Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@StormScion
Znaci tebi su gomila promena u arhitekturi, nove instrukcije, itd minimalne ako iole vazne
Ja stvarno neznam zato niste ostali na 486-cama kad je i on mogao sve da obavlja i da vrti x86 kod

Najveca razlika bi trebala biti u mobilnom segmentu zbog portosnje i jace grafike, ali intel za sad mudro cuti i o tome konkretno neznamo nista, ali ako ULV haswell bude imao autonomiju slicno jadnom ARM-u tu dalje nema sta da se prica

Pa 486 nije bilo da se kupi kad sam kupovao racunar.:bottle:
Korektno bi bilo da si procitao bar nesto od postova koje smo postavili u ovoj temi pa bi video da sam i sam pisao o tim promenama u arhitekturi i instrukcijama tako da nema potrebe da izmisljas toplu vodu. Kako ko dodje do nove informacije on je postavi ovde a u medjuvremenu malo razbijamo dosadu i salimo se svako na svoj nacin a ponekad kroz salu provucemo i malo istine kako ne bi ova tema prerasla u puko tehnicko blebetanje.

Poslednja izmena:
Kuku lele... Da ne bude ko 8xxx serija kod amd grafika...

Ozbiljno sumnjam da ce da troši više... Mozda ga agresivnije klokuju pa je do toga.... Ali ondak će i da radi bolje :)

Mrzi me da trazim, postavio sam negde u ovoj temi 4770 ce imati vecu tdp od 3770. A sto se razlika tice intel se ne dotice price o procesorskim performansama tako da su sve sanse da ce biti oko 0-5%

Bitnije od toga da li ce biti 5 ili 10% povecanja procesorskih performansi je gde ce se gro napretka ostvariti,u single ili multithread-u. Posto su singlethread performance i IPC vec na visokom nivou kod sendija i ajvija i realno vise nego dovoljne, po meni bi mnogo vise znacilo da se pokazu tacnim one informacije da ce HT biti znatno unapredjen(siri instrukcijski prozor, 4ALU-a) pa ce performanse u multiju biti daleko bolje. (Mada vecina potencijalnih usera ganja IPC pa IPC, ajde donekle i razmuljivo iz perspektive gejmera buduci da su igre i dalje ocajno paralelizovane.)

Iz tog logicno sledi i da ce razlika izmedju i5 i i7 biti ostrija nego kod SB i IB a bice interesantno ispratiti da li ce i cenovna razlika biti prilagodjena ili ce biti slicna kao i dosad.

@StormScion
Znaci tebi su gomila promena u arhitekturi, nove instrukcije, itd minimalne ako iole vazne
Ja stvarno neznam zato niste ostali na 486-cama kad je i on mogao sve da obavlja i da vrti x86 kod

Najveca razlika bi trebala biti u mobilnom segmentu zbog portosnje i jace grafike, ali intel za sad mudro cuti i o tome konkretno neznamo nista, ali ako ULV haswell bude imao autonomiju slicno jadnom ARM-u tu dalje nema sta da se prica

Da mi je to dovoljno ostao bi na q6600 i athlonu64 , ... bas zbog takvih stvari sam i menjao ... realno sto se toga tice haswel ne donosi nista novo.
ps
nikad nisam imao 486 samo cyrix :)

Evo dobrih vesti za korisnike buducih prenosnih platformi, do 70% manja potrosnja uz (nadam se) iste ili bolje performanse u odnosu na IB http://www.fudzilla.com/home/item/30435-haswell-2-chip-to-have-significantly-better-battery-life i http://www.fudzilla.com/home/item/30446-1-chip-haswell-aims-at-50-percent-lower-average-power

To je super. Ionako mi kod laptopa ne trebaju posebne performanse već mobilnost, potrošnja.. Za zahtjevne poslove se koristi dekstop, tako da bi po meni politika bila jasna (za dekstop razvijati što više performanse, za laptop potrošnju i slične ludarije).

http://www.fudzilla.com/home/item/30508-pentium-haswell-starts-at-$64

Ne znam jeste li pročitali, ali veoma jake indicije tj. glasine kažu da Intel ima problema sa USB 3.0 kontrolerom u Haswell-u, tj. u Z87 čipsetu i da će možda doći do manjeg odlaganja, ali ništa nije zvanično potvrđeno.

Link imate na Benchmark sajtu.

"Greška konkretno dovodi do problema prilikom podizanja iz sleep moda na USB 3.0 uređajima. Ukoliko sistem izlazi iz S3 level sleep dok korisnik pristupa podacima na USB 3.0 drajvu, njegova sesija sa tim podacima će se okončati."

Ako postoji greska bar su je otkrili pre lansiranje, mada meni licno ovo mozda mogu da rese nekom zakrpom bios-a

Može može, ovo je tema za sve što je vezano za Haswell platformu, pa i za čipset i ploče.

Kad se Haswell zvanično najavi u junu otvorićemo zasebne teme za Haswell i za Haswell Z87 ploče, do tada sve se ovde stavlja.

Ukoliko bi se na usb 3 prikljucila tastatura i mis, da li bi se izlaskom iz sleep probudili uredjaji ?

Ne zna se, izveštaji govore samo u Flash memoriji, a nije bilo pomena za miš i tastaturu...ali vrlo je moguće da bi i tu bilo problema.

nisam dugo citao ovu temu ali sta se desilo sa onom pricom da haswell nece biti lga?
ps: msi izgleda jako lepo, retro boja.

Poslednja izmena:
zasto bi tamo prikljucio misa i tastaturu?:trust: koliko znam, jos ih nema takvih

Zato sto su uglavnom na mestima gde su nekad bili mis i tastatura, ako je kao kod nekih x79 ploca, znaci kroz kakvu sam agoniju prosao zbog toga.... ne zelis da znas /OS naravno nece da se instalira/, a gospoda iz intela su na zadnjem panelu USB 3.0 ulaze postavili ladno tacno na mesto misa i tastature... super, samo da zavitlavaju ovaj svet.

mis i tastatura kod mene su usb 2, ako haswell podrzava samo usb 3.0 i ako ploce budu bile sa usb 3.0 , takva kombinacija mogla bi napraviti problem.

Zato sto su uglavnom na mestima gde su nekad bili mis i tastatura, ako je kao kod nekih x79 ploca, znaci kroz kakvu sam agoniju prosao zbog toga.... ne zelis da znas /OS naravno nece da se instalira/, a gospoda iz intela su na zadnjem panelu USB 3.0 ulaze postavili ladno tacno na mesto misa i tastature... super, samo da zavitlavaju ovaj svet.

Poslednja izmena:
Ko god da je ima malo logike preskociti ib-e zar ne? Mislim da napredak nece biti toliko ogroman u odnosu na sb-e, ko zna mozda haswell uvede ddr4?

Kakve interesantne stvari pročitah. :)

Šalu na stranu nemojmo prerano da sudimo o IB-E. Ja baš mislim da će on biti itekako vredan kupovine, još ako se već sada zna da dolazi sa najnovijim X99 čipsetom koji će verovatno biti dosta unapređen.

Neko moje unutrašnje ja kaže mi da će IB-E najzad doneti 8-core, ali da li će to zaista biti videćemo za nekoliko meseci.

Ljudi vi bas zurite da uzmete poslednji mainstream i7 - 4 core. Moj vam je iskren savet...

Sledeca platforma poslusajte meeee... Haswell Extreme... 6-8 jezgra, DDR4 ili podrska za DDR4, vredece svaku paru... Od sada pa nadalje stekajte pare i uzmete platformu kakvu zelite...

6-8 jezgara ne pominje niko osim tebe...otkud ti ta informacija? :O

Kakve interesantne stvari pročitah. :)

Šalu na stranu nemojmo prerano da sudimo o IB-E. Ja baš mislim da će on biti itekako vredan kupovine, još ako se već sada zna da dolazi sa najnovijim X99 čipsetom koji će verovatno biti dosta unapređen.

Neko moje unutrašnje ja kaže mi da će IB-E najzad doneti 8-core, ali da li će to zaista biti videćemo za nekoliko meseci.

heh, videcemo, a mozemo i da se kladimo, ako oces, necemo mi skorije videti 8-cores na desktopu, a ni 6-core nije sigurno da ce biti na haswellu

Poslednja izmena:
@ kosta10

Izvini sto sam te gore stavio u isti kos sa Vladom, nije mi to bila namera, sad sam tek skontao kako je ispalo to sto sam napisao.

Ma ok, ne brini, dese se greške. Znam da nisi tako mislio. Sve je ok.

Pazite, zna se sigurno da će IB-E imati 6 jezgra, e sad da li će se Intel odvažiti da izbaci IB-E sa 8 jezgra videćemo. Ja sam OPREZNI optimista, da se tako izrazim.

Ma ok, ne brini, dese se greške. Znam da nisi tako mislio. Sve je ok.

Pazite, zna se sigurno da će IB-E imati 6 jezgra, e sad da li će se Intel odvažiti da izbaci IB-E sa 8 jezgra videćemo. Ja sam OPREZNI optimista, da se tako izrazim.

Koji model i kad izlazi?
Znas nesto vise?
Hm? :)

Sto se tive broja jezgara Intel je trenutno PREVISE inertan, AMD lose stoji finansijski ali ako nove igre budu podrzavale 4+ jezgra a zbog novih konzola trebalo bi, mislim da ce trziste jako brzo naterati plavog da u desktop pod hitno spusti 6 jezgara jer ako to ne uradi kostace ga

Ako nove konzole donose cak 8gb ddr5 rama sta vam govori da ce se pc jos dugo zadrzati na ddr3, gde je tu logika? haswell-E donosi ddr4 po meni 70% verovatno.

Ako nove konzole donose cak 8gb ddr5 rama sta vam govori da ce se pc jos dugo zadrzati na ddr3, gde je tu logika? haswell-E donosi ddr4 po meni 70% verovatno.

Konzole tu memoriju koriste i za grafiku zato moraju da koriste DDR5

Broadwell zasigurno(mozda za 6 jezgara) ide na DDR4, za haswell-e nisam siguran jer kod njega mogu koristiti 3 kanala za memoriju, pre svega pitaju se i proizvodjaci memorije a i cene na trzistu

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno