Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Tesko da moze biti problem sa malim temperaturama. Meni je prosle zime rudnik kopao na ambientalnoj temperaturi od 1 stepen (napolju -10). :)

Pa dok su bile nesto vise temperature rig sa asusima mi nije pravio probleme, dok mi je kombinovani rig sapphire/msi 7950/7970 pravio probleme, sada je obrnuta situacija :D....
Ako neko ima pouzdan CGminer.config koji provereno radi na linuxu za asus 7950 dc2t karte, kao i za sapphire 7950 dualX neka posalje na PM.

Pitanje za "stare" rudare koji imaju Asus7950DC2T V2 :
koji bios imaju (gpu-z) i koji je poslednji jer sam naleteo na ovaj sajt po kojem moja karta (izgleda) uopšte nije V2. Kad se klikne na "details" pod V2 biosima slika karte je skroz drugačija iako su setovanja (900/1250) identična. Jedini bios koji je po datumu približan (i po izgledu karte i setovanjima) je označen strelicom u attach-mentu, dok mi Asusov tweak pokazuje da mi je bios "up to date" iako (koliko vidim po datumima) ima nekoliko "svežijih".
Potpuno sam zbunjen...

Oslobodila su mi se dva mesta za gpu
koje sad 7970 imaju u ponudi da su best buy za rudnik?

Danas predstavljene Radeonke R9 270. :)

Bogami bice ovo mnogo dobra kupovina za mining. 130e za MSI TF IV hladjenje+BF4(110e klot karta), isto shadera kao i R9 270X samo manji clock. TDP 150W ali po review-ima ne prelazi 130W max load.

Buduci da su na litecointalku ljudi ostvarivali ~480-490 kh/s umrenenim overklokom, ocekujem toliko i od ove karte.

Za 440e skoro 2 Mh/s brzine i to sve na ~750W napajanju. :p

Pročitao sam review na benchu ali me nešto negreje sunce, prvo r270 480-490kHs daje isključivo na taktovima 1150/1500 znači nekoliko MHz-a gore dole dovode do 300-350kHs tako da mora da radi na tim taktovima. Max occ koji su ostvarili je 1165 za GPU što je relativno OK i 1500mHz za mem što nije OK, jer to treba da radi 24/7 i pitanje je dal će svaka kartica da ide na tim taktovima, očigledno fali struje, dovoljno je da se mem 10MHz manje klokuje i ode mast u propast. Za igrice sjajna kartica za rudarenje pitanje.

Poslednja izmena:
Napravi razliku izmedju 2D i 3D. Ja sam imao (i sad imam) dosta kartica koji sa ovim setovanjima nisu ni priblizno stabilni u 3d, ali zato rudare najnormalnije mesecima.

Secam se samo MSI 7850 1GB OC koja je bez problema rudarila na 1350/1325. Steta sto je bila 1GB model, jer da je 2GB u pitanju, memorija bi isla na 1400+ mhz i kartica bi bacala preko 450 kh/s. :p

Čitam test Asus-a na jednom drugom domaćem hardware sajtu, max occ je 1100/1480 nema ništa od 480kHs samo 420, samo kažem da treba biti oprezan, ništa više od toga.

Poslednja izmena:
Ja bih i u takvoj situaciji za malo vise para pazario 7950 koje ce undervoltovane trositi toliko struje i bacati oko 590-600 kh. Jeste malo vece ulaganje ali nema briga dal ce da radi i koliko ce dugo da rade tako nategnute. Mislim da se to vise isplati, ne znam kakva je vasa matematika.

Interesantno videti kod nas po oglasima buterfly od 60ghs i druge. Još da je i cena niža pa da rizikujem :)

jedan mali tip za sve, a pogotovo za one koji chereche do daske svoje karte.

chuvajte ih maximalno, nemojte juriti sulude klokove i napone, chuvajte ventilatore i naponske.
naredni period ce biti chupav po uvoznike, pa ako dodjemo na losh glas, moguce da ce nam praviti probleme oko reklamacija.
takodjer, ako preterujete sa silovanjem, karte ce biti nestabilne (prestace da kopaju, zabadace makine), plus vreme provedeno u servisu....suma sumarum, necete dobiti nishta preteranim klokom.
Ljudi sa gigabajtima 7950 v2, fleshujte modovane robnitro biose sa 1.056v, plafon 1.09v. oni sa FT0, FT0 varijacije, sa FX1 FX1 modove itd.
Sa ostalim kartama koje imaju volt kontrolu, savetujem 950-1000mhz max i shto nizi napon u zavisnosti od asic-a.

Ako je AMD napravio krs kartu i dozvolio vendoru da stavi krs kuler (plus vecina OCAJNO hlade naponske) pa undervoltovane riknjavaju ja jedva cekam da neko proba da mi pravi problem oko reklamacije... ma jedva cekam...
Moje iskustvo da sa 12-15% undervolta karta se 30+% manje napreze i smesno je kad riknu ako rade u tom stanju (A MSI a bogami i 90% njih osim asus-a DC II su ocajno projektovane sa losim kulerima koji prakticno ne hlade naponske)

E sad ko tera 700Kh/s iz 7950 njemu nek je bog u pomoci ;)

Dobar savet ;). Ja nemam kartu koja radi na više od 960MHz i smatram da je bolje da se smanji klok i napon pa tako i potrošnja, i da se štede karte koliko može..

po mom misljenju ako mozes dovoljno da ohladis karte treba ici na maximum... jer se smanjivanjem voltaze stedi taman toliko, koliko se gubi ltc-a u dolarima, smanjivanjem kloka ... znaci isto je...

ako smanjis voltazu i klok stedis.. ali isto toliko gubis ltc-a na mesecnom nivou...

Kad se smanji voltaza klok moze gore... jer pre svega voltaza napreze kartu

ne moze klok gore kad se smanji voltaza.... svaki klok zahteva odredjenu voltazu zar ne... da je kao sto ti kazes, ljudi bi vozili 7970 sa 0.95v i 1100/1500 klokovima.. a to ne moze... vec svaki klok preko 1000 za gpu trazi dodatnu voltazu...

ne moze klok gore kad se smanji voltaza.... svaki klok zahteva odredjenu voltazu zar ne... da je kao sto ti kazes, ljudi bi vozili 7970 sa 0.95v i 1100/1500 klokovima.. a to ne moze... vec svaki klok preko 1000 za gpu trazi dodatnu voltazu...

Pa 1100 trazi ali zato 1020 bar kod mene trazi ~1.066v sto je manje od default-a podosta

@zeljko
nemoj tako, pljujesh amd i dalje, a zaradio si lepe pare sa njihovim kartama.
plus imaj u vidu, da NV karte mogu da kopaju, ne bi se bolje snashle od ovoga.

@lajtning
naravno, ali pod tim da dobro ohladish smatram pod vodenim hladjenjem. u suprontom opet se svodi na krenkovanje ventilatora i otkaz istog u kratkom periodu.
u tu tvoju rachunicu ubaci i to da ti karta zabada cheshce (josh ako ti nije rig blizu pa mroash da gubish vreme i novac da putujesh),
da napreze i napajanje vishe, i da ce pre neshto da ti crkne, pa onda reklamacija, pa plus ako krenu da zezaju sa reklamacijama.

@all
posle 15 meseci rudarenja i ~10god intenzivnog druzenja sa HW-om, smatram sebe iskusnim po tom pitanju :D
stoga smatram da je ovaj savet dobar za sve nas i za buducnos'.
bilo bi kul da se nekako reaguje na uvoznike da npr spreme rezervne ventilatore, mozda chak i da ih prodaju.

Fora je shto sve te karte nisu predvidjene za ovakva opterecenja. Projektovane su da se neko igra par sati dnevno i da ostatak vremena bleji na leru.
Da su vendori znali shta ih cheka 99% bi stavili kvalitetnije ventilatore i hladjenje i lepo digli cene za par desetina $ i svi sretni.
ili najbolje reshenje, da postoji mining edishn karti koje su robusnije i regulara za gejmere :D

Poslednja izmena:
Nije to izgovor ima manijaka koji igraju igre 14h na dan..... isto mu dodje kao i rudarenje... generalno naponske jedinice su ocajno hladjenje zato sam ja uzeo Asus-e... AMD je kriv jer pusta vendore da prodaju djubre... nekazem da je NV puno bolja i ona je imala krs serija (GTC460 prva serija nije hladila naponsku, itd..) ali ne u toj meri kao sto AMD dozvoljava da rade sto im je volja sve radi nize cene...

chuvajte ih maximalno, nemojte juriti sulude klokove i napone, chuvajte ventilatore i naponske.
naredni period ce biti chupav po uvoznike, pa ako dodjemo na losh glas, moguce da ce nam praviti probleme oko reklamacija.
takodjer, ako preterujete sa silovanjem, karte ce biti nestabilne (prestace da kopaju, zabadace makine), plus vreme provedeno u servisu....suma sumarum, necete dobiti nishta preteranim klokom.
Ljudi sa gigabajtima 7950 v2, fleshujte modovane robnitro biose sa 1.056v, plafon 1.09v. oni sa FT0, FT0 varijacije, sa FX1 FX1 modove itd.
Sa ostalim kartama koje imaju volt kontrolu, savetujem 950-1000mhz max i shto nizi napon u zavisnosti od asic-a.
Slažem se sa gore navedenim jer je bolje "vrabac u ruci nego golub na grani" :d...Nego, kad se već pominje flešovanje biosa, jel može neko da mi odgovori na moj prethodni post jer sad već polako sumnjam da sam na "ignore" listi ;)

...da pitam onako usput, sta bi sa onim asic cipovima preko genijalcine?

ne zagrevaju igre ni blizu kao ovo. probah lichno, a mozesh i sam.

ne zagrevaju igre ni blizu kao ovo. probah lichno, a mozesh i sam.

Opet nije opravdanje, opencl je predvidjen za upotrebu.... tek mogu da zamislim da ljudi kupuju 290x sta bi tek bilo.... u svakom pogledu fermi II (mogu mederatori opet da me banuju na nedelju dana bas me briga samo ce pokazat sta je ovaj forum postao i ko ga finansira, sto govorim istinu dok se za isti debakl NV dopustalo sve i svasta)

Poslednja izmena:
Opet nije opravdanje, opencl je predvidjen za upotrebu.... tek mogu da zamislim da ljudi kupuju 290x sta bi tek bilo.... u svakom pogledu fermi II (mogu mederatori opet da me banuju na nedelju dana bas me briga samo ce pokazat sta je ovaj forum postao i ko ga finansira, sto govorim istinu dok se za isti debakl NV dopustalo sve i svasta)

ali pretpostavljam ne 24/7 ;)

evo vrtim sada sa jednom gigom v2 kojoj sam fleshnuo 1.056v bios, klok 1000/1450
dok kopa temp je oko 66c, naponska ne znam (vratio sam termometar) ali kontam ~70c vent na 2400rpm.

isto sve samo heaven 4.0 posle 30 min, 59c, vent 1750rpm, vrm...paa..skoro da mogu par sekundi da drzim prs' :D..~63c

ambijentalna 23,6c

da se ja pitam, ja bih to na 1.038v i na 950/1350 i josh jedno 3-4c nize temp, al ne moze, ili nisam josh provalio kako moze

btw, sa tim modovanim biosima moze da se sa trixxom menja napon na neke vrednosti.

Poslednja izmena:
ceo mesec dana nije isto shto i mesecima plus sam siguran da se taj gtx nece uznojiti kao ati ekvivalent pri kopanju LTC-a.

Poslednja izmena:
Vrh Dno