Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Pa zamenski se topi isto, i to van mininga kad je radila kartica na defaultu... evo uslikao sam zamenski kabal, ima 6 zica a na kraju se racva na 8pin za PCIe??
Pogledajte prilog 203866

@Zhule
Ovo se napajanje reklamira kao interno DC->DC verovatno je 220v AC -> ?? DC -> svaki saseban izlaz u DC

Merio sam napone na GPU konektoru PCI-e (oba) i posle na 24pin PSU gde i enma nekih promena jer GPU izgleda ne vuce puno struje kroz PCI-e slat

the modular cable board being a DC-to-DC converter rather than just a bundle of wires extending to jacks, and most strikingly... a nearly cable-less interior. In short, the Seasonic X-750 is not just another energy efficient power supply, it's got the build quality and higher tolerance electrical components to go with it. Not to mention four PCI Express power connectors for multi-videocard blessed PCs.

Evo sad bas gledam review i ja takve kablove nisam dobio, takodje kod mene je PCI-e konktor na napajanju 8pin a ovde je 12pin na ovom testu... eto zasto kazem da skrtare
www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=2470&page=3
Mada je moja novija revizija sa slim kablovima... gde su izgleda stedeli debelo!

Poslednja izmena:
Pa zamenski se topi isto, i to van mininga kad je radila kartica na defaultu... evo uslikao sam zamenski kabal, ima 6 zica a na kraju se racva na 8pin za PCIe??
Pogledajte prilog 203866

@Zhule
Ovo se napajanje reklamira kao interno DC->DC verovatno je 220v AC -> ?? DC -> svaki saseban izlaz u DC

Merio sam napone na GPU konektoru PCI-e (oba) i posle na 24pin PSU gde i enma nekih promena jer GPU izgleda ne vuce puno struje kroz PCI-e slat

Pogledao sam malo o napajanju i izgleda da su 5 i 3.3 V dobijali preko posebnog DC/DC konvertora. Ipak, sto se 12v tice, konstrukciono je isto kao i svako drugo napajanje - u jednoj recenici - ispravlja 220V AC, prekidacko kolo pretvara taj napon u napon vise ucestanosti (manji trafo potreban za vecu snagu), na drugoj strani transformatora se taj napon ispravlja brzim diodama i filtrira, a negativna povratna sprega preko optokaplera regulise trajanje zakocenosti tranzistora u primarnom delu i samim tim i napon na sekundarnom :) Skoro pa cela mudrost :)

8 pin PCI-E ima 2xGND viska,od kojih je jedan i sense - da kartica "zna" da li je prikljucen 8 ili 6 pin. Ovaj konektor koji si ti dobio je potpuno ok.

Neki 6 pin imaju samo 2x +12V a neki 3x. 8 pin imaju 3x12V konektore i struja koju oni mogu da podnesu je identicna sa ovim 6 pin koji imaju 3 zute zice.

EDIT: ukoliko postoji veliki pad napona na samom konektoru, on je los, a samim tim se i puno greje. Ako nema velikog pada napona, probao bih tu karticu i na drugom napajanju - cisto da vidim da ona nije problematicna.

Poslednja izmena:
Ma ko ce ih znati, pad je velik kad je max opterecenje sad kad minujem je powerlimit -10 i napon -50mv takod a se tu ne greje pogotovo samo kad se kopa ethereum
Konektor na grafici sam cistio koliko sam mogao jer je od prvog puta bio dosta ugljenisan jer se konektor na kablu podosta istopio, ali uospte mi se ne svidja sto se i sa zamenskim konektor greje (pod full opterecenjem), odgovor seasonic-a je da je normalno da se greje

Pre toga sam godinu dana imao 2x 290 (bez X model koji trosi 30-40w manje) isto sapphire tri-x ali su one bile 6+8pin i sa obe sam cak jedno vreme kopao scrypt i nisam imao ovaj problema

@Whome
Da poruke su brisane, vec sam rekao pogotovo sto je 380 sa 256bit memorijom, klok memorije je najbitniji... dignes klok iste maximalno i onda spustas GPU do vrednosti koja ti odgovara, pogotvo sto klok memorije ne utice na potrosnju vec jedino klok GPU/napon i iskoriscenost GPU-a
Ovo vazi za Tongu za 79xx i 28xx one imaju 384bit memoriju i tu je klok manje bitan a zbog problema sa DAG na tim karticama efikasnost se ne moze povecat puno

Za 380-ke to je to, a za 280 i 280x kako obaram klok za gpu tako pada i hash. Ali dobro ne moze sve da bude idealno.

Za 290/290x/390 takodje kako obaras klok GPU tako pada i hash, posto je memorijski pristup 512bit on je sasvim dovoljan i bez OC-a, jedino sa povecanjem dag-a ne opada hash kao na tahitiju

Meni trenutno troši 880W na 900/1500 i - 100.

Koje klokove ti držiš ako nije tajna? 800/1500?
Kod mene je praktično ista potrošnja kao na toj slici, tj nekih 30w više, ako je ovo 746w potrošnja iz zida. 900/1425 - 125mv. Samo što temp nisu ni blizu. Mora najnoviji AB 4.3 beta4(podržava tonga unofficial mod) , i da se podesi kao na slici.

Hvala, probaću. Pretpostavljam da temp verovatno nisu ni blizu jer on verovatno ima samo taj jedan rig u prostoriji ili mu je prosto drugačija mikroklima u prostoriji. U svakom slučaju ispod 50... wow.

Sve to lepo ali jedna grafa košta 500Eu nema matematike još uvek.

Izvinjavam se za dva posta ali ovaj mora posebno.
Drugar Overklokovao slucajno (valjda jednu 390 na 1350) kaze otisao mu slajder na max i klikno apply i zazvonio mu mob u tom momentu.Inace 3x390 Gigabyte 8gb na ploci...
i rezultat.
Pogledajte prilog 203895
Pogledajte prilog 203896

Srećom bio je tu i namirisao je i ugasio na vreme pa nije eskaliralo. Moram da napomenem da je u pitanju jeftina mala Asusova ploča koja može biti uzrok i 1000w Chiftek napajanje. Čudno je da PSU nije se ugasio zbog over power ili pak resetovao komp nego je odlučio da sprži ploču.Sam je kriv ali opet slike za nauk su ovde.

Nema razloga da se napajanje ugasi zato sto kroz 24-pinski konektor,tj. kroz zute provodnike isporucuje 150w ili vise. Nije taj sistem povukao vecu snagu od snage napajanja vec je problem sto je vise ampera prolazilo kroz 24-pinac nego sto treba. I ne verujem da se to javilo od jednom, vec je to trajalo neko vreme samo sto on to nije primetio.

To je trajalo mnooogoo duze nego sto je njemu trajao taj telefonski razgovor :) Samo sto je tim OC sve kulminiralo....

Ne vodi se racuna,ljudi ne paze,a za 99% ovakvih stvari kriv je iskljucivo ljudski faktor ;)

Koji su extenderi bili, jel 2x8 pin na kartama?

Ne GIgabyte 390 ke 1x8pin i 1x6pin su konektori.
Pa ne znam koju je OC dve su mu na extenderima a jedna je u slotu na ploči.A extenderi su bez molexa.
1350Mhz za GPU je ludilo mnogo dobar primerak kad nije zabola grafa tj.win hahaha.:p
Edit.
Sad sam dobio info. Grafa koju je Overklokovao je bila na extenderu.:trust:

Poslednja izmena:
I sad se opet namece pitanju sto je povukla toliko kroz plocu, tj. extender kad vec moze koliko rekose 200+w po 6/8 pin konektoru.

Zato sto je ploca kilava a extender bez napajanja i eto paljevine

Zato sto je ploca kilava a extender bez napajanja i eto paljevine

Slazem se, da je bio extender sa napajanjem on bi izgorio i manja bi steta bila, medjutim jos jedna potvrda da karta kroz plocu vuce struju iako moze kroz 6/8 pin da povuce koliko hoce...

@Whome pa to sam i ja govorio, mada ljudi rekose nije do naponske sekcije, a ja mislim da je iskljucivi krivac tu dizajn naponske na odredjenim kartama.

Iskljucivi krivac je on koji je dopustio to da mu se desi :) Risim je sve lepo objasnio,ja ne znam jel iko cita ovde sta se pise ili se svi prave pametni!

Da li moze neko da mi napise od vas iskusnijih, ja sam ovde nov... Koliko mi napajanje treba za 4x asus r9 280x i ostale komponente(obicne)

1200W, ako se undervoltuje i gura samo ethereum bec DCR-a u dual miningu moze da prodje i 1KW, uzmes BTC plocu ako ima negde tu mogu i obicni riseri bez molex-a, generalno 280x ne vuku puno napona sa ploce, AMD 3x serija mora powered kvalitetan riser ili BTC ploca koja ima dodatne naponske konektore na ploci za napjanje PCI-e slota

1200W je bolje jer sutra se mozda pojavi neki algo koji je isplativiji a vuce 50% vise struje od ethereuma

Poslednja izmena:
Da li bi mogao da das neku preporuku za kvalitetnu plocu i za riser koji ne bi goreo? :D

Vrh Dno