog broja fotografija (RAW fajlovi od 18Mpx - 25MB) uz PS CS6+Lightroom, kao i za gaming.

P.S. Mozda je pitanje malo off.. i nije za ovu temu ali ipak ima veze sa Haswell-om.

3570k sa sigurnoscu mogu reci da se ne greje ovoliko :-D koliko vidim na vazduhu mnogi teraju na 4.5 s tim mislim da ces biti zadovoljan ako si zeljan OC-a :-D ako nisi uzmes lepo 4670 bez K i uzivas ne znam kakav je NON K i kakav je na boost load-u ali proguglaj ne verujem da je bas topliji od ivice , event minimalno :-D evo ivica na load-u u igrama je oko 50 stepeni ide po neki stepen i preko kada su vrucine naravno ali ne preko 55 :)

Problem je to što core i5 modeli imaju značajno manje L3 keš memorije, a to značajno utiče na performanse u mnogo programa i ponekim igrama. Ne znam da li ljudi to znaju, ali ako ne znaju nek pročitaju precizno poređenja core i7 i core i5 modela. Naravno, zato je i cena core i5 modela dosta niža.

I mene interesuje da li će se i kad pojaviti i noviji batchevi Haswell procesora (kao npr Costarica).

Problem je to što core i5 modeli imaju značajno manje L3 keš memorije, a to značajno utiče na performanse u mnogo programa i ponekim igrama. Ne znam da li ljudi to znaju, ali ako ne znaju nek pročitaju precizno poređenja core i7 i core i5 modela. Naravno, zato je i cena core i5 modela dosta niža.
pa sada i nije VELIKA razlika u ceni ( mada zavisi kako za koga nekome je i 10e puno para) kao ni u performansama, to je svega nekoliko % razlike samo zbog toga i saveta Marka uzeh i5 inace hteo sam da dodam za 3770k ;-)

Poslednja izmena:
Pa da, ali meni je L3 keš memorija puno bitna jer radim često audio-video kompresiju i obradu slika. A u tim oblastima,L3 keš memorija se itekako odražava na brzinu. Pogotovo za visoko optimizovane kodeke i programe, koje koriste svaku instrukciju procesora.

Za prosečnog korisnika ovo je naravno nebitno. :)

Pa da, ali meni je L3 keš memorija puno bitna jer radim često audio-video kompresiju i obradu slika. A u tim oblastima,L3 keš memorija se itekako odražava na brzinu. Pogotovo za visoko optimizovane kodeke i programe, koje koriste svaku instrukciju procesora.

zashto ne uzmesh onda i7 3820? on ima chak 10mb l3 :D

Izvini Kosta, nisam te prepoznao. Toliko ti je bitan L3 i bas ta mrvica u brzini da jos uvek radis na starom HW-u. Upgrade ti tu bas nikako nebi pomogao ;)

Meni je rekao za igre neces osetiti razliku :-D to je meni bilo green light za 3570k :-D s toga ga i uzeh i ja sam veoma zadovoljan kako radi kako se ponasa :)

Realno ko je i lud da radi OC testove kada im treba 100 primeraka da pohvataju granice između dobrih, osrednjih i loših procesora. :D Bilo bi neozbiljno da na osnovu jednog primerka daju bilo kakve ocene vezane za OC, mada je u tom slučaju trebalo da zaobiđu K verziju.

+1000

Po meni je X79 generalno savremeniji cipset. i7 3820 bih pre uzeo nego 4770k u svakom pogledu, a da ne pricam o mogucnosti upgrade-a na i7 39xx 6/12 procesore (a vrlo verovatno i na nadolazecu 49xx seriju).

Pa čekam ja i dalje, izgleda da sam odustao ionako od Haswella. Videću šta će pokazati septembar mesec kada se pojavi Ivy-Bridge-E.

@ [SAJ]ber Kurajber

Pa da,na trenutnom hardveru nikako ne mogu biti zadovoljan kako mi rade takve aplikacije. Ja sam mislio kada bih kupio Haswell 4770K ili budući IB-E 4960, tek tada bih imao OSETNA unapređenja u svemu.

Poslednja izmena:
Ma da, upravu si skroz. Sto bi sada kupio neki cpu sa brza 4 jezgra kada mozes sacekati jos. Bolje da radis sa ta tri. I ovako nema neke razlike.

Ali 3960 je manji broj od 4770 :d
Kosta, ne nasedaj na provokaciju, hoce da te navuku da potrosis pare uzalud :)

Nisam naseo, ne brini. Ja ne trošim olako pare, uvek DOBRO promislim pre nego što se upustim u kupovinu nečega, a posebno tehnike.

Ali iskreno, IB-E budući biće mnogo dobar, dodatnih 10 do 12 % ubrzanja u odnosu na već ionako veoma brz SB-E. Još i daleko bolji memorijski kontroler i 40 PCI-E 3.0 linija.

Nego,da se vratim na temu, ovo gore molim da zanemarite. :)

Ima li neko iskrene namere da kupuje bilo koju varijantu Haswella a da nije K ? Da li se već možda zna kad izlaze Haswell i3 dual-core varijante ?

Evo konacno uspeh da odradim kakav-takav OC i tortura test a da to lici na nesto. Kad sam se vec bio pomirio s tim da sa ovim primerkom mogu da zaboravim bukvalno na bilo kakav OC i da sam se stvarno zeznuo sto sam uzeo K verziju, naidjoh na nekom forumu na slucaj lika koji je imao gotovo identican problem, sta god da je pokusavao jednostavno nije htelo, sistem je uvek bio nestabilan. Tricky je kod njega bio u tome da CPU cache ratio, ili jednostavnije razumljivo, frekvenciju north bridgea ne dize na vrednost multipliera za CPU (podsecanje:kod sendija i ajvija je NB nuzno bio na istoj vrednosti jer je sve bilo na ring busu, sto kad haseta nije slucaj) nego da ga drzi striktno na 300MHz ispod kloka CPU-a, primera radi, ako je CPU na 4.4, cpu cache ratio treba postaviti na 4.1.

Nisam nesto verovao da ce to ista pomoci, vise sam odradio u fazonu-ajd da se i to proba, lupih OC na 4.3 uz NB na 4, kad ono-medjutim, prodjose svi testovi bez problema. Rekoh sebi, sve je to fino ali nema sanse da tu prodje AVX LinX, pa ga pustih na muke, uz napon na skromnih 1.215 i-ispade rock stable. Probam posle sa NB na 4.2, ma kakvi, nece ni pod razno, probam da stavim na AUTO-jok i to, zabada, ali na tacno 300MHz ispod takta za jezgra, prolazi sve zivo. Zasto je to tako ne znam, ali evo, ko ima problema sa klokom haseta, nek proba ovo.

fukushima4.3.jpg

Pri tom je bitno reci da razlike u performansama sa tako postavljenim NB-om prakticno nema.

Temperatura ostaje problem, imao sam u piku u jednom momentu paklenih 95c na najtoplijem jezgru ali koliko vidim po konzistentnim gflopsima u LinX-u, nije bilo throtlinga i ipak je izgurano, istini za volju ambijentalna sa ugasenom klimom je bila izmedju 28-29. Probacu da mu dam jos jednu sansu i probam bez klanja da se spustim na ispod 90c u AVX LinX-u, sto bi mi otvorilo put ka verovatnih 4.4GHz.

Pominjali smo razliku klok vs klok sendi-ajvi-haske, ajd da razresimo zacas kako stvari stoje tu, mozemo baciti shotke sa Cinebechom, CPU Queen-om ili sta vec po izboru, Sinda bi mogao da izvrti na Ivici na 4.3 pa da uporedimo.
Evo koje je stanje u CB na 4.3 na hasketu:

cb4.3.jpg

Čestitam na uspehu, Magny.

Planiraš li da ga nekako nateraš na 4.5 GHz, e to bi bio pravi uspeh tek. Šta je sa uncore, jesi lii njega klokovao ili ne ?

Nisi rekao koju frekfenciju memorije si imao, da li default ili si i nju dosta kloknuo. Ako nije problem, molim te, možeš li da probaš da maksimalno klokneš memoriju i posle sa istim setovanjima probaš koliko ti onda može ići CPU ?

daleko je to od uspeha.
elem, ono shto sam primetio je da avx linx zagreje najvishe cpu, ali sa tim naponom npr prime95 nece da prodje, vec mora dva tri koraka da se doda.
i da, u pravu sam bio za razliku. ovoliki cinebench skor imam sa sendijem na npr 4750mhz, ali sa mnoogoo nizim temperaturama.

Poslednja izmena:
Samo par ljudi sa hw platformom, a i razumljivo je, posto par komada koji su predstavljeni na forumu su katastrofa. Sve i da imam kintu za apgrejd ne bih pazario ovo cudo, borba da se sidje ispod 100c, jednom recju zalosno.

Poslednja izmena od urednika:
Evo konacno uspeh da odradim kakav-takav OC i tortura test a da to lici na nesto. Kad sam se vec bio pomirio s tim da sa ovim primerkom mogu da zaboravim bukvalno na bilo kakav OC i da sam se stvarno zeznuo sto sam uzeo K verziju, naidjoh na nekom forumu na slucaj lika koji je imao gotovo identican problem, sta god da je pokusavao jednostavno nije htelo, sistem je uvek bio nestabilan. Tricky je kod njega bio u tome da CPU cache ratio, ili jednostavnije razumljivo, frekvenciju north bridgea ne dize na vrednost multipliera za CPU (podsecanje:kod sendija i ajvija je NB nuzno bio na istoj vrednosti jer je sve bilo na ring busu, sto kad haseta nije slucaj) nego da ga drzi striktno na 300MHz ispod kloka CPU-a, primera radi, ako je CPU na 4.4, cpu cache ratio treba postaviti na 4.1.

Nisam nesto verovao da ce to ista pomoci, vise sam odradio u fazonu-ajd da se i to proba, lupih OC na 4.3 uz NB na 4, kad ono-medjutim, prodjose svi testovi bez problema. Rekoh sebi, sve je to fino ali nema sanse da tu prodje AVX LinX, pa ga pustih na muke, uz napon na skromnih 1.215 i-ispade rock stable. Probam posle sa NB na 4.2, ma kakvi, nece ni pod razno, probam da stavim na AUTO-jok i to, zabada, ali na tacno 300MHz ispod takta za jezgra, prolazi sve zivo. Zasto je to tako ne znam, ali evo, ko ima problema sa klokom haseta, nek proba ovo.

Pogledajte prilog 117796

Pri tom je bitno reci da razlike u performansama sa tako postavljenim NB-om prakticno nema.

Temperatura ostaje problem, imao sam u piku u jednom momentu paklenih 95c na najtoplijem jezgru ali koliko vidim po konzistentnim gflopsima u LinX-u, nije bilo throtlinga i ipak je izgurano, istini za volju ambijentalna sa ugasenom klimom je bila izmedju 28-29. Probacu da mu dam jos jednu sansu i probam bez klanja da se spustim na ispod 90c u AVX LinX-u, sto bi mi otvorilo put ka verovatnih 4.4GHz.

Pominjali smo razliku klok vs klok sendi-ajvi-haske, ajd da razresimo zacas kako stvari stoje tu, mozemo baciti shotke sa Cinebechom, CPU Queen-om ili sta vec po izboru, Sinda bi mogao da izvrti na Ivici na 4.3 pa da uporedimo.
Evo koje je stanje u CB na 4.3 na hasketu:

Pogledajte prilog 117797

Dogovorite se sta od testova da izvrtimo,nije problem,taman da se napravi razlika clock-per-clock performansi,mozemo cak i posebnu temu napraviti,pa neko i tabelu neku lepu preglednu da napravi....

Pa ako neko već briše postove, trebalo bi onda da pobriše pola postova u proteklih par nedelja ili koliko već ova saga-telenovela traje... :p

Sam Kosta je pominjao da nešto renda, obrađuje fotke šta već. Da li mu je to hobi ili posao, nije ni bitno, ali ako mu je potreban vrhunski CPU i bitne su mu i najsitnije nijanse, šta palamudi ovde u vezi Hase ovoliko?

Ako mu je to toliko bitno za posao, onda je trebalo odavno da se otvori za 2011 familiju CPU-ova. Mogao je da uzme neku vrh X79 plojku, uzme 8320, pa čeka Ivy-E i onda uzme naslednika 4930k ili 4820k ili šta već, OC-ne to koliko može da bude rock stable i to je to.

Ili ako nema para (kako kaže) da ide na jeftiniju varijantu s nekom polovnom visherom (pa da uzme posle parni valjak, koji će verovatno moći da udene u njegovu postojeću plojku), već ima 16gb rama i cepa, pa koliko para toliko muzike. Nek uzme kad bude mogao dva brža diska pa da renda s jednog na drugi i to je to.

Bilo koja od ovih opcija bi radila bolje nego ovo što sada ima, pa čak i da uzme Hasu i7 na default, mada bi mu to bilo najmanje isplativo rešenje, zbog nove ploče.

Kad se sve sabere i oduzme, ne znam šta onda palamudi i praktično zahteva od drugih da vrte ove i one testove, kad već zbog love verovatno neće uzeti ni Hasu?

Očigledno ili voli da podjebava ili nije ni svestan kako se ponaša i koliko smara ljude. Bez ljutnje, Kosta, ali tako je. I ja sam u sličnoj situaciji pa ne smaram naširoko po forumu.

Enivej, da se vratim na topic, ono što mene toliko iznenađuje kod Hase je što se izgleda bre mnogo greje i bez OC-a.

Meni OC na primer i nije toliko interesantan u smislu hobija, tako da meni lično odgovara bar neki iole pristojan OC koji npr. jedan NH-D14 sa ventovima na 7v može da drži pod kontrolom i da sve bude rock stable... a Hasa je izgleda dosta daleko od toga.

Čini mi se da će iskusni OC-eri vremenom uspevati da dobiju sve bolje i bolje rezultate sa trenutnim batch-om procesora, ali koliko god uspeli da izvuku iz Hase, pogotovo bez skalpiranja, čini mi se da Hasa neće izgubiti epitet luzera...

Jeste da Intel nema frku od konkurencije pa ne mora da juri veliki napredak iz generacije u generaciju, ali ovo mi se zaista trenutno čini više kao korak unazad.

A još izašle tako lepe plojke, dušu dale za OC muda-sarme... ovo mi dođe kao da neko otvori vrhunski high class restoran s kristalnim lusterima itd, a služi fast food u njemu.

Sve ovo bi mi bilo donekle i logično od strane intela, jer ovo je ipak mainstream platforma, pa da enthusiast platforma bude ta kojoj će OC biti primarniji od potrošnje, ali zašto proizvođači ploča onda nisu išli u istom smeru, već zvone na sva zvona o fantastičnim OC mogućnostima itd itd?

Zar su bre tolike mega-kompanije nesposobne da usaglase namenu svojih proizvoda za istu-sličnu ciljnu grupu?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno