Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A sada malo konkretno, ono sto je meni jako bitno je rad sa memorijom i napredak koji je tu ostvaren, ustede u potrosnji mi nisu interesantne, ali zato izdrzljivost procesora jeste ( vezano za nesto usko sto je sfera mojeg interesovanja pa da ne zamaram). ... bitno je da barata sa svim korektnim i konkretnim informacijama....
Evo prosvetli me, u kojoj to primeni kompa ce par procenata unapredjenja u radu sa memorijom (iliti polovina od toga u realnom radu, dakle jedva primetno za 99.999% korisnika) da bude game changer & life saver pa da kazem, evo pogresio sam, HW je money machine! DDR4? ajde, budi ozbiljan, nismo deca! Lapovi - uh, znaci sad je ovo must have zato sto umesto 10h rada baterije, imaces 12h autonomije, wow, ground breaking! Car je go vec dugi niz godina a ja hvala na pitanju za zdravlje i dalje razmisljam svojom glavom a ne sa umom spinera Intela ili ovde prisutnih korporativnih uposlenika sa patetichnim piarom.
:wave:

^ sve je to lepo ali DDR3 memorija @3800 KOSTA :-D i verovatno ce kostati sve dok DDR4 zaista ne izadje...

Actually, ne kosta... ne kosta nista.

Iz prostog razloga jer jos uvek ne postoji.

Izlazak HW je otprilike kao rađanje djeteta od 2 kila carskim rezom. Toliko priče nagađanja, želja, vijesti, a na kraju ništa. I ne znam kakav demant treba da bude da me ubijedi da HW nešto posebno donosi. Kako god oni koji su kupili Sendi prošli su nenormalno enormno srećno ludo dobro.

Ma sta se ljudi pichite. Ko ima q6600 preci ce na Husswell. Ko je na Sb nece i ende. Intel ceepa stvari, to kazem ja, AMD fan...

Ja imam Nehalem laptop pa mi se nesto ne prelazi :)
Jedino ako stvarno bude onoliko bolji battery life pri radu pa da ima smisla.

Ne znam ovako iz licnog iskustva mogu da kazem da sto se memorije tice u vecini slucajeva manje latencije su mnogo bolje nego velika frekvencija (osim ako se ne radi o nekom ozbiljnom editingu 16gb i vise). Ok ako nadjete negde 910927 ili 910930 memoriju na 2400mhz ili jos bolje onaj corsair dominator na 2666mhz onda je bolja od 1600mhz na 99924.

Ali ako bi imala vece latencije a vecina na vecim frekvencijama ih ima cak su u vecini testova losije performanse (ne govorim samo za benchmark vec igre i slicno).
Nazalost kod nas je izbor memorija uzas (kao i svega ostalog^_^) tako da ne znam ni sta da mislim ^_^

Poslednja izmena:
Nesto razmisljam, da li je mozda, a sad kad definitvno znamo kakve su performanse Haseta, onima koji planiraju upgrade, mozda bolja opcija nesto sto nisam primetio da je iko i pomenuo, a to je cekanje na IB-E? Znam da ce neki reci da je platforma puno skuplja, medjutim kad se pazljivije pogleda i ne mora da bude tako.
Ako se ide na varijantu 4c/8t, dakle kao i7 SB, IB, HW-mi smo imali jedan sjajan CPU, i7-3820, koji je po meni nista losija ako ne i bolja opcija od 2600k/3770k, ko je pratio sta je user Turok radio s njim i kakve je rezove dobio zna o cemu pricam. Pri tome je cela platforma daleko ozbiljnija i uvek pruza mogucnost da ako zatreba i ako se dodje do nekih para, fino apgrejduje na 3930k, sto kod 1155 i 1150 nije i nece biti slucaj. Plojke jesu nesto skuplje ali ako se gleda top segment, onda i nisu, Maximus varijante recimo i za 1150 i 2011 su bile tu negde sa cenama.

Dakle, ako jedan potencijalni IB-E i7 4820 bude resen kao fluxless kao 3820 i odgovarajuce klokabilan, a Hase se pokaze limitiran na nekih 4.4GHz kako se koliko vidim pise, eto vrlo velike dileme sta je bolje uzeti. Ko je cekao do Juna da pazari CPU, moze vala sacekati i jos ta tri meseca i razmisliti o ovoj varijanti, leto na kraju krajeva nikad i nije bilo neko vreme za kupovinu hardvera.

Evo prosvetli me, u kojoj to primeni kompa ce par procenata unapredjenja u radu sa memorijom (iliti polovina od toga u realnom radu, dakle jedva primetno za 99.999% korisnika) da bude game changer & life saver pa da kazem, evo pogresio sam, HW je money machine! DDR4? ajde, budi ozbiljan, nismo deca! Lapovi - uh, znaci sad je ovo must have zato sto umesto 10h rada baterije, imaces 12h autonomije, wow, ground breaking! Car je go vec dugi niz godina a ja hvala na pitanju za zdravlje i dalje razmisljam svojom glavom a ne sa umom spinera Intela ili ovde prisutnih korporativnih uposlenika sa patetichnim piarom.
:wave:

Pa da krenemo redom...

Rekao sam da su meni licno bitne performase rada sa memorijom pa da pojasnim, intel se kod ove platforme vratio otkljucanom uncor-u ciji OC znacajno povecava performanse ( vidjeno kod 1366 scoket-a) posle toga zakljucano, a takodje memorija se sada dosta lakse OC-uje pa su prilicno vece frekvence sa nize deklarisanom memorijom ne retka pojava. Slazem se da za prosecnog korisnika ovo nece imati skoro nikakvog uticaja, ali ja imam benefita od toga.
Kod integrisanih grafika kao sto je kod haswela slucaj oveklokovana memorija moze doprineti i performansama u igrama/testovima, ko je probao da se igra sa tim znace o cemo pricam.
Sto se tice usteda, mislim da je cela platforma okrenuta u tom smeru i mislim da napretka svakako ima...

p.s.

Meni je izuzetno drago da te masa nije zavela i da te nisu naspinovali ili slucajno zatrovali oruzjem za masovno unistenje mozgova, ali nazalost to nije poenta ove pokrenute teme, vec kako sam naslov kaze da ga sada ne citiram. Pa stoga ako sta pametno nemas da dodas vezano za temu bilo bi dobro da ne shushtis previshe ( ili kako vec vole da kazu pravish shum u temi )...

p.p.s.

Procesor random odabran 1.28v 4.8Ghz HT on, probacu i preostala dva, za skaliranje do 5ghz treba dodati znacajno vishe voltaze ( do 1.4v na ovom primerku). Uncore ide na 4300 na vazduhu uz samo 1.12v sto u kombinaciji sa memorijom na samo 2400 daje vrlo dobre resultate u sintetici ( okacicu i to ).
Malo slika samog setup-a, biosa i ASUS AI Suite-a..

Nemam priliku da probam non K modele ali sudeci po mogucnostima igranja sa strapovima mislim da ce OC i tu moci solidan da se odradi...

kratak test linx-a ( drugi primerak je izlgeda malo losiji 1.3125v za 4.8)

Bios je prepun opcija koje tek treba istestirati, tako da za duze vrcenje linx-a i nekih testova nemam puno vremena ali cu koristiti svaku priliku da osvezim sa nekom zanimljivom informacijom. Trenutno je u prvom planu da pripremimo platformu za malo extremnije uslove rada predvidjene u Delti za sledeci vikend ;)

Poslednja izmena:
da li bi bio problem da se odradi neki malo duzi linx od barem 30 min sa barem 8 giga rama i sa AVX instrukcijama?
ovih ~78c sa ovim setapom, po meni, ne obecava nikako.

ili josh bolje par sati mog kastm prajma 95 najnovijeg sa shto vishe memorije, pa onda sa tim naponom probati avx....temp ima da budu jedno 100c :D

odradih ovaj 772mb obichan linx na sendicu, 60gflopsa na 4750mhz i7 3820 sa ukljuchenim brauzerom, AV-om i winampom....izuzetno mali dobitak sa haskijem :(
a temp 67c :D

Poslednja izmena:
ne sendi je keva
ivy je mnjeh ... kao i haswel

heheh gresis ivy je odlican ;-) ja sam sa prve serije i5 presao na 3 veliki je pomak i hladniji je CPU daleko. od 24 stepena do 30 zavisi od sobne temperature naravno ali mislim da je to za sendi ipak misaona imenica :-D kao i potroslnja. :-D OCUje se odlicno nikad nisam ocovao preko 4.5 niti imam zelju , niti planiram. Ne zato sto mi je cvika ili slicno vec zato sto nemam potrebe za tim meni i DEF 3.8 vrsi sjajan posao verovao ili ne ne osecam vecu rasliku izmedju 4.3 i 3.8 iskreno... Samo zbog toga po meni je ivy ipak keva a i integrusa je pobojsana (i ako je ne koristim) ali ima ljudi kojima je primarna. a ivy nudi sve uz minimalnu potrosnju :)

Ali bilo kako bilo pesak i most su odlicne arhitekture koje se apsolutno ne trebaju upgradeovati na hass :) (ali neko ko je na prvoj seriji i5 - 7 cpu) sto da ne bice to sjajan upgrade ,a o Qxxx ili cak Exxx da ne govorim :) s toga bice hass prodavan veoma dobro ;-)

..
Malo slika samog setup-a, biosa i ASUS AI Suite-a..

Bios je prepun opcija koje tek treba istestirati, tako da za duze vrcenje linx-a i nekih testova nemam puno vremena ali cu koristiti svaku priliku da osvezim sa nekom zanimljivom informacijom. Trenutno je u prvom planu da pripremimo platformu za malo extremnije uslove rada predvidjene u Delti za sledeci vikend ;)

Dogovor je bio da probas ostala setovanja biosa. Treba poterati memoriju na preko 3200+

Batali vrcenje linx-a...;)

Brzo ce vikend... :wall:

:D

Pozdravite se sa "Tick-Tock" evolucijom i pozelite dobrodoslicu aritmicnom "Tick-Tick-Tick-(Tock?)".

Long live Haswell: With Broadwell only in 2015, a midterm refresh is on the cards
http://vr-zone.com/articles/long-li...-a-midterm-refresh-is-on-the-cards/33920.html
With near zero competition right now on the desktop front, why rush? Our sources say that, instead of Broadwell, the 2014 will see just a Haswell refresh first, likely a new CPU stepping combined with a new chipset. So, since the tick tock model from 2008 is anyway a thing of the past now, why not extend the new CPU’s shelf life too, and maximise the return on the investment?

Ko sto je vec receno 100 puta u ovoj temi, Haswell jednostavno nije dovoljno veliki "leap ahead" da bi zamenio trenutne 2nd i 3rd gen procesore. Cak i Intel potvrdjuje da nema potrebe zuriti unapred jer je danasnja tehnologija dovoljna i da Intel trenutno nema konkurenciju na trzistu

Da li neko zna da li je CHIEFTEC CFT-750-14CS kompitabilan sa novim procesorima?

Plus nisu mnogo udarili cenu.

Pa, uzimajuci cenu u obzir, za nekog ko prelazi sa C2Q na Ix seriju, Haswell predstavlja dosta logicnije resenje, nego da uzima 2nd i 3rd gen procesore. Doduse, opet tu dolazi u pitanje ploca i napajanje koje treba da ima te nove power state funkcije kako bi do maximuma iskoristio powersave potencijal haswella...

A sta je sa onim pricama u vezi Haswell-a i starijih napajanja?

mislim,da li neko ko prelazi sa nekog C2Q procesora,mora pored ploce,memorije da menja i napajanje?

@max ako oces da koristis power save opcije onda verovatno da , ako neces samo iskljucis u biosu i sve radi kako treba

msi xpower na newegg-u 440$ -_- ubise sa cenama steta sto haswell nema toliko mogucnosti da iskoristi tu plocu.

http://vr-zone.com/articles/long-li...-a-midterm-refresh-is-on-the-cards/33920.html

Ako je verovati VR-Zone-u, Haswell će živeti značajno duže nego što smo mislili, pa će se Broadwell pojaviti negde tek u 2015. godini, a sam Haswell će imati i svoj refresh sredinom 2014. godine u vidu značajno boljeg stepinga i malo većih frekfencija, a uz to Haswell Refresh biće praćen i najnovijim matičnim pločama na budućem Z97 čipsetu.

Treci procesor koji je proban treba 1.38 za 4.8ghz tako da o 5 nismo hteli ni da razmisljamo na vazduhu...

Malo gflopsa u linx-u je mozda i zbog toga sto NB nisam dirao a i memorija je na default-u bila, nemam trenutno vremena ali se nadam da cu izaci u susret i izvrteti po zelji i trazenim parametrima i taj test...

Ako je verovati VR-Zone-u, Haswell će živeti značajno duže nego što smo mislili, pa će se Broadwell pojaviti negde tek u 2015. godini, a sam Haswell će imati i svoj refresh sredinom 2014. godine u vidu značajno boljeg stepinga i malo većih frekfencija, a uz to Haswell Refresh biće praćen i najnovijim matičnim pločama na budućem Z97 čipsetu.

ja mislim da Intel nista nece uraditi ako na svakih 6 meseci ne bude izbacivao nove maticne ploce....

a to je samo uvod....krajnji cilj je da svakog meseca,znaci 12 puta godisnje, izbacuju nove ploce i novi cipset

Na nama je da odlucimo da li cemo to kupiti. Jednog dana ce se preci na samo iznajmljivanje hardvera i cloud, tako da neces ni imati izbora ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno