Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Jedino od EVGE sto ima da ponudi je 2x 650w EVGA 650 GQ 80+ gold po ceni od 85e komad..e sad budi pametan obzirom da su podeljena misljenja za 1 i 2 napajanja... :(

Poslednja izmena:
Meni otvara normalno prvi link ali evo da kopiram direktno naziv kartice: Asus DUAL-RX580-O4G Radeon RX 580 Graphic Card - 1.36 GHz Core - 1.38 GHz Boost Clock - 4 GB GDDR5 - PCI Express 3.0 x16

Kosta 230 USD i to je najeftinije sto sam nasao. Gledam za skoro 210 USD moze da se uzme gtx 1060 ali opet koliko vidim po netu RX580 je bolja. Nije mi problem i da iskesiram za dvije 1070(390 USD jedna) ili dvije vega 56 (470 USD jedna) ali opet mi se cini da je isplatljivije uzet RX580?
Mislis li da bi 5 kartica ok radili bez smanjivanja voltaze? Ako imas preporuku za neku drugu grafiku slobodno preporuci. Uzimam opremu ovih dana pa eto jos malo da se raspitam. Hvala ti puno!!

Ta karta je odlicna, imam ja 8 kom, kopa skoro 29, uzimaj slobodno za te pare, sad mi dodje da ti kazem da i meni posaljes 10 kom. :)
RX580 daleko bolja od 1060 a daleko isplatljivija od 1070.
Mislim da bi na tom napajanju moglo tih 6 karti da radi ako se lepo podese, kod mene rade 8 na serverskom napajanju od 1300w pa racunam da bi 6 moglo na 1000w.

@Krki
Promuvaj se ovde
https://anorak.tech/t/anoraks-vbios-collection-optimized-settings-for-performance-power-saving/13
covek ima puno dobrih biosa.

Poslednja izmena:
Ne mogu da ulazim u to kolko su ljudi strucni.
A kako inace trebaju da koriste modularni kabl koji sa jedne strane ima 8pin (koji ide u napajanje) a sa drige strame 2 x 6+2 pina?
Sigurno ne da se kače 2 karte na njega, kako sam video da mnogi rade [emoji16] pa još priljube karte na 3 cm da bi ta račvica mogla da dohvati oba konektora

Gde si uspeo da nadjes po toj ceni? Najjeftinija varijanta koju sam nasao je da se pazari kod Madjara uzme povrat AFE i ista izadje oko 250 EUR.

Ono sto me zanima je da li postoji neko nepisano pravilo po pitanju vrste memorije izmedju modela sa 4 i 8 GB? Negde sam citao da konkretno MSI uglavnom ima Samsung memorije na modelima sa 8GB, a na 4GB uglavnom sara sa raznoraznim, ako je to tacno, za razliku od 20EUR bih se definitivno odlucio za 8GB.

Ta karta je odlicna, imam ja 8 kom, kopa skoro 29, uzimaj slobodno za te pare, sad mi dodje da ti kazem da i meni posaljes 10 kom. :)
RX580 daleko bolja od 1060 a daleko isplatljivija od 1070.
Mislim da bi na tom napajanju moglo tih 6 karti da radi ako se lepo podese, kod mene rade 8 na serverskom napajanju od 1300w pa racunam da bi 6 moglo na 1000w.

@Krki
Promuvaj se ovde
https://anorak.tech/t/anoraks-vbios-collection-optimized-settings-for-performance-power-saving/13
covek ima puno dobrih biosa.

Mozes li meni reci i pojasniti u kom smislu je isplativija?Na what to mine sa njom u najboljem slucaju dobijes 5-6$ zaradu na 6 kom a sa 1070 od minimum 7 pa navise...e sad kontam da je ova ne bas duplo jeftinija,nek je 300e a ova 450e sa 580 nas neki veliki izbor novcica koji su 5 i vise dol sa 1070 imas bar koliko sam video mnogo beci izbor onih koji su prrko 7$.
Ne kaz skuplja karta duzi rok otplate ali poeni i na neke razlike a na eth ove daju 30-31.5....potrosnja struje za eth sa 1070 kazu 660-700w.Stvarno ne znam a i ja bi uzeo najjeftinije+najisplativije pa mi je delocalo 1070 kap bolja varijanta.

SORRY na greskama u pisanju,od sunca nista zivo ne vidim

Poslednja izmena:
ljudi samo gledaju roi, zato nv ne treba uzimati u obzir ako se ne gleda potrosnja i dugorocnost.

@neznam

jos ako ne znas da uradis lepo undervolt ili ne podesis klokove ili juris 30+mhs mozda ti na 6x580 napajanje od 1000w pozivi par dana/meseci dok ne popucaju kondenzatori, a ne daj boze da pokrenes dual ili neki drugi algoritam... Ili uzmi 6x1060 (mining edicije daju skoro 26 na eth i 330 na zecu) uz potrosnju od 550-750w ili se ispruzi za neko minimum 1200w napajanje. Ili nadji neke rx570 one su ti jeftinije i manje trose,a na eth daju isto ko 580.

Koristi li neko kombinaciju win10 sa starim ekstenderima? Win7 mi poznaje karte ali win10 na svaku kaci code 43

ljudi samo gledaju roi, zato nv ne treba uzimati u obzir ako se ne gleda potrosnja i dugorocnost.

@neznam

jos ako ne znas da uradis lepo undervolt ili ne podesis klokove ili juris 30+mhs mozda ti na 6x580 napajanje od 1000w pozivi par dana/meseci dok ne popucaju kondenzatori, a ne daj boze da pokrenes dual ili neki drugi algoritam... Ili uzmi 6x1060 (mining edicije daju skoro 26 na eth i 330 na zecu) uz potrosnju od 550-750w ili se ispruzi za neko minimum 1200w napajanje. Ili nadji neke rx570 one su ti jeftinije i manje trose,a na eth daju isto ko 580.

Kupujem na Amazonu tako da mi je ista cijena. Mozda 5 usd ispane jeftinije RX570. Hvala

Meni je code 43 izbacivao dok nisam odradio patch drajvera sto je obavezno ako si modovao bios na kartama

Mozes li meni reci i pojasniti u kom smislu je isplativija?Na what to mine sa njom u najboljem slucaju dobijes 5-6$ zaradu na 6 kom a sa 1070 od minimum 7 pa navise...e sad kontam da je ova ne bas duplo jeftinija,nek je 300e a ova 450e sa 580 nas neki veliki izbor novcica koji su 5 i vise dol sa 1070 imas bar koliko sam video mnogo beci izbor onih koji su prrko 7$.
Ne kaz skuplja karta duzi rok otplate ali poeni i na neke razlike a na eth ove daju 30-31.5....potrosnja struje za eth sa 1070 kazu 660-700w.Stvarno ne znam a i ja bi uzeo najjeftinije+najisplativije pa mi je delocalo 1070 kap bolja varijanta.

SORRY na greskama u pisanju,od sunca nista zivo ne vidim

Kad uporedjujes karte samo eth i zec su ti merodavni jer sve ostalo prilicno varira i danas je malo vise sutra malo manje isplatljivo.
Ako trenutno pogledas odnos za 6 kom u konkretnom slucaju i sa cenama koje je naveo I Don't Know,
dnevno sa oduzetom strujom 580 - 7.73$ a 1070 - 9.91$
cena karata 580 - 1380$ a 1070 - 2340$
ROI 580 - 178 dana a 1070 - 236 dana.
To sto ima puno valuta za jednu ili drugu kartu nemoj da te zavarava jer kad krene dole sve krene dole a kad ide gore sve ide gore.
Po meni je i bolje sto nema puno valuta za AMD jer ne moras previse da saltas valute i algoritme.
Sto se tice potrosnje i dugovecnosti, potrosnja 580 na eth u odnosu na 1070 na zecu je 10% veca a to sam gore uzeo u racunicu, prica o dugovecnosti je apsolutno bezpredmetna jer i jedna i druga imaju garanciju a i nisam nesto siguran da se AMD kvari vise od NV.

Edit: Imaj u vidu da ovo sto sam pisao vazi za trenutno stanje, odnosno u momentu kad sam pisao, mozda vec sutra racunica bude drugacija.

Poslednja izmena:
fora je sto je amd algo eth skoro uvek najisplativiji tako da je amd uvek u prednosti, druga fora je sto kad prodje tih 50 dana vise za roi ti taj nv rig mozes da presaltas na bilo koji algoritam (pa cak i na eth jer ce retko koja 580 4gb preko 30mhs stabilno i bez incorect shareova i tako zaradjujes vise za manju potrosnju) gde je mnogo veca razlika u potrosnji nego 10%, treca fora je sto tu i tamo izadje neki nv optimizovan coin sa dobrom max isplativoscu, jeste da traje 10-15 dana ali i to je dobro :) cetvrta fora i kad eth predje na pos mozda sledeci najisplativiji coin bude isto amd algo - tako da je na kupcu koju ce karticu da kupi, a ako sve pukne uvek ce vise novca dobiti za nv :d. ROI poredjenje je isto kao i gore sto je pisano tj da li ustedeti 50e i uzeti frontier napajanje od 850w ili kvalitetno 1200w sto mu dodje na pricu o dugovecnosti. I jedne i druge imaju prednosti i mane vise je pitanje dostupnosti i mogucnosti.

Poslednja izmena:
fora je sto je amd algo eth skoro uvek najisplativiji tako da je amd uvek u prednosti, druga fora je sto kad prodje tih 50 dana vise za roi ti taj nv rig mozes da presaltas na bilo koji algoritam (pa cak i na eth jer ce retko koja 580 4gb preko 30mhs stabilno i bez incorect shareova i tako zaradjujes vise za manju potrosnju) gde je mnogo veca razlika u potrosnji nego 10%

AMD takodje imas na sta da presaltas a 580 sa 4gb tesko moze i 30 da dobaci ali zato trosi manje od 130w, skoro kao 570ka (govorim konkretno od Asus dual 580 4gb modelu).

treca fora je sto tu i tamo izadje neki nv optimizovan coin sa dobrom max isplativoscu, jeste da traje 10-15 dana ali i to je dobro :) cetvrta fora i kad eth predje na pos mozda sledeci najisplativiji coin bude isto amd algo - tako da je na kupcu koju ce karticu da kupi, a ako sve pukne uvek ce vise novca dobiti za nv :d. ROI poredjenje je isto kao i gore sto je pisano tj da li ustedeti 50e i uzeti frontier napajanje od 850w ili kvalitetno 1200w sto mu dodje na pricu o dugovecnosti. I jedne i druge imaju prednosti i mane vise je pitanje dostupnosti i mogucnosti.

Verujem da je tako, nisam puno ispratio te NV coine.
Po meni je ROI poredjenje osnovno jer na ovo gledam kao na investiciju a uporedjivati AMD-frontier od 850w i NV-kvalitetno napajanje 1200w je potpuno navijacki i ne stoji jer ne znam odakle ti podatak da su NV karte dugovecnije, takodje ne znam na koju dugovecnost mislis, da ce moci duze da se kopa sa njom (da ce biti duze isplativa) ili da se duze nece pokvariti?
Tacno je da ce ako sve pukne za NV dobiti vise novca ali je pravo pitanje da li ce dobiti procentualno vise u odnosu na ulozeno.
Tacno je da je sve na kupcu i da dostupnost uslovljava kupovinu, zato sam i napisao da sam NV kupovao u nedostatku AMD (a i hteo sam da imam neki komad NV) ali njemu su dostupne i jedne i druge.

Kada covek kupi HW od kolege sa foruma, mislim sta reci... ,)

image.jpg

image.jpg

@Ljanmi nemoj sve u javnost, posumnjace da smo u nekom rilejsnsipu :D

^^Ma meni treba za igre :p, pojavila se i ova - GeForce GTX1070 Zotac 8GB DDR5, HDMI/DP/DVI-D/256bit/ZT-P10700E-10S za istu kintu, koja li je bolja :type: ....

@frenki

ne mislim da dugovecnost tj trajanje komponenti vec dugorocnost posla (moze sve da pukne za god dana, a moze potrajati i 10god, a ako potraje sta mislis koja ce karta bolje kopati?). U nekom slucaju eth ce preci na pos i ako tada nema amd isplativog algoritma za istu potrosnju struje ce kopati 50% manje, a ako eth ne ode u pos zbog 4gb rama kroz max 2 godine moze da se pozdravi sa kopanjem eth sto opet uslovljava prvi navedeni primer da ce kopati manje za isto (pod isto mislim da je vec isplatio komponente). Slazem se da treba gledati i ROI ali ne kao glavnu stavku jer ako se gleda samo to onda je bolje kupiti rig(ove) i prodati odmah po isplati i tako u krug, naravno i sve iskopano dump odmah. Tako ces biti najvise obezbedjen. Ja na investiciju gledam kao nesto sto ce mi sto duze vremena donositi novac (neka roi bude i 5godina ako ce mi jos toliko donositi novac).

Opaaaa soma MarkoZ a :d

@frenki

ne mislim da dugovecnost tj trajanje komponenti vec dugorocnost posla (moze sve da pukne za god dana, a moze potrajati i 10god, a ako potraje sta mislis koja ce karta bolje kopati?). U nekom slucaju eth ce preci na pos i ako tada nema amd isplativog algoritma za istu potrosnju struje ce kopati 50% manje, a ako eth ne ode u pos zbog 4gb rama kroz max 2 godine moze da se pozdravi sa kopanjem eth sto opet uslovljava prvi navedeni primer da ce kopati manje za isto (pod isto mislim da je vec isplatio komponente). Slazem se da treba gledati i ROI ali ne kao glavnu stavku jer ako se gleda samo to onda je bolje kupiti rig(ove) i prodati odmah po isplati i tako u krug, naravno i sve iskopano dump odmah. Tako ces biti najvise obezbedjen. Ja na investiciju gledam kao nesto sto ce mi sto duze vremena donositi novac (neka roi bude i 5godina ako ce mi jos toliko donositi novac).

Pa tu se bas i ne slazemo jer ti mislis da ce u nekom ludom scenariju NV imati sta da kopa a AMD ne (ili da ce kopati nesto mnogo manje isplatljivo). To se nikad ne ce desiti. Eth je jos jedan od shit coina (mozda malo manje od ostalih) a AMD je kopao i pre njega a kopace i daleko posle njega. Pogledaj danas vremesnu R9 280X koja i danas kopa 60% jedne 570ke, posle samo 4 godine rada.
Za ovo drugo si pogodio poentu, najbolje je kupiti rig i cim se isplati prodati i kupiti drugi-noviji i tako u krug jer tako uvek imas najnoviju opremu koja donosi najvise uz sto manju potrosnju struje. Razliku koja ti ostane, onaj novac za koji si prodao stari rig mozes plasirati na dva nacina, ili da dalje ulazes u opremu i siris rudnik ili da ostavis u coinima i nadas se ponovnom skoku. Ovo je sad prilicno ujednostavljena racunica, moguce je to odraditi i dosta preciznije i kompleksnije i uzeti u obzir veci broj promenjivih, od toga kolko stare i nove grafike donose, koji je napredak ostavren u medjuvremenu pa sve do toga koje su trenutne cene polovnih rigova.
U ovom poslu svaki ROI duzi od godinu dana je, po meni, neisplatljiv i previse rizican a za neku distancu od 5 godina necu ni da razmisljam.

pa pazi ja nisam rekao da amd nece imati sta da kopa vec naprotiv da mozda sledeci najisplativiji coin bude amd algo ali gledajuci trenutno stanje to nije slucaj. Ako tako gledas onda nv nikad nije bila bolja za mining od amd,a sada se situacija drasticno promenila i u smislu dobitka i potrosnje i da nema eth verovatno bi amd otisao u zaborav. Ove karte sto spominjes sto trose 100% vise a daju 60% manje i ne ubrajam. Vidim da ti je razmisljanje isplati pa prodaj tako da je svaka diskusija bespotrebna :) Takva racunica daje da je sada 570 4gb najisplativija karta naravno ako se nadje ispod 250e. Ili pak r9 380 ko nadje za 100e.

pa pazi ja nisam rekao da amd nece imati sta da kopa vec naprotiv da mozda sledeci najisplativiji coin bude amd algo ali gledajuci trenutno stanje to nije slucaj. Ako tako gledas onda nv nikad nije bila bolja za mining od amd,a sada se situacija drasticno promenila i u smislu dobitka i potrosnje i da nema eth verovatno bi amd otisao u zaborav. Ove karte sto spominjes sto trose 100% vise a daju 60% manje i ne ubrajam. Vidim da ti je razmisljanje isplati pa prodaj tako da je svaka diskusija bespotrebna :) Takva racunica daje da je sada 570 4gb najisplativija karta naravno ako se nadje ispod 250e. Ili pak r9 380 ko nadje za 100e.

380-ticu nemožeš da nađeš za 100e ni verziju od 2gb a za 4gb bez 140-150e nemoj ni da razmišljaš... Za 100-120e imaš polovne 7950/280x kartice koje su solidne za zec i eventualno exp ako hoćeš da kopaš....

da nema eth-a otislo bi sve u zaborav i AMD i Nv, snaga kartica na ethu da se prelije na ostale coine znacila bi kraj mininga...suvisno je diskutovati ETH se kopa jos godinu i po zvanicno i nema tu izbora samo AMD, u nedostatku amd tek moze da uleti nvidija.
ETH je memorijski coin tu AMD dolazi do izrazaja, gpu coini su za nvidiju ali dok je ETH-a svi ostali ce biti u sijeni tu i tamo neki skoci po isplativosti nekoliko dana i opet dole.

Nazad
Vrh Dno