Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Na Asuse mislim.
1. Asusima ne treba toliki klok memorije, rade na 1000MHz, eto ti par vati ustedjenih.
2. 1.044V je nepotrebno velik napon za 950MHz. Meni i oni losi primerci sto imam rade na 1.05V na 1020MHz. Tu jos moze da se ustedi i to primetno.

Ima tu jos lufta da se smanji potrosnja veruj mi, 10W po karti sigurno ;)
Bolji primerci mi rade na 1.03V na 1020MHz mesecima. Nisi se ti ocigledno poigrao dovoljno s njima kao sa tim novim. Eh da je meni bila ova pamet kad smo kupovali karte i pravili rigove...

Edit: @Demios probaj 950/1000 na 1.01V pa mi reci koliko trosi rig ako imas prilike da izmeris potrosnju. Bacaju 540-550 tako. Ja cu na toliko da ih skratim preko leta.

Da, velika je vjerovatnoca da ce i na 1.01v raditi. Meni npr Msi 7950 rade na 0.969-0.989v (zavisno od primjerka do primjerka) @ 930MHz @ 560kh/s.

Nece svaka raditi bas na toliko, zavisi od asic-a. Nekima ce trebati i malo vise ali 1.044V je nepotrebno. U krajnjem slucaju, bolje primerke u jedan rig, losije u drugi rig i cao. Samo im treba naci najnizi potrebni zajednicki napon i nema problema.
To mozda Demiosu moze da bude malo komplikovano da nadje posto mislim da koristi linux, na win-u to neuporedivo brze ide.

Evo testiram ona asuske 270x DCII TOP sto neko rece da nevaljaju.

Pogledajte prilog 137046

Imam 2x 280x i danas stize asus 7950 isto DCII top i 7790 msi koja radi na 830/1500 dali moze sve na napajanje CM Vangard v700?
Nemam merac potrosnje?

Gygabyte H61 ploca i CPU LGA1150 Intel® Celeron® Dual-Core G1820 2gb rama.

7950 ide isto undervolt?

Poslednja izmena:
Samo debeli underclock i undervolt!!! Btw,moja r 290x pod vodom,kulira li kulira....:) maximalno ustrojena,posto zelim da mi sto duze potraje za igranje ;) a vodurina hebe kevu sa temperaturama!!!!

attachment.php

Znaci,ljudi,nemojte silovati hardver,ako treba i 15% manji hashrate,nemojte se dovesti kao ja u situaciju da cekate dva meseca da vam rese reklamaciju za grafike,koje sam btw cepao samo tako,zarad vece zarade.....odsad samo debeli undervolt i underklok sto se mene tice!
Koja je svrha vodenog hladnjenja ako je neces peglati i koji je razlog reklamacije prethonih karti ?

Na Asuse mislim.
1. Asusima ne treba toliki klok memorije, rade na 1000MHz, eto ti par vati ustedjenih.
2. 1.044V je nepotrebno velik napon za 950MHz. Meni i oni losi primerci sto imam rade na 1.05V na 1020MHz. Tu jos moze da se ustedi i to primetno.

Ima tu jos lufta da se smanji potrosnja veruj mi, 10W po karti sigurno ;)
Bolji primerci mi rade na 1.03V na 1020MHz mesecima. Nisi se ti ocigledno poigrao dovoljno s njima kao sa tim novim. Eh da je meni bila ova pamet kad smo kupovali karte i pravili rigove...

Edit: @Demios probaj 950/1000 na 1.01V pa mi reci koliko trosi rig ako imas prilike da izmeris potrosnju. Bacaju 540-550 tako. Ja cu na toliko da ih skratim preko leta.

probah na kratko 950/1000 na 1.019v i bacaju ~550-555 i onako varira hash, nikako da se stabilizuje, nemam sad ni aparat kod sebe, niti vremena da merim.
na 950/1350 1044 davale su 575khash zakucano, a rekoh vec, nisam hteo da experimentishem sa njima puno jer su bile 220km od mene i to u Bosni.
i kad kazem stabilno, mislim na neoborivo setovanje koje mesecima radi tako, varijanta malo radi, malo neradi, ili baca manje hash-a i manje se greje, me ne zanima.
a i ako npr troshe 750w i bacaju 545 u proseku, 14% na to je samo 621khash, a 280x bacaju 660 za 850w.

Rekao si da 7950 na onom podesavanju trosi vise, ja ti samo pricam da potrosnja moze drasticno da se smanji i da hash per wat bude mnogo priblizniji od toga kod tebe. Znam da nisi u mogucnosti da dzudzis pored karti jer ti je sve razbacano ali odmah sam ti rekao da to moze bolje, mnogo bolje i da je 800W za 7950 na 950MHz mnogo. Garantujem 100% da mogu da spuste bar na 750W.
I sto racunas 545 prosek kad si rekao da ti baca 550-555? Aj budi realan :)

Gledaj, ista je arhitektura i osim broja shadera nista se realno ne razlikuje u kartama. Tih 14% je neka prava razlika, ostalo mogu da prave podesavanja minera ili razlicit bios i to je to.

Samo da Nvidia pozuri sa Maxwell-om koji ce biti ZLO za kopanje.

*** gledam i ne verujem da kod drugara 5x gtx750 ti overklokovane rade na 430w napajanju a uzgred sve hladno kao led i apsolutno necujno. Merio je potrosnju i bila je oko 400w iz zida, znaci 360w kada se odbija efikasnos napajanja. Bacaju mu oko 320 kh/s.

cena im je oko 18k din? NVIDIA GeForce GTX 750 1GB DDR5 GTX750-PHOC-1GD5, jel ove

Da, oko 150e. Gigabyte je u pitanju sa Ti sufiksom.

Samo da Nvidia pozuri sa Maxwell-om koji ce biti ZLO za kopanje.

*** gledam i ne verujem da kod drugara 5x gtx750 ti overklokovane rade na 430w napajanju a uzgred sve hladno kao led i apsolutno necujno. Merio je potrosnju i bila je oko 400w iz zida, znaci 360w kada se odbija efikasnos napajanja. Bacaju mu oko 320 kh/s.

E...pitanje u vezi 750Ti:

Da li je bitno da imaju 6-pinac (neke imaju) ili je dovoljan/obavezan molex na extenderu?
Mogao bi uzeti po 120Evra ali ali malo mi para fali :/

Vezano za 750ti.. to je 320khs po kartici?

Koja je svrha vode? Pa da sistem izgleda lepo!:p

Al porastao hash rate script mreze..ode ova aurora kao dobar na 10 000 difictly a da i doge i litecoin i dalje imaju imaju isti difictly

A sto se tice 280 bez X bacanje para..vidim samo 20$ manje a manje stream procesora ..270 bez X ima isti broj stream procesora kao 270x samo nesto nizi clock

Gledam i ja sad ove 750 Ti, jel su najavili neke jace kartice iz nvidie koje bi bile dobre za mining i kad bi trebale da izadju?

Cini mi se da sam negde procitao da nvidia ne mogu da rade u x1 slotu preko ekstendera, ili sam ja to nesto pogresno shvatio?

E...pitanje u vezi 750Ti:

Da li je bitno da imaju 6-pinac (neke imaju) ili je dovoljan/obavezan molex na extenderu?
Mogao bi uzeti po 120Evra ali ali malo mi para fali :/

Po meni, preporucljivo je uzimati sa 6 pinom. Ovako nakacis 5-6 grafickih i svaka neka vuce po 60-70w, to je veliko opterecenje i za plocu i za ekstendere. LC 600H provereno moze 5 komada 750ti da napaja. Problem su samo 6 pin konektori ali mogu se resiti pomocu molexa i onih 8 pin to 2x6 pin adaptera.

@Dare290,

Nista u skorije vreme nece stizati od Nvidia-e sto se maxwella tice. A da su pametni i da ubrzaju proizvodnju, mogli bi se natuci para jer vrlo lako mogu napraviti kartu koja baca ~1,3-1,5Mh/s a da trosi ispod 200W. To bi bilo bolje i od ASIC-a. :d

Poslednja izmena:
Po meni, preporucljivo je uzimati sa 6 pinom. Ovako nakacis 5-6 grafickih i svaka neka vuce po 60-70w, to je veliko opterecenje i za plocu i za ekstendere. LC 600H provereno moze 5 komada 750ti da napaja. Problem su samo 6 pin konektori ali mogu se resiti pomocu molexa i onih 8 pin to 2x6 pin adaptera.

@Dare290,

Nista u skorije vreme nece stizati od Nvidia-e sto se maxwella tice. A da su pametni i da ubrzaju proizvodnju, mogli bi se natuci para jer vrlo lako mogu napraviti kartu koja baca ~1,3-1,5Mh/s a da trosi ispod 200W. To bi bilo bolje i od ASIC-a. :d

ako je tako onda svaka im cast, sad se razmisljam da uzmem jednu za test

Može to još dole, proday, probaj BIOS iz attachmenta i 950/1250 taktove (662khash) i javi temperature i slike sa utičnice. :smoke:

Evo, još jednom javno da pohvalim demiosa što je bio toliko uporan u kritikovanju moje malenkosti da me je naterao da se potrudim maksimalno da nađem bolju kombinaciju potrošnje i zagrevanja. Rezultat u prilogu. :)
Druze hvala ali imam karte sa xynix memorijom, a i ne bih pre leta da pravim 7950 od kartica ;)

OK, razmišljaću na glas malo, na koliko inače voziš 280x kartice trenutno 24/7, koji taktovi, temperature i potrošnja? Čisto me zanima, izgleda je sramota držati kartu na kloku ispod 1000 pa pokušavam da shvatim koja je tu u stvari računica?

Na 1020/1500 = 708khash po karti, skoro 1100W potrošnje i temperature (sada, zimi) 70-80 stepeni, ventilatori na 2000+ rpm, naponske na 85-90 i to pri spuštenom naponu na ~1.07-1.08V.
Na 950/1250 = 662khash po karti, 870W potrošnje i temperature 60-65, ventilatore na 1500rpm i naponske na 65-75.

708/662 -> 7% više, potrošnja 1100/870 -> 26% više. Ventilatori na 50% više, naponska +15 stepeni, napajanje isto opterećeno dosta više. Pošto je to, blam, da se od 280x pravi 7950 zanima me na koliko vi to sad vozite ove karte i gde ih držite? Ozbiljno pitam, pošto ne razumem ove poslednje komentare. Koliko košta nova 7950 danas i gde ima da se kupi, koliko bi inače trebalo više (sem onih 14% koliko ima više shadera) da izbaci jedna 280x od 7950? Koliko daje, napisali su već Sajber i demios, tako da očigledno vi ganjate i 7950ce na 650-700 pa je sve ispod 750 za 280x sramota?

Imam i ja 4x7970 ovde pored u sobi odšrafljene na 733khash pod vodom i vuku 1250W, verovatno mogu i više, ali ne pričam o njima nego o namenskim rigovima postavljenim da rad 24/7 i da ne mislim na njih.

unapred se izvinjavam za polu noob pitanje
jel ako smanjim vddc u trixxu smanjujem struju koju kartica vuce iz napajanja?
i koji je efekat smanjenja veci na potrsonju? ako smanjim mem clock ili core clock?
ili je samo vddc dovoljan?

1) da
2) memclock i ne utiče, gpu clock vrlo malo, napon mnogo

sva 3

ja ih vozam na 925/1000 i daju 630-640 a drugi rig oko 600-620, mrzi me da mu instaliram driver, bilo je dosta price al ima li neki merac za 1.000 din, najjeftiniji koji nadjoh je ~1800din

Rekao si da 7950 na onom podesavanju trosi vise, ja ti samo pricam da potrosnja moze drasticno da se smanji i da hash per wat bude mnogo priblizniji od toga kod tebe. Znam da nisi u mogucnosti da dzudzis pored karti jer ti je sve razbacano ali odmah sam ti rekao da to moze bolje, mnogo bolje i da je 800W za 7950 na 950MHz mnogo. Garantujem 100% da mogu da spuste bar na 750W.
I sto racunas 545 prosek kad si rekao da ti baca 550-555? Aj budi realan :)

Gledaj, ista je arhitektura i osim broja shadera nista se realno ne razlikuje u kartama. Tih 14% je neka prava razlika, ostalo mogu da prave podesavanja minera ili razlicit bios i to je to.

ti si rekao 540-550 sa 1.01v i 750w, ako se ne varam.
ja nameshtam da bude maximalan hash za dati klok, ali sa shto nizim naponom kad je ful stabilno.
poenta priche je da ako 280x daje 14% vishe, ne troshi bash i 14% vishe struje, za isti klok i slichan napon...vec je razlika mozda ~8% lupam.

Poslednja izmena:
1) da
2) memclock i ne utiče, gpu clock vrlo malo, napon mnogo

ziv bio, iskreno nisam znao da mem clock nema efekta na potrosnju.. za vddc sam pretpostavljao
uletela mi neka 7850 al imam slabije napajanje na mom licnom desctopu gde sam ubacio, pa cu malo da exprimentisem sa vddc-om jer baca malo topliji vazduh iz napajanja dok kopa duze vreme

koja 7850 one bese ne mogu da menjaju napon? za koliko si je nasao?

Vrh Dno