Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Za linux svi pominju undervolt bios pa se zbog toga najviše i nećkam što se prelaska tiče.

DADE je napisao(la):
@ Sajber
Koje 7950ke imaš? Undervolt bios?
6xAsus, 1xVapor, 1xGiga V1. SVe su otkljucane i undervoltovane na default biosu, nema potrebe da menjam.

Slazem se s Paradigmom donekle. Treba imati lufta sto se tice snage ali ako ne terate grafike na nekim suludim klokovima taj V1000 bi mogao da pogura 4x7970 s obzirom na kvalitet. Vec sa SPG npr. nebih se usudio. Pristojak klok i undervolt i smanjicete potrosnju drasticno.
Sto se tice ekstendera... Cudo jedno kako je lako naplasiti ljude kad im kazes da ce da im se zapali komp i odmah svi trce da kupe ekstendere s moleksom :D

da li extender moze da izdrzi hraficku proverite tako sto ga recimo posle 5-6 sati pipmeye i ako je hladan ok a ako se ugrejao lepo onda mora sa molexom

Ima neko predlog za ploču? da ima bar 4 slota za graf i da su razmaknutiji u odnosu na ove mikro h61 gde su sva četri jedni pored drugih. Razmišljam o z68 g43 tamo dobijem još jedno mesto prostora, al bar još jedno bi mi trebalo da komotno smestim sve četri.

da li extender moze da izdrzi hraficku proverite tako sto ga recimo posle 5-6 sati pipmeye i ako je hladan ok a ako se ugrejao lepo onda mora sa molexom

extender kao i vecina elektronskih komponenti trpi do 105C

Ako je ekstender ispravan i ako ne gurate grafike na 1200+ uz 1.25V nema razloga da vam ne izdrzi ekstender, pogotovu na single rail napajanju jer ce sve ici kroz pci-e kablove.

Jedno pitanjce, dobih extendere i ploce na kraju kabla su oblozene nekom folijom, nalik na selotelp. Jel treba to da se odlepi/skine?

ne skida se, ako su preko lemljenih delova, pretpostavljam da su i tvoji isti kao i nasi

Ne diraj to. To slozi da slucajno nebi spojio kontakte necim i ostetio HW. Samo izvadi iz kesice i bodi gde treba ;)

Ima neko predlog za ploču? da ima bar 4 slota za graf i da su razmaknutiji u odnosu na ove mikro h61 gde su sva četri jedni pored drugih. Razmišljam o z68 g43 tamo dobijem još jedno mesto prostora, al bar još jedno bi mi trebalo da komotno smestim sve četri.

I ja sam nesto tako trazio ali po meni mnogo bolja i jeftinija solucija je spojiti dva extendera za prvi i poslednji gpu. Kada se produzi, rastojanje izmedju grafickih moze biti i vece od 15cm. Ja sad pravim 3D projekat konstrukcije gde ce napajanje i hard biti skroz dole(ispod ploce), a graficke imati rastojanje oko 16-ak cm. Sirina konstrukcije bi bila oko 66cm, a graficke se dosta manje greju. Testirao sam 3x 7950 na tim rastojanjima i temperature su drasticno manje. A jos kada se smeste ventilatori, ma to ima da bude necujno i hladno. :)

Veoma dobra ideja. Probao neko dali tako stabilno radi na duge staze?

La.Prestige, ja sam nesto slicno radio da bi ih razmakao. Dve su mi okrenute na jednu, dve na drugu stranu i max razmak izmedju. Zato i imam odlicne temp na vazduhu. Nekoliko stepeni je bolja temp nego kad su 4 u sedvicu, pisao sam vec o tome i okacio sam sliku svojevremeno u btc temi.

@Dade, radi, sto nebi radilo.

La.Prestige, ja sam nesto slicno radio da bi ih razmakao. Dve su mi okrenute na jednu, dve na drugu stranu i max razmak izmedju. Zato i imam odlicne temp na vazduhu. Nekoliko stepeni je bolja temp nego kad su 4 u sedvicu, pisao sam vec o tome i okacio sam sliku svojevremeno u btc temi.

Okaci sliku ako te ne mrzi Sajber, nesto je se ne secam.

Veoma dobra ideja. Probao neko dali tako stabilno radi na duge staze?

Naravno. Meni neke rade vise od dva meseca i sve radi savrseno.

I ovo je odlicna ideja. Verujem da je ovo cak i efikasnije od mog predlozenog, ali je meni problem ta sirina a i gabariti same konstrukcije (buduci da mi trebaju lako prenosive).

Naručio sam i ja Z68A-G43 (G3) ploču, stiže za neki dan pa ću da javim utiske, takođe uzimam 5850 kartice kao i Modularni Raidmax od 1KW (mislim da je dovoljno dobro za 4 x 5850).
Izvini Marko što nismo napravili posao, finansije su bile presudne, drugi put bože zdravlje kad zaradim neki LCT :)

La.Prestige je napisao(la):
I ovo je odlicna ideja. Verujem da je ovo cak i efikasnije od mog predlozenog, ali je meni problem ta sirina a i gabariti same konstrukcije (buduci da mi trebaju lako prenosive).
Ja imam mesta pa mi se moglo da idem u sirinu koliko god zelim. Da nisam imao mesta razvijao bih se uvis. Ova varijanta koju sam napravio bila bi i jako efikasna kad se uspravi uz mrvicu modifikacija. Naravno moralo bi sve da se fiksira dobro. Svakakve ja ideje imam ali s obzirom na mogucnosti nemam bas potrebu da eksperimentisem previse. Ovo mi se pokazalo odlicno i mnoooogo bolje od klasicnog rasporeda.

Naručio sam i ja Z68A-G43 (G3) ploču, stiže za neki dan pa ću da javim utiske, takođe uzimam 5850 kartice kao i Modularni Raidmax od 1KW (mislim da je dovoljno dobro za 4 x 5850).
Izvini Marko što nismo napravili posao, finansije su bile presudne, drugi put bože zdravlje kad zaradim neki LCT :)

trebalo bi 1000w da bude dovoljno za 4x5850 posto ljudi teraju 4x7950 sa istom snagom a one su veci potrosaci od 5850-ica, doduse dosta vise i Kh/s daju ali im je zato i cena :S:, ja na jednoj masini teram 3x5850 na TT730W smart-u i jedini problem koji sam imao je bio nedostatak konektora ali sam to bio privremeno resio dok nisu stigli :
Pogledajte prilog 120093

Jedno pitanjce, dobih extendere i ploce na kraju kabla su oblozene nekom folijom, nalik na selotelp. Jel treba to da se odlepi/skine?

ja sam cak na mojim extenderima skidao/odlemio onaj prvi vod (12v sa ploce).. i komplet struju (12v) vukao sa dodatnog napajanja extendera..
posle toga sam zatopio silikonom sve vodove (odlepim plavu trakicu i obletim u krug silikonom i to nema gde da mrdne)

Staviću ovo u selo, samo da podelim od komš pija net, jedini potrošač u selu mi je frižider tako da nemora brinem potrošnji struje :) Sviđa mi se ovo napajanje jer ima 6x 8+2 konektora za grafike tako da mi netreba puno adaptera. Takođe bitna stvar je i efikasnons napajanja tu može dosta struje da se izgubi ako se ide na neke jeftinije varijante tako da ispada da su 2 jeftina a neefiksna napajanja od 4000din skuplja investicija u odnosu na jedno kvalitetno sa iskorišćenjem od 85%, razlika u ceni se brzo otplati kroz struju.

Pitanje za Sajbera, gde si uzeo ovo dugme za paljenje racunara? Ja to vec duze vreme trazim jer koristim jedan pa mi je nezgodno paliti sve masine prebacivanjem sa jedne na drugu.

Najednostavnija varijanta iz nekog starog kucista, power ili reset dugme da se izvadi... Javi se na PM ako ti treba...

Zar u ovakom rasporedu grafe ne duvaju vruć vazduh jedna u drugu?

Duvaju sigurno, upravo bas i ja to gledam!! Kondam da bi daleko bolje bilo da je svaka od ove 4 karte kako sada stoje suprotno okrenuta!

Uzgred da pitam, zna li ko na linuxu (centos je kod mene ali kontam da je to isto na svakom) kako bih mogao da smanjim napon grafickoj karti?!

Poslednja izmena:
Mozda da promenis bios ?

karanovicz je napisao(la):
Zar u ovakom rasporedu grafe ne duvaju vruć vazduh jedna u drugu?
Asus skoro nista vazduha ne izbacuje sa zadnje strane tako da nema frke nikakve. Ko ima DC2 neka proveri i sam ;)
Tako su radile neko vreme, sad je malkice drugaciji raspored i malo veci razmak ali taj je princip. Veci je problem vruc vazduh koji karta izbaci s donje strane. Zato mi se super pokazala pozicija ovog crnog venta koji duva preko harda. Svakakve sam varijante isprobavao. Verujem da bi popadali u nesvest kad bi napravio sledeci rig jer imam kickass ideju, nista vidjeno do sada :D

E zato sam ja na Win-u od prvog dana. Lakse mi je bilo da dam 1000din za stari hard od 200GB nego da razmisljam o naponima ;)
Vlado, koliko tebi Asusi bacaju i na kojim podesavanjima? Ja nikako nisam mogao da ih namestim na CG mineru al zato sa reaperom izuvaju.

Vrh Dno