Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Mora da gura 2x7970 ali sa skinutim naponima. SKini na 1,07V za 1020Mhz ili 0,96V za 930Mhz. Pravi napon se gleda u GPU-Z, a MSI afterburner ce samoz a MSI karte pokazivati tacnu voltazu. Za ASUS ce malo odstupati. Kod mene 5 masina, svaka sa 0.96-0.98V i 930/1500. Moze i na 1000/1500 ali tada stavljam 1,04V da se vidi u GPU-Z. U afterburneru to bude 1,063V. To je neka zdrava granica razuma za BeQuiet 630W, mada, nemac je to, deklarisan za 630W kontinualno na 40C ambijentalne temperature. Steta sto kod nas nema njihovih napajanja. 630W tera 7950 "kako hocete" i 7970 sa malko paznje da bi vam ostala zdrava rezerva od 100W. Imaju i modeli od 750 W i jaci, ali nema u Srbistanu. :smash:

Otkud ti sam BeQuiet u prici? Niko ga nije spominjao.
Opasno gresis za napon. GPU-Z pokazuje manje, MSI pokazuje ok. Proveri ako ne verujes. Ja sam o tome pisao bar 5x, da se ljudi ne bune.
Ako ima covek Asus 7970 kao sto je napisao da ima 99.9% ne moze da spusti napon tako da mu dzaba to pises. Trebao si da procitas moj prethodni post.

Mora da gura 2x7970 ali sa skinutim naponima. SKini na 1,07V za 1020Mhz ili 0,96V za 930Mhz. Pravi napon se gleda u GPU-Z, a MSI afterburner ce samoz a MSI karte pokazivati tacnu voltazu. Za ASUS ce malo odstupati. Kod mene 5 masina, svaka sa 0.96-0.98V i 930/1500. Moze i na 1000/1500 ali tada stavljam 1,04V da se vidi u GPU-Z. U afterburneru to bude 1,063V. To je neka zdrava granica razuma za BeQuiet 630W, mada, nemac je to, deklarisan za 630W kontinualno na 40C ambijentalne temperature. Steta sto kod nas nema njihovih napajanja. 630W tera 7950 "kako hocete" i 7970 sa malko paznje da bi vam ostala zdrava rezerva od 100W. Imaju i modeli od 750 W i jaci, ali nema u Srbistanu. :smash:

ja terao 2x7950 na 1050/1250 (LTC) na TT 630W SMART bez problema ...:d

Nocas teralo 2 sata, opet ista situacija, sad sam ga ponovo pokrenuo i nije radio ni 10min. Staro je otprilike 4 meseca, dok se nije iskljucivalo, lepo je teralo, bilo je vruce, ali podosta, tako da sam morao jednu 12cu na njega da stavim da ga ladi :) . Sada ne stigne da bude ni mlako, nego sta je tu je rudar miruje dok se ne nadje novo napajanje. Naponi su fabricki.
Posto ima vas vise sa iskustvom, kolko mogu da me zezaju oko garancije, mislim u ovoj situaciji, posto nije skroz crklo? Koliko bi to vremenski trajalo, ako odnesem danas da reklamiram? Da li je bolja solucija da uzmem isto ili neko drugo slicne jacine ili pak da uzmem pare i da na drugom mestu potrazim napajanje (ako je ovo poslednje moguce)? Moze li onda neki predlog i za 2x7970 grafe i za 3 ako odlucim da se sirim u dogledno vreme kad zaladi (u tom slucaju dodao bih 7950)?

Poslednja izmena:
Otkud ti sam BeQuiet u prici? Niko ga nije spominjao.
Opasno gresis za napon. GPU-Z pokazuje manje, MSI pokazuje ok. Proveri ako ne verujes. Ja sam o tome pisao bar 5x, da se ljudi ne bune.
Ako ima covek Asus 7970 kao sto je napisao da ima 99.9% ne moze da spusti napon tako da mu dzaba to pises. Trebao si da procitas moj prethodni post.
Samo sam poredio 630W i 750W. Nekako mi je nelogicno da 750W nemoze izgurati. Mnogo ste bre nesto svi nerozni u poslednje vreme, valjda ova vrucina. :D

Nocas teralo 2 sata, opet ista situacija, sad sam ga ponovo pokrenuo i nije radio ni 10min. Staro je otprilike 4 meseca, dok se nije iskljucivalo, lepo je teralo, bilo je vruce, ali podosta, tako da sam morao jednu 12cu na njega da stavim da ga ladi :) . Sada ne stigne da bude ni mlako, nego sta je tu je rudar miruje dok se ne nadje novo napajanje. Naponi su fabricki.
Posto ima vas vise sa iskustvom, kolko mogu da me zezaju oko garancije, mislim u ovoj situaciji, posto nije skroz crklo? Koliko bi to vremenski trajalo, ako odnesem danas da reklamiram? Da li je bolja solucija da uzmem isto ili neko drugo slicne jacine ili pak da uzmem pare i da na drugom mestu potrazim napajanje (ako je ovo poslednje moguce)? Moze li onda neki predlog i za 2x7970 grafe i za 3 ako odlucim da se sirim u dogledno vreme kad zaladi (u tom slucaju dodao bih 7950)?

Pare dobiti neces, a sto se tice koliko ce te zavlaciti pa to zavisi, uglavnom retko kad rese u roku manjem od 10 dana, sve zavisi i gde si kupio.... Ako si u nekoj od alt* radnji bolje potrazi ko je ovlasceni servis pa njima direkt posalji jer ce ti u suprotnom stojati u alt* servisu tacno 14 dana ako pronadju kvar pa ce ga tek onda slati u ovlasceni servis :)

GoranM je napisao(la):
Samo sam poredio 630W i 750W. Nekako mi je nelogicno da 750W nemoze izgurati. Mnogo ste bre nesto svi nerozni u poslednje vreme, valjda ova vrucina. :D

Nije nelogicno uopste samo neces da citas. Ima covek zakljucanu kartu, s jako velikom potrosnjom. A i pored toga moguce je da je napajanje vec popustilo. Ako radi vec 4 meseca tako optereceno icvrelo onda stvarno nije ni cudo.

Sto se reklamacije tice... Ako je Alti u pitanju samo ce ti vratiti napajanje i reci da je ispravno. Ja sam jedno moje 2x vracao u servis jer mu je napon padao i do 10.3V i naravno nasposobni ili bezobrazni pajseri iz servisa ga vrate. Vise od mesec dana se ono vucaralo tamo.

Onda je to po meni cisto za reklamaciju, samo pitanje je nasih pajsera u servisu, sa njima nikada nisi nacisto sta ce biti.

:D Moraju i oni u servisu nesto da "rade" :D Nisu svi servisi isti ali po nekom mom iskustvu do sad bolje odmah slati u ovlasceni servis veca je verovatnoca da se pre popravi/zameni .... Mada ja do sad nista nisam cekao ispod 30 dana. Valja im je do 6 meseci od kupovine 45 dana neki zakonski rok da srede problem, posle je razuman rok.... A kad poruce neki deo kao da ga serpasi nose, tako po njima ispada a u stvari sve to ceka da se nakupi jos reklamacija/delova za slanje pa sve djuture da posalju i mi kao kupci na kraju najvise ispastamo ....

Aj kad smo vec kod napajanja da pitam koja je donja granica a da sve bude sigurno evo sad vidim ovaj moj termaltejk radi na 11.8V dali je to opasno

GoranM je napisao(la):
Onda je to po meni cisto za reklamaciju, samo pitanje je nasih pajsera u servisu, sa njima nikada nisi nacisto sta ce biti.
Ako coveku nece da radi uopste onda je sigurno za reklamaciju. Ali ako masina radi s jednom grafikom rekao sam sta ce da se desi ukoliko je Alti u pitanju ;)
Kamo srece da ispusti dusu odmah i da nema mozganja.

@zeXx mozda nisi cekao nista toliko ali meni npr. Alti nikada ispod 40 dana nije nista resio. Pri put su me zvali iz malopreodaje i kazu mi, napajanje je ispravno i vraceno iz servisa. Odlepio sam jer ga nisu ni probali. Da su napajanje stavili u masinu i uboli multimetar u molex videli bi napone. 2x tamo ovamo trajalo je 38dana i nisu resili reklamaciju
E sad, pitanje je gde je kupljeno napajanje i ko je uvoznik.

Evo cisto da znate kakvo je to moje napajanje bilo:
Nakacene su 2x7950 na njega, sve na deff i idle - 12V napon. Ok.
Povecas malo napon grafikama u AB ode napon na 11.6V. Jos uvek idle, nista pokrenuto i toliko baca napon. E to su meni vratili kao ispravno napajanje :d
Pretpostavljam da je ispravno napajanje svako na kome se vrti vent i upali se komp u servisu. Pitanje je i dali ga stavljaju u masinu ili maju neki kineski tester koji nakace na 24pin da vide jel se pali i jel baca napon.
U toku godine sam oko 3000e ostavio za HW. Kod njih 0 dinara. Toliko o tome, zabole me za najajanje od 6500din, necu im vise u zivotu uci u neku radnju sve dok imam izbora da kupim nesto drugo.

vane34 je napisao(la):
Aj kad smo vec kod napajanja da pitam koja je donja granica a da sve bude sigurno evo sad vidim ovaj moj termaltejk radi na 11.8V dali je to opasno
Koji ti TT imas? Litepower?

Poslednja izmena:
mali off

@[SAJ]ber Kurajber ma kapiram ja tebe sve to stoji , zato ja od sad ako imam problem sa necim kupljenim kod njih odmah saljem direktno u ovlasceni servis i napisem lepo od a do zmlj sta se desava da mi ne vrate kao ispravno itd. Nekad kad dodjem u situaciju da saljem nesto u servis dodje mi da uzmem novu komponentu dok se moja ne sredi... Ja sam od marta oko 2k e spucao u HW, vrhunac svega je bio sto u periodu od tad do sad imam 3-4 reklamacije sreca pa je bilo tipa hdd,graficka, zvucnici itd, a monitor je kao slag na torti, jer sam svoj stari poklonio i sad ja nemam monitor i moram da se drndam sa lt sreca pa mi odradjuje posao koji mi je bitan a monitor sam poslao odmah u ovlasceni servis i kako stvari stoje cekacu ga verovatno jos mesec dana. a ima 10 kako sam ga poslao.....

vane34 je napisao(la):
http://www.hardwaresecrets.com/article/Thermaltake-TR2-700-W-Power-Supply-Review/1422/1
evo ovaj model opterecen je momentalno 400w ali bas je hladan nije ni mlak na dodir

Pa to je ok napajanje. Cime si merio napon na napajanju? Nisam siguran ali cini mi se da su odstupanja od 0.3V dovoljan razlog za reklamaciju, tako mi se nesto vrti po glavi godinama. Ako stoji na 11.8V konstantno onda nije nikakva frka, to ti nece praviti nikakvu nestabilnost.

ZeXx je napisao(la):
mali off

@[SAJ]ber Kurajber ma kapiram ja tebe sve to stoji , zato ja od sad ako imam problem sa necim kupljenim kod njih odmah saljem direktno u ovlasceni servis i napisem lepo od a do zmlj sta se desava da mi ne vrate kao ispravno itd. Nekad kad dodjem u situaciju da saljem nesto u servis dodje mi da uzmem novu komponentu dok se moja ne sredi... Ja sam od marta oko 2k e spucao u HW, vrhunac svega je bio sto u periodu od tad do sad imam 3-4 reklamacije sreca pa je bilo tipa hdd,graficka, zvucnici itd, a monitor je kao slag na torti, jer sam svoj stari poklonio i sad ja nemam monitor i moram da se drndam sa lt sreca pa mi odradjuje posao koji mi je bitan a monitor sam poslao odmah u ovlasceni servis i kako stvari stoje cekacu ga verovatno jos mesec dana. a ima 10 kako sam ga poslao.....

Da kucnem u drvo ja u svojoj karijeri imam iznenadjujuce mali broj crknutog HW-a u garanciji ali 3/5 njih su isle preko Altija tako da su mi iskustva jako gorka s njima. Ostalih 2/5 su bile out of the box neispravne komponente i zamenjene su sutradan bez problema u radnjama.

Pa to je ok napajanje. Cime si merio napon na napajanju? Nisam siguran ali cini mi se da su odstupanja od 0.3V dovoljan razlog za reklamaciju, tako mi se nesto vrti po glavi godinama. Ako stoji na 11.8V konstantno onda nije nikakva frka, to ti nece praviti nikakvu nestabilnost.
CPUID HWMonitorPro kaze toliko inace nemam instrument da izmerim tacno koliko daje za sad sve radi kako treba valjda nije nesto strasno to je do napajanje svako je razlicno evo ovaj u potpis i 100% da ga opteretim ne pada nikad ispod 11.9 bas cudno

Poslednja izmena:
Ne gledaj nikada softverski napon na napajanju jer nije tacan. Jedino cemu mozes da verujes valjan alat i fizicki izmeren napon.

Nije neispravan i u manualu za ploču piše da uspled ograničenja čipseta jedan slot neradi verovatno nema dovoljno PCI-E linija, a pošto je G43 srossfire ploča i ima drugi slot za grafiku 1x4 dalke 2x1 + 1x4 +1x16 = 22 linije a ova P21 ploča 4x1 + 1x16 = 20 PCI-E linija.

imam problem probacu sto krace...

puklo mi je jedno napajanje i dobio sam drugo regularno u zamenu, u pitanju je SS-1050 XM...nego problem je sto danas kada sam ga nakacio na isti ostatak konfiguracije 4 dualx karte i asus plocu poceli su da mi otkazuju extenderi jedan po jedan u par desetina minuta. Moje misljenje je ili da je ploca crkla ili da sam ih izvukao i vratio pa sam zeznuo lemove. Imao sam rezervne koji rade ok.

Pitanje glasi...jel moguce da je ploca rikavela pa nesto zeza sa naponom na extenderima i ubija ih (iako novi ok rade) ili sam ja malo bio grublji pri "cupanju" extendera iz ploce?

edit: napominjem da extederi rade ok jedno 5 minuta (ti stariji) i onda riknu, novi rade ok!

Poslednja izmena:
extenderi obicno riknu kad grafika nema dovoljno struje pa proba da povuce sa ploce a extender nema molex za dodatno napajanje i onda trpi opterecenje.... meni je tako jedan extender riknuo kada sam zaboravio da mu ukljucim molex, lekciju sam naucio i sad pazim sta radim .
ja sad koristim extendere 1X1, oni su bez dodatnog molexa ali rade OK mada kad ih dodirnes rukom jesu topli, ja samo kazem tu prolaze sherovi ne moze da bude ladno:d...

ma ne pazi, meni rade novi ekstenderi koje zamenim umesto ovih starih koji su pukli, bar za sada :). E sada meni lici na pucanje lema, jer sam ih cupao, ali negde kontam da nije do ploce nesto, jer je na njoj puklo prethodno napajanje pa da nije i ona poblentavila...

Poslednja izmena:
Nije neispravan i u manualu za ploču piše da uspled ograničenja čipseta jedan slot neradi verovatno nema dovoljno PCI-E linija, a pošto je G43 srossfire ploča i ima drugi slot za grafiku 1x4 dalke 2x1 + 1x4 +1x16 = 22 linije a ova P21 ploča 4x1 + 1x16 = 20 PCI-E linija.

proveri kako ti ih vidi ploca da li rade kartice kao x1 ili x16... mozda ces morati da force-ujesh da rade u x1 rezimu ... ja na starijem cipsetu p67 imam 4gpua (koristim 2x 16 i 2x1)

Verovatno ti je riknulo napajanje na izlazima za grafičke gde je velika potrošnja pa onda grafike povuku preko ploče i preopterete extendere. Probaj da na jednu ne priključiš pcx napajanje i videćeš da će isto crći :p

tek novo napajanje out of box uffff ako je puklo samoubicu se...videcu jel ok sa novim ekstenderima....ako je meni upuceno :)

Pogledaću u biosu, mada sada mi je jedna kartica u drugom x16 slotu (koji je ustvari x4 i tako se prijavljuje), jedna u x1 i još jedna u x16 preko x1 extendera, tako da bi teoretski trebalo da ima još slobodnih linija i za još jedan x1 slot. Nervira me što su ovi novi biosi šareni ko vašar sve opcije ispreturane i glupo organizovane.

tek novo napajanje out of box uffff ako je puklo samoubicu se...videcu jel ok sa novim ekstenderima....ako je meni upuceno :)
ako imas SST nebi trebalo da crkne jer ima zastitu ali extenderi crkavaju kad graficka nema dovoljno struje i proba da povuce koliko joj fali preko maticne ploce.... u stvari lako mozes utvrditi da ti je extender izgoreo vizuelno tako sto ces odlepiti onu traku kojom su prekriveni lemovi i ako vidis da je tu nesto istopljeno to je to ...

jesu tri od cetiri extendera s pregoreli...zalemio sam zicom podebeliom i sada radi pa je opet jedan crkao nocas...koji je uzrok crkavanja ekstendera, da li je ploca napajanje ili sami ekstenderi?

Poslednja izmena:
Vrh Dno