Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

da li moze sa ovim novim drajverima 14.9 da se menja frekvencija gpu/mem? Postoje i neki beta 14.9.1 i 14.9.2 moze li mozda sa njima ili je 14.4 zadnji koji to dozvoljava?

Nije na 956mV, nego na otprilike oko 1070-1080mV. Iz određenih razloga (VBIOS je nazvan "956mV", jer je kao takav zapisan u hex-u, tj. kao 3BC)", autor modovanog VBIOS-a je postupio, ne znajući odgovarajući signal za VRM. Isto sam i ja probao, ali sa vrednostima, koju su bile već upisane u VBIOS. To je bila "slamka spasa", jesam snizio napon, ali ne dovoljno, tj. ne ispod ovog već modovanog VBIOS-a. Kad neko bude znao tu referencu za VRM, moći će i da se napravi i nova verzija VBE7, kako bismo mogli sniziti napon. Dotle, možete uflešovati ovaj VBIOS i još više sniziti uz pomoć MSI AB na oko 1V. Nisam proverio, jer moja karta ima ASIC od 52% i ne može mnogo dole od default-nog napona.

A gde ti to gledas kada tvrdis da graficki procesor radi sa naponom od 1070mV?
Meni svugde pise da rade na 956mV i to se vrlo oseti na potrosnji i grejanju, veruj mi.

Meni samo nije jasno zasto msi ab ne dozvoljava skidanje napona vise od 94mV ako vec ima tu mogucnost.

moze li mi neko reci kako da podmazem kulere na ASUS 280x DCII TOP ...ili preporuciti neki video tutorijal...rade takoreci neprekidno od februara...nikad ih nisam podmazivao...nisu bucni osim na vecim obrtajima ali tako je bilo kolko se secam i kad sam ih kupio....normalno da ne izgubim garanciju tim postupkom
i kojim se uljem to radi

Poslednja izmena:
Kada ih zavrtis blago prstima i ako se vrte par sekundi i polako usporavaju pa stanu sve je u redu i ne diraj ih.

Ako vrzo uspore mogao bi da razmislis o podmazivanju a ako prakticno odmah stanu obavezno moras da intervenises.

Te nisam rasturao pa ne mogu da ti kazem kako da uradis.
Rasturao sam od Safirki 280 dual-x. Prosto se skine gornji deo sa propelerima, mora malo da se zapne ali ide bez problema jer se iscupa osovinica i otpusti onoj plasticni osigurac koji je u samom kucistu propelera. Onda to lepo sve ocistim, stavim litijumovu mast i samo vratim propelere, mali pritisak i samo "skljocne" i to je to. Osigurac ponovo drzi propelere na mestu i rade bez problema.

Kada ih zavrtis blago prstima i ako se vrte par sekundi i polako usporavaju pa stanu sve je u redu i ne diraj ih.

Ako vrzo uspore mogao bi da razmislis o podmazivanju a ako prakticno odmah stanu obavezno moras da intervenises.

Te nisam rasturao pa ne mogu da ti kazem kako da uradis.
Rasturao sam od Safirki 280 dual-x. Prosto se skine gornji deo sa propelerima, mora malo da se zapne ali ide bez problema jer se iscupa osovinica i otpusti onoj plasticni osigurac koji je u samom kucistu propelera. Onda to lepo sve ocistim, stavim litijumovu mast i samo vratim propelere, mali pritisak i samo "skljocne" i to je to. Osigurac ponovo drzi propelere na mestu i rade bez problema.

ne koce vrte se ekstra i na najmanji zaokret prstima...mislio sam da podmazem iz preventive jer me malo zabrinula pre par dana jedna situacija kad sam krenuo da kopam one coin neki novi algoritam za probu...sgminer3s je bio totalno neoptimizovan i karte su pri pokretanju samog minera bez ikakvog razloga sa 35 posto obrtaja skakale u sekundi na 100...bezobzira na podesavanja...tom prilikom kada su odjednom karte povecale obrtaje na maksimum na dve karte po jedan kuler je poceo da tandrce da se tako izrazim...jednostavnim potezom sam resio problem (dobile su po kokavac u centar kulera :) i smirile su se istog momenta ) od tada nema problema ni znakova da nesto ne valja ali nebi bilo lose da ih iz preventive malo podmazem pa sam pitao za savet...nisam lak na ruku imam osecaj da cu da s****m nesto pa reko mozda neko zna kako se bas taj kuler podmazuje...u svakom slucaju hvala @gaspar

brzo pitanje, uzeh FX8350, sad se dvoumim oko ploce (ne treba mi neki overklok potencijal, mozda blagi 4.0-4.2 GHz, bez povecavanja napona, najverovatnije uz undervolt)

na jednom imam ovu plocu:
GA-970A-UD3P --- 8+2 phase --- 8.800 din

e sad dal da menjam ili da uzmem istu plocu, nisam u toku ako ima neka malo bolja ploca reknite, pitam u ovoj sekciji znaci znamo za sta ce da sluzi

Idealna ploca za taj cpu i te pare tj bestbuy

desava se to kada nije dobar spoj (kontakt) , samo promenis kabal i napred :)

Pa nemoj da koristiš taj konektor. Za 2x 280x imaš više nego dovoljno :).

meni se to desavalo sa TT napajanjima, ali su mi ovi nasi predstavnici poslali DZABE nekoliko kablova, sta reci samo pohvale :)

Kolegi nasem odavde je Seasonic poslao ceo komplet kablova zbog istog problema. Kontaktiraj CM u onoj temi za podrsku pa vidi dali mogu da ti posalju kablove, ako ne onda ga reklamiraj, nisi ti kriv sto imaju probleme s kablovima.

obavezno ispipajte kablove na svim spojevima, ne moze da skodi, posebno na onim gde se desavaju havarije

** posalji mi cenu na PM koliko cenis napajanje u takvom stanju

Nemoj da se ljutis ali ta paljevina je tvoja greska 99%,V1000 ima vrlo jasan i krut klik prilikom ubadanja kablova,nisi kliknuo :).
Ja ih imam bas puno i prosli su kod mene sodomu i gomoru i svi su kao prvog dana,evo vec 2+ godine
Jedan primarak je dobio sa razdaljine od pola metra mlaz vode od 10mm jacine 2bara,u radu,direkt u vent,cirka 70l vode,posle 15 dana proradio ko da nista nije bilo :D

Poslednja izmena:
Ne mora da bude njegova greska. Vec rekoh da se to desavalo i na Seasonic-u i to bas na KM3 platformi na kojoj je CM V zasnovan. SS dobro zna za taj problem i reklamiraju to bez frke. A i lako moze da se desi da dodje za nijansu losiji kablovi i eto problema.

Nemoj da se ljutis ali ta paljevina je tvoja greska 99%,V1000 ima vrlo jasan i krut klik prilikom ubadanja kablova,nisi kliknuo :).
Ja ih imam bas puno i prosli su kod mene sodomu i gomoru i svi su kao prvog dana,evo vec 2+ godine

Moram da citiram :)
Kliknuli su oni jako dobro.
Prije toga je u rigu bila i ASUS 280x TOP koja je samo prestala da radi ali nije bilo paljevine; reklamirao sam je uspjesno.
Mislis da ne postoji mogucnost da je neka falinka kod kablova ili samog napajanja BAS na ovom modelu!?

@nesic1: Znajuci tebe bilo bi negdje oko 50Evra a onda bi se pojavilo u oglasima za 190 minimum (salim se malo ali citam tvoje oglase) :p

To je taman onih 1% :)
V1000 je najbolje sto ima u redovnoj ponudi na nasem trzistu.

Svuda se desi skart i na najboljim serijama. 1 od 100 na reklamaciji nije nista. I bar nije nikakav ozbiljan kvar ;)

Pincetom izcackas,alkoholom 100% ocistis,ubodes nove kablove,verujem da ce ti poslati cm kancelarija i vozi.Meni su izasli u susret za 24pinac koji sam sam zezno i za dodatne pcix za v850

za prvi deo sa 50evra si u pravu :p za drugi vec nisi, zadrzao bi ga, reorganizujem opremu :p

To pravilo je zakon. samo dok ga nisam usavrsio spalio sam 5 ploca i 5 napajanja. svaki kablic i svaki spoj pipnes i ako je vruce nije dobro.

nesic1@
To pravilo je zakon. samo dok ga nisam usavrsio spalio sam 5 ploca i 5 napajanja. svaki kablic i svaki spoj pipnes i ako je vruce nije dobro.

Pojavio mi se problem sa kompom, ne rudarim već mesec dana, jer nemam interneta i noću mi ne radi komp, stoji ugašen u rigu.

E sad, jutros kad sam ga uključio cuo se neki čudan zvuk odmah, neko pucketanje struje, onda sam bolje pogledao i video da napajanje seva, ko nekoliko manjih gromova u vidu tačka, tako je izgledalo, ja brže bolje iskljucih komp iz struje. Dim neki baš i nisam primetio, ali se osećao smrad struje i deluje mi kao smrad izgorele žice, ceo dan, nisam mogao nikako ni da izluftiram sobu da taj miris nestane, čak i uveče se osećao taj miris kad sam pomirisao napajanje. Uplašio sam se da mi nije jos nesto riknulo, ali detaljnim pregledom nigde vise nikakvu štetu nisam video, a miris je dolazio samo iz napajanja, ostalo mi sve deluje ok.

I nista, otvorim ja napajanje, posto mi vise nije pod garancijom i ne vidim unutra nikakvu štetu, doduše nisam ga rasceretio još skroz, samo poklopac skinuo, pa se ne vidi baš sve ispod hladnjaka. Jedino sam video solidnu količinu prašine na ventilatoru, nista vise.
Ono što je čudno, jeste da mi se nesto slično u manjem intezitetu desilo i pre par nedelja, ali sam izignorisao, upalio komp iz druge i radio je normalno do sad. Doduše dešavalo mi se da mi se zamrzne komp u toku rada i ponekad da se restartuje, ali mislio sam da je to do memorije ili do harda.

Napajanje je Corsair 620 W, veoma kvalitetno, veoma skupo plaćeno i imalo je garanciju preko 5 godina. Ja sam ga koristio toliko otprilike.

Stari komp je bio na njemu, a zatim je gurao nov oko pola godine: R9 280x v2, i5, 8gb ram, dva harda i dvd rezac i još neke sitnice.
Drug mi rece da mi se napajanje za tih 5 'dina istrosilo i da više nema dovoljno snage za taj komp.

Vaše mišljenje?

I dal mislite da je bezbedno, da posto dobro očistim napajanje i isključim recimo dvd rezac i još neke sitnice, da probam opet da ga uključim? Jel moze da mi ošteti ostali hardver to što možda napajanje nema dovoljno snage?

Ja ga nebih vise ukljucivao nikako, nebih rizikovao da pukne onaj kondenzator unutra. Bilo je to odlicno napajanje. I moje je pocelo da zeza pre par meseci, previse se greje.

Ako bas zelis da ga probas, iskljuci prekidac, spoji spajalicom na 24pin zelenu i bilo koju crnu zicu pa onda ukljuci na prekidac i trci do utikaca na zidu spreman da ga istekas :d
Bez zezanja, nemoj rizikovati bilo kalav HW s napajanjem koje varnici.

Ako ništa nije oštećeno, napajanje i dalje ima tu snagu, samo kapacitivnost kondenzatora opadne tokom korišćenja i mogu se prilično naduvati. Tada je potrebno zameniti ih.

Nazad
Vrh Dno