Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
da imas celis 5% razloga... a ako zabodes los moze i downgrade da te strefi :)

Kakvo nam je tržište, veća je mogućnost u procentima da kupiš loš procesor, nego intelovo poboljšanje u odnosu na prošlu seriju.

Svaki 25i neispravan, to bi još bilo super.

...a pri tome tzv entuzijasti ostaju na IB-E platformi za 2013. Ne mislim da je to slucajno. U pogledu HSW nisam veliki optimista jer intelove najave ne ostavljaju dovoljno mesta za optimizam....

Taj IB-E, oce imati 8-cores?

^^^
sramota, taj intel...

Za Ivicu se jedva može reći da je bio napredak.

Pa dobro, jeste on napredak ali ne veliki. Ja bih to nazvao "dozirani napredak" jer je doneo VELIKE promene samo u dva segmenta: bolja integrisana grafika(što smatram sasvim nebitnim delom procesora) i DALEKO bolji rad sa DDR3 memorijama.

Ne zaboravite da sa Sandy Bridge nema šanse da memorije rade na bilo šta preko DDR3 2400, otprilike, dok sa Ivy Bridge-om memorije rade lako i na čak 3000 MHz.

Zna li neko, možda, nešto o memorijskom kontroleru u Haswell-u ? Da li će on biti dodatno poboljšan ili kako ?

... bolja integrisana grafika(što smatram sasvim nebitnim delom procesora)...
Pa kad intel prica o Haswell-u prvo sto pomenu su performanse integrisane grafike, pa potrosnja pa mobilni uredjaji i jedna platforma da svime vlada (kao Sauronov prsten) pa tek onda ako i pomenu procesorske performanse. Za sada podaci kazu dvokanalni memorijski kontroler, najverovatnije 1866 ili 1600 DDR3 sa maksimalno 32 Gb memorije (ovde se pominje 1600DDR3) sto naravno nisu maksimalne brzine memorije vec default.
U odnosu na AMD intel je poslednjih godina imao bolji memorijski kontroler pa nije nelogicno sto njegovom unapredjenju nisu posvetili vise paznje mozda su nesto malo promenili zbog performansi integrisane grafike.

Pa dobro, jeste on napredak ali ne veliki. Ja bih to nazvao "dozirani napredak" jer je doneo VELIKE promene samo u dva segmenta: bolja integrisana grafika(što smatram sasvim nebitnim delom procesora) i DALEKO bolji rad sa DDR3 memorijama.

Ne zaboravite da sa Sandy Bridge nema šanse da memorije rade na bilo šta preko DDR3 2400, otprilike, dok sa Ivy Bridge-om memorije rade lako i na čak 3000 MHz.

Zna li neko, možda, nešto o memorijskom kontroleru u Haswell-u ? Da li će on biti dodatno poboljšan ili kako ?

Dobro ali to je sada kada treba da predstave ddr4 :)
a ogroman broj korisnika ni nema memoriju brzu od 2133 ako i toliko :)

Po mom mišljenju najveći dio korisnika koristi ne bržu od 1600 (ne gledajući ovaj forum gdje su većinom računarci pa se uglavnom srećemo sa bržim memorijama), tako da ne vidim veliku razliku i napredak za taj tip korisnika između 2400 i 3000.

Pa dobro ako ćemo bukvalno gledati, najveći broj ljudi koji ima računar ni ne zna šta je ram memorija. :d

A po mom mišljenju, većina korisnika nema DDR3.

Grešiš, DDR3 je standard poodavno i sigurno preko 50 % korisnika ima ovu memoriju. Ne znam odakle ti ta tvrdnja. Da ti ne pričam da ovde kod mene u Nemačkoj, a i uopšte na Zapadu Evrope, preko 85 % korisnika ima DDR3 memoriju.

Pa naravno u Nemackoj da ce da imaju nove racunare, ali ja imam milion drugara koji imaju AMD 7xx chipset sa PII ili sa Core 2 procesorima, dok onih sa novijim platformama mogu izbrojati na prstima jedne ruke.
Tek pojavom socket 1155 su ljudi krenuli da kupuju racunare sa DDR3 memorijama. Ja inace u 2013. ponosno furam DDR2 na 1200MHz, ali kada bih mogao lagano bih presao na LGA1366 ili LGA2011 cisto zbog RAM diska :D

aj se vratite na temu, ljudi pokupovali PCe, 2000-2005 i tu su stali, i ne zanima ih to vise, al ni najmanje, eto.

Da, naravno, ionako Intel ploče skoro niko nije kupovao, a pogotovo skoro da i nisu bile zastupljene na domaćem tržištu, tj. baš retko ih je bilo.

Što se tiče Haswell-a Core i7 3940MX, on jeste vrlo vrlo moćan procesor ako se zna da to nije baš prioritet na laptopu, samo se nadam da će zaista autonomija baterije biti daleko veća negoli na sadašnjim Intel procesorima. Cena će biti 999 $ verovatno, što je malo preskupo zar ne ?

Što se tiče Haswell-a Core i7 3940MX, on jeste vrlo vrlo moćan procesor ako se zna da to nije baš prioritet na laptopu, samo se nadam da će zaista autonomija baterije biti daleko veća negoli na sadašnjim Intel procesorima.
Autonimija baterije neche biti razlichita. Koristi se isti 22nm proizvodstveni proces, a povrshina chipa je mnogo vecha. Logichno je da che biti manje efikasan od danashnji noutbuci sa IvyBridge procesorima i bez dedicated VGA.
Jedino che imati bolja grafika dovoljna za entry level gaming pa nema da bude potrebe od dedicated VGA, pa u tom sluchaj zbog velike efikasnoski HD4600 (GT3) autonomija che da bude vecha.

Ko o cemu intel o integrisanoj grafici:S:
Evo malo o datumu (sto je mrtavker vec pomenuo) i naravno integrusi, izgleda da se konkurencija nije "nasekirala".
Bas su sturi sa informacijama o procesorskom delu tj performansama.

Ko o cemu intel o integrisanoj grafici:S:
Evo malo o datumu (sto je mrtavker vec pomenuo) i naravno integrusi, izgleda da se konkurencija nije "nasekirala".
Bas su sturi sa informacijama o procesorskom delu tj performansama.

Oni o integrusi i potrosnji, a mi patimo za frenkvencijom, tužan je život. :d

Stoji to kada pricamo o desktop procesorima, ali kada si na laptopu prica je totalno drugacija :)

To niko ne osporava. To na prenosnim uredjajima i treba da bude primarna stvar.
Ali je isto tako nebitno za gaming masine. Neko ko se igra po ceo dan ili radi a ima neogranicen izvor energije je zanemarljiva stavka (kada se uzimaju ovako skupi procesori u obzir jer oni vec nemaju savrsen price performance ratio itd).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno