Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Ja sam ovoga leta u fazi nabavke ASIC-a. Sta konkretno to cu znati od ponude i potraznje u tom trenutku. Sada se vise isplati sha pa menjati u ltc. Ko zna da li ce tako i kasnije biti.

Malo se i plasim toliko shitcoina, iskreno, kome pa oni trebaju?
i ti izlasci novih i novih algoritama, to je samo pokusaj devova da isisaju sto vise para, udarajuci na publiku koja ima GPU. Mislim da je buducnost rudarenja na strani asica. Videcemo. Trebaju li nam 1543 altcoina? Relano? Nekad ste nesto online platili a a nije bilo u 90% slucajeva BTC ili u 10% slucajeva LTC? Tesko...

Ok, ako taj uredjaj platis 0.4BTC-a, koliko po tvojoj proceni on moze ukupno da zaradi kopajuci btc? Necu da racunam druge, nove valute jer je tu sposobnost tj. sreca najveci faktor. Hajde na napravimo racunicu za najveceg noob-a.

Ja stvarno nemam nista protiv asic-a, to su sjajne sprave ali Arrow je napisao lose strane. Dostupnost i visoka cena su meni najveci minusi.
Edit: I ja sam se razmisljao da uzmem neki asic preko leta ali otom potom.

MA trejderi su prosli najbolje zadnjih godinu dana.
Ali oni koji umeju nesto i da urade a ne ko ja... dubioza nevidjena.

@Sajb

ako uzimas ASica po 0.4 btca neces kopati BTC sa njim kao i kada uzimas jednu karticu, kopaces nesto sa malim diffom ili ces uzeti bruku kartica...tu je to negde.

Kakve ima veze koliko kartica kopa ili koliko asica kopa?
Poenta je u ulozenom i u procentu zarade. Ako taj uredjaj ne moze da iskopa pre 0.4 btc-a besmisleno je uzimati ga. A shitove mogu da kopam i grafikom, ne treba mi asic za to.

Ima veze jer smo u prici sve sveli na jedan uredjaj, ako gledas proporcionalno vecu kolicinu asika ili gpu-a ista je prica, samo je igra vecih i manjih brojeva...u sustini postoji nemalo primera gde su ljudi sa jednom grafikom za kratak period bas na shitovima uzeli vise love nego sto cemo mi na ltc-u za 5 godina. U praksi, opet ponavljam, pravila postoje ali dosta su uslovljena informacijama i odredjenim procentom rizika.

Видим да сте кренули са рачуницама, па ево јел може ико да примени ту рачуницу на мој пример. Имам тренутно 0.6 БТЦ у штеку, илити 360 долара и који би асик могао узети? Шта са њим копати, тј која је најисплатљивија валута? Ја колико сам приметио по овој цени да копам само БТЦ нема шансе да га отплатим до 2015? Да ли је боље улазити у тај свет рударења, или опет куповати ЛТЦ да би оборио просечну цену куповине на 12долара по ЛТЦ?

ne volim da raspolazem sa tudjom lovom, cak ni u predlozima :)

Причамо хипотетички и покушавамо мени почетнику да проширимо видике :d

mislim da ta prica koju vlasnici Asic-a pricaju sta su zaradili na nekim coinima koji su skocili 100x ne pije vodu , jer evo primera ja sam na pocetku kopanja Blackcoina za dan iskopao 186000 i da sam ih prodao u peak-u imao bih skoro 200 BTC-a (i kolika je tu zarada , a ja kopam grafikama) ;), jer ne mozemo pricati o zaradi kada se "ubode" coin , jer to nije realna zarada, vec lici na dobitak na lutriji

Tako je, ne trebamo da pricamo sta bi bilo kad bi bilo, vec o tome da se kopa direkt - e tu su za sada asici glavni, za BTC i LTC.
Sa grafikama ostaju samo novcici u zacetku i pokusaju. Ali zahvaljujuci njima rudarenje grafikama i opstaje. Jos uvek.

Ne kazem nista protiv grafika, pa i BTC i LTC su bili u pocetku glavna zarada "graficarima".

Pa bas zato sam ja i pricao danas da se racunica pravi iskljucivo po btc-u i ltc-u jer je to jedino 100% sigurno dok je ostalo lutrija. Vidim da su svi vlasnici asic-a danas izbegavali da to odgovore i napisu tako da sam odustao, necu da trosim energiju kad ljudi ne zele da saradjuju.

Nego ajd nek me neko prosvetli, koja je fora sa onim 200MHs scrypt asic-om?
Kosta 4k USD a po ovoj tezini i ceni pravi 4800 USD mesecno...

What's the catch?

ne znam na koji "onaj" misliš ali verovatno rok isporuke

Pa da, to je ovo sto je naduvalo diff sada. Realno ako se sada ne naruci za nedelju dana moze diff otici 50% lagano. To treba uzeti sto pre i uposliti dok ne skoci cena.

Po mom iskustvu ako sad imaju taj od 200 to znači da im već stižu novi od 500 :)

fora je u tome da sada i dan kasnjenja scrypt asic isporuke moze znaciti od 20% manje zarade kratkorocno gledano!

au brate al sam se ja danas napatio sa nekim napajanjem matorim od 1 kw.

uzeo ga od clana ovde sa foruma za male pare, sasami, pustio ga u rad, kad ono pocelo da mi se gasi svaki put pri vecem opterecenju. nakacio ga na neki asic, koji trosi max 460 w, i to iz zida. ima dva PCIe konektora (onaj bitmain od 200 GH) i jeste naklokovan, ali 1 kw mora to da izgura. pomislih da je napajanje ćao. video jos i da je napajanje otvarano.

i matorog iscimao da nazove coveka da mu se pozali, jer ja uopste nisam u Srbiji (što je dodatno cimanje), kad ono on nije dostupan, a kuci se ne javlja. malo je reći da mi je skočio pritisak. ne toliko zbog para, nego više zbog pomisli da su i na benchu počeli da uvaljuju panjeve, a ja bogu iza nogu (u rudniku).

i reko' ajd da probam ponovo da ga nakačim, ovoga puta načuljio uši, kad ono čujem KLIK iz napajanja. pomislih kolo neko zaštite hebeno. pogledam napajanje ima 8 grana od 12 V, svaka po 18 A !!! osam, ej!

spustio klok asic-u, i proradi.

hebem mu miša. iscimao i nikolas61 da kupim drugo od njega napajanje. iscimao i Ji4Tze, jer je sasami u medjuvremenu banovan. :D

svima veliko izvinjenje na cimanju.

single rail napajanja su keva.

Poslednja izmena:
Što ne vežeš dve grane u paralelu?

Zar nema makar 2 grane koje mogu da se opterete sa vise od 18A ako neka druga nije opterecena? 8 grada je suludo. Single rail rules!

Kad smo vec kod napajanja u firmi na E... na akciji Thermaltake TPX-1275M 190 eura

@Saj
jok, sve su po 18A. hebem ti dell, uvek je doslovce sprovodio specifikaciju Inteluovu.

btw nabavio sam ga za smešnih 50 eura. jeste izarčeno, ali samo da radi. otuda i sumnja da je neispravno.

da li ovo NAPAJANJE 650W FRACTAL DESIGN INTEGRA R2, FD-PSU-IN2B-650W moze da gura 2 X ovo AMD RADEON R9 270X POWERCOLOR PCS+ 2GB DDR5, DVI/HDMI/AXR9 270X 2GBD5-PPDHE ako se poveze na razlicite grane? pitam zbog ove 22A

a kako ide povezivanje preko molexa nastavci bilo gde na 6pin konektore ili da se razdvoje 2 sestopinca iz napajanja pa po jedan u svaku kartu a ostatak sa molexa na nastavke? Predpostavljam da ovo moze ako kompletna struja prolazi kroz obe grane a ako nije tako onda verovatno mora sa molexa na istoj grani?

Poslednja izmena:
aj nek potvrdi neko od iskusnijih da grane nisu zice i da ne moze da se bira na kojoj grani ce se kopcati koja kartica...?

@Saj
jok, sve su po 18A. hebem ti dell, uvek je doslovce sprovodio specifikaciju Inteluovu.

btw nabavio sam ga za smešnih 50 eura. jeste izarčeno, ali samo da radi. otuda i sumnja da je neispravno.

sto se tice ovog napajanja imao sam prilike da vidim kako radi i ne bi smelo da bude sa njim problema, pregovarao sam ja sa covekom pre tebe delovao mi je ozbiljno jer je svasta prodavao i cini mi se da vodi racuna o hardveru e sad to je samo prvi utisak ko ce ga znati, nadam se da je problem do nedovoljno struje i da ces nekako to prevezati i resiti problem

Vrh Dno