Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Koje biste paste preporucili za zamenu? Hteo bih da pripremim svoje grafike za leto, do sada im nisam menjao pastu, pa da se raspitam na vreme :)

Ja sam uzeo Arctic MX-4. Na netu sam nasao nekoliko dobrih komentara a i kod mene se pokazala odlicno tako da ti je to moja preporuka.

Hvala!
Jesi li tu pastu koristio samo za GPU, ili si je stavljao i na vrm i memoriju (tj svuda gde ima hladnjak koji moze da se skine)?

Odlična pasta! Ima i boljih, nepotrebno... ova je postala savršeni klasik! :)

Potrazi malo kako da sredis da ti se detektuju svih 6 karata. Nije do ekstendera, to je sve sto cu ti reci.

Jos malo sam testirao i ova ploca (asrock H81) ne detektuje ni jednu karticu kako treba, stavio sam jednu r9270 karticu u pci-e bez ekstendera da samo ona radi za probu, prvo je nije detektovao uopste se ne vidi u device manageru, posle par reseta je prepoznao ali cgminer daje lose rezultate, ako malo povecam intenz. preko 12 javljaju se HW greske, inace kartica radi u drugoj ploci bez problema bez HW gresaka. Da li je ovo falican primerak ili su ove ploce lose, citam na netu da ljudi imaju slicne probleme...?

Aj potrazi kako da resis problem. Vec sam kacio link nekome ali na fonu sam trenutno i ne mogu i tebi da trazim. Nece outb da radi sa 6 karata.

Koju radnu temperaturu bi trebalo da ''gađam'' na msi r9 270? Stavio sam:
--auto-fan --temp-target 62 --temp-overheat 70
vent vrti ispod i oko 40% skoro se ne čuje. Da li je to ok temperatura za 24h rad?

@strauss

ma "gadjaj" slobodno i do 75 nista im ne fali, sad ce neki da prikukaju da je i s 70C velika temp. ja samo mogu da kazem da meni prva karta sa kojom sam poceo da rudarim (MSI 5850) posle 3 godine i dalje radi 24/7 na 75C podesen auto-fan na cgminer-u...

stedi ventove trebace ti na +35 :)

Poslednja izmena:
Hvala! :)

Stavio sam prvo
--auto-fan --temp-target 58
ali na toj temp mi vrti 50+% vent, više se muči da zadrži 58 stepeni, pa sam promenio na ovo. Znači do 70 joj u principu nije problem. To mi je početna tačka za sada dok su temp niže. Pitao sam za radnu temp jer kasnije kad se povećaju temperature, planiram da mu stavim recimo --temp-target 70 da mi zadržao vent do nekih max 60%
+ što još nisam našao ''foolproof'' tutorijal za undervolt :D pa kad to sredim, mislim da će lepo sve da legne :)

@strauss
Evo ja cu ti prvi reci da NIKAKO ne ides preko 70 i daj je to maximum.

Iz jednog prostog razloga (zato sto ja tako radim) sa svojom karticom

evo vidis reko ti neko ko se razume i ima samo jednu karticu, nebitno , letos nek ti kaze gde da kupis ventove kad ti postojeci zaribaju ili budes cekao i do 45 dana na reklamaciju ... :)

A koliko sa ventovima ne bi trebalo da prelazim? Negde sam našao da preko 80% nije poželjno? Recimo da ih pustim max do 70ak % kad dođe leto, ili je i to previše?
Hvala na odgovorima :)

@ strauss

ja ventove ne silim i cim vidim da su dosli na 55-60% ja obaram klokove jer je vent deo koji je ne ili tesko popravljiv (pogotovo na novim kartama gde ih prave da se ne otvaraju) deo na kartici a original nema nigde da se kupi u slobodnoj prodaji (ili ja jos nisam vido)
s druge strane temp od ~ 75C ne moze da bude prevelika osim u ocima paranoika jer bi u suprotnom ova moja 5850 (pricam u jednini zato sto sam sa njom poceo da kopam jos maja mesece 2011) odavno riknula a ako pustis kartu da sama kontrolise svoje ventove krivom iz svog biosa vido bi da ce tek nakon 80C da krene znacajno da povecava RPM ventova... o ovome necu vise da dramim jer je prica 100X ispricana a ti po svom nahodjenju, evo za kraj slike jednog riga sa 4X7950 gde se jasno vide RPM ventova i to su toliki koliki jesu samo zato sto ne moze sporije da se okrecu :(
Pogledajte prilog 139955

EDIT:

meni uvek zakuca cgminer na nesto preko 25 miliona serova dali jos neko ima ovakav problem, kad se to desi samo restartujem cgminer i sve i dalje radi normalno ????

Poslednja izmena:
Ma ima ventova za skoro sve aktuelne i manje aktuelne kartice, ali kostaju oko 15 $/E i cekaju se po mesec dana :)

Cenim da se ventovi više habaju ti auto setovanjima nego da se stavi fixno... treba imati i to u vidu.

Cenim da se ventovi više habaju ti auto setovanjima nego da se stavi fixno... treba imati i to u vidu.

ja sam procenio po mom nekom misljenju i visegodisnjem iskustvu da je 75C bezbedna temp. i to ne diram znaci od kad radim sve su mi karte na 75C tokom celog toplijeg perioda znaci od marta do novembra a kad dodje hladnije vreme onda na 70, atuo fan je uvek ukljucen i meni nikad nije riknuo ni jedan vent (da ne cuje :-devil-: ) takodje mi ni jedna grafika nije riknula nikada znaci osim 2 napajanja nista vise...
bit u celoj ovoj prici je da zadrzis grafiku na bezbednoj temperaturi a da ti ventovi naprave sto manje RPM-a u toku dana a ja mislim da je auto-fan idealno resenje, znaci namestim temp-target 75C i vozi.......

Hm nisam siguran, dosta stvari ne valja da radi dugo na istom setapu, npr pojacalo ako potenciometar radi dugo na istom vokumenu hoce da pravi kasnije problem na tom stepenu... provereno.

ja sam procenio po mom nekom misljenju i visegodisnjem iskustvu da je 75C bezbedna temp. i to ne diram znaci od kad radim sve su mi karte na 75C tokom celog toplijeg perioda znaci od marta do novembra a kad dodje hladnije vreme onda na 70, atuo fan je uvek ukljucen i meni nikad nije riknuo ni jedan vent (da ne cuje :-devil-: ) takodje mi ni jedna grafika nije riknula nikada znaci osim 2 napajanja nista vise...
bit u celoj ovoj prici je da zadrzis grafiku na bezbednoj temperaturi a da ti ventovi naprave sto manje RPM-a u toku dana a ja mislim da je auto-fan idealno resenje, znaci namestim temp-target 75C i vozi.......

Ja sam to shvatio kad su mi dva venta riknula na obrtajima 2800+ ( 60% ) tako da sad drzim oko 75c a obrtaji su dosta manji.

drugar moj, iskusan miner sa gomilom kartica, drzi 5970 na 90 stepeni oko 2 godine, ni jedna nije riknula ni onda ni vent. referentno hladjenje

drugar moj, iskusan miner sa gomilom kartica, drzi 5970 na 90 stepeni oko 2 godine, ni jedna nije riknula ni onda ni vent. referentno hladjenje

Ja imam 6870X2 2kom koje voze 2 godine na 100% fan bez ikakvih prekida. To mi je najstabilnija mašina :).
Kapiraš da nema pravila?

Kazem ja AMD je to kvalitet :D 2god nije mala stvar na toj temp.

Kapiram da ću pre da rizikujem ventove nego ostatak grafike. Koliko vrede ventovi... 1-3usd po komadu?
Sa druge strane kad crkne nešto ili se još gore spali onda će proći garancija ali nikad.

Kapiram da ću pre da rizikujem ventove nego ostatak grafike. Koliko vrede ventovi... 1-3usd po komadu?
Sa druge strane kad crkne nešto ili se još gore spali onda će proći garancija ali nikad.

bas tako

Ja imam 6870X2 2kom koje voze 2 godine na 100% fan bez ikakvih prekida. To mi je najstabilnija mašina :).
Kapiraš da nema pravila?

Cek, u postu pre njega pricas kako si fixirao brzinu na ventovima kako bi sacuvao vent, a sad kako si powercolor 6870x2 drzao na fixiranih 100 %.. jel sam ja nesto propustio ili?

Vecu kolicinu tih grejalica (6870x2) sam hladio auto fanom (50-85%).. i gotovo uvek je bio na 85% jer je ne realno da bude 50 i nize.. kod mene su radile do polovine proleca, a onda sam ih udomio kod kolege koji ima halu sa industrijskim klimama.. generalno, korektna grafa sa shit hladjenjem.. nisam ukapirao logiku proizvodjaca da stavi jedan veci, a drugi manj vent.. al ajde.. nek im bude ;)

Offtpoic sa ventovima, ali da se ukljucim.
Stavio sam na neku staru grafu sa riknutim ventom 2 mala 4pinca 92mm venta, pa na adapter na mini4pwm i stavio da rade, izgleda da posao zavrsavalju super.
A onda radi eksperimentosanja stavim jedan vent da vuce vazduh od grafike a drugi da duva na nju. I rezultati su mi ispali jos bolji. Temperatura nije ne znam koliko niza ali ventovi rade skoro uvek na srednjem broju obrtaja, bez onih izleta u high speed. Inace je u pitanju 5870 tf msi.

Poslednja izmena:
Offtpoic sa ventovima, ali da se ukljucim.
Stavio sam na neku staru grafu sa riknutim ventom 2 mala 4pinca 92mm venta, pa na adapter na mini4pwm i stavio da rade, izgleda da posao zavrsavalju super.
A onda radi eksperimentosanja stavim jedan vent da vuce vazduh od grafike a drugi da duva na nju. I rezultati su mi ispali jos bolji. Temperatura nije ne znam koliko niza ali ventovi rade skoro uvek na srednjem broju obrtaja, bez onih izleta u high speed. Inace je u pitanju 5870 tf msi.
Zašto je offtopic kad je vent deo hardvera za kopanje ;)
Nego, gde drugi vent odvlači vazduh tj. da li taj vruć vazduh smeta okolnim grafikama?
Al je ljosnula cena kati..sad ih niko nece
Ja baš ne vidim pristupačne asuske 280x ili ne gledamo na istom mestu :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno