Evo prosvetli me, u kojoj to primeni kompa ce par procenata unapredjenja u radu sa memorijom (iliti polovina od toga u realnom radu, dakle jedva primetno za 99.999% korisnika) da bude game changer & life saver pa da kazem, evo pogresio sam, HW je money machine! DDR4? ajde, budi ozbiljan, nismo deca! Lapovi - uh, znaci sad je ovo must have zato sto umesto 10h rada baterije, imaces 12h autonomije, wow, ground breaking! Car je go vec dugi niz godina a ja hvala na pitanju za zdravlje i dalje razmisljam svojom glavom a ne sa umom spinera Intela ili ovde prisutnih korporativnih uposlenika sa patetichnim piarom.
:wave:
Pa da krenemo redom...
Rekao sam da su meni licno bitne performase rada sa memorijom pa da pojasnim, intel se kod ove platforme vratio otkljucanom uncor-u ciji OC znacajno povecava performanse ( vidjeno kod 1366 scoket-a) posle toga zakljucano, a takodje memorija se sada dosta lakse OC-uje pa su prilicno vece frekvence sa nize deklarisanom memorijom ne retka pojava. Slazem se da za prosecnog korisnika ovo nece imati skoro nikakvog uticaja, ali ja imam benefita od toga.
Kod integrisanih grafika kao sto je kod haswela slucaj oveklokovana memorija moze doprineti i performansama u igrama/testovima, ko je probao da se igra sa tim znace o cemo pricam.
Sto se tice usteda, mislim da je cela platforma okrenuta u tom smeru i mislim da napretka svakako ima...
p.s.
Meni je izuzetno drago da te masa nije zavela i da te nisu naspinovali ili slucajno zatrovali oruzjem za masovno unistenje mozgova, ali nazalost to nije poenta ove pokrenute teme, vec kako sam naslov kaze da ga sada ne citiram. Pa stoga ako sta pametno nemas da dodas vezano za temu bilo bi dobro da ne shushtis previshe ( ili kako vec vole da kazu pravish shum u temi )...
p.p.s.
Procesor random odabran 1.28v 4.8Ghz HT on, probacu i preostala dva, za skaliranje do 5ghz treba dodati znacajno vishe voltaze ( do 1.4v na ovom primerku). Uncore ide na 4300 na vazduhu uz samo 1.12v sto u kombinaciji sa memorijom na samo 2400 daje vrlo dobre resultate u sintetici ( okacicu i to ).
Malo slika samog setup-a, biosa i ASUS AI Suite-a..
Nemam priliku da probam non K modele ali sudeci po mogucnostima igranja sa strapovima mislim da ce OC i tu moci solidan da se odradi...
kratak test linx-a ( drugi primerak je izlgeda malo losiji 1.3125v za 4.8)
Bios je prepun opcija koje tek treba istestirati, tako da za duze vrcenje linx-a i nekih testova nemam puno vremena ali cu koristiti svaku priliku da osvezim sa nekom zanimljivom informacijom. Trenutno je u prvom planu da pripremimo platformu za malo extremnije uslove rada predvidjene u Delti za sledeci vikend