Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
smorili su, treba da puknem 300 evra da bih dobio 10% ubrzanja, a vec odavno vecina softvera radi posao vise nego korektno.

Svi previdjaju jednu stvar i SB je klok za klok bio samo malo brzi od BF ali se klokovao za GHz vise. Ako HW bude 10% brzi i klokuje se na jedno 5500 MHz to je vec nesto i nije vise 10% nego 35%....

Tesko da ce se klokovati na 5,5 GHz najverovatnije da ce ici 10-20% ( za smrtnike bez sado mazo varijanti hladjenja) Ne znam kako se sada radi ali ranije su testirali koja je maksimalna stabilna frekvenca prosecora i istu obarali valjda za 10% i tako prodavali. E sada sa ovom turbo core pricom ne znam kako rade. Jedino moze biti bitno ako se omoguci znatnije povecanje brzine magistrale (sto nije bio IB slucaj) pa to dodatno poveca performanse. Cim se najavljuje integracija naponske kontrole u procesor meni tu nesto ne mirise kako treba.

Mislim da ce klok gornja margina biti pomjerena u normalnim prihvatljivim granicama, trebalo bi da moze ici na 5ghz hladno, zakljucujuci iz ovih vijesti sto smo citali.

Kompleksniji procesor, više tranzistora, IPC, 2x više GFLOPS/GHz...

Kompleksniji procesor, više tranzistora, IPC, 2x više GFLOPS/GHz...
I zbog toga ce bolje ili teze klokovati, manje ili vise grejati?
Da ne mislis da sam ironican pitam jer me zanima.

Ako ponovo stave TIM ispod IHS-a, zaboravite veći OC potencijal! :d

Nece integrisali su naponsku kontrolu:) ima da ga odvrcu na kasicicu.

Zar neće za overklok biti potrebno sačekati neku dobru ploču da izađe? Kad se mogu očekivati takve ploče 1150 socket?

Ploce ce izaci kada i procesor to tako ide ali je problem kada ce izaci verzija ploca ociscena od bug-ova.Verovatno krajem 2013. u vidu novih revizija.

Ploce ce izaci kada i procesor to tako ide ali je problem kada ce izaci verzija ploca ociscena od bug-ova.Verovatno krajem 2013. u vidu novih revizija.

Uglavnom ja ću ići na neku lošiju ploču u početku, i onda se kasnije prebaciti na ove nove očišćene kada izađu. Glupo mi davati pare u dva navrata.

Pa bice jeftinih H87 verzija ploca sigurno. Prvo za testove posalju high end varijante a onda sve ide dzumle u prodaju.

Kad budem kupovao nešto za duže vrijeme kupovaću kvalitetno i neću posebno gledati cijenu. Samo daće Bog da me iznenadi HW performansama ima da probijam budžet na sve strane od sreće.

Samo da ne bude, "Tresla se gora, rodio se miš". :d

Svojevremeno sam se tako radovao Buldozeru iako nisam imao nameru da menjam Phenom 965 ali velim nova arhitektura, revolucija....
Od tada u performanse procesora verujem tek kada isti izadje i istestira se. Nejka bude brzi od IB ali sta ako intel uradi voltage control (koji ce biti integrisan u procesor) lose u smislu da je odlican da default ali mu agresivna podesavanja ne prijaju kuda smo onda otisli? Nemoj misliti da sam pesimista ali HSW gledam kao intel evoluciju u smeru zahteva potrosaca a to su laptopovi i kojekakve mobilne varijante sa integrisanom grafikom, samo se o tome prica o performansama integrisanog GPU, smanjenju potrosnje, jedna platforma od desktopa do mobilnog telefona itd a pri tome tzv entuzijasti ostaju na IB-E platformi za 2013. Ne mislim da je to slucajno. U pogledu HSW nisam veliki optimista jer intelove najave ne ostavljaju dovoljno mesta za optimizam a situacija sa AMD i konstantnim padom prodaje desktop racunara ih i ne tera na to. I jos jedno ni intelu ne cvetaju ruze u poslednjih godinu dana.

Od tada u performanse procesora verujem tek kada isti izadje i istestira se.

To je srž ove rasprave. Sada samo možemo nagađati i razbijati mozgove, a ustvari gotovo ništa nećemo znati dok ne dođemo u kontakt sa tim.

A što se tiče predzadnje rečenice,ni ja nisam veliki optimista, ali ipak me nada drži u isčekivanju. Od AMD čovjek se više ništa normalno ne može nadati, kao da odustaje borbe u visokom segmentu (ako već nije odustao).

Pa izgleda da jesu i oni se pomeraju prema tom "mobilnom" segmentu - vise se kupuje a imaju znatnu prednost nad intelom. Uspeli su u PS4 da uvale svoj procesor i grafiku a u XBOX3 grafiku i mozda procesor (cuo sam da IBM ima vece sanse), u enthusiast segmentu ce izaci tek 2014 sa steamroller-om ako takav segment do tada bude postojao ako ne steamroller ce nastaviti kao APU osnova (prvi steamroller APU se ocekuju krajem 2013) a u 2015 nas verovatno ocekuje ddr4. Mozda se nadaju da ce intel sve upropastiti sa za plocu zalemljenim broadwellom:d
Ovo je tema za razbibrigu kad se neko zapali za HSW ja gasim vatru kad se ohladi ja raspirujem i ubijam vreme a istovremeno igram Third age total war:)

Dok se oni pomjeraju u mobilnom segmentu, Intel se učaurio u visokom desktop segmentu i diktira cijene kako hoće jer nema ama baš nikakve konkurencije. A tim što intel pokušava da sve komponente sa matične prodaje kao jedan proizvod to je po meni vrh gluposti i propasti. Kako je krenulo 2015 ćemo moći kupiti ploču, na kojoj se nalazi procesor sa integrisanom grafikom i ram memorijom dd4 i čiji je proizvođač naravno, Intel. Zašto PS4 i xBox, imaju AMD opremu, nisam siguran, a i ne zanima me, jer ne volim konzole i više volim da se bahćem sa svojim kućištem gdje sam sam svoj gazda.

Najlakše se zapaliti oko nečega što ti toliko treba/znači. :d

Dok se oni pomjeraju u mobilnom segmentu, Intel se učaurio u visokom desktop segmentu i diktira cijene kako hoće jer nema ama baš nikakve konkurencije. A tim što intel pokušava da sve komponente sa matične prodaje kao jedan proizvod to je po meni vrh gluposti i propasti. Kako je krenulo 2015 ćemo moći kupiti ploču, na kojoj se nalazi procesor sa integrisanom grafikom i ram memorijom dd4 i čiji je proizvođač naravno, Intel. Zašto PS4 i xBox, imaju AMD opremu, nisam siguran, a i ne zanima me, jer ne volim konzole i više volim da se bahćem sa svojim kućištem gdje sam sam svoj gazda.

Najlakše se zapaliti oko nečega što ti toliko treba/znači. :d
A zamisli molim te slucaj da crkne ploca ili proc a ne priznaju iz bilo kog razloga garanciju pa mora da se menja sve:mad:

A zamisli molim te slucaj da crkne ploca ili proc a ne priznaju iz bilo kog razloga garanciju pa mora da se menja sve:mad:

Nije mi se to jednom desilo.

Jedan pr. Evo upravo mi se keva vratila iz radnje, kupila neispravan usisivač od 2300w, odnijela ga u radnju, a oni je vratili kući rekli da je ispravno (a on ne može mrava usisati).
Gledajući sa strane kakvi su nam trgovci i distributeri ništa nije nemoguće.

Ne može se reći da je nemoguće da se to desi. Čak je i vrlo moguće.

Mislim da je skoro nemoguće da se to desi, po svemu onome što se dosad zna (a nešto se još i ne zna), Haswell će biti mnogo veći pomak u odnosu na ono što je bio Ivy Bridge.

Mislim da je skoro nemoguće da se to desi, po svemu onome što se dosad zna (a nešto se još i ne zna), Haswell će biti mnogo veći pomak u odnosu na ono što je bio Ivy Bridge.
Optimista do kraja:)

Doziran taman da kupis IB umesto SB ali da nemas potrebu da sa SB predjes na IB.

da imas celis 5% razloga... a ako zabodes los moze i downgrade da te strefi :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno