znaci da rezimiramo.... :smoke:
HASWELL ja za PUSSIES!!!! :smash:
....
pravi momci ce voziti neki FX-8450 ,)
Ne znam pouzdano ništa, da se odmah ogradim. Ali zar se tebi minimum 10 % napretka ne čini mnogo boljim nego što je Ivy Bridge doneo u odnosu na Sandy Bridge ?
Evo da se ja malo ukljucim. 10% napretka je dobar rezulat, nadam se ali sve vise sumnjam da ce Ivy vs Haswell biti oko te cifre. Sto se tice sady vs ivy tu napredak klok vs klok i jeste od 5 - 15%pa u odnosu na to mozda smo malo razocarani ali navodno napredak izmedju tock-ova ce biti oko 20% (Sandy vs Hsw).Ne znam pouzdano ništa, da se odmah ogradim. Ali zar se tebi minimum 10 % napretka ne čini mnogo boljim nego što je Ivy Bridge doneo u odnosu na Sandy Bridge ?
Po ananadu je u cpu preko 5% a tih 15% su prilicno optimisticne prognoze. Videcemo u junu.Ako zanemarime integrisane grafike ondak Sandy vs Ivy je <5% prosek.
Haswell imace oko 15% bolje performanse u prosek nego Ivy, bez da se uzima integrisana grafika u matematika.
Ako zanemarime integrisane grafike ondak Sandy vs Ivy je <5% prosek.
Haswell imace oko 15% bolje performanse u prosek nego Ivy, bez da se uzima integrisana grafika u matematika.
Ako zanemarime integrisane grafike ondak Sandy vs Ivy je <5% prosek.
Moram da se osvrnem na AMD, koji mi vise na srcu lezi iako se ne bih nazvao fanom, da je Vishera izasla umesto Buldozer ver 1.0 danas bi mi slusali drugu pesmu od intela, ovako nemaju potrebu da zure, malo su se uspavali![]()
Nece biti viseg kloka http://www.cpu-world.com/news_2012/2012121301_Details_of_Haswell_desktop_CPU_lineup.htmlHaswell biche vishe nego bolja integrisana grafika. Za single-threaded bice nad 5% brzhi u prosek nego Ivy. Za multi-threaded, 8 threads(HT on) biche mnogo mochniji jer back-end mu je jako apgrejdovan, recimo 20% prosek.
Pored ovoga HW donesice nesto veci clock, recimo +100 ili +200MHz, tako da ocekujem 4770K vs 3770K da bude 15% u prosek.
Uz opasnost da debelo odem u off topic - sto se tice intelovih sestojezgarnih SB-E ako obratimo paznju na performanse procesora (ukupne kao skor testova) izlozenih u http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_fx_8350_processor_review,1.html ispada da je odnos ukupnih performansi 3960 vs 8350 grubo oko 30% u korist prvog (max razlika u Sisoft Sandra i Mandel FPU) a 3960 vs 3770 oko 20% u korist 3960 (max razlika u Mandel FPU i Zlib), pri tome cene su 1074 evra vs 160e odnosno 1074e vs 277 (po IT Svet-u). Izgleda da nas je intel dobro odrao za 20% performansi u odnosu na 3770k. Mozda ce se AMD filozofija o vecem broju slabijih jezgara pokazati kao ispravna?Nažalost tu si sasvim u pravu...zbog AMD problema Intel ne oseća veliki pritisak da požuruje stvari. Inače bi mi već od Ivy Bridge generacije imali 6-core procesor na Socket-u 1155, siguran sam.
Previše dugo se ostaje na 4 jezgra, već je odavno vreme da se pređe na 6-jezgrane procesore, MINIMUM. Intel ima sve resurse za tako nešto, ali, eto neće da bi zgrnuo više para.
Ovo mi nije jasno, mislis da su x79 mobo jeftinije od z77 sa istim nivoom opreme, ja takav podatak nemam... kad se pravi racun u obzir uzima se kompletna konfiguracija, a ne samo procesor jer sam procesor je totalno neupotrebljiv. Pa kad racunas cena je za maticna ploca, memorija, procesor, kuciste, napajanje, HDD, SSD, monitor, VGA i sve ostalo. Na kraju razlika ce da bude mnogo mala, manja od 10%...
Ne slazem se da je 20% performansi za 4x cenu...
Kad se pravi racun u obzir uzima se kompletna konfiguracija, a ne samo procesor jer sam procesor je totalno neupotrebljiv. Pa kad racunas cena je za maticna ploca, memorija, procesor, kuciste, napajanje, HDD, SSD, monitor, VGA i sve ostalo. Na kraju razlika ce da bude mnogo mala, manja od 10%. I ako pricamo o ispltaljivost preskoci 3960X, 3930K je marginalno sporiji, a cena mu je 1/2 od 3960X.
BTW, 99% od prilozenih testova sui sinteticke i nemaju veze sa realni svet. 3930K i 3960X su namenjene za aplikacije koje imaju benefit od vishe jadra.
Recimo da saodvetne x79 maticne ploce su 70-100 eur poskupi.Ovo mi nije jasno, mislis da su x79 mobo jeftinije od z77 sa istim nivoom opreme, ja takav podatak nemam.
Recimo da to je isto i za Z77 i X79.Nisam do sada cuo da postoje memorije,hdd,sdd,monitori,vga i koje su jeftinije za 2011 platformu.
Kod nama x79 sabertooth u maloprodaji je 300 eur, Z77 sabertooth je 210 eur. 3930K je 560 eur, dok 3770K je 310 eur.Cena x79 platforme ce u najboljem slucaju biti veca za razliku u ceni mobo+procesor sto je u slucaju high end ponude sa istim propratnim sastavom oko 1100e (uzet Asus po najnizim cenama u Srbiji), e sad koliki je to procenat mrzi me da racunam ali cifra koju sam napisao stoji.
Samo sam reko da 3960X nije reper za sporedzivanje cene/performanse jer je premium CPU. 3930K ima prihvatljiva cena a je prakticno brzi kao 3960X. Oba procesora imaju smisla samo ako koristis aplikacije koje imaju benefit od vishe jadra. Recimo render u Autocad, za to 3770K nije ni priblizno dobar kao 3930K i ondak te 250 eura ekstra imaju smisla. U suprotnom, ako tvoje aplikacije ne koriste vishe od 4 jadra ondak 3770K je svakako bolje varijanta.Ti stalno forsiras tu pricu o aplikacijama za koje se kupuje ovaj procesor a nikako ne mozes da shvatis kako sam u stvari zapoceo pricu zasto se ne isplati kupiti 3960x ako takve programe ne koristis.
Slazhem se. Molim administracje da prebaci nasha duskusija u saodvetna tema. Hvala.Inace ovo je debelo u off topic-u.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari