Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Uuu covece, ako ovo ikada dodje kod nas, pazarim 5 komada bez razmisljanja. :) Izbaceno nepotrebno, ubaceno potrebno, ova ploca je stvarno perfektna za rudarenje.

koje su duzine standardni onda? mozes i da nastavis 2 komada

probao da nastavljam ali nemere, krene da kopa karta i pukne drajver....neshto tu ne shtima.

evo ponovo, ako je neko propustio.

u attachu su modovani biosi od lika robnitro sa overlock.net foruma.

ja lichno sam probao pre par dana na FT0 karti FT0 modovani koji ima 1.09v default (ne mogu da ga nadjem na hdd-u, ima na netu) ali moze sa trixxom da se spusti na 1.056v
i probao sam juche na FX1 karti FX1 modovani iz atachmenta koji daje 1.056v, ne moze nize od toga sa trixom, ali moze da se dize napon sa njim.
na istoj ovoj FX1 sam probao i ovaj F43 modovani koji bi trebalo da da 1.038v, prodje flash ali daje plav ekran kad se instaliraju drajveri :(
FY1 nisam probao, pa ko hoce nek izvoli, ima switch sa dva biosa, pa ono, ne bi trebalo da se zezne neshto, sem ako neko odradi na oba polozaja neki heavy zaheb pa da zezne kartu u fulu :D

ja cu malo kasnije da flesnem ovaj FY1, za njega kazu da 100% otkljucava napon ...

Ju ne spominji mi to heavy zaheb :S: . Umalo neki dan da to odradim tj da ubacim 2 losa biosa na moju 7970 jer sam isprobavao neke od 280X .

nem vise ima na aliexpress

ja sam radio iz dosa.
skinu se win 98 sistemski boot fajlovi ako se dobro secam, formatira fleshka i prekopiraju se na nju ti fajlovi.
potom se iskopira josh atiflash i bios fajlovi, podigne se komp sa njom i kucaju komande atiflash -p -f 0 imebiosa.rom, restart i to je to.

flesnuo FY1

WinFlashom 2.3 iz wina direktno cak nisam ni po onom uputstvu vec samo izaberem fajl i kliknem na dugme PROGRAM, on izbaci PLEASE WAIT FLASHING IS IN PROGRES i racunar se nesto pokoci, ja sacekam ~2 min i ubodem reset i eto novog biosa :d
sad novi bios:
1000/1250 sa deff naponom 1056Mv, i mozes da stavis prst na ono plehce iza naponske jedinice a da ti ne ostane koza na njemu , gpu kopa na istim ovim klokovima, daje ~615Kh/s u cgmineru gde je ukljucen autofan i podesen na 65C a ventovi se vrte na ~ 1700RPM...

edit:
moras promeniti ekstenziju fajla ja sam stavio : GA7950FY1.rom

Poslednja izmena:
imam 6 x 7970.... saphire dualx...

klokovi su 1050/1500... napon 1.18... kopaju po 740 khash svaka...

sa 1.1v mogu da postignem 1000 klok za gpu... ali smanjuje khash naravno..

celo leto sam ih hladio tako sto je klima dvanaestica duvala pravo u rigove...

nikada, nikada mi nijeda od kartica nije zabola....a rigovi su mi blizu pa iako se nesto desi uvek sam obavesten... cak letos dok sam bio u grckoj 19 dana na moru, preko moba sa teamviewerom sam proveravao svakodnevno sta se dogadja na masinama i nijedna nije stala...:) a sto se tice napajanja imam 2 x Coolermaster M2 1500 W :)

@lajtning
e sad vidi, da ih drzish na npr 950/1450, i lupam ~1.068v, davale bi ~10% manje love.
troshile bi potpisujem 20-25% manje struje + verovatno klimu ne bi morao da ukljuchujesh ili pak bi manje radila.
i kad podvuchesh crtu, izadje na slichno sa tim da si ih opet mnogo manje cimao.

demios u pravu si ali ne mislim da bi trosile 20 procenata manje struje... trosile bi oko 30 w po kartici manje plafooon sto je na 6 kartica 180 w manje.. ili kad se pomnozi sa 24 i sa 30 130 kwh mesecno a to je 15 procenata ukupne mesecne potrosnje.. ako je ona kod mene 7000 din za sve kartice, to je usteda od 1050 dinara... a gubitak na khash je 200 khash sto bi bilo 17 dolara za mesec dana manje.. a to je cak i vise od tih 1050 din... tako da mislim da nisi u pravu...

jedino si u pravu da se kartice manje greju i mozda manje '' arche '' :) ako se drze na nizim naponima i klokovima... ali iskreno to me ne zanima mnogo jer imaju garanciju sve... a i kupljene su da kopaju a ne da ih mazim :)

to je lepo za onog ko se ne greje na struju, za onog ko se na nju greje ima da radi samo za crvenu zonu kad pocne zima, ako ih drzi i u sobi gde spava eto veselja sa drndanjem ventova.. a i kad ti crkne karta pa se mlatis sa servisom 30+ dana, ubaci to u gornju racunicu pa kazi kako ispada

Lightning je napisao(la):
demios u pravu si ali ne mislim da bi trosile 20 procenata manje struje... trosile bi oko 30 w po kartici manje plafooon sto je na 6 kartica 180 w manje.. ili kad se pomnozi sa 24 i sa 30 130 kwh mesecno a to je 15 procenata ukupne mesecne potrosnje.. ako je ona kod mene 7000 din za sve kartice, to je usteda od 1050 dinara... a gubitak na khash je 200 khash sto bi bilo 17 dolara za mesec dana manje.. a to je cak i vise od tih 1050 din... tako da mislim da nisi u pravu...

jedino si u pravu da se kartice manje greju i mozda manje '' arche '' :) ako se drze na nizim naponima i klokovima... ali iskreno to me ne zanima mnogo jer imaju garanciju sve... a i kupljene su da kopaju a ne da ih mazim :)
Nisam bas siguran da bi tu bilo samo 30W razlike.
Gle ovako 7950 na 1020/1250 na 1.25V trosi 70W vise nego na 1.09V na istom kloku. Kada se karta undervoltuje, razlika je jos veca. Sto je manja efikasnost napajanja, razlika je jos veca, plus sto se radi i o manjem kloku, plus sto imas vece sanse da izbegnes crvenu tarifu itd.
Ovo je sve testirano i merene su potrosnje. Zna Demios sta prica veruj mi na rec. On i Delevic su pravili malo testiranje, ja sam isto kuci merio potrosnje na svojim masinama i dosao do zakljucka da mi je undervolt uz neke pristojne klokove ubedljivo najbolja varijanta.
Karta ce manje da se greje jer trosi manje struje. Kolika je potrosnja karte bez ikakvog merenja mozes da osetis po kolicini toplote koja se oslobadja. Postedite karte jer ce vam duze trajati, manje cete otkaza imati i manje ce vam HW biti vam funkcije. Isto vazi i za napajanja, ona nose sav taj teret zajedno sa coolerima i naponskim na kartama. Ako rikne karta onda je jedna karta off 45 dana. Ako ti rikne napajanje to znaci 4 karte po 45 dana ili moras kupiti drugio napajanje da nebi cekao.

Upravu je Demios i za reklamacije. Silne karte su pokupovane samo za kopanje, poveliki procenat je i reklamiran zbog izgorelih naponskih i zaribalih coolera. I napajanja su reklamirana. Nemojte da se bahatimo sa HW-om jer ce nam se svima grupno obiti o glavu. Ili cemo doci u situaciju da nam se reklamacije masovno odbijaju ili cemo doci u situaciju da HW placamo mnogo skuplje nego ranije. Ni jedno ni drugo nije dobro.

Svaki malo iskusniji miner ce vam reci da se vise isplati da se malo postede karte i da se nadju optimalni klokovi i napon. Ako sve lepo bacite na papir doci cete sigurno do istog zakljucka, ako se racunica ne slaze, nesto ste prevideli ili igrate na cistu srecu ;)

nadam se da ce me vecina skontati upravo kako je i sajber.
nisam ni ochekivao svi da se sloze sa mnom, ali eto, shto nas vishe prishtedi na hw-u, manje su shanse da svi grupno potencijalno nastradamo.

@lajtning
uzmi amper kleshta pa izmeri sam, ne bih da te neshto ja sad nabedjujem...iznenadicesh se, veruj mi.
potroshnja sa dizanjem kloka raste linearno, a sa dizanjem napona eksponencijalno, ali eto, neka je i tvoja rachunica u redu,
ja prosto ne mogu da verujem da bi ti toliko vishe archio grafe zarad 300din vishe mesechno? a gde je povecan rad klime?

@sajber
a zamisli josh sa ovim biosem na 1.056v, plus moze da kopa i sa njim na 1000/1450, to je onda mozda i ~90w manje, ~100w manje ako se npr spuste josh klokovi na 950/1350 npr

apropo potroshnje, setih se poslednje shto sam merio na 4x 7950 asuskama, ostavio sam dva profila drugaru, i izmerili smo potroshnju na celoj mashini sa jednim i sa drugim profilom,
bilo je tipa 950/1350 i 1050/1550, prva kombinacija 800w iz zida, druga ja msilim da je ishla preko 1000w, pitacu bash sutra drugara tog, on je i zapisivao.

Poslednja izmena:
manje vishe ogromna vecina ima kontrolu preko msi afterburnera, trixx a i slichnih utilitija
ja sam pisao posebno samo za gige V2 kojima mora bios flash + mozda trixx

Jedno pitanje . Uzeo sam Raidmax RX-835AP pa me interesuje posto kopam XPM i FTC ili LTC , da li ono moze da istera 4670k i recimo neke 2 7950 ili slicne karte u tom full rezimu !? Ima li neko, neko iskustvo sa istim .

Upravu je Demios i za reklamacije. Silne karte su pokupovane samo za kopanje, poveliki procenat je i reklamiran zbog izgorelih naponskih i zaribalih coolera. I napajanja su reklamirana. Nemojte da se bahatimo sa HW-om jer ce nam se svima grupno obiti o glavu. Ili cemo doci u situaciju da nam se reklamacije masovno odbijaju ili cemo doci u situaciju da HW placamo mnogo skuplje nego ranije. Ni jedno ni drugo nije dobro.

Sve je manje više OK samo ovaj deo nema veze sa stvarnošću. Ako je nešto za reklamaciju onda je za reklamaciju, kakve veze ima koliko % tog proizvoda do tada reklamirano. To samo znači da je proizvod loš. Ako neće da uvaže reklamaciju radiće tržišna inspekcija.

samo još jednu stvar treba da znate oko reklamacije. Kada se vrši zamena proizvoda, zbog reklamacije, na novi proivod se dobija nova garancija, dakle novih 2-3 godine.

Jedno pitanje . Uzeo sam Raidmax RX-835AP pa me interesuje posto kopam XPM i FTC ili LTC , da li ono moze da istera 4670k i recimo neke 2 7950 ili slicne karte u tom full rezimu !? Ima li neko, neko iskustvo sa istim .

Nemam to napajanje ali prema njegovoj specifikaciji ono komotno moze da izgura dve 7950 i taj procesor.

Nazad
Vrh Dno