Kod mene nema više od 10A po žici a ti si spomenuo slaba napajanja a ne preopterećene kablove. Ako ćeš već da kupusaš i meriš struju dovoljno ti je žuta žica pošto se struja meri redno.koje imas?
nego znaci, svaki 12V kabal za grafiku nije opterecen vise od 10A, isto molex sa uzb extendera nije opterecen vise od toga po 12V zici, kako da znam koja "-" (crna zica) odgovara kojoj 12V (zutoj) zici, sad ce me terate da raskupusam jedan extender i da izmerim koliko je svaka zica posebno opterecena
Vodovi mogu da budu 0 oma i mislim da se u slobodnoj prodaji ne može kupiti unimjer koji može pokazati bilo koju drugu vrijednost na bakarnom kabliću dužine 6cm.Vodovi i treba da teže 0, što su dalje od 0 lakše gore jer discipiraju neku toplotu. Potrošači pak ne bi smeli da budu na 0 i to ni ovde nije problem već upravo vodovi.
Dok gore samo ekstenderi to je super ali isto tako znači da su najslabija karika u kolu kao i osigurač. Kod unpowered bi trebalo da je sav 'napor' na konektorima na kartici jer po mojim shvatanjima kartica onda ništa ne vuče preko pcie ili minimalno ili se i tu varam. To bi bio sad drugi problem, jer se onda zaštitom bavi napajanje a ako je single rail to je prilično daleko, tako da mi zvuči da u slučaju prekomerne struje sa unpowered može da gore konektori i psu kablovi doduše opet dosta daleko (preko 200-300W kao što je neko izračunao).
Još nisam siguran da li i koliko unpowered ekstenderi opterećuju ploču tj. da li ipak prolazi neka napojna struja ili samo data signal. U tom slučaju bi mogla ploča da skikne ranije ako napaja veliki broj karti ili možda ako je u pitanju konfiguracija sa dva psu.
unimjer koji može pokazati bilo koju drugu vrijednost na bakarnom kabliću dužine 6cm
Obe desne kocke levo gore kontakti na isto mesto izgorele. Ovo je drugo napajanje kom je takva situacija. Ne znam da li ce prihvatiti rma...sta bi radili na scrypt-i kad ovde palite sve :smash:
jel ti ono sto se vidi crno izgoreli kontakt?
donja desna kockica a gornji levi kontakt?
nema sanse da 270x trosi samo 65w merac ti ne valja
Ovo bre volim.Zakuvalo se ovde, krenula elektrotehnika da vas zanima više nego ikad
Pretpostavljam da ovde ima još onih koji znaju osnove elektrotehnike ali sam možda jedini sa elektro faksa zainteresovan da svima bude razumljivo, dakle i onima koji nemaju formalno znanje iz ove oblasti.
Evo malog uvoda da osvetlimo problematiku.
Grafička kartica je potrošač koji možete da posmatrate kao i klasičnu sijalicu. Čak je sijalica još komplikovaniji potrošač jer se nalazi u naizmeničnom strujnom kolu, a ovde posmatramo potrošač jednosmerne struje. Dakle samo DC režim.
Ono što objektivno komplikuje stvar je što se grafička karta napaja preko dva pristupa (termin iz teorije električnih kola). Prvi pristup je napajanje preko namenskih PCIe konektora, a drugi pristup je napajanje preko PCIe slota.
Pre nego je grafička industrija doživela ekspanziju projektovale su se kartice (kontroleri, zvučne, adapteri...) čiji su strujni apetiti mogli da se podmire sa specifikacijom od oko 25W koliko je prvobitno nudio recimo PCI slot.
Kada je postalo jasno da apetiti savremenih grafičkih kartica prevazilaze daleko kapacitet koji obezbeđuje specifikacija slota, karticama su pridodati posebni konektori namenjeni ekskluzivno za napajanje.
Ono što treba da znate je da su provodnici koji se koriste u okviru slota projektovani za prenos podataka, a podaci se prenose naponskim nivoom, a ne strujom (snagom).
Kada to znamo priča ide ovako:
Grafička kartica (svojom arhitekturom) mora da obezbedi da se napaja praktično isključivo preko posebnih naponskih konektora.
Ako se desi da to nije dovoljno po posegne za strujom iz slota stvari su već otišle u pogrešnom smeru, ako to posezanje nije veliko već se zaustavi na nivou specifikacije koju slot može da obezbedi vama hardver radi i niste svesni da se to uopšte dogodilo.
Sad dolazimo do momenta gde goldi pažljivo prateći moje izlaganje mora da postavi prvo pitanje
Q: Zašto Paradigma, kad lepo kažeš da karte ne treba da posežu za pristupom preko slota, one to ipak učine i nama gore moleks kablovi i dvadesetčetvoropinci?
A: Zato što su strujna kola dinamička kategorija i postoje prelazni procesi gde može svašta da se dogodi iz raznoraznih razloga. Najočigledniji je onaj kad petljate dva napajanja pa lepo istoj kartici ponudite dva naposnka nivoa i kad kreće totalni haos u strujnoj preraspodeli. Drugi je da recimo koristite napajanje koje ima više rejlova, pa zbog neravnomernog opterećenja na granama, recimo grani koja napaja ploču imate 12.32V, a na onom rejlu koji napaja grafičku imate 11.92V. Šta ima veze reći će neko. Ima veze, struja jako voli različite naponske nivoe i uvek fura od tačke višeg potencijala ka tački na kojoj je on niži, upravo ste pročitali definiciju napona (napon je razlika potencijala). Dakle na 24-pincu imate 12.32V tj toliko imate na slotu, a na konektorima kojima se grafička napaja imate 11.92V (da ne ulazimo u razloge, verujte mi na reč da ih ima i da su opravdani). Šta se dešava? Grafička karta (posmatramo je sada kao black box) "vidi" slot kao naponski izvor sa manjim unutrašnjim otporom i njemu se okreće. Onda ide moja omiljena pesma od izvođača po imenu ACDC pod nazivom highway to hell.
Dakle što je više kartica koje mogu u manjoj ili većoj meri da posegnu na opisni način za napajanjem iz slota veća je šansa da će zbirno povući dovoljno snage da sprže razne konektore i provodnike koji učestvuju u napajanju iz slota (extenderi bez moleksa, extenderi sa moleksom, ekstenderi sa razdvojenim data i naponskim linijama koji se opet rešavaju preko sata napajanja ili direktno preko moleksa itd, itd... )
Nisam završio, čekam i ostala pitanja![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari