Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da,slažem se ovo Z87 ploča u potpunosti. Mene one više fasciniraju nego sam Haswell procesor. Izgleda da nisi jedini koji se odlučio na čekanje oko razvoja situacije, možda će se pojaviti neka P verzija koja neće imati integrisanu grafiku na Haswell procesoru, ostaje da se to vidi na jesen.

Možda će Core i3 imati neku P podvarijantu, ili quad-core Core i5 4670 izađe u P varijanti. Najveći problem oko zagrevanja je definitivno integrisana HD 4600 grafika, da nje nema procesor ne bi prelazio ni 60 stepeni u full loadu.

Što se tiče parnog valjka, pogledajte AMD Piledriver temu i post koji je Magny_Cours okačio. AMD FX blog je objavio neke prve NEZVANIČNE benchmark rezultate,tj. poređenja Steamroller FX procesora kloknutog na 5.4 GHz sa 4770K na 4.8 GHz. Ako vas mrzi da tražite, evo nečega:

http://amdfx.blogspot.de/2013/06/amd-fx-9590-vs-amd-fx-9650-vs-intel.html
http://amdfx.blogspot.de/2013/06/amd-fx-9590-vs-i7-4770k-vs-amd-fx-9650.html

Naravno, ovo je ipak AMD marketing, pitanje je kako će sve to izgledati kada se Steamroller zaista i pojavi. Daj Bože da je ovo istina, no više ne trčim pred rudu kao ranije !

Poslednja izmena:
Gledao sam već ovo i ako će zaista toliko da poprave single core performanse, a njihov flagship proc ne bude skuplji od 200 eura (šta valjda ne bi trebalo, obično cena bude i niža), to bi bilo sjajno...

Ali s obzirom da će parni valjak najverovatnije ostati na am3+, pitanje je da li će izbaciti barem neki novi chipset i približno lepe plojke kao za Z87.

Kakve sam sreće, verovatno će parni valjak ispasti hit, ali će zakazati na lepim plojkama... :wall:

Nisam nešto siguran za te P varijante, čini mi se da sam čitao da će njih izbaciti samo u varijantama zalemljenim na plojke, mada i nisam nešto u toku s tim delom priče.

Bilo bi lepo da izbace ovako i te P varijante bez onboard gpu-a, ali nešto nisam siguran.

bice neki manji refresh ploca za steamroller sigurno

Chek,a sta se desava sa temperaturama ako se disejbluje IGPU,ili jos bolje,da se smanji i voltaza na istoj,ako je moguce?

Na Ivy to nema uticaja(0-1 stepen razlika), dok za Haswell ne znam ali predpostavljam da i tu nema razlike (a i ako je ima, iznosice 1-2 stepena max). Problem je vise do TIM-a...

kad se iskljuci IGPU nema neke velike razlike u temperaturi mozda par C
sto se tice procesora bez integrisane to tesko da ce se desiti

Bedak onda....

Pa jedino kad bi korisnici koji su nezadovoljni stanjem potpisali neku peticiju, a ta peticija zabeležila barem 50.000 do 75.000 potpisa...možda bi tada Intel malo mućnuo glavom i video šta im krajnji potrošači zameraju najviše.

Trezvena kompanija se OSLANJA na mišljenje svojih korisnika, jedino bandoglave kompanije to ne rade i samo misle na svoje SEBIČNE interese...

Znam da zvuči glupo, pa me napadnite slobodno ako to zvuči glupo, ali ima li neke šanse da se pokrene neki sajt koji bi prikupljao peticije ? Npr peticija bi se ograničila na pravo korisnika da imaju veći izbor a ne da Intel nameće svoje ideje. Npr meni lično ne treba iGPU niti bih ga ikad koristio za nešto, za to imam Nvidia ili AMD grafičke kartice.

P.S. Sad nađoh ovo, pogledajte šta piše na jednom mestu. :D haha http://vr-zone.com/articles/asus-z87-deluxe-review/39536.html/5

Poslednja izmena:
Nazalost Haski me razocarava do te mere da bi srediste Intela gadjao balistickom raketom dalekog dometa.
Zasvrbelo me u nekom trenutku da pravim upgrade iako mi realno nije potreban. Ali ploce su super taman koliko je cpu los. Stvarno steta.

Budimo iskreni Haswell arhitektura je odlicna jedino je zvaka bas budjava za OC-re :)
Iskreno nisam mogao da verujem da nista nisu uradili povodom toga posle Ivy-a ali samo dokaz koliki deo scene su Oc-ri i koliko ih "neko" postuje :)

***, tako je kako je. :( Možemo samo da se nadamo Pericinim novim testovima za koji dan. :)

Tu je velika šansa za AMD, pošto Intel značajno usporava Broadwell (proleće 2015) taman kad bi se do kraja ove godine pojavio punokrvni Steamroller, a posle početkom 2015. i njegov naslednik (Exavator se čini mi se zove) to bi dalo realnu šansu AMD-u da se potpuno vrati u igru što se high-end CPU-ova tiče.

Iskreno, iznenadilo bi me da se AMD vrati bas na velika vrata i napravi neko cudo ali voleo bi da se Intelu ovo sa Haskijem razbije o glavu i da zabeleze rekordno slabu prodaju. Nazalost vec znam da se to nece desiti. Kad bi sredili oc i temp bio bi to sjajan cpu. Ovako kako sad radi morao bi da kosta mnogo manje da bih rizikovao da ga skalpiram cim ga izvadim iz kutije i bacim svoju garanciju u Dunav.
Razocaran sam, nije da nisam.

Ljudi svatite vec od 32nm procesora prenos toplote sa silicijuma/jezgra na kuler postaje rapidno sve problematicnije, i SB je od toga patio, tek dolaskom Ivy-a intel pravi dupli budalastinu pa zbog paste izmedju jezgra i "poklopca" problem se jos produbljuje, sa Haswell-om to dolazi na jos veci nivo jer je haswell ipak dosta kompleksniji cip, jednostavno kuler ne "prima" toplotu sa jezgra

Takodje sta mislite kako je to kod laptop-va reseno ;) tamo tih problema definitivno u ovoj meri nema pa krs kuler hladi bez problema samo zbog drugog dizajna

Nije samo temperatura problem ima dosta ljudi koji skalpiraju proc i opet ne mogu da predju 42x stabilno na nekoj normalnoj temp

Mozda ce haswel refresh da dodje sa dobrom pastom i malo bolje da prenosi toplotu pa ce da bude odlican upgrade za ove sto su uzeli haswela a verovatno ce i oni koji imaju sendija malo da razmisle o apgrejdu ;) /trollface

Poslednja izmena:
Nema sanse.

Ako se sve sumira ko ima SB moze slobodno da preskoci Ivicu a i Hasmaricu :) ?

Ako se sve sumira ko ima SB moze slobodno da preskoci Ivicu a i Hasmaricu :) ?

Pa to najvise zavisi od potreba. Ivy ima poboljsanja u odnosu na Sandy, Haswell ima poboljsanja u odnosu na Ivy. + Kada se uzme da je IPC na Haswell-u mnogo veci nego na Sandy (rekao bih oko 800Mhz clock per clock), zatim iGPU koji nekima znaci, a tu su i instrukcije.

Mada bas sad citam, izgleda da su ovi prvi batch-evi Haswella bili drasticno losiji od ovih novih, pa se i ne tako retko nalaze semplovi koji idu na 5 Ghz Air i to na 1.20V. I ovo su za sada sve made by Malay primerci, ceka se Costa Rica. Mozda kod njih budu termalni problemi ispravljeni (u sta cisto sumnjam).

Budimo iskreni Haswell arhitektura je odlicna jedino je zvaka bas budjava za OC-re :)

Pa na defaultu se ne pregrejava ni sa stock kulerom sa normalnom upotrebom.....
Onaj post #1009 koji je demios napisao nisi video, ne?

Evo da ti citiram isti:
"Drugar se zahebao i uzeo 4770k :D
Temp na defaultu u avx linxu sa hyper 212 evo posle jednog kruga 99c najtoplije jezgro.
Sjajno zaista :D"

Ma odlicna je arhitektura, stvarno fenomenalna...
Valjda je ta "normalna upotreba" landaranje u leru, ne znam.

a gde je linx jos avx normalna upotreba? :)
nadji i jednu real time primenu da moze blizu bar toga ..........

Koj' si ti kralj :d
Ne popušta ni pod razno, k'o da mu ćaća CEO Intela lično! :D

A kad smo svi odreda vrteli taj isti LinX sa AVX-om (ako je neko vrteo običan, bio smatran za otpadnika :d), onda nam/ti je bio dobar, zar ne? ;)
***, tad imali procesore koji su mogli da izdrže tu torturu...

Dobro, deder, aj' ti onda meni (nama) kaži koja je to *tačno* normalna upotreba, čisto da utvrdimo i to, pa da mogu mirno da spavam noćas :)

Koj' si ti kralj :d
Ne popušta ni pod razno, k'o da mu ćaća CEO Intela lično! :D

A kad smo svi odreda vrteli taj isti LinX sa AVX-om (ako je neko vrteo običan, bio smatran za otpadnika :d), onda nam/ti je bio dobar, zar ne? ;)
***, tad imali procesore koji su mogli da izdrže tu torturu...

Dobro, deder, aj' ti onda meni (nama) kaži koja je to *tačno* normalna upotreba, čisto da utvrdimo i to, pa da mogu mirno da spavam noćas :)

Ja samo kazem da je za default CPu SUPER i iza toga stojim :)
I ko bi normalan za CPU bez OC vrteo linx, zasto?

Evo za primer cu uzet graficke kartice ogranicile su TDP i sve trotluju kad detektuju zlonameran kod, i sta sad, AVX linx je to bas isto grejalica za CPU ;)

I nigde ja ne branim Intel odma sam rekao zasto nisam kupio K a i iskreno OC mi je dosadio za sad ;)

Onaj post #1009 koji je demios napisao nisi video, ne?

Evo da ti citiram isti:
"Drugar se zahebao i uzeo 4770k :D
Temp na defaultu u avx linxu sa hyper 212 evo posle jednog kruga 99c najtoplije jezgro.
Sjajno zaista :D"

Ma odlicna je arhitektura, stvarno fenomenalna...
Valjda je ta "normalna upotreba" landaranje u leru, ne znam.

Pre će biti da je do primerka procesora. 3,9 GHz na 1,248 V, ubedljivo najgori proc. na koji sam uspeo da naletim čitajući rezultate korisnika na raznim forumima.

Evo dela iz Asusovog uputstva za Z87, vezanog za kvalitet primeraka:

Approximately 70% of CPUs can go up to 4.5GHz. Overall, most CPUs are capable of
reaching 44x to 45x with varying levels of voltage. Voltage will be a key item as it defines thermal
output. It is possible to run out of thermal headroom at lower frequencies due to a processor
requiring excessive voltage for stability.
2. Approximately 30% of CPUs can go up to 4.6GHz
3. Approximately 20% of CPUs can go up to 4.7GHz
4. Approximately 10% of CPUs can go up to 4.8GHz
Currently we are seeing voltage ranges between 1.150v to as much as 1.400 for similar/same
frequencies. An example would be 4.6GHz requiring 1.200 and another CPU requiring 1.400.
This is important as a the overall maximum load a single radiator single 120mm closed loop
cooling solution can dissipate under synthetic stress test load is approximately 1.250 to 1.275v.
This is assuming the ambient temperature is reasonable.

I savet za hlađenje:

For voltages up to 1.250-1.265 a cooling solution meeting a minimum of a Corsair H80i is
advised. Superior performance can be offered by moving to the H90 or higher performing dual fan
closed loop solutions.
For voltages up to 1.275-1.300 a cooling solution meeting a minimum of a Corsair H100i is
advised.

Očigledno nema poente kupovati K verziju bez boljeg kulera.

Poslednja izmena:
Ja samo kazem da je za default CPu SUPER i iza toga stojim :)
Da ne ulazimo sad u detaljisanje (koje je vec uveliko pretreseno na prethodnim stranama)... ali kako super, zbog cega? Po cemu je to bolji od recimo svog prethodnoga, Ivy-a? Pa da kazes da je SUPER.

Ima bolji IPC, sta? Dosta bolju integrisanu grafiku?
Daj, ne *****avaj...
I ko bi normalan za CPU bez OC vrteo linx, zasto?
Sa nekim normalnim procesorom - sasvim logicno razmisljanje. Naravno.

Sa ovim skrndeljom... probas O/C, krenes da testiras LinX-om - odes preko 100 stepeni, umalo sprzis CPU.
Probas bez OC-a, poteras LinX - vidis da dobacuje *do* 100.

Popizdis i batalis rabotu. Vratis CPU, kupis neki drugi.

I nigde ja ne branim Intel odma sam rekao zasto nisam kupio K a i iskreno OC mi je dosadio za sad ;)
Tebi jeste, meni nije ;)

I ko zna koliko njih jos razmislja ovako kao ja... a sumnjam da ih ima podjednaka gomila koja razmislja k'o ti, tj. onih kojima je dosadio O/C ;)

2 Reckoner:
Generalno se slazem sa onim sto si rekao... iskreno, i meni je neverovatno bilo ono sto sam procitao. Mislim, znam da je Haswell bas los po ovom pitanju, ali tako losu situaciju vala jos ne videh. Jer ovo mora da je najgori primerak ikad.
Te stoga molim demiosa da jos jednom potvrdi ono sto je napisao u tom postu :d

Poslednja izmena:
mislish nema poente kupovati uopshte K procesor?
ta njihova istrazivanja...na chemu je testirano? win rar?
chek malo? plus su nove instrukcije? a kad se one koriste i pregreju cpu to je onda shta?

lepo ja rekoh odavno, hasi uzeti samo non k i5 ili i7, preklati ga,
pozeljno da je neki bez garancije tipa od spejsa i sl i turiti u neki htpc... bez klokovanja naravno.

Poslednja izmena:
AVX2, tsx itekako mogu da znace cim krene optimizacija!
Za sad potrdjeno vece ubrzanje PCSX2 bez optimizacije, sa optimizacijom novih instrukcija mogu tek da zamislim emulator PS3-ke :p

CPU cgminer autor kaze da ocekuje znatna poboljsanja u brzini rada trenutno radi na tome...
Quote from: reb0rn21 on June 18, 2013, 02:26:30 PM
I just bought Haswell is there chance to have some big benefit from AVX2 or TSX, ect in near future?
Yes, and I have plans to work on that.

Wii emulator bez optimizacije brzi 50%

I ne kad se koriste AVX instrukcije procesor se ne pregrejava, linx AVX namena mu je bas ta pregrejavanje i bilo koja aplikacija nemoze da pridje ni blizu linx-u

Eto ja sam radi reda pogurao prime 95 i cpu je bio na 82C, (bez paste nestalo mi pa sam sa starog kulera malo rebnuo neke matore as paste koje nevalja nista pa kad sams kidao kuler video da nije prekriveno vise od 60% jezgra al sta ces za sad na def meni je ok) ;)
linx avx takodje ide ~97C klok 3.55 - 3.6 varira, verujem sa normalnom/boljom pastom temp bi pala za 5-10C

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno