coldej je napisao(la):
dc2 hladjenje ima izduv sa strana tako da je bitno samo oterati vazduh topao sa karte ujedno joj dati svez na ventilator to se resava postavljanjem jenog ventisa da duva sa prednje strane karte.
Sajber si probao da jedan vent sobni duva u sve to u isto vreme bi davao svez vazduh i slao topao dalje od karti ?
ali i ovako nema potrebe dcII me je hladno obradovao u ovim toplim danima
Savrseno dobro znam sta je potrebno i kako sta da uradim.
Najbolji polozaj za ventilatore mi se pokazao kao sto je onaj crni na slici. I onaj odozgo je jako lepo radio ali mora da se pazi da slucajno ne duva u bilo koji otvor odozgo jer pravi kontraefekat. Sada je razmak svakako veci tako da vent tu ne moze ni da stane i svi ventovi stoje na onom polozaju kao crni.
Nisam probao sobni vent jer realno nisam ni imao potrebe za tim. Imam promaju koja to radi savrseno. Veliki vent koliko moze da pomogne nekim kartama, toliko moze i da odmogne. Ako se neko igrao s polozajem dodatnih ventilatora i uticajem istih na hladjenje grafike onda sam to ja. Veruj mi na rec. Svakakve sam polozaje pokusavao, 2x sam premestao sve karte na tom rigu.
Ako stavite dodatni vent to ne mora da znaci da ste poboljsali hladjenje, mozda ste ga samo pogorsali a i da ne znate. Jako je bitan polozaj i ugao pod kojim ce vent da duva.
Ja sam to najbolje shvatio kada sam hladio Cf u masini. Stavim 120mm vent i jednoj karti skinem 5c a drugoj dodam toliko. To naravno nije resenje. E onda pocne covek da razmislja sta je uradio i zasto se to desava.
primer: Asus imaju poprecno postavljenja rebarca, TF3 ima uzduz... Naravno da ne mozes da postavis bocno vent jer urnises asusa koji bocno izbacuje vruc vazduh.
Ja sam se uvek trudio da svim svojim komponentama obezbedim adekvatne uslove za rad. Grafike posebno cuvam i trudim se da im postedim ventilatore sto vise mogu jer njih smatram najrizicnijim delom. Pored toga, ja sam covek koji ne voli buku

Naravno nisam praktikovao neka suluda resenja po svaku cenu vec varijantu: sto manje ulaganje, sto veci efekat.
E da, nisam odgovorio ono za prekidace za kucista...
Pisao sam to ranije u btc temi ali zatrpano je odavno. Ja nisam koristio kablove sa kucista jer mi je to daleeeko tebe da nadjem od stvari koje su mi svakodnevno pri ruci.
Kupio sam par prekidaca za 40din po komadu na pijaci. Ovi prekidaci nemaju 0 i 1 polozaj vec samo daju kontakt kada ga stisnete kao power i reset dugme uostalom. Mozete ih kupiti bilo gde, u bilo kojoj elektro radnji, pijaci i sl.
Sad cete se smejati koje sam kablove koristio... Odsekao sam kabl sa nekoliko starih ventilatora 92mm koje nikada u zivotu vise necu koristiti. Isti je razmak pinova i pase savrseno. Konektor ima tri kontakta i samo treba da navucete 2 na pinove i to je to. Obratite samo paznju koje zice cete vezati (jednu krajnu i srednju)
Isto tako mozete koristiti i konektor za flopy sa nekog budjavog crknutog kineza.
Svakakav junk oko vas moze da posluzi necemu ako imate malkice ideje i improvizujete

2 riga su me kostala 80 dinara, taman koliko kostaju prekidaci, ostalo sam iskoristio junk iz podruma.
Najveci razlog zasto sam stavio te prekidace je mogu matorom da objasnim preko fona kako da mi resetuje masinu ako zabode i sl. posto vidim preko aplikacije ili teamvievera. Sigurno nebih mogao da mu objasnim kako srafcigerom da upali :d
To je naravno bilo potrebno samo u pocecima kopanja dok ne nastelujete sve i skontate mogucnosti svog HW-a.