Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

malo oftopik - ne znam gde da stavim ovo:d :

sinoc sam sanjao da su odjednom svi najznacajniji novcici postali POS u istom trenutku, kao zavera neka.i da odjednom u trenutku dosao kraj rudarenja:D

ahahahahaha dobar san dobar... nece to ici tako... mozda se prestane kopati ovde I svuda ali u Kini nikad...

Ta pozadinska maska je backplate koji služi da hladi karte, to je upravo ovo o cemu pricaju za asuske sto se ne hlade ravnomerno...

Edit: sad sam pronašao da je to neka nova "uštrojena" verzija od Nitro+ karti

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Nije NItro+ Nego obicni Nitro.
Jasno na sajtu pise da je ovo kartica bez + oznake.
A razlika je: Nema dual bios, nema prekidac za Led. 8 pin nije sa strane nego gore, nema backplate, sta je ispod hladnjaka ne znam ne bi me cudilo da su i tu pokusali nesto skrtariti, evo kolega je naveo i da je kraca...

Sta be 10e, nista bez 100e

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Uzmem 2 x 470 Sapphire 4GB Nitro i dodju znacajno razlicite... Ostale koje imam nisu ovakve, ovo je smejurija kakva izrada, manja karta, kraca, nema dual bios switch... Ili su mi uvalili nesto drugo, ali inace uvek uzimam od istih i nikada nema problema. Mada kaze goldi to su neke nove, izasle su skoro, mozda jos manje trose ali zaj.ebali su mi koncepciju sto su manje, *** vise... I od gore je 8pin konektor za napajanje, sve su mi usr.ali sada...

Gornja nova, donja stara (Pazi ventove):

http://imgur.com/g3nRXfO

Drzim novu:

http://imgur.com/DSOnQ9o

Nema pozadinsku masku:

http://imgur.com/BPCC6Nx

Jos neka slika "nove":

http://imgur.com/7JIiIkX

p.s. Ponudili su mi nizu cenu, oko 210 eura kom, a sada kapiram zasto.
Koja je razlika u ventovima ja ne vidim?

Aha, ok sitna slika ne vidi se na mobu, sad povucu sve referentne i zbudze nitro i ajde po vecoj ceni :)

Pre nego sto pogledas u karte, pogledaj u PN. Ako je isti onda se iscudjavaj, ako nije, sto nisi googlao.

Za 470 Safir je zakon, jedino on (i mozda MSI) ima hladnjak i na VRM, i GPU, i memoriji. Powercolor nema, XFX nema, Asus nema, Giga nema.

pre bilo kakvih izjava koje dajete ovim novim, barem se raspitajte , MSI 470 ne hladi vrm i to je problem i jos veci problem je to sto laze prikazanu temperaturu za oko 10 stepeni, a sto se tice 470 modela nije safir bas tako dobar (uhvatili su ih u lazi sa lezajima na ventovima i ko zna sta ce jos ispasti), a pravo otkrovenje za 470 modele je XFX koji ima jednu od NAJboljih 470 modela (malu kartu, hladnu i tihu), mogao bih jos stosta da kazem i za druge modele, jer ih imam i licno su probani, A ne testovi sa net-a ili reko' mi Pera da je ok (a pogotovo , ako je Pera nov u ovome poslu iako je sklopio cak 20 kompjutora ;) )

Phoenix, ne vredi ljudi misle da se preko noci postaje majstor, nego ocu da probam Asus 480 8G da vidim kakva je pogotovu na vazduhu, Marko mi kaze da do sad nije imao reklamacije na ventove, mrzi me vise da ih stavljam pod vodu , a vidim da ovaj novi 14nm proces moze da ostane na vazduhu, pod vodom je sad temp 14C, mada se nikad nezna uvek moze da iskoci neki algo koji moze da napravi dzumbus, da vidimo koliko ce Clay10 da ih potera ocekujem oko 300, ono sto moze da iskoci da uposli zestoko svih 8G e onda moze da dodje do krckanja mem i naponske. Jel imas i 480 XFX ima ih pa da probam i tu jednu.

Poslednja izmena:
Mnogo pametujete,i uvek to lici jedno na drugo,jedan kritikuje drugi rezignirano veli "ma ne vredi,dzabe im pricas..." :D ne trolujem, stvarno je komicno, procitao sam to bar 20 puta u razlicitim instancama. Ja imam i xfx i safir verziju 470 karte, po vise komada. Safir je 2 koplja iznad. I znam da msi laze sa temperaturama (citam i ja Guru3d), ali i dalje je dobra kartica. Imam i Powercolor, i Asus 470tica je na putu. Ne pricam na pamet, ovde ima ljudi koji se bolje razumeju u majning od mene i to dosta njih, ali u hardver samo par.
Nema bolje 470tice od Safirove.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ma ima vise modela, ovaj skuplji je i 4cm duzi i ima 5 godina garanciju za ventove

Da li je neko merio koliko ampera "troši" rig sa 470 ili 480 grafama u full loadu, nebitno koliko je komada u rigu, tj bitan mi je prosek po komadu?

Poslednja izmena:
U cemu konkretno te zanima,kom koinu?

eth ili zcash.

S obzirom da mi rig nije stalno "pri ruci", a svi znamo da se s vremena na vreme desi da rig zaglavi, a pošto nemam ovlašećenu osobu za restart onda moram ići i sam raditi restart. Palo mi je na pamet da napravim nešto ovako i resetujem utičnicu preko neta. Brine me to što su ovde releji na 10A pa da ne napravim neku glupost :smash:

@faraon ako ti je Rig udaljen možeš ga napojiti preko one utičnice sa tajmerom. Digitalne imaju interval od 1min.
Podesiš da ti na svaka 3-4 sata napravi jednominutni "nestanak struje". Naravno u biosu podesiš da se računar pokrene nakon "dolaska struje".

Dnevni gubitak ti je broj prekida*3minuta.

Tajmer je potreban samo dok radiš testiranja(podešavanja). Kada pronađeš parametre sa kojima ti Rig stabilno kopa ETH/ZEC/... Onda ti simuliranje nestanka el. energije više nije potrebno.

Taj sistem koji si ti našao radi preko Raspberry Pi-a je overkill osim ako nemaš 10 Rig-ova.
Tih 10A na releima te ograničavaju na 2KW što ti je trenutno dovoljno za bilo koji Rig sa 6 kartica, a tendencije novih kartica idu ka dodatnom smanjenju potrošnje.

@forum1nick Jasno mi je da je taj sistem overkil ali već imam RPi koji ne koristim tako da bi mi dodatni trošak bila samo kupovina releja. Ima releja sa 1, 2, 4, 8... komada, 8 je svakako previše.
Desi se ponekad da rig zabode posle 3 - 4 dana stabilnog rada, uzrok meni za sada nepoznat, onda marfijev zakon preuzme stvar u svoje ruke pa to bude vikend kad mi najmanje odgovara cimanje. :)

Sve u svemu hvala na sugestiji i korisnim informacijiama!

I ja imam safir nitro+ i xfx, mnogo mnogo bolja safirova i dosta hladnija karta od xfx 470

Послато са SM-G928F уз помоћ Тапатока

to sto vi strucnjaci NE znate da podesite nesto NE znaci da je losije tj bolje , UPAMTITE to

MSI nema hlađenje na naponskoj (samno da potvrdim) ali ni ne laže jer pokazuje samo i isključivo GPU temp. (bez Envrinmenta i Mem) i otud "laganje"...

Termalnu kameru u ruke i mjeriti temp, tako ces znati da li laze ili ne.

to sto vi strucnjaci NE znate da podesite nesto NE znaci da je losije tj bolje , UPAMTITE to
Ne lupaj. Safir em hladi memoriju em ima osmopinac. I na istim podesavanjima radi 7-8c nize.

Poslednja izmena:
msi 470 4/8gb gaming imaju hladjenje naponske u vidu heatsinka odvojenog od glavnog hladnjaka koji hladi iskljuchivo i samo GPU.
ono shto se NE hladi nikako kod njih je memorija koja je ful gola i toplija ~10c od temp gpu-a, mereno za IC merachem zguza :D karte.
ako msi pokaze 50c za gpu temp u gpuz, 60c ce se meriti na poledjini u predleu gpu-a, 70c u predelu memorije, a predeo vrm-a je neshto izmedju, npr ~65c
(ovo npr dok se kopa ethereum sa 1100/1900 ~925mv, ambijentalne ~27c i 1850rpm venta).

karte koje hlade sve tri komponente glavnim kulerom, a da sam chuo i video lichno iste, su sve verzije safira nitro+ i 480 8gb red devil mocna bojica.

Vrh Dno