Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

spalices nesto verovatno ako tako nastavis, sata ima ogranicenje 4.5A sve ce biti nestabilno i dolazice do reseta u najboljem slucaju u najgorem vec znas sta moze da se desi, najbolje povezi sa jednim 6pincem jednu kartu a drugim drugu da obezbedis 75W po karti ostatak na jednu kartu iz napajanja a na drugu sa modularnog kabla molexa ako ima takvu kombinaciju i treba ti adapter molex-6pin. Jos jedna opcija gde trebas da imas dobar proracun je da svuces sa procesora sa jednog dela onog 4pinca ili da sa procesora ide u grafu a procesor sa molexa no generalno to napajanje nema adekvatne kablove za ovo sto zelis da guras inace je ok. Ovo ti pricam za taj corsair ovaj tt nema veze sa mozgom prodaj ga,kupi 2 serverska za te pare oko 500W malo se edukuj pa prevezuj koliko hoces vece su ti sanse nego ovako.

Poslednja izmena:
Opet ponavljam ne stedeti na napajanju, najbolje uzeti 1000w single rail i miran si i sa kolicinom kablova i sa sigurnoscu obezbedjenja struje :)

Nema on tu sta da spali skini napon karticama i one nece vuci vise od 150w na eth-u nek je sa ostatkom sistema 350w ukupno moze to napajanje bez problema.

Povezi ga ovako.
1xpci-ex u jednu kartu drugi u drugu kartu
2xmolex napravi 6pin ubodi u prvu kartu.
jos 2xmolex napravi 6 pin ubodi u drugu kartu.

Najsigurnija opcija ti je da ih bodes na plocu + 1 x 6pin iz napajanja i 2xmolex to 6pin.
Sama ploca i 1x6pin iz napajanja dovoljno ce biti karti, ovaj molex to 6pin nece biti toliko znacajan.

generalno najpovoljnije je:

1. Kupiti reparirane kartice (malo teže se dolazi do njih ali može da se reši)
2. Kupiti neko obično napajanje Raid 500, LC 600 office samo za mb a sve kartice priključiti na neko serversko (nije neki problem da se nađe na KP ili limundo), obično prodavac ima više serverskih napajanja tako da mi se desilo da sam od jednog kupio 4x725w dell za po 1500din po komadu, a od drugog za 5k din 4x460w HP, povremeno se pojavljuju 835w Asteryin koja su perfektna dodše malo skuplje 30e....
3. Naručiti extendere iz Kine ~300din su obični i oko 900din USB
4. novi CPU, MB i 8gb ram

Takav rig sa 4x7950 kompletan izađe ~750 u najgorem slučaju 800e, što je mnogo manje od 1100-1500e kako se gore računali, mnogo brže se odplati a i lakše proda, minimalno mu padne cena za npr godinu dana....

Poslednja izmena:
Ne treba zaboraviti da su to ipak reparirane karte jeste usteda ali i macak u zavezanoj vreci ;)
Druga stvar pitanje je gdje ima i ima li uopste ti kartica iako ima vjerovatno se moraju povuci neke vezice da se dodje do njih...dosta ljudi ne zeli da petlja ili ne zna sa 2 napajanja.

Opet kazem jeste ogromna usteda ali nije za svakoga :)

Teže se nalaze reparirane, kupuju se na veliko. U principu mogao bih preko drugara da obezbedim ali je caka da mora velika količina da se poruči oko 100kom, i trebalo bi da se uplati unapred avans....
Uglavnom nemože da se kupi u malim količinama, ali kad naiđe reparirani sapphire 7950 vapor X za 130e nema dileme da nije dobra kupovina, skoro je duplo jeftiniji od 380-tice.

Nebitno kako čitam ovde se ljudi pate da nameste 2-3-5 kartica tako da njima ta razlika u ceni nije presudna kao nekom ko kupuje 20-30 grafika odjednom. Samo se čudim odakle ovoliko početničnih pitanja i nedoumica pa i među starijim rudarima koji su u ovoj priči od pre nekeliko godina....

Za serverska napajanja nema šta da se pogreši, njihova snaga je uvek onoj koja je deklarisana tako da nevidim kako neko može da pogreši i nešto spali, nravno prilikom prepravke potrebno je rukovoditi se sa nekoliko principa (dobro lemljenje i dovoljno debeli i kvalitetni kablovi), sve ostalo je prosto, naravno poželjan je merač potrošnje da tačno izmerite opterećenje po napajanjima i neće biti nikakvih problema....

Poslednja izmena:
Dobro ti to sve kazes i jasno si napisao to je opcija ko kupuje vise kartica/rigova medjutim kao sto i sam vidis dosta je novi rudari koji bi da krenu sa 2-4karte.
Sa druge strane s obzirom na svakodnevni pad isplativosti upitno je da li ima neko ko bi krenuo sad na veliko da ulaze novac.
Ubrzo ce neke nove AMD i NV kartice u nizem nm procesu, pa postoji opravdana mogucnost da ce biti mnogo isplativije.

Kada prodje ovde bice jos novcica...trenutno ih ima 3 koja su prilicno isplativa za kopanje ako se gleda momentalna isplativost, verovatno i vise od 3.

exp nikako neće preko dwarf proxy kod mene, sve pustim i sve radi ali posle 15-20min jednostavno se miner ubuli neprima više share-ove :( a bez proxy mi nekako bezveze da ga kopam...

probaj nove drivere da stavis...meni nije htelo na jednom rigu da kopa eth pa sam stavio 16.3 i sada sheruje i za komsiju

Nema on tu sta da spali skini napon karticama i one nece vuci vise od 150w na eth-u nek je sa ostatkom sistema 350w ukupno moze to napajanje bez problema.

Povezi ga ovako.
1xpci-ex u jednu kartu drugi u drugu kartu
2xmolex napravi 6pin ubodi u prvu kartu.
jos 2xmolex napravi 6 pin ubodi u drugu kartu.

Najsigurnija opcija ti je da ih bodes na plocu + 1 x 6pin iz napajanja i 2xmolex to 6pin.
Sama ploca i 1x6pin iz napajanja dovoljno ce biti karti, ovaj molex to 6pin nece biti toliko znacajan.

hvala na savetu. bas sam tako razmisljao, samo sto jedan modularni kabl ima samo 3 moleksa... a dva modularna imaju tipa 8 sata,tako nesto... moracu na jednu kartu da pravim od sata konektora, ali ne bi trebalo da bude problem, nasao sam da jedan sata konektor (tj pinovi) moze da izdrzi do 50w... ici ce sa dva,znaci nece biti problema.

Ne bi trebalo biti problema, ja uz MSI R9 280X dobio one 2xmolex to 6pin i to radi stvarno extra, ali nece biti problema ni sa sata.
Ima to napajanje snage za 2x380 ne brini radice to bez problema ;)

ne sumnjam u snagu... samo sam pitao kako najbolje da resteretim konektore :)

Eto sam si se snasao ;) ako nema molex-a dovoljno onda na jednu molex to 6pin drugoj sata to 6 pin i to je to.

imam i visak 8pin kabl za cpu... mogu i sa njega da iskombinujem,samo nema kod nas da se kupi adapter, morao bih sam da pravim... samo da nadjem neko pokvareno napajanje da odsecem 6pin muski.... 8pin cpu zenski vec imam sa nekog produznog.

Ma bodi slobodno molexe ne trebas nista da kombinujes karta ce kroz 1x6pin dirketno iz napajanja i pci-ex slota vuci 90% taj dodatno 6pin sto ces napraviti od molex-a ili sata nije toliko znacajan.

generalno najpovoljnije je:

1. Kupiti reparirane kartice (malo teže se dolazi do njih ali može da se reši)
2. Kupiti neko obično napajanje Raid 500, LC 600 office samo za mb a sve kartice priključiti na neko serversko (nije neki problem da se nađe na KP ili limundo), obično prodavac ima više serverskih napajanja tako da mi se desilo da sam od jednog kupio 4x725w dell za po 1500din po komadu, a od drugog za 5k din 4x460w HP, povremeno se pojavljuju 835w Asteryin koja su perfektna dodše malo skuplje 30e....
3. Naručiti extendere iz Kine ~300din su obični i oko 900din USB
4. novi CPU, MB i 8gb ram

Takav rig sa 4x7950 kompletan izađe ~750 u najgorem slučaju 800e, što je mnogo manje od 1100-1500e kako se gore računali, mnogo brže se odplati a i lakše proda, minimalno mu padne cena za npr godinu dana....

Ja bi onereparirane 78502gb za oko 6-7k din ako ima?

Zaa seeverska napajanja, secem zice van napajanja pa lemim potrebne kontakte ili da ga otvaram pa da lemim direkt na plocu? Zanimljivvo to mi nije palo na pamet

jos nesto, redosled na karti... da ubodem pcie na levi ili desni konektor? odakle vise povlaci,ili je jednako (nebitno gde bodem)?

ja lichno nisam za shtednju i budzenje na hw-u. novo sve najbolje, plati se malo vishe, ali si miran u svakom mogucem pogledu.

imao sam dodira i sa reparkama i nikad vishe...samo cu to reci.

ja lichno nisam za shtednju i budzenje na hw-u. novo sve najbolje, plati se malo vishe, ali si miran u svakom mogucem pogledu.

imao sam dodira i sa reparkama i nikad vishe...samo cu to reci.

Pogotovo ako gledas na mining kao dugorocni hobi/posao. To je nesto sto treba da radi godinama, i da nemas stetu ako/kad crkne. Uzmes sve sto mozes sa 3 godine ili vise garancije i cekaj da prodje toliko pa podvlaci crtu da vidis koliko si dobar/los u celoj prici. Ne kopaj kad je veca potrosnja od dobiti, to bar nije problem sem u glavi. Ja sam pogresno procenio da ce kripto biti realna prica i proglasio sam kopanje mrtvim za obicne smrtnike misleci da su asici jedina buducnost i da ce odnos ulozeno-ostvareno biti toliko mali da se isplati samo onima koji uloze mnogo jer imaju pare koje cuce bez veze-imaju visak. Sacekacu novu generaciju Radeona pa cu mozda napraviti rudnik ponovo, jer se cini da nikad nije kasno ni gotovo.

Poslednja izmena:
Onda to ne bi imalo smisla vise da je ulozeno vraceno odnos mali i bilo bi proporcionalno koliko god da ulozis. Gpu nije mrtav i nece biti jos duuugo. Pored tvoje preporuke za isplativost preporucio bi i mogucnost kopanja coina koji nisu trenutno isplativi sa eventualnim skokom u buducnosti. Ovo zahteva dodatno investiranje za struju i rizik koji moze biti manji ako se bas dobro istraze potencijali novcica.

Identicno razmisljanje imamo.

'12-te krenuo sa rudarenjem, '13-te vec imao 50-60 gpu-a, krajem '14-te sve rasprodao jer sam iz nekog razloga imao identicno razmisljanje o ASIC-ima i to da necu moci kasnije prodati graficke ni za 50 eura od zasicenosti trzista.

Sad ponovo krecem, uzeo sam 4 graficke cisto sprdnje radi i evo za 3-4 nedelje su se otplatile. Idem preko, dolazim na zimu i spremam ogromnu halu za mining. Racunam barem 200 gpu-a. Dovoljno sam sve testirao ovih godina, tako da ovo iz hobija konacno prerasta u investiciju.

Uvek se moze fino profitirati mining-om. Cesto izlaze nove valute kod kojih je prvih par sati mininga kljucno jer se tu mozes us*rati od love. Evo primer ETH, citam na BT forumu kako su ljudi kopali 10-15 ETH-a dnevno kad je izasao, sa jednom grafickom. Znaci sa 100+ GPU bi se napravio vrlo brzo stek od ~10,000 novcica koji danas vredi fino.

Onda to ne bi imalo smisla vise da je ulozeno vraceno odnos mali i bilo bi proporcionalno koliko god da ulozis. Gpu nije mrtav i nece biti jos duuugo. Pored tvoje preporuke za isplativost preporucio bi i mogucnost kopanja coina koji nisu trenutno isplativi sa eventualnim skokom u buducnosti. Ovo zahteva dodatno investiranje za struju i rizik koji moze biti manji ako se bas dobro istraze potencijali novcica.
Zašto? Kopaš uvek ono što je najisplativije pa od te zarade kupuj šta hoćeš, "perspektivne" coine, iPhone švalerki, burek i jogurt, Maserati...

Poslednja izmena:
Uvjek se kopa ono najisplativije pa prodajes i kupujes ono za sta mislis da ce da skace u buducnosti, to je neko moje pravilo a vjerujem i vecine ostali, ujedno i najpametnije.

Zašto? Kopaš uvek ono što je najisplativije pa od te zarade kupuj šta hoćeš, "perspektivne" coine, iPhone švalerki, burek i jogurt, Maserati...
Zato sto imas periode kada nemas nista isplativo za kopanje, za te periode govorim. Recimo kopao sam solarcoin i dosta drugih coina iz tog perioda koji su se isplatili pre ili kasnije. Neki odmah sa pocetka, tipa start kopanja i istovar, neke sam kopao i cekao do skoka. Na nekima nisam nista jos uvek zaradio. Poenta je da naleti susni period za koji je bas potrebno imati ili brze ruke ili zivce.

Narucio sam jos 15 GPUa i planiram da pravim ozbiljnu farmu u skorije vreme jer kao sto La kaze ima bruka love u ovome ako se predje u igru vecih igraca.

Problem je momenat. Uvek se prica o ulaganju u hw kada je isplativost ogromna a to smo naučili da obično ne traje predugo (eth je izuzetak). Da smo uzimali grafike pre 8 meseci kad je bila "očaj" faza mnogo bi povoljnije prolazili. Ja sam fino prošao sa cointellectom i još par novčića ali sam nažalost prodao za dz deo hw.
Ovaj put ću istrajati pa makar prop'o :).

Nazad
Vrh Dno