Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Imam problem sa fanspeed-om na grafikama. Od juce kopam litecoin preko linux-a - smosa sa asus 3x7950 dcu2. Temperature i fanspeed:
1. 68c-75%
2. 68c-36%
3. 74c-100%

Moze li neki savet kako da mi se ujednace brzine ventilatora, nisam nista cackao, jednostavno vrti kako hoce. Kako je moguce da fanspeed toliko varira? Sve 3 grafike su stavljene na 1020/1250 :(?
74- 100 je verovatno u sredini. Jednostavno ne dobija svez vazduh. Probaj vise da ih razmaknes extenderima ili jednu da ubodes u plocu, a dve da podignes. To je mozda i najbolja kombinacija.

Nije u sredini, sto je najgore poslednja je. A sada krenula kisa i temperature na toj poslednjoj pale na 68C i fan opet obrce na 100% uzas....

nece ti ti ventovi dugo potrajati na 100%, reaguj na vreme....

Sada sam restartovao masinu i stavio neki vent da duva, sada je brzina tog kriticnog fana 85%. I to je mnogo, ali ne znam sta drugo da radim, sad ce zima pa ce biti lakse valjda :D.

Pa meni nikada nisu presli 36-37%. To je ludacka brzina za njih, nesto ti tu opasno nije uredu.
Slikaj ti taj setup pa okaci sliku da vidimo sta si uradio. Makar telefonom slikaj.

Slikaj ti nama grafike prvo, da se uverimo da je fizicki sve uredu. Ne znam kako drugacije da izolujemo problem jer se ja s ovim nisam sretao.

Rig sa asus karticama sam stavljao na 5 mesta, cak i na sred stola i opet isto taj jedan fan vrti preko 80%... Sada sam ih stavio na policu sto se vidi na slikama :D.
Ove 2 msi 7970 me jos vise zezaju njima je fan konstantno izmedju 90-100%.
Napominjem da su vrata od prostorije gde su kartice poluotvorena i veliki ventilator izbacuje vazduh napolje...

Ne kapiram odakle toj karti 70c na tom rpm?
Jesi 100% siguran da nisu pogresna ocitavanja i da se karte stvarno vte na tim obrtajima? Jel jedna karta urla? One srednja bi trebala da je bucna i ona jedna bukvalno necujna pored te dve. Priblizi uvo, oslusni.
Ako je stvarno tolika temp i da karta toliko vrti onda je samo pitanje na kom naponu pobogu rade ta grafika?

Zato meni nije bilo zao da kupim 2 stara hardica i strpam win na njih da se nebi mlatio s tim.

Možda grešim ali..kod ove dve MSI zar ne treba da izduvavaju vruć vazduh sa zadnje strane, u ovom slučaju ka ventilatoru? Ako sam u pravu onda ti vent vraća vruć vazduh u karte...

Možda grešim ali..kod ove dve MSI zar ne treba da izduvavaju vruć vazduh sa zadnje strane, u ovom slučaju ka ventilatoru? Ako sam u pravu onda ti vent vraća vruć vazduh u karte...

Ne vraca, nisu turbine u pitanju, vec razduvavaju vazduh svuda unaokolo.

Ne kapiram odakle toj karti 70c na tom rpm?
Jesi 100% siguran da nisu pogresna ocitavanja i da se karte stvarno vte na tim obrtajima? Jel jedna karta urla? One srednja bi trebala da je bucna i ona jedna bukvalno necujna pored te dve. Priblizi uvo, oslusni.
Ako je stvarno tolika temp i da karta toliko vrti onda je samo pitanje na kom naponu pobogu rade ta grafika?

Zato meni nije bilo zao da kupim 2 stara hardica i strpam win na njih da se nebi mlatio s tim.

Ma nije meni zao da kupim hard disk sutra prekosutra cu probati pa cu videti kako radi preko windowsa... Ova prva do napajanja koja je ujedno i najbliza otvorenim vratima je ta koja pravi problem... Tacno sa zadnje strane osetim da ona najvise duva vruc vazduh i najvise se cuje....

Izgleda da si to stavio u neki sobicak, kolika ti je temperatura u toj sobi? Rig ako je vrucina ide na pod to jest sto nize, a ne na policu ili sto. i kao sto je neko vec rekao ta 2 manja ventilatora verovatno samo smetaju.

Stavio si da ti cgminer kontrolise temperaturu i broj obrtaja. "auto-fan" stavi na false, tako ce drajver da regulise temperaturu i broj obrtaja.

Ovo sad ti je bitno ako ukljucis auto-fan,
temp-cutoff stavi na default 95
temp-overheat na 85 cim stigne na 85 vrti vent na 100%. Zato ti je ona treca i radila na 100% jer ti je namesteno na 75.
temp-target npr. 70-75. Mozes da stavis i 60 ali onda se ventilatori brze vrte, pa sad ti vidi sta ti vise odgovara.

A da i gpu-powertune najverovatnije mozes slobodno da stavis na 0.

Poslednja izmena:
Tako je treba da stoji "auto-fan" : true, ako hoce da mu cgminer kontrolise rpm i temperaturu. Ali napisao sam da proba prvo sa "auto-fan" : false, da bi mu drajver kontrolisao karte. Tako bi mogao da vidi razliku i da zakljuci sta je bolje.

Tako je treba da stoji "auto-fan" : true, ako hoce da mu cgminer kontrolise rpm i temperaturu. Ali napisao sam da proba prvo sa "auto-fan" : false, da bi mu drajver kontrolisao karte. Tako bi mogao da vidi razliku i da zakljuci sta je bolje.

Ok, promenicu vrednosti autofan-a kad dodjem sa posla.... Inace jutros mi fan na MSI kartama okrece na oko 85% jer se temperatura snizila za par stepeni, ali je i to mnogo...

Ploca mi ne prepoznaje 7950 na ekstenderu kad je ubudzim u amr slot.Mislio sam da je zbog napajanja pa sam izvadio jednu 7950 koja je bila na podredjenom PCI-e x8 slotu i opet je ploca ne prepoznaje.Promenio sam i ekstendere misleci da su neispravni ali opet nista.Maticna je inace sli-57 od Gigabyte-a.Da li je moguce da postoje ploce koje ne prepoznaju 3 kartice?

moguce je, ja imao jednu giga koja nije htela da prepozna trecu karticu u PCIe x 1 slotu ako vec ima dve u PCIE X 16 ili 8 slotovima i to ni pod kojim uslovima, i svasta sam budzio i premostavao pinove na konektoru i ne ako ima dve u PCIE X16 trecu ne prepoznaje a ako je jedna u PCIE X 16 a druga u PCI X 1 onda je vidi i sve radi kako treba .... na kraju sam je prodao :d , na ovoj jednoj asus 5pq pro, nije htela da vidi trecu kartu dok nisam premostio pinove na PCIe X1 slotu ali nakon te intervencije sljaka kako treba ...

Poslednja izmena:
Objasni mi kako si premostio pinove.Ne bih hteo da upropastim nesto jer znam da su mi sve tri kartice ispravne...a i ploca :D HVALA

Poslednja izmena od urednika:
Ako koristis ekstendere, probaj da promenis na toj kartici koja se iskljucuje, meni je pomoglo. radi 12h i onda odjednom 1 kartica se ugasi...

moraces da nadjes ima negde na ovoj temi ja sam postovao, ima i slika kako i sta treba uraditi ....

evo naso sam :

Pogledajte prilog 127214

sad mozes i neke varijacija na tu temu , ja sam npr. stavio most na extenderu , bitno je da prespojis ta dva pina ...

sta mislite kupiti 2x7970 za 50.000 din, kupljena preko firme? kako to ide sa garancijom?

sta mislite kupiti 2x7970 za 50.000 din, kupljena preko firme? kako to ide sa garancijom?

Bez problema, platis prodavcu na racun firme i dobijes racun i fiskalni koji je on dobio... ili kopiju. A taj prodavac je na taj nacin skine sa stanja i sve cisto.

Izgleda da si to stavio u neki sobicak, kolika ti je temperatura u toj sobi? Rig ako je vrucina ide na pod to jest sto nize, a ne na policu ili sto. i kao sto je neko vec rekao ta 2 manja ventilatora verovatno samo smetaju.

Stavio si da ti cgminer kontrolise temperaturu i broj obrtaja. "auto-fan" stavi na false, tako ce drajver da regulise temperaturu i broj obrtaja.

Ovo sad ti je bitno ako ukljucis auto-fan,
temp-cutoff stavi na default 95
temp-overheat na 85 cim stigne na 85 vrti vent na 100%. Zato ti je ona treca i radila na 100% jer ti je namesteno na 75.
temp-target npr. 70-75. Mozes da stavis i 60 ali onda se ventilatori brze vrte, pa sad ti vidi sta ti vise odgovara.

A da i gpu-powertune najverovatnije mozes slobodno da stavis na 0.

Nakon podesavanja kod msi kartica se malo popravila situacija, dok kod asusa i nije.

Samo da vidim da li sam dobro razumeo:
ako autofan stavim na false, nista ne treba dodatno da podesavam, drajveri ce automatski podesavati brzina fana?
temp-cutoff - temperature nakon koje se kartica iskljucuje?
temp-overheat - kad karta dostigne zadatih 85C tek nakon toga obrce na 100%?.
temp-target - ovo je neka po nama idealna temperatura koja ce se automatski ciljati i samim tim automatski ce rasti broj obrtaja kako bi dostigli trazenu temperaturu?

Slike u prilogu pokazuju trnutno stanje masina sa asus i sa msi kartama.
Svaki savet je dobrodosao :D

Poslednja izmena:
Dobro si razumeo :) Probaj sad autofan da stavis na false i skini ta 2 ventilatora sa msi samo na 5 minuta ne kosta te nista da probas. Nisi rekao koja ti je temperatura u toj sobi, izgleda da ima oko 30.

Ja da javim da sam resio problem da mi grafika pokazuje 511c. Samo sto nisam nakokovao do kraja i cekao da crkne. Vec sam prebacio na drugu plocu i nemam nikakvih problema.
A evo i slike riga. zivim u stanu, a rig je u hodniku u ormaru. Najbolja pozicija u stanu. BTW, ne zatvaram vrata ormara XD
Pogledajte prilog 127249

Nazad
Vrh Dno