Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

@Nordea Cekaj, jel se ti pravis lud ili sta?

Edit: Hajde idi kopaj MAX, DRK, VTC, Monero npr. Hoces li i za to kupiti asic?! Imao si par godina fore da kopas BTC grafikama, mogao si LTC kopati grafikama do pre mesec dana... Poenta je da je uvek bilo sjajnog perioda da kopas nesto i da tom grafikom mozes da kopas bilo sta dok ne izadje asic za taj algoritam.
Ja sam ovim grafikama kopao BTC, LTC, sada kopam DRK i ko zna sta cu sve kopati sledecih godina. Sav stek sto imam obezbedile su mi grafike. Asic je uredjaj koji radi par meseci i posle toga mozes da ga bacis dok grafiku prebacis na nesto drugo.

Poslednja izmena:
Izvini, zbog cega ti kopas?

Edit: Ja sam kupio asic za BTC i isplatio ga za 26 dana. Posle toga sam kopao jos mesec dana i dao ga starijem sinu jer je ostao bez posla. Shvatam da su ljudi nostalgicni ali ali treba ipak vuci napred.

Poslednja izmena:
Pa ok, ti vuci napred a mi idemo da kopamo nesto drugo. Ne vidim sta imas protiv grafika. One su i izgurale btc na to mesto gde je sada. Kapiram ja tvoju filozofiju ali zasto mislis da smo mi ludi?
Koliko si ostao u plusu od tog asica? Bas me zanima racunica.

@nordea

realno i iskusno.

nema smisla kupovati graficke. ako neko vec planira da nastavi sa kopanjem, bolje neka gleda da nabavi neki asic.

Poslednja izmena:
Sta da kopamo, btc i ltc?
Pa nisu to jedine valute niti ce ostati jedine. I sto bi ih kopao uopste? Zbog zarade? Pa lakse je samo kupiti novcice i cekati skok, vise ce da se zaradi.

Sajberu, naglasio sam u nekom od predhodnih postova da nemam nista protiv grafika. Svako se sluzi svojom lopatom. Bio sam dobronameran. Mislim da moze vise da se zaradi kopanjem na moj (nas) nacin, jer nisam jedini koli kopa asic-om.

Sajberu, naglasio sam u nekom od predhodnih postova da nemam nista protiv grafika. Svako se sluzi svojom lopatom. Bio sam dobronameran. Mislim da moze vise da se zaradi kopanjem na moj (nas) nacin, jer nisam jedini koli kopa asic-om.

Ok, mozes li napisati koliko si platio Asic, kad i koliko si zaradio? Cisto da bude sve crno na bijelo, pa da pomognemo i ostalim clanovima foruma u izboru lopate.

Napisao si ali post pre toga govori potpuno suprotno. U svakom slucaju, da, svako se sluzi svojom lopatom. Mi lopate imamo od ranije i koristicemo ih jos jako dugo. Asic jeste elegantnije resenje ali je kratkotrajno i vezan je samo za jedan algoritam. Za par meseci moras uzimati novi asic. A da ne pricam o tome da nema svako da da par hiljada eura odjednom za nesto. Svi smo mi od grafika krenuli, neko od jedne, neko s malo vise... S jedne strane moglo bi se reci da ste genijalcina i ti nostalgicni jer ste se samo za btc vezali. Na sve mozemo da gledamo s vise strana.

Ja sam sam imao 10.000e kad mi je trebalo do sada bi sigurno imao milion zaradjenih lagano. Pre desetak dana sam cak imao ponudu od momka da mi da para koliko god treba i da ja to obrcem sto mi ne pada na pamet da pristanem. Necu s tudjom lovom da radim i da razmisljam posle. Da imam nesto kesa mozda bi i ja uzimao asic ako nemam na neki pametniji nacin da ih obrnem ali ja bih licno pre u novcice ulagao.
Ali sve dok smo u plusu nije bitno na koji nacin dolazimo do toga ;)

BTW, ne rece nam koliko si ostao dobar i za koliki period?

Kolege, jedan nas kolega je jednom prilikom rekao opasno dobru izjavu..

Onda kada je btc vredeo 700-1000$, i kada je diff na btc mrezi skakao kao i danas, neverovatnom brzinom, covek samo rece "grafike nisu bile nikad isplativije za mining BTC nego sada".. to je rekao krajem prosle god..

Poenta je da si pomocu grafika mogao doci do btc mnogo lako i jeftino zahvaljujuci miningu alt valuta.

Do sada nisam posedovao ni jedan asik uredjaj, i presrecan sam zbog toga.. jer taj isti asik posle nekog vremena mozes da parkiras u kontejner, dok svaku grafiku mozes prevesti na mining neke druge valute ili parkirati u neki gaming komp ili pak neku poslovnu primenu..

Onaj ko se odluci na kupovinu tih asik spravica, bolje da stavi na papir dal je rentabilnije da za te novce kupi neku kripto valutu i ceka eventualni skok cene, ili pazariti asik za mining valuta kojima diff velikom brzinom raste i dolazis u situaciju trke sa vremenom ;)

Samo što sada sve ređe imamo situaciju da neka valuta odskače sa isplativošću kopanja na iole duži rok, kao što su to bili recimo DOGE, UTC itd. Kopanje odmah po izlasku valute je druga priča, koja može, ali i ne mora da uspe.

Asic od 400Mh/s kosta izmedu 6 i 7K$ i ne trosi vise od 700W. O potrosnji grafika da ne pricamo. Samo razlika u struji ubi grafike. Nemam nista protiv grafika ali treba ipak biti koliko toliko realan.
ja sam tačno napisao kolko je šta koštalo i kolko je kolko je iskopalo. taj od 400 mhs ćeš dobiti dogodine,makar ja,možda ti imaš neku štelu.
Aj nam sad reci stvarno koji je to asic bio,kolko plaćen i kolko je sin iskopao btc.

I jedno i drugo je isplativo samo se radi o dugorocnosti....Asik je kratkorocnija investicija (nije brza), GPU su dugorocnije i fleksibilnije investicije. Imam i jedno i drugo i vidim da mi za Asik-a treba dodatna investicija posle 5 meseci...GPU vozim vec godinu i nesto i jos cu sigurno toliko!

Par stvari o ASIC-ima od onoga ko ih je imao i imace ih opet:

Farma ASIC vs GPU

ASIC:

Prednosti:
- Manja potrosnja
- Lakse hladjenje
- Skoro bez odrzavanja (nema dizanja sistema, podesavanja, gadjanja drajvera)
- Velika brzina na malom prostoru

Mane:
- Realno preskupi - cene su tako namestene da je pitanje da li cete biti u nuli ili u malom plusu (bar do sada)
- Garancija ne postoji (realno, niko kome se takav uredjaj pokvario nije imao sansu da vrati celu investiciju)
- Kada ga "pregazi vreme" mozete samo da ga imate kao lepu uspomenu, vrednost mu je blizu nicega
- Najcesce se na isporuku ceka po vise meseci, a pare daju unapred. Po meni je OVO najveca mana

GPU:

Prednosti:
- da kazemo "univerzalna" lopata
- ima daleko siru primenu od samog kopanja koina
- pokriveni ste garancijom uvoznika i prodavca
- mozete prodati deo ili sve po nekoj ceni i kada stane rudarenje

Mane:
- zahteva odredjena znanja da bi se podesilo rudarenje
- daleko veca potrosnja struje u odnosu na dobijenu snagu
- podesavanje koje nekada traje i danima dok se ne dobije zeljeni rezultat
- zahteva dosta vise prostora i pripremu prostora za pustanje rig-ova u pogon
- cena investicije je znacajno veca od cene investicije u asic

Sve ima svoje + i -

Ja sam imao i jedno i drugo i trece...
Sve ima svoje. Ko da poredite putovanje na neku destinaciju kolima i avionom. Kolima idete polako, mozete da svratite gde hocete, imate neku slobodu da skrenete sa puta. A sa druge strane avionom je udji izadji i gotovo. Razliciti dozivljaji. Oba su lepa na svoj nacin.

Sta ste bre gadljivi na asice, ja se kod njih samo i jedino plasim trgovaca prevaranata da nece isporuiti na vreme ili uopste.
Sa druge strane grafike su neka sigurica.

Najbolje je kad moze covek da priusti i jedno i drugo, bez predrasuda.

Odvojio sam ovo drugo poglavlje jer mnogi mesaju babe i zabe.

Kada govorimo o kopanju drugih valuta pa zameni u BTC ili LTC, grafikama, to je ok.
Ali u tom slucaju, postoje odredjeni rizici i potrebna su izvesna znanja i predvidjanja.

Po meni je ista stvar kopanje ASIC-ima BTC i LTC pa kupovina alt coina, sa nadom da ce oni skociti, kao i kopanje alt coina grafikama, pa cekanje istog dogadjaja.
U oba slucaja pokazujete osobine trade-era, nije lose, ali nije sigurica.

Cilj je isti: doci do sto vise BTC ili LTC? Neko to radi direktno, rudarenjem tih valuta asic-ima, neko indirektno - preko alt coina. Oba slucaja su ok. Odaberete svoj put.
A postoje i ljudi koji trejduju i nemaju ni jednu jedinu masinu za rudarenje, i uglavnom prolaze bolje od samih kopaca. Bar do sada.

U svim slucajevima je jedino sto je bitno - stanje na novcaniku.

Evo jednog banalnog primera, ali mozete shvatiti poentu:
Onomad kad je bio fork terracoina (6-april-2013 u 13:30), poolovi su popucali bili u jednom momentu. Posto sam imao dovoljno snage da guram miing solo, imao sam sve podeseno i sinhronizovano za solo rudarenje. Udario svom snagom na terracoin i ukenjao se od istih. Naravno da sam ih prvom prilikom prebacio u BTC.
Da sam tada imao ASIC ili FPGA cluster, sledeceg meseca sam mogao da odem i kupim koji god pozelim auto, stan ili sta god. Za jedan dan rudarenja.
A da sam bio trader, mogao bih samo nemo da posmatram desavanja.

Poslednja izmena:
Evo jos jedan plus za Asic...Najposteniji Kinezi prema mom iskustvu bitmaintech...200GH/s za cenu nesto manju od r9 280x, stize u Srbiju za 3 dana, na carini ostane jos toliko. Potrebno i napajanje reda velicine 100eur. Moze se kopati more altova, sha valute izlaze dosta cesto, neke se pumpaju a neke propadnu-isto kao i sve ostale. Kupio prva dva komada krajem februara, kopao 5 razlicitih novcica, 3 propala, jedan bio relativno uspesan a jedan se napumpao 100x od momenta kada sam ga poceo kopati. Posle 10 dana kupio sam jos dva od BTC-a zaradjenih na ovom koji se napumpao i ostalo mi jos 2 BTC-a za stek. Sa 800GH/s kopao od sredine marta do pre neki dan. Kopao sam svasta, ali najvise BTC na GHash-u. Iskopao oko 20K ZS-a za dva dana, dok je bio POW, koje sam zamenio za oko 1.5BTC-a do sada, ostalo mi jos oko 5K ZS-a, cekam ga na mintpalu, drugi je na vote listi. Kopao jos neke promasaje, bonus, sha...i preostalo vreme BTC. Za tih 3 meseca sem altova iskopao jos oko 4 BTC-a. Dakle, pocetna investicija je bila 2400 eur za dva asica, to je tada bilo oko 5.2 BTC-a, prodao ih pre odmora za 2.2 BTC-a. Znaci, ulozio 5.2 BTC-a, dobio nazad 9.7 i jos mi ostalo trenutno 0.4 BTC-a u ZS-u i 2.6mil SHA coina koji sada vredi oko 20 sat, posto je POS mogu da cekam cenu ili neka propadne. Ostale ne racunam, ali imam i CREA, i BNS i DEM i nesto od SHA. Dakle, ne da se isplati nego ubija. Da preduhitrim opaske "da si kopao ovo ili ono sa GPU, imao bi..." da sam kopao samo MAZA coin kada sam kupio prva dva, na dan 6-7 marta bih imao oko 60 BTC-a. Ali nisam, i prodao sam ih dosta nize od peaka, a i ovako sam vise nego zadovoljan rezultatima. Krajem leta cu kupiti ponovo asice, samo ako budu za isporuku odmah, sha ili scrypt, nebitno. Graficke necu vise nikad sigurno, to je kao da kupujes volove za oranje njive. Ako ih vec imate, to je druga prica, ali kupovina gpu danas za mining je totalni promasaj. Asice cu kupiti samo zbog grejanja u zimskom periodu jer ce za tih 6-8 meseci sigurno vratiti ulozeno, gledajuci kroz crypto.

Poslednja izmena:
ma čak i ako kopaš btc nisu preskupi.

eto, mene je mrzelo da se bakćem sa altovima, stavio da mi kopaju btc, i isplatiše se posle nekog vremena, a ostane ti mašina (cist profit) i jos nesto preko iskopano.

A ti si dao primer isplativosti ASIC-a na coin-u koji je napumpan 100x... nece da moze... mozda sledecih X meseci ne zaradis nista

Pa zato sto ako gledas tako onda i nema poente cime si ga kopao, bices u plusu ako ubodes takav novcic...

Uglavnom, poenta price je da je ASIC elegantno resenje, ali i dosta skuplje. Treba dati gomilu para odjednom za nesto sto nemas u rukama i nemas garanciju, previse rizika je to po meni... Igracka za velike igrace ...

Ok...ja sam zaradio na Auroracoinu koji je isto kao i Mazacoin skocio nebrojeno puta kopajuci ga 7 dana...tako da se na kraju, pored svih prednosti i mana, svodi na istrazivacki rad i informacije u pravom momentu. Rizik je veci ali je i zarada eksponencijalno veca kopajuci altove altova :)

A ti si dao primer isplativosti ASIC-a na coin-u koji je napumpan 100x... nece da moze... mozda sledecih X meseci ne zaradis nista

Nisam dao isplativost Asica na coinu koji je napumpan 100x. Samo sam rekao sta bi bilo kad bi bilo. Ja sam dao primer isplativosti na 4-mesecnom uzorku, iz prakse, ne teoriju. Samo malo pitanjce...za koliko je bio napumpan DRK, BLACK itd...Sve to ode gore jako mnogo, i uglavnom to samo posmatramo. MZC je bio otisao skoro 80X, nije bas 100 ali je pao jos vise posle pumpa. Moji drugari su u decembru prosle godine, kad je BTC bio max, stisnuli mooda i kupili UNO. Tada se moglo uzeti oko 1000 komada za jedan BTC. U martu je bio pump UNA na oko 0.045. Nisu prodali jer su naravno kao i svi vezani za novcic i prodaju samo kad moraju. Pozdrav bagholderima :)

nikad, nikad se ne vezivati za novčić iz emotivnih ili bilo kojih razloga.

to je praksa koja vodi u propast.

fuckera prodaješ kad se napumpa i to je to. sa druge strane, ne izlazi se mlohav pred mladu. :D

Poslednja izmena:
Ok...ja sam zaradio na Auroracoinu koji je isto kao i Mazacoin skocio nebrojeno puta kopajuci ga 7 dana...tako da se na kraju, pored svih prednosti i mana, svodi na istrazivacki rad i informacije u pravom momentu. Rizik je veci ali je i zarada eksponencijalno veca kopajuci altove altova :)

Pa o tome i pricam. Svi navode GPU ako super resenje jer se moze kopati novi algo itd. To je potpuno isto nagadjanje kao i kopanje po "starom" algoritmu bilo kog novog coina. Samo je mnogo elegantnije i lakse, a i ako pukne taj alt uvek mozes kopati primarnu valutu, dok je to sa GPU-ovima neisplativo.

Najbolje je imati od svega i Asic-a i GPU-a pa kopati...jeste veća investicija ali se smanjuje rizik svakako. Ja sam sada u fazi kupovine Asica, GPU-a imam vec dosta. Mislim da cu ovako napraviti lepu disperziju na kopanju i imati, kako se to kaze, siri zahvat!

nikad, nikad se ne vezivati za novčić iz emotivnih ili bilo kojih razloga.

to je praksa koja vodi u propast.

fuckera prodaješ kad se napumpa i to je to. sa druge strane, ne izlazi se mlohav pred mladu. :D

I labavi ume da zabavi :d

Pa zato sto ako gledas tako onda i nema poente cime si ga kopao, bices u plusu ako ubodes takav novcic...

Uglavnom, poenta price je da je ASIC elegantno resenje, ali i dosta skuplje. Treba dati gomilu para odjednom za nesto sto nemas u rukama i nemas garanciju, previse rizika je to po meni... Igracka za velike igrace ...

Malopre sam napisao da Asic nije skup. 0.4BTC-a je cena za 200GH/s, dakle imas ga za manje para nego R9 280x. Imas jos troskova carine manje od 6000 dinara sada. Trosi struje malko vise, ali pravi mnogo vise. Za mesec dana barem 0.2 BTC-a ili oko 13 LTC-a. Koliko ce dati R9 280X? Ako se ne promeni diff (sto je skoro nemoguce) max 2 LTC-a. Pih...

Nazad
Vrh Dno