Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

uzmi tu kartu g1 380 4gb i odma je prodaj to je najpametnije ipak je nova i odlicna za igre otici ce, zakacio sam brojilo da izmerim potrosnju 380 izgleda da je na default blizu 200W potrosnja sa raidmaxom 1.2kw. Na toj g1 je takodje napon zakljucan tako da nema svrhe da se stavlja u rudnik a ima samo 1x8pina sto je isto jos jedan minus za rudarenje. Samo ona MSI 380 ima otkljucan napon ali i to je pitanje da li su sve otkljucane tako da je i to rizik za kupovinu.

Ako nece da je koristi uvek moze da je proda za lepu lovu i da kupi sebi za menje para dobru polovnjecu za rudnik. Ona 7970 je losa ideja u svakoj kombinaciji.

Ne bih je stavio da kopa, nego u komp da zameni ovu 6870. Da li ikako može da se otkljuca napon, da ga snizim na recimo 1.1v?

Ne bih je stavio da kopa, nego u komp da zameni ovu 6870. Da li ikako može da se otkljuca napon, da ga snizim na recimo 1.1v?

ne moze nikako za sada, jedino ako je otkljucana fabricki, meni jedna radi na 1.1V i ta se greje na eth 52C sa turbinom ostale su standardno od 70-75C sa visim voltazama i to je neki prosek, kazu proizvodjaci da je 75C radna temperatura ok. Moze mozda da se proba sa power limit u - pa ce verovatno manje trositi W. Primetio sam jednu stvar u Call of duty AW naime kada se postavi cpu/mem nesto nize jedino ova igra to konstatuje kako je podeseno u AB i tako podesi max. frekvencije npr 800/1200 i smanji malo potrosnju ono sto mi se nikako ne svidja je ta dinamicka promena napona u samoj igri neka stednja struje pa svaki cas usporava gpu umesto da stoji zakucan na 980 ili 990 u zavisnosti koji je proizvodjac karte. Potreban je brzi procesor od ovog mog iz potpisa pokazuje 80% opterecenje grafe ili bar klokovan na 4ghz konkretno za ovu igru u fallout4 ove stvari ne uticu na perfomanse. Napon nije zakucan stalno varira na najtoplijoj od 1.063 do 1.156V i tako na svakoj i na taj nacin prave neke ustede u potrosnji.

Poslednja izmena:
Da li je neko "shortovao" pinove 1 i 17 na PCI-e x1 slotu da bi dobio da mu rade sve četiri grafe na starijim pločama? Radio sam to pre dve godine sa Asusima P5K-e i P5K-Premium i funkcionisalo je besprekorno. Ono što me iznenadilo je da ista procedura više ne pali. Maksimalno vidi 3 grafike (ponekad). Jedina razlika je što su onda bile Saphire Dual-X, a sada Asus i MSI (u svim slučajevima 280X). Da li je moguće da to ima veze sa proizvođačem karata, ili sam zaboravio pa propusto neki važan detalj?

^ako ne radi ni sa short-om, onda je do ploce...

Da li je neko "shortovao" pinove 1 i 17 na PCI-e x1 slotu da bi dobio da mu rade sve četiri grafe na starijim pločama? Radio sam to pre dve godine sa Asusima P5K-e i P5K-Premium i funkcionisalo je besprekorno. Ono što me iznenadilo je da ista procedura više ne pali. Maksimalno vidi 3 grafike (ponekad). Jedina razlika je što su onda bile Saphire Dual-X, a sada Asus i MSI (u svim slučajevima 280X). Da li je moguće da to ima veze sa proizvođačem karata, ili sam zaboravio pa propusto neki važan detalj?

ako je bucan vent tj. odvrne ga do daske na toj karti sto ne vidi znaci da nisi dobro prespojio 1 i 17. Kad povezes sve cetiri karte cesto promeni poziciju video izlaza pa moras online da proveris sve karte tj. svih 8 izlaza obicno da nadjes na kom ce baciti sliku. Te bolje ploce imaju neku dijagnostiku u letu i hoce da se samo sredi nakon par minuta nekad i to pomaze najbolje upaliti i sacekati...

Možda ti tudja iskustva pomognu sa tom 380 grafom. Jes' da nije MSI al' ko zna, možda pomogne ;)

Danas sam preuzeo graficku, i izgleda da je felericna :) Ne mogu da je nateram da radi pod win 7 (pisem sad sa nje, ali ne prihvata drajvere). Probao sam prvo DDU, onda nekoliko verzija crimsona, i uvek pred log on screen dobijem plavi ekran. Resetovao sam bios, probao na drugom PCI-e slotu, probao na drugom rigu (napajanje silverstone 750W, preko ekstendera, isto se ponasa), i nece. Imam W7 64 bit SP1.
Kako da utvrdim da li je ispravna ili ne?

Ovde sam isto pisao sta sam sve odradio...

Poslednja izmena:
meni smrdi na neispravnu grafu. eventualno probaj na taze windowsu ili na nekom drugom kompu.

Po svemu sudeci je felericna,cim nece da primi driver nesto nije u redu sa kartom...

Koji smor :( mislim da cu da je sutra nosim na reklamaciju. Nemam zivaca da se zezam sa Windows 10, reinstalacijama sistema i slicno.

Smorio sam se za medalju, ali dobih sve četiri grafičke i sve radi kako treba. Ako neko bude imao sličan problem, rešenje je da se šortuje jedan PCI-e x1 slot, ali i jedan crni x16 (isti pinovi, 1 i 17), s tim da se u njega potom ubaci uski (x1) extender. Ovo zbog toga što na nekim pločama kada se u drugi (crni x16) slot stavi široki extender, tada jedan x1 jednostavno ne radi. Ako se uski extender stavi u široki slot bez njegovog prethodnog šortovanja, ploča će tada lampicama prijaviti problem. Znači, rešenje je dva šortovanja na opisani način (Asus P5K serija i sl.).
U međuvremenu mi je P5K-E zaglupela i ne mogu nikako da je probudim, CMOS reset ne pomaže. Vrte ventovi, gasi se i pali na prekidač, ali nema "bip" i slike. Ranije sam to rešavao stavljanjem memorijskog modula drugog proizvođača. To bi je probudilo. Asus ploče inače ne ljube Geil module, pa bi buđenje uglavnom izveo neki Kingston, koga, na žalost, trenutno nemam. Ako neko zna neku drugu foru za buđenje zaglupelog biosa, rado bih je probao...

Koji smor :( mislim da cu da je sutra nosim na reklamaciju. Nemam zivaca da se zezam sa Windows 10, reinstalacijama sistema i slicno.

Meni ove power color rade na dva kompa sa win7 i nije bilo problema, samo kada sam vracao posle 270 safir u ovaj komp iz potpisa nije htela da prihvati drajver rucno izbacivalo je da je out of date taj stari je kao ok, ni ddu nije vredeo i onda je uhvatila 15.11.1 beta valjda je taj predzanji i instaliralo sve komplet. Na nekoj kanti am2 rade sa pata hdd od 80gb i to 2x380 i 2x270 sa tim crimson drajverom 15.7 (sa manjim inace nece da rade) i win7 tako da ovo kod tebe bas cudno.

Poslednja izmena:
Storm, probaj je na drugoj masini. Tako je meni jednom bilo kad sam kupio Asus 7950. Vec sam imao gigu i cim stavim asusa u masinu ona poludi, nisam mogao ni driver da instaliram, masina mi sljakala kao da radi na 10MHz. Ja vratio grafu kad ono ispravna. Na kraju se ispostavi da mi je zaglupeo ssd. Nisam ni sistem mogao da dignem dok nisam uradio low level format.

Storm, probaj je na drugoj masini. Tako je meni jednom bilo kad sam kupio Asus 7950. Vec sam imao gigu i cim stavim asusa u masinu ona poludi, nisam mogao ni driver da instaliram, masina mi sljakala kao da radi na 10MHz. Ja vratio grafu kad ono ispravna. Na kraju se ispostavi da mi je zaglupeo ssd. Nisam ni sistem mogao da dignem dok nisam uradio low level format.

Probao sam na drugom rigu, koji isto ima Win7 kao i ovaj glavni komp, povezan preko ekstendera, i isto resetuje pre log on ekrana...

Onda je mozda stvarno feler.
I zacudio sam se kako si iznenadjujuce lako zavrsio reklamaciju :d

Poslednja izmena:
Aj jovo nanovo u Duocom :D

E Saj,jesu li ti asus-u zivi jos uvek?

A jesi ih cuvao..kopas li ti sta?

Grafa nema prekidač za bios :)

Corsair RM1000i

Vrh Dno